Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας @ Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, Θεσσαλονίκη, 12/03/10

16/03/2010 @ 12:05
Εννέα χρόνια πριν, η επίσκεψη των αδελφών Κατσιμίχα στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτούσε την τελευταία από κοινού εμφάνιση τους στην πόλη. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μόνο ο Πάνος βρισκόταν στην ενεργό δράση με προσωπικές δουλειές και συναυλίες ανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Το ντουέτο που από τα μέσα της δεκαετίας του '80 σημάδεψε την ελληνική σκηνή για δύο σχεδόν δεκαετίες, αποφάσισε να επανέλθει. Οι επιτυχίες αμέτρητες και οι αναμνήσεις ήταν έτοιμες να ξυπνήσουν από τη μεγάλη νάρκη. Στο πλάι των δύο αδελφών θα ήταν ακόμα μία νοσταλγική φιγούρα, ο Μάνος Ξυδούς, γνωστός από το συγκρότημα που κράτησε, όσο κανένα άλλο, παρέα στην ελληνική εφηβεία των 90s, τους Πυξ Λαξ.Ο κόσμος στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ήταν αρκετός, νέος στην πλειοψηφία του και περίεργος για αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Στις 21:30 ακούστηκε ως εισαγωγικό το "Γυάλινα Γιάννενα" και εμφανίστηκαν στη σκηνή οι δύο μεγάλοι μουσικοί. Συγκινημένοι, αν μη τι άλλο, καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους, λαμβάνοντας το, χλιαρό δυστυχώς, χειροκρότημα. Αυτή η πρώτη εικόνα ήταν σα συνάντηση πολυαγαπημένων φίλων που ξαναβλέπονται μετά από πολλά, άγονα, χωρίς καμία επαφή, χρόνια και θέλουν να αγκαλιαστούν αλλά αναγνωριστικά το αποφεύγουν. Μουδιασμένο αρχικά το κοινό αφού οι πρώτες γραμμές του setlist κρατούσαν χαμηλά τους τόνους μέχρι που οι "Προσωπικές οπτασίες" έκαναν τους πάντες να θυμηθούν ποιοι πραγματικά είναι οι αδελφοί Κατσιμίχα. Φωνές αναλλοίωτες, φιγούρες οικείες, μουσική που έχει μπει στα σπίτια όλων.

Στη συνέχεια ο Μάνος Ξυδούς εμφανίστηκε για να τραγουδήσει άψογα τα "Για Ένα Κομμάτι Ψωμί" και "Ακόμα Προσπαθώ". Καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας ο ίδιος ανέβηκε αρκετές φορές είτε για να συνοδέψει τους Χάρη και Πάνο είτε για να ερμηνεύσει κομμάτια από τη δική του πορεία. Ο Ξυδούς χάρισε επίσης στιγμές διασκέδασης, χαρακτηρίζοντας τους Πυξ Λαξ «το πιο χύμα συγκρότημα της ιστορίας».Και ενώ κάπου στη συμπλήρωση της πρώτης ώρας αρχίσαμε όλοι να γυρνάμε πίσω και να παρασυρόμαστε από σπουδαίες συνθέσεις, ο Χάρης Γκαγκαστάθης ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει... "Killing In The Name" (Rage Against The Machine) ενώ αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήρε ο Τόλης Φασόης με το "It' s Τhe End Οf Τhe World Αs We Know It" (R.E.M.). Μάλιστα κάτι ανάλογο επαναλήφθηκε και αργότερα και δε γνωρίζω κατά πόσο ξένισε ή όχι τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί. Προσωπικά πιστεύω πως με τόσο μεγάλη δισκογραφία μπορούσαν άνετα να καλύψουν το σετ δυόμιση ωρών που ετοίμασαν χωρίς αυτές τις προσθήκες.Η "Μοναξιά Του Σχοινοβάτη", που αποτέλεσε highlight της βραδιάς, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευφυΐας  και της αισθητικής των Κατσιμιχαίων. Blues ρυθμοί παντρεμένοι με κοφτούς, ντόμπρους στίχους. «Θα μείνω εδώ και θα υπάρχω όπως μπορώ και για το πείσμα σας γουρούνια θα αντέχω». "Θεσσαλονίκη" και όπως είναι φυσικό, το κοινό ακολουθεί γεμάτο ενθουσιασμό τη σύνθεση του Θάνου Μικρούτσικού σε στίχους Νίκου Καββαδία. Και δεν ήταν μόνο ο ενθουσιασμός αλλά και τα φορτία συγκίνησης που ήταν διάχυτα ιδιαίτερα κατά την εκτέλεση των "Νύχτωσε Νύχτα", "Μη Γυρίσεις" και "Γέλα Πουλί Μου" που καθήλωσαν τους πάντες.

Ένοιωθε κανείς ότι ο χρόνος πέρασε και δεν τους ακούμπησε, αξιοθαύμαστη απόδοση, λιτή σκηνική παρουσία και ένα δεμένο σύνολο μουσικών που τους πλαισίωνε. Μετά και την εμφάνιση στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα, θα ακολουθήσει καλοκαιρινή περιοδεία και ελπίζουμε να τους δούμε ξανά στη Θεσσαλονίκη.

ΥΓ. Η τοποθέτηση απόψεων μπορεί να γίνει εξίσου ουσιαστικά χωρίς φανφάρες και ύβρεις.

Setlist:

Γυάλινα Γιάννενα (εισαγωγή)
Αν Είσαι Θεός
Ποιος Τη Ζωή Μου
Λουλούδι Του Δάσους
Προσωπικές Οπτασίες
Για Ένα Κομμάτι Ψωμί
Ακόμα Προσπαθώ (Πυξ Λαξ)
Του Έρωτα
Γυμνή Σκιά
Φάνης
Υπόγειο
Η Μοναξιά Του Σχοινοβάτη
Killing In The Name (Rage Against The Machine)
Μπλάιμπ - Τρόϊ Καφέ (Berlin 1976)
It' s Τhe End Οf Τhe World Αs We Know It (R.E.M.)
Το μέσα μάτι
Οι Επτά Νάνοι Στο S/S Cyrenia (Θ. Μικρούτσικος)
Εσύ Εκεί (Πυξ Λαξ)
Πούλα Με (Πυξ Λαξ)
Ανόητες Αγάπες
Νύχτωσε Νύχτα
Θεσσαλονίκη
Καλό Ταξίδι
Μια Βραδιά Στο Λούκι
Don' t Worry, Be Happy
The Passenger (Iggy Pop)
Ρίτα Ριτάκι
Μη Γυρίσεις
Σχήμα Λόγου
Παλιάτσος Και Ληστής
Γέλα Πουλί Μου
Λάμπης Παρταλάς
  • SHARE
  • TWEET