Bomber

Nocturnal Creatures

Napalm Records (2022)
Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 21/03/2022
Σοβαρή υποψηφιότητα για άλμπουμ της χρονιάς στο σταυροδρόμι hard rock και heavy metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όταν εξετάζουμε άλμπουμ που κατατάσσουμε σε είδη όπως το κλασικό hard rock ή το παλαιάς σχολής heavy metal, δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που βάζουμε στο μικροσκόπιο. Η εκτελεστική δεινότητα και η ποιότητα των τραγουδιών.

Στο full-length ντεμπούτο τους, οι Σουηδοί Bomber πλησιάζουν το άριστο σε όρους εκτελεστικής δεινότητας με έναν αστερίσκο, ενώ καταφέρνουν να παρουσιάσουν αξιομνημόνευτα τραγούδια, κινούμενοι με αρκετή ευελιξία στον hard rock και heavy metal άξονα.

Το groove που καθορίζεται από τα τύμπανα είναι υποδειγματικό και οι κιθάρες για σεμινάριο. Ο αστερίσκος αφορά τη βασική φωνή, καθώς το λαρύγγι του Anton Sköld δεν είναι από εκείνα που ξεχωρίζουν, πέραν της σωστής τοποθέτησης και μιας ωραίας βραχνάδας.

Αυτή η σχετική αδυναμία σε όρους σύνολου αντισταθμίζεται από την παρουσία του Sköld στο κιθαριστικό δίδυμο και υπερκαλύπτεται από τα άρτια τοποθετημένα δεύτερα φωνητικά, σε καταπληκτικά ως επί το πλείστον hooks.

Από τα δέκα συνολικά κομμάτια του "Nocturlan Creatures", εξαιρώντας το spoken ομότιτλο εισαγωγικό και το αξιόλογο ορχηστρικό "Kassiopeia" όπου η όποια επίδειξη δεν υπερβαίνει την ουσία, μας μένουν οκτώ τραγουδάρες.

Με ήχο τσιτωμένο αλλά πεντακάθαρο και τρομερή αυτοπεποίθηση, οι Bomber αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα hard rock ή heavy metal. Βουτούν στις αρχές των '80s όπου υπήρχαν ακόμη απόνερα των '70s και θολώνουν τα νερά, δημιουργώντας μια πολύ όμορφη μεγαλύτερη εικόνα.

Άλλοτε παρουσιάζονται βαρύτεροι του σκληρού rock, άλλοτε αρκετά μελωδικότεροι του ξεκάθαρου metal και ως άξια τέκνα της πατρίδας τους, δεν απαρνούνται τη φύση τους, βάζουν τη σκοτεινιά στο κάδρο, χωρίς βεβαίως να τα βάφουν όλα μαύρα.

Χαρακτηριστικά όπως οι καθαρές σε σημεία κιθάρες και η πάντοτε γαμάτη κουδούνα προσθέτουν πολλούς πόντους σε ένα σύνολο όπου συνυπάρχουν αρμονικά χωρίς κανένα filler το απόλυτο εν δυνάμει hit "Zarathustra" και ο απόλυτος συνδυασμός του μελωδικού και του επικού "A Walk Of Titans (Hearts Will Break)".

Καταφέρνοντας να μην θυμίζουν κανένα μεγαθήριο και χωρίς να πέφτουν στην ατραπό της ομπσκιουρίλας, οι Bomber θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για άλμπουμ της χρονιάς στο είδος που υπηρετούν. Μας είπαν ότι η Napalm τους υπέγραψε σε είκοσι λεπτά και τους πιστεύουμε. Για τις σολάρες είπαμε;

  • SHARE
  • TWEET