Όταν το μέγεθος κάνει τη διαφορά (version 2016)

10 φετινά τραγούδια με διάρκεια άνω των 10 λεπτών που πρέπει να ακούσεις

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 03/10/2016 @ 15:00

Σε συνέχεια του περσινού άρθρου με τα 10+1 τραγούδια άνω των 10 λεπτών που ξεχώρισα την περσινή χρονιά, είπα να επανέλθω με τα αντίστοιχα 10 φετινά. Μπορεί οι μετρ του είδους (Neal Morse και Steven Wilson) να μην έχουν κάποια μακροσκελή σύνθεση στη φετινή φαρέτρα τους, αλλά με το progressive ιδίωμα να βρίσκεται σε άνθιση υπήρξαν αρκετές επιλογές.

Η σειρά με την οποία παρουσιάζονται είναι αλφαβητική βάσει των καλλιτεχνών:


1. Anderson/Stolt - "Knowing"
Άλμπουμ: "The Invention Of Knowledge"
Διάρκεια: 10:31

Anderson/Stolt - The Invention Of Knowledge
Η σύμπραξη δυο γιγάντων της progressive rock μουσικής, είχε το αποτέλεσμα που όλοι περιμέναμε και επιθυμούσαμε. Νοσταγλικό κι ονειρικό το "The Invention Of Knowledge" των Jon Anderson (Yes) και Roine Stolt (The Flower Kings, Transartlantic) πατάει πάνω στην μαγική συνταγή των Yes και περιλαμβάνει 3 σουίτες τραγουδιών κι ένα τραγούδι, όλα μακροσκελή σε μέγεθος που θα ταίριαζαν σε αυτό το άρθρο. Θα παίξω πιο «δίκαια» και θα επιλέξω το 10λεπτο "Knowing" από την ομώνυμη σουίτα, ως ενδεικτικό του άλμπουμ. Μόνο εγώ νιώθω ότι οι στίχοι του Anderson με κάνουν καλύτερο άνθρωπο;


2. Avantasia - "Let The Storm Descend Upon You"
Άλμπουμ: "Ghostlights"
Διάρκεια: 12:09

Avantasia - Ghostlights
Τα έχει αυτά τα τραγούδια ο Tobias Sammet, όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν με συνθέσεις όπως το "Seven Angels" ή το "The Scarecrow". Το "Let The Storm Descend Upon You" είναι το καλύτερο τραγούδι από το πολύ αξιόλογο φετινό "Ghostlights", με σπουδαίες ερμηνείες από Jorn Lande, Ronnie Atkins και Robert Mason, και μελωδίες που σε κάνουν να πιστεύεις ότι υπάρχει ακόμα ζωή στο ευρωπαϊκό power metal.


3. Fates Warning - "The Light And Shade Of Things"
Άλμπουμ: "Theories Of Flight"
Διάρκεια: 10:14

Fates Warning - Theories Of Flight
Μια από τις καλύτερες συνθέσεις της χρονιάς, σε ένα από τα άλμπουμ της χρονιάς. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες στιχουργικές στιγμές του Ray Alder που έχει το βαρύ φορτίο του να αναλάβει τον ρόλο του βασικού στιχουργού της μπάντας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Jim Matheos. Οι μελωδίες, οι αυξομειώσεις στην ένταση, οι συναισθηματικές κορυφώσεις και η μεγάλη ερμηνεία καθιστούν αυτή τη σύνθεση απαραίτητη στην εν λόγω λίστα. Κι όχι μόνο…


4. Haken - "The Architect"
Άλμπουμ: "Affinity"
Διάρκεια: 15:40

Haken - Affinity
Μπορεί το "Affinity" να το βρήκα μισό σκαλί λιγότερο εντυπωσιακό από όσο περίμενα μετά το εκπληκτικό "The Mountain", αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ένα πραγματικά καλό άλμπουμ και το 15λεπτο "The Architect" αποτελεί την κορυφή του. Ξεκινάει με Θιατερικά θέματα, συνεχίζει με ένα μεγάλο ρεφρέν και περιλαμβάνει ένα ήρεμο αλλά τεχικό μεσαίο μέρος που οδηγεί σε κλιμάκωση με την «άγρια» συμμετοχή του Einar Solberg (Leprous). Από τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς, δίχως δεύτερη σκέψη.


5. Headspace - "The Science Within Us"
Άλμπουμ: "All That You Fear Is Gone"
Διάρκεια: 13:14

Headspace - All That You Fear Is Gone
Είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες (progressive) μπάντες της εποχής μας, εντυπωσίασαν με το πρώτο άλμπουμ τους και με το δεύτερο «περιέπλεξαν» κάπως τα πράγματα, παίζοντας μπάντα υψηλού επιπέδου. Το 13λεπτο "The Science Within Us" έχει μέσα του μερικά από τα πιο ωραία σημεία του άλμπουμ και δεν είναι τυχαίο που το κόψανε και ράψανε κάποια εξ αυτών σε διάρκεια 5 λεπτών για να βγάλουν video clip. Η πραγματική αξία του αναπτύσσεται στο σύνολο της κανονικής του διάρκειας.


