[Βιβλίο]: Pearl Jam FAQ (Backbeat Books)

Ό,τι θα θέλατε να ξέρατε για τους Pearl Jam σε ένα βιβλίο

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 02/09/2016 @ 11:35

Συνήθως τέτοιου είδους βιβλία έρχονται για να τιμήσουν την ιστορία καλλιτεχνών που έχουν χαθεί στη λήθη του χρόνου ή αποτελούν «χθεσινά νέα». Αυτήν τη φορά, όμως, η εξαιρετική σειρά των FAQ κυκλοφορεί ένα βιβλίο που καταγράφει αναλυτικά την ιστορία μιας μπάντας που 25 χρόνια μετά το πρώτο της άλμπουμ είναι ακόμα ακμαία και με ουσιώδη λόγο ύπαρξης. Μια μπάντα που πλέον μπορεί να θεωρείται κλασική της γενιάς της, αλλά και γενικότερα για την rock μουσική. Οι Pearl Jam τόσο για μουσικούς και για «εξωμουσικούς» λόγους διαθέτουν ήδη μια σπουδαία και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που αποτυπώνεται με πολλά trivia σε αυτό το βιβλίο.

Η σειρά των FAQ βιβλίων δεν αφορά μόνο τη μουσική, αλλά καλύπτει μια ευρεία θεματολογία, από το Baseball, τον James Bond, ταινίες, σειρές ως και τις μπύρες, με σκοπό να δώσει μια εις βάθος καταγραφή και έρευνα του αντικειμένου με το οποίο καταπιάνεται. Βέβαια, η πλειονότητα αφορά στα γεγονότα γύρω από μουσικούς και ενδεικτικά έχουν κυκλοφορήσει βιβλία της σειράς για τους Beatles, τους Stones, τον Neil Young, τον Jimi Hendrix, τους Doors, τους AC/DC, τους Pink Floyd, τους Rush, τους Black Sabbath και πολλούς- πολλούς ακόμα. Με βάση το μικρό δείγμα δουλειών που έχει πέσει στα χέρια μου, η δουλειά που γίνεται είναι πολύ καλή, με ενδελεχή έρευνα και προσεγμένη ροή, ισορροπώντας καλά μεταξύ των ατελείωτων πληροφοριών και της καλής εξιστόρησης.

Συγκεκριμένα τώρα, το βιβλίο για τους Pearl Jam μου φάνηκε ως ένα από τα πιο ευχάριστα και εύκολα σε ροή, με τον συγγραφέα (και πρώην καθηγητή του Πανεπιστημίου Adelphi της Νέας Υόρκης) Thomas Edward Harkins και τον μουσικό ιστορικό, συγγραφέα και σπορτκάστερ Bernard M. Corbett να δείχνουν πως πέραν της συστηματικής δουλειάς, έβγαλαν και το μεράκι τους με αυτήν τη δουλειά.

Στα τριάντα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου, ως επί το πλείστον προσπαθούν να κρατήσουν μια χρονολογική σειρά, αλλά όπως είναι κατανοητό αυτό είναι αδύνατο να τηρηθεί απόλυτα, οπότε υπάρχουν πολλά flashbacks και κυρίως flash forwards για να συνδέσουν πρόσωπα και καταστάσεις με την αφήγηση των γεγονότων.

Περιγράφεται η ιστορία του τι έκαναν όλα τα μέλη των Pearl Jam πριν συστήσουν το συγκρότημα, η πορεία των Gossard/Ament με τους Green River, το πώς ήρθαν σε επαφή με τον Eddie Vedder, πως μπήκε στο κάδρο ο Mike Mcready και πώς δεν μπορούσαν να στεριώσουν ντράμερ μέχρι... να διαλυθούν οι Soundgarden. Καταγράφονται αναλυτικά όλα τα βήματα των Mookie Blaylock (το προσωρινό όνομα που πήρε η μπάντα από έναν τότε rookie του NBA), πώς οι Alice In Chains τους πήραν στην πρώτη τους περιοδεία και πώς προέκυψε η γνωστή ιστορία με τους Temple Of The Dog.

Κάθε άλμπουμ έχει το δικό του κεφάλαιο, με track by track ανάλυση, στοιχεία για τις ηχογραφήσεις και τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στην μπάντα, αλλά και για το πώς υποστηρίχτηκε κάθε φορά με περιοδείες. Φυσικά, ξεχωριστό κεφάλαιο έχουν τα ατελείωτα b-sides, όπως και τα χριστουγεννιάτικα singles, οι συμμετοχές σε soundtracks και γενικά όλος ο μουσικός πλούτος των Pearl Jam καταγράφεται εδώ με πολύ ικανοποιητική λεπτομέρεια.

