Πρώτα μια ωραία ιστορία

Κάποιες φορές η αναγνώριση της μουσικής αξίας μπορεί να περιμένει

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 31/10/2016 @ 13:01

Θυμάμαι backstage στο Sonisphere του 2010, o Matt Tuck των Bullet For My Valentine να βγάζει έναν έντονο εκνευρισμό όταν του επισημάναμε (ξανά) με τον Ιάσονα (Τσιμπλάκο, aka Raccoon) ότι στη χώρα μας η πλειονότητα των μεταλλάδων δεν θεωρεί metal τη μουσική που παίζουν και ότι φοβόμασταν για το πώς θα τους υποδεχτούν. Λογικά, θα αναφέραμε ότι οι System Of A Down είχαν φάει μπουκάλια κάποτε.

Η πρόθεσή μας ήταν να τον προϊδεάσουμε, μην τυχόν φάει κι αυτός κάνα μπουκάλι και σηκωθεί και φύγει από τη σκηνή στη μέση του σετ, αλλά ή εμείς υπερβάλαμε λίγο ή αυτός το πήρε λίγο παραπάνω στραβά απ' ό,τι έπρεπε (είναι λίγο ευέξαπτος ως χαρακτήρας). Πάντως, μάλλον τζάμπα τον εκνευρίσαμε. Οι BFMV έπαιξαν σούπερ και έτυχαν καλής υποδοχής.

Παρ' όλα αυτά, η αλήθεια παραμένει. Ακόμα και σήμερα μεγάλο ποσοστό των metal οπαδών δυσκολεύεται να αποδεχθεί συγκροτήματα όπως οι Bullet For My Valentine ή τους Avenged Sevenfold. Κι αν τελικά αποδεχτεί πως παίζουν metal, δεν θα παραδεχτεί το ίδιο εύκολα ότι είναι τόσο επιτυχημένοι και δημοφιλείς επειδή απλά το αξίζουν.

Η περίπτωση των Avenged Sevenfold είναι ενδεικτική. Αν και ήδη είχαν φτάσει σε ένα status «αστέρων» κάποια χρόνια νωρίτερα, η πρώτη φορά που στη χώρα μας ασχολήθηκε αρκετός κόσμος μαζί τους ήταν όταν ο Mike Portnoy έκατσε πίσω από το drum kit τους. Κάτι που - για την ιστορία - συνέβη, διότι αποτελούσε επιθυμία του αδικοχαμένου ντράμερ της μπάντας The Rev.

Η δεύτερη (και πιο ουσιαστική ενασχόληση) με τους Avenged Sevenfold έγινε με το πρώτο παραστράτημα της μπάντας, στο προηγούμενο στούντιο της μπάντας, "Hail To The King". Ένα άλμπουμ στο οποίο έδωσαν τα πατήματα να τους πουν αντιγραφείς, κυρίως λόγω της αχρείαστης ξεπατικούρας του "Sad But True" στο "This Means War". Υπήρξαν κι άλλες - δίκαιες, αλλά λιγότερο προφανείς - αναφορές - αλλά φυσικά δεν έλλειψαν και οι υπερβολές, όπως το ότι το ομώνυμο τραγούδι αποτελεί αντιγραφή του "Thunderstruck" των ACDC φερ’ ειπείν.

Κι όμως, εν τέλει, μέσα από όλη αυτήν τη φασαρία, οι Avenged Sevenfold έχω την αίσθηση ότι βγήκαν κερδισμένοι. Αρκετοί ήταν αυτοί που άκουσαν τη φασαρία γύρω από το όνομά τους, έψαξαν τη μουσική τους κι ανακάλυψαν ότι δεν είναι τόσο κακοί όσο υποστηρίζουν κάποιοι! Αντιθέτως, είναι μια από τις καλύτερες σύγχρονες metal μπάντες και πολύ περισσότερα από όσα υποδείκνυε η τελευταία δισκογραφική δουλειά τους. ‘Έστω και για τους λάθος λόγους, προέκυψε κάτι καλό απ' ό,τι φαίνεται.

Πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι το καταπληκτικό, νέο τους τραγούδι "The Stage" πήγε στο Νο5 των μουσικών βίντεο (και στην 40η θέση των βίντεο γενικότερα) με τις περισσότερες προβολές στο Youtube στη χώρα μας; Ένας δείκτης σαφώς πιο αξιόπιστος από τον τρόπο με τον οποίο μετράνε τις πωλήσεις των δίσκων στη χώρα μας. Και δεν θυμάμαι ποτέ να έχει έρθει αντίστοιχη ενημέρωση για οποιοδήποτε άλλο (μεγάλο) όνομα του χώρου.

Να μια υπενθύμιση για κάτι που ξέραμε εδώ και καιρό. Δεν είναι πάντα η μουσική αυτή καθαυτή που μεγαλώνει και καθιερώνει ένα όνομα, αλλά κι όλη η περιρρέουσα κατάσταση, όσα συμβαίνουν περιφερειακά αυτής. Μερικές φορές ο κόσμος επιζητά πρώτα μια ιστορία, (μια «φάση» ίσως πουν κάποιοι) για να μπει στη διαδικασία να ασχοληθεί με μια μπάντα, να ακούσει τη μουσική της, να πάει στο live της. Η εκτίμηση για τη μουσική έρχεται μετά.

Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, είναι μέρος του παιχνιδιού, αλλά υπάρχει κι αντίθετη όψη στο ίδιο νόμισμα. Το σκεφτόμουν όσο έβλεπα τους Poem να παρουσιάζουν άψογα το φετινό τους άλμπουμ "Skein Syndrome" (ένα από τα άλμπουμ της χρονιάς) μπροστά σε ελάχιστα άτομα στην Πάτρα και προσπαθούσα να βρω τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος σταθερά δεν ανταποκρίνεται σε κάποιες αξιόλογες μουσικές προτάσεις.

«Δεν έχει κοινό το prog» είπαν αρκετοί... Σιγά το πολύπλοκο prog που παίζουν οι Poem. Πιο ταιριαστό μου φαίνεται το ότι δεν έχουν κάποια καλή ιστορία να δημιουργήσει φασαρία γύρω από το όνομά τους, πέραν της εξαιρετικής μουσικής τους. Εκτός κι αν πιστεύει κάποιος ότι οι Poem δεν είναι αρκετά καλοί... Ελπίζω η Αθήνα να με διαψεύσει.

  • SHARE
  • TWEET