6. Karmakanic - "Dot_God The Universe And Everything Else No One Cares About"
Άλμπουμ: DOT
Διάρκεια: 24:40

Karmakanic - DOT
Τούτοι εδώ οι Σουηδοί είναι μεγάλα «μαστόρια». Το progressive rock που γράφουν δεν είναι για αυτούς που επιζητούν εντυπωσιασμούς και ενδεχομένως να θεωρείται ως και παρωχημένο από κάποιους, αλλά αυτοί χάνουν το πραγματικά state of the art παίξιμο των μελών της μπάντας και τις ακατάπαυστες μελωδίες που κατακλύζουν τα τραγούδια τους. Στο 24λεπτο "Dot_God The Universe And Everything Else No One Cares About" μιλάνε για πράγματα που λέει ο τίτλος και επιστρατεύουν μέχρι και παιδική χορωδία στην πολυδιάστατη μουσική του πρόταση.


7. Marillion - "El Dorado"
Άλμπουμ: "FEAR"
Διάρκεια: 16:34

Marillion - FEAR
Τις τελευταίες ημέρες σας έχουμε μιλήσει αρκετά για τους Marillion και για το νέο τους αριστούργημα, το "FEAR". Τόσο στην κριτική του Πάνου, όσο και στη συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Steve Rothery μπορείτε να διαβάσετε αρκετά πράγματα για το "El Dorado", που στην πραγματικότητα είναι μια σουίτα πέντε επιμέρους τραγουδιών. Πέραν από τις πανέμορφες μελωδίες και τη δυνατή ερμηνεία του Hogarth, στιχουργικά σου δίνει άπειρα ερεθίσματα για να προβληματιστείς και να σκεφτείς πράγματα που συμβαίνουν σε αυτόν τον κόσμο και τα οποία έχουν νόημα και αξία.


8. Redemption - "At Day's End"
Άλμπουμ: "The Art Of Loss"
Διάρκεια: 22:34

Redemption  -The Art Of Loss
Τα περισσότερα τραγούδια που γράφει ο Nick Van Dyk έχουν έντονη συναισθηματική φόρτιση, λόγω των όσων έχει περάσει αυτός ο άνθρωπος και του τρόπου που διοχετεύει τις εμπειρίες του στη μουσική του. Το μακροσκελές τραγούδι που κλείνει το πολύ δυνατό, φετινό άλμπουμ της μπάντας "At Day’s End" όπως μας αναφέρει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε «έχει να κάνει με την διάρκεια της αγάπης, και το πώς μια σχέση - αν επιλεχθεί σωστά - μπορεί να διαρκέσει μια ζωή». Σπουδαίο τραγούδι, με πολλά ωραία σημεία και εξαιρετικά νοήματα θα προσέθετα.


9. Riverside - "Where The River Flows"
Άλμπουμ: "Eye Of The Soundscape"
Διάρκεια: 10:53

Riverside - Eye Of The Soundscape
Ένα άλμπουμ στενάχωρο, μεταβατικό, διαφορετικό είναι το επερχόμενο "Eye Of The Soundscape" των Riverside, που περιλαμβάνει τραγούδια σε ύφος ηλεκτρονικό/ambient που μικρή σχέση έχουν με τον βασικό χαρακτήρα της μπάντας. Είναι μια κυκλοφορία που είχε προγραμματιστεί πριν ο Piotr Grudzinski αποβιώσει και σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπολοίπων την περίμενε πως και πως. Το εν λόγω κομμάτι (που έχει δοθεί ήδη στη δημοσιότητα) είναι μια εκ των τεσσάρων νέων συνθέσεων και με απορροφά στον κόσμο του με μια περίεργη έλξη μέσα από την ροή των μελωδιών του. Θα μπορούσε άνετα να είναι το soundtrack της εξαιρετικής σειράς "Stranger Things".


10. Witchcraft - Nucleus
Άλμπουμ: "Nucleus"
Διάρκεια: 14:08

Witchcraft - Nucleus
Ένα ακόμα εξαιρετικό τραγούδι, από ένα άλμπουμ που γενικά θα έλεγα πως μάλλον με απογοήτευσε. Αυτή τη φορά η αυτοκαταστροφική τάση του Pelander οδήγησε σε ένα άλμπουμ που κάπου με έχασε, αλλά το ομώνυμο, 14λεπτο αργόσυρτο έπος με καθηλώνει σε κάθε ακρόαση. Ειδικά από το 8ο λεπτό και έπειτα που η καταπληκτική μελωδία σταδιακά χτίζει την ένταση, με τον Pelander να μοιάζει σαν να ψέλνει σε πένθιμη ακολουθία. Πιθανότατα τη δική του.

  • SHARE
  • TWEET