Voivod, Exarsis @ Temple, 28/11/22

Φινετσάτη παράνοια από μια μοναδική μπάντα

Από τον Παντελή Κουρέλη, 30/11/2022 @ 20:41

Μεταξύ των Γαλλοκαναδών και του ελληνικού κοινού φαίνεται ότι έχει χτιστεί μια αμφίδρομα παθιασμένη σχέση. Αυτό έχει να κάνει εν μέρει ίσως και με τις δυσκολίες που είχαν προκύψει μέχρι να πραγματοποιηθεί τελικά το πρώτο μας ραντεβού - δύσκολα θα ξεχάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μείναμε στα κρύα του λουτρού πριν αρκετά χρόνια στη Μαλακάσα. Σίγουρα όμως η σχέση αυτή έχει χαλυβδωθεί από τις μαγευτικές εμφανίσεις που έχουν δώσει οι Voivod στη χώρα μας. Με αυτό το δεδομένο και παρ’ όλο που η συναυλία κλείστηκε και ανακοινώθηκε σχετικά αργά, Δευτέρα το βράδυ το Temple έσφυζε από ζωή και από παλμό, πριν ακόμα ακουστεί μια νότα.

Πριν όμως από όλα, τη βραδιά ανέλαβαν να ανοίξουν οι δικοί μας Exarsis, οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενα του τραγουδιστή τους, είχαν τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια να παίξουν στην πρωτεύουσα. Εκτός από τα σπιντάτα riffs που θερίζανε από το πρώτο άκουσμα, διαθέτουν μια φωνή τέτοια που κατά κανόνα αγαπάς είτε να αγαπάς είτε να μισείς. Οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι φάνηκε ότι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, κρίνοντας από τις αντιδράσεις.

Οι Exarsis για σαράντα περίπου λεπτά μας πρόσφεραν απλόχερα το γκαζωμένο και ενίοτε γκρουβάτο metal τους. Κινούνται μεν κυρίως στην περιοχή του speed και του thrash, αλλά λοξοκοιτάζουν και προς λίγο πιο κλασσικές φόρμες και μεταχειρίζονται με ευκολία τον heavy ήχο. Εκτελεστικά μας έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για πολύ δεμένη μπάντα, που αποτελείται από άρτιους παίχτες. Για να το πω με απλά λόγια, είχαν και ψυχή, αλλά και άνεση στο σανίδι.

Exarsis

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, σβήσανε τα φώτα και σίγησε η μουσική. Η τετράδα των Snake, Chewy, Rocky και Away κατέλαβε τη μικρή σκηνή του Temple υπό επευφημίες που ενίοτε γινόντουσαν και κατά τι ακραίες, αλλά πάντα κόσμιες και ευχάριστες. Εκτός από τη σκηνή όμως, με το "Experiment" από το "Dimension Hatröss" ως όχημα για αρχή, οι Voivod κατέλαβαν ολόκληρο τον χώρο διαχέοντας από το πρώτο κιόλας riff τη χαρακτηριστική τρέλα και παράνοια που ξεχύνεται από τη μουσική τους. Ήδη είχαμε πάρει μια αντιπροσωπευτική ιδέα για το τι θα επακολουθούσε.

Exarsis

Τα, ας τα πούμε hits, "The Unknown Knows" και "Tribal Convictions" από τη χρυσή τους περίοδο, «ξοδεύτηκαν» από νωρίς, πράγμα όμως που κανέναν δε φάνηκε να χαλάει. Έτσι κι αλλιώς, οι Voivod πάντοτε ήταν αντισυμβατική μπάντα, οπότε δύσκολα υπακούνε σε συμβατικούς κανόνες όπως αυτός που λέει ότι τα πιο δημοφιλή κομμάτια παίζονται προς το τέλος μιας εμφάνισης. Το μεν "Tribal Convictions" δικαίωσε πλήρως τον όρο tribal, μιας και η εισαγωγή στα τύμπανα ηχούσε ακριβώς έτσι, το δε "The Unknown Knows" οδήγησε στους πρώτους παροξυσμούς,. Μάλιστα, ένας τύπος ανέβηκε στη σκηνή και έφυγε με το κεφάλι, κοντεύοντας να το σπάσει στο πάτωμα!

