Grandmaster Flash, DJ Marble @ Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 27/07/19

Μια βραδιά για το hip-hop

Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 29/07/2019 @ 14:04

Πολλά χρόνια πριν την έκρηξη της hip-hop σκηνής, στη Νέα Υόρκη υπήρχαν μερικοί πιτσιρικάδες που πειραματίζονταν με βινύλια και σιγά σιγά άρχισαν να εφαρμόζουν νέες πρακτικές που θα κατέληγαν στη γέννηση ενός ολόκληρου μουσικού ρεύματος.

Ο Grandmaster Flash αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε έναν από τους πρωτοπόρους του είδους και, μαζί με άλλους, έβαλε τις βάσεις για την γέννηση και την ανάδειξη της hip-hop σκηνής. Συνεπώς, δεν μου έκανε εντύπωση το μεγάλο πλήθος του κόσμου που μαζεύτηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να τον παρακολουθήσει από κοντά. Εξάλλου, η hip-hop είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα κάτι που είδαμε και στη συναυλία των Cypress Hill ενώ το ίδιο αναμένεται να επαναληφθεί και στην προσεχή συναυλία των Chinese Man στις 30/07.

GrandMaster Flash

Τη βραδιά άνοιξε γύρω στις 20:00 ο DJ Marble, ένας από τους σημαντικότερους DJs της εγχώριας σκηνής με μεγάλη ιστορία πίσω του, ο οποίος για μία περίπου ώρα ανέλαβε να ζεστάνει το κοινό και να το βάλει σε ρυθμό. Σε αυτό το διάστημα, ο κόσμος που είχε αρχίσει να μαζεύεται χόρεψε σε διάσημα και λιγότερα γνωστά beats, άκουσε επιτυχίες από την Ευρώπη αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και, γενικά, πέρασε καλά.

Λίγα λεπτά μετά τις 21:00, κι ενώ τα βίντεο που προβάλλονταν είχαν ήδη κάνει τον απαραίτητο πρόλογο σχετικά με τη γέννηση της hip-hop σκηνής, ο Joseph Saddler, περισσότερο γνωστός ως Grandmaster Flash, ανέβηκε στη σκηνή και ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι του. Πρώτη στάση, τα block parties των αρχών της δεκαετίας του 1970 και η εποχή που o DJ Kool Herc, ο Afrika Bambaataa και, φυσικά, ο Grandmaster Flash ξεκινούσαν την καριέρα τους σείοντας με τα beat τους τα στενά του Bronx. Έτσι, ακούσαμε samples και breaks από παλιότερες επιτυχίες που αποτέλεσαν το εύφορο έδαφος πάνω στο οποίοι οι δημιουργοί έχτισαν το μουσικό τους όραμα.

GrandMaster Flash

Στη συνέχεια, ο DJ θέλησε να αποδώσει τα σέβη του σε σπουδαίες προσωπικότητες της σκηνής που δεν είναι πια μαζί μας. Έτσι, κι ενώ πίσω του βλέπαμε να περνάνε καλλιτέχνες όπως οι Notorious B.I.G., Prodigy, Guru, Ol' Dirty Bastard, Eazy-E, Adam Yauch, Jam Master Jay, Nate Dogg, Tupac και άλλοι, ακούσαμε και τραγουδήσαμε διάσημα κομμάτια όπως το "Can I Kick It?", το "The Next Episode", το "(You Gotta) Fight for Your Right (To Party!)" και πάρα πολλά άλλα.

GrandMaster Flash

Ο DJ όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο επικοινωνιακός ξεσηκώνοντας το κοινό με breaks και scratches ενώ, κάπου εκεί, ξεκίνησε την περιήγησή του στις περιοχές απ’ όπου ξεκίνησαν διάφοροι καλλιτέχνες. Έτσι, αρχίζοντας από το Bronx μεταφερθήκαμε στο Queens, στο Brooklyn, στο Harlem και στις γειτονιές του Long Island, ενώ από το ηχεία ακούγαμε αξεπέραστά hits όπως το "Walk This Way" των Run-DMC, το "Feel So Good" του Mase, το "Protect Ya Neck" των Wu-Tang Clan, το "Me Myself And I" των De La Soul, το "Bring The Noise" των Public Enemy και άλλα πολλά, ενώ έκλεισε με το "The Message", το τραγούδι δηλαδή που όλοι περιμέναμε να ακούσουμε σε μια τέτοια βραδιά και το οποίο το κοινό τραγούδησε με πάθος.

GrandMaster Flash

Κάπου εκεί, ο Grandmaster Flash άρχισε να μας ρωτάει αν θέλουμε να πατήσει το κουμπί του "fun machine" προκειμένου να περάσουμε στο τελικό στάδιο του show του. Μάλιστα, δεν δίστασε να κατέβει και κάτω από τη σκηνή όπου άρχισε να ρωτάει τον κόσμο αν θα πρέπει να πατήσει το κουμπί. Αφού λοιπόν μας κάλεσε να σηκώσουμε τα χέρια μας, να φωνάξουμε ρυθμικά μαζί του και να κάνουμε όσο περισσότερο θόρυβο μπορούμε, ο DJ έπαιξε κλασσικά hits όπως το "Stayin' Alive", το "That's the Way (I Like It)" και το "Let’s Dance" προτού περάσουμε σε ένα αμιγώς hip-hop ρεπερτόριο με τραγούδια όπως το "Party Up" του DMX, το "Full Clip" των Gang Starr, to "Sound Of Da Police" του KRS-One και το "Jump Around" των House Of Pain. Η βραδιά έκλεισε λίγο απότομα στις 22:30 με τον δημιουργό να μας αποχαιρετά και να μην επιστρέφει ποτέ στη σκηνή παρόλο που ο κόσμος έμεινε εκεί για αρκετή ώρα.

GrandMaster Flash

Άκρως επικοινωνιακός σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας του, ο Grandmaster Flash παρουσίασε ένα αλληλεπιδραστικό show με το κοινό να έχει ενεργή συμμετοχή σε όλο το πρόγραμμα του 61χρονού DJ. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως μάλλον έκανε μια μικρή κατάχρηση της αγάπης του κοινού καθώς κάποιες στιγμές, μέχρι να βάλει το επόμενο κομμάτι, έπαιξε με την υπομονή μας, ενώ ο απότομος τρόπος που έκοψε κάποια τραγούδια νομίζω πως ξενέρωσε αρκετούς. Επίσης, τεχνικά, πέρα από λίγες στιγμές, ο Grandmaster δεν εντυπωσίασε καθώς δεν είδαμε να κάνει φοβερά πράγματα.

Από την άλλη όμως, μιλάμε για ένα θρύλο της hip-hop ο οποίος ήρθε στην Αθήνα με πολύ κέφι το οποίο κατάφερε να μεταδώσει στον κόσμο, στήνοντας ένα πάρτι που στην ουσία αποτέλεσε μια γιορτή της ίδιας της hip-hop μουσικής, της ιστορίας της και των σημαντικότερων εκπροσώπων της. Και με αυτό τον τρόπο υπενθύμισε σε όλους τις ρίζες μιας σκηνής που παραμένει άκρως ενεργή και δημοφιλής μέχρι και σήμερα.

Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος

  • SHARE
  • TWEET