Επίσης, πραγματικά πολλές πληροφορίες υπάρχουν και για τις περιοδείες/συναυλίες που έχει δώσει η μπάντα, με αναφορές σε setlist, διάρκειες, ιδιαιτερότητες, ενώ υπάρχουν και ξεχωριστά κεφάλαια τόσο για τα συγκροτήματα που άνοιξαν για τους Pearl Jam, όσο και γι' αυτά που άνοιγαν στην αρχή της καριέρας τους, από τα οποία προκύπτουν ωραίες ιστορίες. Ενδεχομένως, οι πληροφορίες αναφορικά με τις συναυλίες να φανούν λίγο υπερβολικές σε πολλούς, αλλά σκεφτείτε ότι έχουν ξεχωριστή σημασία για όσους (αρκετούς) τους ακολουθούν συναυλιακά στις Η.Π.Α., αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μια μικρή αναφορά υπάρχει και για το ΟΑΚΑ Sports Hall. Δυστυχώς, μόνο μια φορά αναφέρεται η χώρα μας, όπως ξέρουμε...

Υπάρχουν αναλυτικές παρουσιάσεις για κάθε side project κάθε μέλους της μπάντας, παρουσιάζεται η ξεχωριστή σχέση που αναπτύχθηκε με τον «μέντορα» της μπάντας Neil Young και φυσικά υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για το "Mirror Ball", το άλμπουμ που ο Young κυκλοφόρησε έχοντας ως μπάντα τους Pearl Jam.

Παρατίθενται στοιχεία για την ξεχωριστή σχέση της μπάντας, ή καλύτερα του Eddie Vedder, με τον θεσμό του Rock N' Roll Hall Of Fame, για τους μεθυσμένους λόγους του και τα τζαμαρίσματα με τα (πολλά) είδωλά του, αλλά κυρίως μέσα από αυτό το βιβλίο θα καταλάβει κάποιος τους μη μουσικούς λόγους που καθιστούν αυτήν την μπάντα τόσο ξεχωριστή...
Θα αντιληφθεί εύκολα το πόσο τα μέλη της μπάντας απεχθάνονταν τον κλισέ rock τρόπο ζωής και το ότι δεν ήθελαν ποτέ να συντονιστούν με το σύστημα της μουσικής βιομηχανίας. Ενδεικτική είναι η στάση της μπάντας να σταματήσει να γυρίζει βίντεο για τα τραγούδια της, μένοντας οικειοθελώς εκτός MTV την εποχή που αυτό μεσουρανούσε.

Θα διαβάσει για το πώς (αφελώς) ήθελαν να έχουν την DIY προσέγγιση των Fugazi στα πρώτα τους βήματα και κυρίως για το πόσο νοιάζονταν για τους οπαδούς τους. Αυτή η (υγιής) νοοτροπία τους έφερε στην περίφημη διαμάχη με την κραταιά ticketmaster και τους κόστισε πάρα πολλά σε όλα τα επίπεδα. Τελικά, μπορεί να έχασαν τον πόλεμο, αλλά ήταν οι μόνοι που πάλεψαν και ίσως να κατάφεραν κάτι για όλους τους άλλους...

Παράλληλα, η φιλανθρωπική δράση της μπάντας και η κοινωνική της ευθύνη είναι τεράστια και συνεχής. Όλα τα μέλη της μπάντας είχαν ευαισθησίες τόσο σε οικολογικά θέματα, όσο και σε εν γένει κοινωνικά, ενώ ποτέ δεν έμειναν αμέτοχοι σε πολιτικά θέματα, ως γνωστόν.

Φυσικά, υπάρχει αναφορά στην τραγική βραδιά του φεστιβάλ Roskilde το 2000, όταν εννέα οπαδοί τους άφησαν την τελευταία τους πνοή, αφού ποδοπατήθηκαν την ώρα που έπαιζε το συγκρότημα. Το γεγονός αυτό έφερε την μπάντα κοντά στην απόφαση να διαλυθεί, αλλά τελικά επέλεξαν να το διαχειριστούν συνεχίζοντας την πορεία τους.

Αυτά και άλλα πολλά παρουσιάζουν σε βάθος οι συγγραφείς του Pearl Jam FAQ και νομίζω πως αξίζει τον κόπο αν κάποιος ενδιαφέρεται να έχει πλήρη εικόνα για την ιστορία της μπάντας να αγοράσει αυτό το βιβλίο. Οι πιο φανατικοί οπαδοί θα βρουν πολύ ωραίες πληροφορίες και θα εντρυφήσουν σε λεπτομέρειες, ενώ οι λιγότερο φανατικοί θα απολαύσουν σωστά δομημένες παρουσιάσεις κι ένα ευκολοδιάβαστο (για τα δεδομένα του) βιβλίο, για μια μπάντα που έχει προσφέρει πολλή σπουδαία μουσική, αλλά και πολλά σπουδαία πέραν αυτής...

  • SHARE
  • TWEET