Κάπου εκεί, συνειδητοποίησα ότι ο ήχος ήταν πραγματικά άριστος, καταπληκτικός. Ο Dan Mongrain ή αλλιώς Chewy, πανάξιος συνεχιστής του Piggy, ήταν δεδομένο ότι θα είναι απίστευτος. Είναι εντυπωσιακό το ότι έχει καταφέρει να γεμίσει αυτά τα παπούτσια. Αυτός που μου κέντρισε το ενδιαφέρον όμως τούτη τη φορά ήταν ο απίστευτος Michel Langevin ή αλλιώς Away. Ο drummer των Voivod «έβγαλε» όλη τη συναυλία ταλαιπωρώντας αδιάκοπα τα τύμπανά του με αριστοτεχνικό τρόπο, ειδικά με τα χέρια του. Στα δικά μου τύμπανα τα χτυπήματα του Away ήταν αιτία ντελιρίου.

Voivod

Στο φετινό "Synchro Anarchy" ο Chewy και ο Rocky ανέλαβαν να βοηθήσουν καθοριστικά τον Snake με τα δεύτερα φωνητικά τους. Ο Rocky μου φάνηκε πιο δραστήριος από την προηγούμενη φορά και το μπάσο του ήταν αντίβαρο στις άψογες κιθαριές του Mongrain. Το "Iconspiracy", από τα καλύτερα κομμάτια του κορυφαίου "The Wake", ήταν ένα ακόμα highlight. Στο "The Prow" είχε έρθει η ώρα για το πρώτο pit να ανοίξει, τιμώντας την αφιέρωση που μας έκανε ο Snake διαφημίζοντας το κομμάτι ως rock ‘n’ roll.

Voivod

Και μιας και ανέφερα τον Snake, να πω ότι η κάπως χοντροκομμένη θεατρικότητά του, τα παρανοϊκά βλέμματά του, το ίδιο του το σουλούπι, αποτελούν κομβικά στοιχεία των Voivod. Στο "Overreaction" μας tease-άρανε στην αρχή με αποτέλεσμα να μουρμουρίζουμε όλοι το riff πριν καν ξεκινήσουνε το κομμάτι, ενώ το "Pre-Ignition" το χαρακτήρισε ο ίδιος ως "bizarre" (στον καθρέφτη κοιτάζεται και τα λέει;). Το "Sleeves Off" ο Snake μας αποκάλυψε ότι αναφέρεται στον νεαρό, μεταλλά εαυτό του, ο οποίος σε κάποια στιγμή της νεότητάς του αποφάσισε να γίνει metalhead με τα όλα του - και με το ντύσιμο μαζί.

Voivod

Τα δύο τελευταία κομμάτια ήταν η μυθική, δυσθεώρητη διασκευή στο "Astronomy Domine", σε μια αρρωστημένη εκτέλεση και ένα διεστραμμένο "Voivod", στο οποίο όλοι ξελαρυγγιαστήκαμε. Ο φίλος που είχε πέσει πιο πριν με το κεφάλι, τώρα βούτηξε επιτυχώς κι έζησε κι αυτός τη στιγμή του, σερφάροντας στα χέρια του κοινού. Αποχώρηση, επάνοδος και συναισθηματικό, όσο μπορεί κάποιος να το πει αυτό, "Fix My Heart". Άπαντες χειροκροτήσαμε στην εισαγωγή, συνεπικουρώντας τα διαδοχικά χτυπήματα του Away. Η αποφώνηση δεν έγινε από τους Voivod, αλλά από εμάς που τους αποθεώναμε εν χορώ με γηπεδικά συνθήματα.

Voivod

Ο μόνος αστερίσκος στη συναυλία (πλην καπνίσματος, εννοείται) είναι ότι οι Voivod θα μπορούσαν να παίξουν κάνα-δυο κομμάτια παραπάνω. Τα 75 λεπτά είναι λίγα για ένα συγκρότημα με τέτοια ποιότητα και ποσότητα ιστορίας και ένα "Technocratic Manipulators" ή ένα "Microsolutions To Megaproblems" δε θα χαλούσε κανέναν μας. Οι φιλίες όμως, δε χαλάνε για έναν αστερίσκο. Σε κάθε μία από τις εμφανίσεις τους οι Voivod (ή αλλιώς λαϊκιστί, «η Βοϊβοντάρα») έχουν παραδώσει μαθήματα και μας έχουν αφήσει με τεράστια χαμόγελα. Το ίδιο έγινε και τώρα και δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω ότι δε θα γίνει το ίδιο και την επόμενη φορά.

Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος

SETLIST

Experiment
The Unknown Knows
Tribal Convictions
Synchro Anarchy
Iconspiracy
The Prow
Planet Eaters
Overreaction
Pre-Ignition
Sleeves Off
Astronomy Domine (διασκευή Pink Floyd)
Voivod

Encore:

Fix My Heart

  • SHARE
  • TWEET