Doomsword

My Name Will Live On

Dragonheart (2007)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 29/08/2007
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Είναι πολλές οι φορές που κάνοντας μια πρώτη ακρόαση ενός δίσκου στέκεσαι αποσβολωμένος πάνω από το στερεοφωνικό. Είναι πολλές οι φορές που τα λόγια περιττεύουν όταν η(οι) δουλειά(ες) συγκροτήματος(των) σε κολλάει(νε) στον τοίχο και δε μπορείς να αρθρώσεις λέξη, αλλά το μόνο που σου έρχεται στο μυαλό είναι να πανηγυρίσεις εκστασιασμένος από το τελικό αποτέλεσμα. Η παραπάνω εικόνα είναι μια από τις αποδείξεις ότι το heavy metal είναι για πάρα πολύ κόσμο η καλύτερη μουσική του κόσμου.

Οι Ιταλοί Doomsword είναι ένα από τα συγκροτήματα που δημιουργούν επίσης την παραπάνω εικόνα. Δε μπορώ να ξεχάσω το πρώτο τους album που έσκασε σα βόμβα εκεί πίσω στο 1999. Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν τόσο καλές που σύντομα οι Doomsword παίρνοντας την ανιούσα έγιναν άξιοι πρεσβευτές και της χώρας τους αλλά και του αγνού epic metal ήχου. Από τότε ό,τι κυκλοφορούν είναι καλό, κάτι που τους έχει φέρει στην πρωτοκαθεδρία της επικής μουσικής.

Το album "My Name Will Live On" είναι η τέταρτη κυκλοφορία τους και αποδεικνύει το λόγο που οι Doomsword συγκαταλέγονται στην ελίτ του αγνού heavy metal. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία νότα το album διακατέχεται από μια επικής μουσικής πολεμική διάθεση. Όλες οι συνθέσεις, είτε έχουν γρήγορες, είτε αργές στιγμές, σε ξεσηκώνουν. Τα κοφτά κιθαριστικά ριφς σε συνδυασμό με τα αργά drums, που ακούγονται ανά περιόδους σαν τύμπανα πολέμου, και την αμιγώς προσαρμοζόμενη φωνή του ηγέτη του group, Deathmaster, έχουν δημιουργήσει για μια ακόμα φορά κομμάτια-ωδές στο επικό metal.

Η νέα δουλειά τους δεν ξεφεύγει σε τίποτα από τις προηγούμενες σε ό,τι αφορά το ύφος. Κάτι τέτοιο βέβαια δε θα μπορούσε να γίνει σε καμία περίπτωση. Οι Doomsword έχουν βάλει τις βάσεις έτσι ώστε να πρωταγωνιστήσουν για πολλά χρόνια και ίσως να είναι αυτοί που θα κάνουν αυτή τη μουσική γνωστότερη στο ευρύ κοινό. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που έχουν υιοθετήσει κάποια standards στην εικόνα και το όλο στήσιμο τους, έτσι ώστε να είναι αμέσως αναγνωρίσιμοι. Έτσι και ο δίσκος αυτός έχει για εξώφυλλο έναν πίνακα ο οποίος είναι εναρμονισμένος με τις συνθέσεις και την ταυτότητα του συγκροτήματος. Κάποιοι λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Σίγουρα λοιπόν το εξαιρετικό εξώφυλλο είναι η πρώτη καλή εικόνα στο νέο album. Αναφέρομαι σε αυτό γιατί οι συνθέσεις δε θέλουν και πολλές συστάσεις για το αν είναι καλές ή όχι.

Το συνθετικό επίπεδο είναι τόσο ανεβασμένο που πραγματικά δε μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ένα τραγούδι. Το album είναι τόσο καλό που αναγκάζεσαι να το ακούσεις όλο, αφού δε σου πάει η καρδιά να σταματήσεις την ακρόαση του. Το συνεχές μη ηθελημένο κούνημα του κεφαλιού σε όλη την ακρόαση του δίσκου αποδεικνύει την ποιότητα του δημιουργήματος. Άλλωστε όταν κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με το epic metal, ξεχωρίζει μόνο αν το κάνει καλά. Για άλλη μια φορά η παραγωγή ενός δίσκου των Dooomsword είναι ο θεμέλιος λίθος που κάνει τις συνθέσεις να ηχούν στιβαρές και ογκώδεις, όπως πρέπει δηλαδή να ακούγεται ένα album του εν λόγω χώρου.

Λέξεις για να αντικατοπτρίσουν τα συναισθήματα που γεννούν τέτοιοι δίσκοι δεν υπάρχουν, παρά μόνο αν γράψεις ολόκληρο κείμενο. Το ευχαριστώ προς τη μπάντα είναι σίγουρα μια μικρή ανταμοιβή για το τελικό αποτέλεσμα. Το χειροκρότημα μας και αυτή τη φορά απαραίτητο. Οι Doomsword κρατούν ψηλά τη σημαία του αγνού παραδοσιακού επικού heavy metal και αυτό είναι αρκετό. Η αγορά του δίσκου για μένα επιβάλλεται, ειδικά σε όσους είναι οπαδοί του εν λόγω ύφους, όπως επιβάλλεται και η αγορά κάθε δίσκου που εξυμνεί το heavy metal.

  • SHARE
  • TWEET