Firewind @ Gagarin 205, 30/09/22

Ένας ιδανικός συναυλιακός εορτασμός μιας εμβληματικής πορείας 20 χρόνων

Από τον Σπύρο Κούκα, 03/10/2022 @ 15:21

Πέντε χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που είχαμε την χαρά να απολαύσουμε τους Firewind ζωντανά, μια περίοδος κατά την οποία πολλά συνέβησαν τόσο σε ό,τι αφορά την μπάντα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν 2017 όταν μια από τις σημαντικότερες εγχώριες metal δυνάμεις ταρακουνούσε τον ίδιο χώρο της πολυσύχναστης Λιοσίων, τότε με διαφορετικό lineup και παρόντες τους Μπάμπη Κατσιώνη και Henning Basse. Πλέον, με τον πολυπράγμονα πολυοργανίστα να αποτελεί εδώ και χρόνια παρελθόν από τις τάξεις του σχήματος, μια αποχώρηση που ταρακούνησε τα θεμέλια του και αμφισβήτησε μέχρι και την ύπαρξη του ως ένα σημείο, αλλά και με τον Γερμανό ερμηνευτή να δίνει τη θέση του στον ομοεθνή του Herbie Langhans (ex-Sinbreed, ex-Seventh Avenue μεταξύ άλλων), οι Firewind καλούνταν να επιβεβαιώσουν τις δυναμικές που έδειξαν με τον πιο πρόσφατο τους δίσκο και σε συναυλιακές συνθήκες, στο milestone των 20 χρόνων τους στο χώρο.

Firewind

Αυτή τη φορά ως κουαρτέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ήχου και στησίματος επί σκηνής, και σε μια εορταστική συγκυρία που ερχόταν να ολοκληρώσει πανηγυρικά τις πρώτες δύο δεκαετίες ύπαρξης τους, τα πάντα προοικονομούσαν για μια σπουδαία συναυλιακή εμπειρία, όπως άλλωστε και συνέβη. Με τις πόρτες του γνωστού αθηναϊκού μαγαζιού να έχουν ανοίξει αρκετά νωρίτερα της προγραμματισμένης, δίωρης εμφάνισης, το πολυπληθές κοινό που συγκεντρώθηκε είχε την ευκαιρία για ένα meet & greet με τα μέλη της μπάντας, γεγονός που αποτέλεσε μια εξαιρετική από μόνη της κίνηση. Παρόλα αυτά, τα πραγματικά σπουδαία ξεκίνησαν με το που οι πρώτες νότες του "Welcome To The Empire" πλημμύρισαν το χώρο, καθώς αυτό όριζε την έναρξη της εν Ελλάδι επανεμφάνισης των Firewind, στο πλέον εντυπωσιακό club show που έχουν δώσει μέχρι στιγμής.

Firewind

Με τον ήχο σύμμαχο τους και το κοινό απόλυτα δικό τους εξαρχής, οι Firewind απέδωσαν τα μέγιστα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη μεγάλη τους στόφα. Σε ένα χορταστικό setlist που διέσχιζε ολόκληρη τη δισκογραφία τους και με έναν παγκόσμιας κλάσης κιθαρίστα σε μεγάλα κέφια, δεν υπήρξε ουδεμία αμφισβήτηση για τα όσα διαδραματίστηκαν επί δύο ώρες μπροστά στα μάτια μας. Το πόδι υπήρξε κολλημένο στο γκάζι από την έναρξη μέχρι και το καταιγιστικό drum solo του Jo Nunez, το οποίο αποτέλεσε την ιδανική εισαγωγή για την κορύφωση που προσέφερε το εμβληματικό "The Fire And The Fury", τόσο κιθαριστικά (και με το πανέξυπνο πέρασμα της βασικής μελωδίας από τις "Περασμένες Μου Αγάπες" να κάνει την εμφάνιση του σε ένα από τα πολυάριθμα solo), όσο και οπτικά, με το εντυπωσιακό εφέ της φλεγόμενης ταστιέρας να προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού από τους νεότερους παρευρισκομένους.

Firewind

Οι ρυθμοί έπεσαν προς στιγμήν μέχρι και το μπαλαντοειδές "Lady Of 1000 Sorrows", κάτι που χρειαζόμασταν σαν κοινό πριν τις τελευταίες στροφές της εμφάνισης τους, καθώς το "Between Heaven And Hell" μας μετέφερε νοητά 20 χρόνια πριν. Τότε που η νεανική φλόγα και το άσβεστο ταλέντο ενός νεαρού Κώστα Καραμητρούδη δημιουργούσε ένα καταιγιστικό ντεμπούτο στα power metal χωράφια. Έτσι, και με το "Maniac" να αποτελεί κερασάκι στην τούρτα του κύριου μέρους του set – και με τις χορευτικές φιγούρες του κεφάτου Herbie Langhans να δίνουν μια επιπλέον ευχάριστη νότα στα όσα συνέβαιναν επί σκηνής – η μπάντα αποχώρησε από τη σκηνή, μόνο και μόνο για να ανέβει ξανά ελάχιστα λεπτά αργότερα και να επισκεφτεί και το υλικό των "Allegiance" και "Few Against Many".

Firewind

Βέβαια, συναυλία της μπάντας δίχως το πιθανόν μεγαλύτερο της hit δεν γίνεται να φαντάζει ολοκληρωμένη, με το "Falling To Pieces" να προκαλεί σεισμικές δονήσεις λόγω των αντιδράσεων του κοινού – έπειτα, κιόλας, από τις προτροπές του ίδιου του Gus G - και να αποτελεί το απόλυτο κλείσιμο μιας συναυλίας που περιμέναμε για καιρό. Όσο για τα επιμέρους παράπονα που θα μπορούσαν να υπάρξουν, αυτά εστιάζουν μονάχα στην απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο παραγνωρισμένο "Forged By Fire", το οποίο έλαμψε δια της απουσίας του από το setlist.

Firewind

Κατά τα λοιπά, η νέα ενσάρκωση της μπάντας φαντάζει αρκούντως ικανή όπως πάντοτε, με τον Gus G να παραμένει ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ως ένας από τους τελευταίους guitar heroes των καιρών μας, αλλά και την υπόλοιπη μπάντα μονάχα υποστηρικτικό ρόλο να μην διαδραματίζει, έχοντας ο καθένας τους αυξημένες αρμοδιότητες που φέρουν ιδανικά εις πέρας. Ιδιαίτερη μνεία, δε, αξίζει ο νεοφερμένος Herbie Langhans, ένας πολύ έμπειρος τραγουδιστής με τη δική του σημαντική πορεία στον power metal χώρο, ο οποίος δείχνει να ταιριάζει αρμονικά στα όσα έχει κατά νου ο Gus G για την τωρινή υπόσταση των Firewind. Στα επόμενα 20 χρόνια, λοιπόν, με την ευχή η μπάντα να συνεχίσει να προχωράει και να μεγαλώνει το μύθο της, παρά τα όσα εμπόδια πιθανόν συναντήσει. Εμείς, θα είμαστε και πάλι εκεί.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

SETLIST

Welcome to the Empire
I Am the Anger
Head Up High
Devour
Destination Forever
Orbitual Sunrise
World on Fire
Drum Solo
The Fire and the Fury
Ode to Leonidas
Overdrive
Mercenary Man
Lady of 1000 Sorrows
Break Away
Between Heaven and Hell
Rising Fire
Maniac (Michael Sembello cover)

Encore:

Allegiance
Hands of Time
Few Against Many
Falling to Pieces

  • SHARE
  • TWEET