45Rats

Electric

Catch The Soap (2014)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 23/01/2014
Αξιόλογη κυκλοφορία που τηρεί τις προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσει την heavy rock σκηνή στο εξωτερικό
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Εδώ και μια πενταετία οι 45Rats τρυπώνουν με κάθε ευκαιρία στο μυαλό μας. Αργά, υπομονετικά, με σταθερές και προσεκτικές κινήσεις. Ήταν αρχικά εκείνο το EP "First Gear" αλλά και πολλές ζωντανές εμφανίσεις με ονόματα όπως οι Orange Goblin, Baby Woodrose και Samsara Blues Experiment μεταξύ άλλων. Τα παιδιά γνωρίζουν τις αντίξοες συνθήκες που συναντά ένα συγκρότημα στα πρώτα του βήματα οι οποίες μόνο με σκληρή δουλειά αντιμετωπίζονται. Σε μια εποχή όμως που η πρόσφατη επιτυχία των Planet Of Zeus και η συνεχόμενα εμπορική άνοδος των παλαίμαχων Nightstalker δείχνουν ένα πιο ευνοϊκό μέλλον για την ελληνική σκηνή, οι 45Rats βρίσκουν την κατάλληλη περίοδο για να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους.

Το "Electric" κυκλοφόρησε στην πραγματικότητα τον περασμένο Αύγουστο σε ψηφιακή μορφή και είχε αποσπάσει ήδη θετικότατες κριτικές. Φέτος όμως με το 12" βινύλιο που κυκλοφορεί με την ευλογία της Catch The Soap οι Αθηναίοι αναμένεται να λάβουν την προσοχή που αρμόζει σε ένα από τα πιο αξιόλογα σχήματα της σημερινής ελληνικής heavy rock σκηνής. Άλλωστε οι φετιχιστές λάτρεις της μουσικής αυτής ανέκαθεν είχαν μια ιδιαίτερη αδυναμία στο συγκεκριμένο format και μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει η κίνηση αυτή.

Για να περάσουμε στο μουσικό τμήμα για όσους δεν έτυχε να συναντήσουν ακόμα το συγκρότημα στα πόδια τους, οι 45Rats είναι ένα κατά κύριο λόγο instrumental heavy rock 'n' roll σχήμα το οποίο πατά σταθερά από την μια πλευρά στα ιστορικά ονόματα της δεκαετίας του '70 και από την άλλη στους άξιους σύγχρονους συνεχιστές της ένδοξης εκείνης εποχής. Φυσικά αναπόφευκτα οι πρώτοι που έρχονται στο μυαλό δεν είναι άλλοι από τους Karma To Burn οι οποίοι έδωσαν ένα άλλο νόημα στον όρο «instrumental rock». Οι 45Rats όμως ξεφεύγουν με έξυπνο τρόπο από το να χαρακτηριστούν αντιγραφείς την πετυχημένης αυτής συνταγής φλερτάροντας έντονα με το rock 'n' roll αναμειγνύοντάς το με stoner riff. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το "'79" το οποίο δίνει μια άλλη, πιο «χορευτική» διάθεση στον δίσκο. Φυσικά δεν λείπουν οι heavy rock δυναμίτες όπως το εναρκτήριο "Double Cut" (τσεκάρετε το video του περιοδικού GQ για την φωτογράφιση του ηθοποιού Michael Fassbender).

Αν και όπως προαναφέραμε οι 45Rats αποτελούν κατά κύριο λόγο ένα ορχηστρικό σχήμα, δεν παραλείπουν να προσθέσουν φωνητικά σε ορισμένες συνθέσεις καταφέρνοντας έτσι να παρουσιάσουν ένα πιο ολοκληρωμένο και ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Αρχικά έχουμε το "Happening" με τον ντράμερ Dam στα φωνητικά, μια σύνθεση που οδηγείται σε ένα ψυχεδελικό και φασαριόζικο jam. Επίσης λίγο πριν το κλείσιμο του δίσκου, στο "Ridin' The Boogie" έχουμε τον Alex των Potergeist με την μπαρουτοκαπνισμένη φωνή του να συνοδεύει τους blues rock ρυθμούς. Τέλος με το "Kowalski's Song" οι Αθηναίοι χώνονται για τα καλά με ατμοσφαιρικό τρόπο στις desert μελωδίες των Kyuss κλείνοντας ιδανικά τον δίσκο.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στο ντεμπούτο των 45Rats. Με άλλα λόγια πρόκειται για άλλη μια αξιόλογη κυκλοφορία από ένα ελληνικό συγκρότημα που δείχνει ότι τηρεί τις προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσει την heavy rock σκηνή στο εξωτερικό. Στις 26 Ιανουαρίου παρουσιάζουν το ντεμπούτο τους ζωντανά στο Six Dogs και έτσι οι ενδιαφερόμενοι έχετε την ιδανική ευκαιρία να τους απολαύσετε επί σκηνής.
  • SHARE
  • TWEET