Firewind

Days Of Defiance

Century Media (2010)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 22/09/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Firewind έχουν καταφέρει με το σπαθί τους να ακουστεί η Ελλάδα σε όλον τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι τα ελληνικά συγκροτήματα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα  ξένα όταν σκύβουν το κεφάλι και δουλεύουν. Μόνο το γεγονός ότι ο κιθαρίστας και mainman της μπάντας έχει επιλεγεί να είναι ο βασικός κιθαρίστας του Ozzy Osbourne, νομίζω ότι λέει πολλά. Δε σε διαλέγει τυχαία ένας καλλιτέχνης του διαμετρήματος του Ozzy...  

Φέτος κυκλοφορούν την έκτη δουλειά τους με γενικό τίτλο "Days Of Defiance". «Πολλά μέρη του κόσμου έχουν αυτή τη στιγμή πολιτική και οικονομική κρίση. Βλέπεις ανθρώπους να αντιδρούν και να διαμαρτύρονται. Έτσι το album έχει κατά κάποιο τρόπο ένα επαναστατικό μήνυμα, είναι ένα άτυπο ξυπνητήρι για τον κόσμο». «Ακόμα παίζουμε μια μίξη από μελωδικό metal και rock 'n' roll αλλά αυτό το album είναι πιο σκοτεινό και πιο βαρύ. Τα κιθαριστικά μέρη είναι καλύτερα από το παρελθόν και υπάρχουν καλύτερα solo στο δίσκο». Είναι γεγονός πως ένα group για να προωθήσει την δουλειά του λέει πολλές κουβέντες, κάποιες φορές βαρύγδουπες. Αντιθέτως, οι Firewind έχοντας αποδείξει ποιοι είναι, ίσως τα λεγόμενα τους να προσεγγίζουν την πραγματικότητα. Απόδειξη είναι και η νέα τους προσπάθεια.

Από το πρώτο κομμάτι "The Ark Of Lies" φαίνεται η διάθεση τους. Έχοντας ένα καθαρά ξεσηκωτικό heavy ρυθμό με δίκασα drums και γρήγορα κιθαριστικά μέρη δίνουν το στίγμα της νέας τους οπτικής. Το κομμάτι στιχουργικά καταπιάνεται με την κοινωνική εξαθλίωση που υπάρχει αλλά και όλους αυτούς που μας λένε ψέματα. Από εκεί και πέρα και όσο το album προχωράει, ο οπαδός θα ακούσει όλα τα στοιχεία που έχει αγαπήσει στους Firewind. Γρήγορα αλλά και πιο mid tempo κομμάτια υπάρχουν και στο "Days Of Defiance". Οι Firewind συνεχίζουν να γράφουν τραγούδια στο ίδιο μοτίβο που τους έχουμε συνηθίσει όλα τα χρόνια της ύπαρξης τους, κάτι αρκετά λογικό και φυσιολογικό. Από την στιγμή που άρχισαν να κάνουν το όνομα τους πολύ γνωστό στο χώρο έχουν περιοδεύσει με ονόματα όπως οι Dragonforce, Kamelot, Sonata Arctica, Edguy, Joe Satriani, Arch Enemy και Dark Tranquility είτε σε μεμονωμένες πόλεις είτε σε μεγάλα festival όπως τα Download, Graspop και Bang Your Head. Όλες οι περιοδείες τούς έχουν δώσει πολλές εμπειρίες και αυτό φαίνεται στη νέα τους δουλειά. Οι συνθέσεις είναι αρκετά καλοδουλεμένες και αν μη τι άλλο φαίνεται ότι η συναναστροφή τους με άλλες φτασμένες μπάντες τούς έχει ωριμάσει μουσικά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι μόνο η εμπειρία λείπει από το συγκρότημα για να γίνει μεγαθήριο.

Θα μου πείτε πόσοι πια θα γίνουν μεγαθήρια; Ίσως και να έχετε δίκιο. Στα δικά μου αυτιά όταν οι συνθέσεις σε κάνουν να θέλεις να τις ακούς για πολύ καιρό είναι ένα δείγμα ότι το group έχει κάτι να προσφέρει. Ακούστε τα "Chariot", "Embrace The Sun", "Heading For The North", "Kill In The Name Of Love" αλλά και το instrumental "SKG" και θα καταλάβετε γιατί το group αξίζει μια περίοπτη θέση στο σύγχρονο ευρωπαϊκό power metal. Αν από την άλλη τα κομμάτια σάς θυμίσουν κάτι από το μουσικό παρελθόν της μπάντας να σας θυμίσω ότι η παρθενογένεση πια δεν υφίσταται. Το group έχει πλέον στις τάξεις του τον drummer Michael Ehr με θητεία στους Metalium, Uli Jon Roth, Kee Marcello κλπ αφού ο Mark Cross αποχώρησε φέτος από το σχήμα. Παρόλο που είναι φρέσκος, βάσει απόδοσης δείχνει να έχει προσαρμοστεί αμέσως με τους υπόλοιπους. Έτσι το rhythm section, εννοείται με πρωτεργάτη τον Gus G. για ακόμα μια φορά είναι στιβαρό και δείχνει περίτρανα πως όταν ένα group είναι δεμένο αποδίδει τις συνθέσεις του με άλλον αέρα. Η νέα τους προσπάθεια έχει και σαφή μηνύματα προς όλους ότι κάποια στιγμή καλό θα είναι να δείξουμε ανυπακοή –ειρηνικά βεβαίως- αν θέλουμε να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες ζωής.  

Οι Firewind για όσους τους ξέρουν λίγο παραπάνω έχουν δουλέψει πολύ για να καταφέρουν να είναι αυτή την στιγμή κάτι το αναγνωρίσιμο. Με την νέα τους δουλειά πάνε την καριέρα τους ένα βήμα πιο πέρα. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουν τα μικρά αλλά σταθερά βήματα που κάνουν μέχρι να αγγίξουν την απόλυτη επιτυχία. Σίγουρα είναι δύσκολο αλλά τα παιδιά «τόχουν». Όταν έχεις ταλέντο και κάνεις σωστές επιλογές ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα που λέει και ο λαός μας.
  • SHARE
  • TWEET