Be'lakor

Coherence

Napalm Records (2021)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 01/11/2021
Οι Αυστραλοί διατηρούν το progressive death metal τους σε υψηλά επίπεδα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Be'lakor είναι από εκείνες τις μπάντες που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα καλό όνομα στον melodic death metal χώρο στα δεκαεπτά χρόνια παρουσίας τους. Από την κυκλοφορία του "The Frail Tide" και έπειτα, έχουν παραμείνει συνεπείς με τέσσερα άλμπουμ, διατηρώντας σταθερά ανοδική πορεία. Φέτος, με την κυκλοφορία του "Coherence", οι Αυστραλοί αφήνουν και αυτοί το στίγμα τους στο παράξενο 2021, με το μελωδικό και ενίοτε progressive death metal τους. Στο διάρκειας μιας ώρας άλμπουμ, οι φίλοι του σκληρού σκανδιναβικού ήχου θα συναντήσουν αρκετές απολαυστικές στιγμές. Οι επτά συνθέσεις (συν μια το εισαγωγικό "The Dispersion") χαρακτηρίζονται από ποικιλία σε ιδέες, ενώ η επανάληψη είναι κάτι που ευτυχώς απουσιάζει από την παλέτα της μπάντας.

Τα πρώτα δείγματα του άλμπουμ ήρθαν μέσω των "Hidden Window", όπου οι Opeth του "Still Life" συναντούν τους Dark Tranquillity της σύγχρονης περιόδου, ενώ το "Foothold" έχει έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα με αρκετές εναλλαγές ρυθμών αλλά πάντα στο μοτίβο του melodic death metal. Αν και υψηλού επιπέδου συνθέσεις και οι δύο, έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα του δίσκου καμιά τους δεν είναι αυτή που στο τέλος κλέβει τις εντυπώσεις.

Αυτό, θα τολμήσω να πω ότι το κάνει το "Locus", το οποίο επιτυχώς βρίσκεται στην αρχή του "Coherence" και χτίζει τις προσδοκίες για ένα εξαιρετικό σύνολο. Τα progressive περάσματα, ανάμεσα στις πιο death metal φόρμες, δίνουν πνοή στη σύνθεση ενώ οι μελωδικές του γραμμές πάνω στο δημιουργικό παίξιμο των τυμπάνων εντείνουν τις αντιθέσεις. Από κοντά και το αρκετά μελωδικό "Valence". Ωστόσο, τον τίτλο της πιο αντιπροσωπευτικής σύνθεσης, διεκδικεί το "Much More Was Lost" αφού στα 12 ½ λεπτά του περιλαμβάνει - όχι και τόσο συνοπτικά - όλα τα συστατικά επιτυχίας της μπάντας. Εύκολα το συγκεκριμένο κομμάτι θα χωριζόταν σε τρία μέρη.Το πρώτο, πιο ατμοσφαιρικό, σχεδόν φινλανδικού τύπου, το δεύτερο πιο κοντά στο black metal με το τελευταίο να επιστρέφει στο σκανδιναβικό death metal.

Οι Be’lakor συνεχίζουν να εξελίσσονται και καταφέρνουν δίσκο με τον δίσκο να βάζουν μπροστά την προσωπικότητα τους, αφήνοντας τις όποιες επιρροές στο παρασκήνιο. Όλες εκτός από μια. Οι Opeth ήταν και - όπως φαίνεται - παραμένουν μεγάλη υπόθεση για τα μέλη της μπάντας. Σαφώς, δεν έχουμε να κάνουμε με υποψήφιους αντικαταστάτες, ούτε στυγνούς αντιγραφείς, αλλά με μια αν μη τι άλλο αξιόλογη μπάντα που κερδίζει ολοένα έδαφος στον μελωδικό death ήχο.

Το "Coherence", χωρίς να είναι το highlight της δισκογραφίας των Be’lakor, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους φίλους του progressive melodeath, αν και στο μέλλον θα χρειαστεί να γίνουν ελαφρώς έως αρκετά πιο ριζοσπαστικοί, για να κερδίσουν πάλι το στοιχείο της έκπληξης, που μάλλον χάνουν με την παρούσα κυκλοφορία.

  • SHARE
  • TWEET