Cynic, Rex Mundi, Echidna @ AN Club, 09/07/07

11/07/2007 @ 03:36
Θυμάμαι πέρυσι τέλη Αυγούστου τις ευχές που κάναμε όταν αξιωθήκαμε να δούμε τους Atheist live στη χώρα μας: «Άντε, και του χρόνου Cynic!». Όπως φάνηκε τελικά εισακουστήκαμε, καθώς το να δούμε οποιοδήποτε από αυτά τα δύο γκρουπ κάποτε έμοιαζε ως άπιαστο όνειρο... να όμως που και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα...

Αν και το live έγινε στις 9 Ιουλίου στο AN, το θερμό κλίμα των ημερών δε μας ενόχλησε, καθώς ο εξαερισμός δούλευε ρολόι και η μικρή προσέλευση του κοινού δεν επιδείνωσε την κατάσταση. Εδώ όμως ερχόμαστε στο άλλο ζήτημα: στο live πρέπει να ήταν μόνο καμιά 200ριά άτομα. Υπερβολικά λίγοι. Παρ' όλα αυτά δε κατηγορώ όσους δεν ήρθαν. Με τόσες συναυλίες που έχουμε φέτος το καλοκαίρι, από ένα σημείο και έπειτα τις αξιολογείς σύμφωνα με το ποια σε ενδιαφέρει περισσότερο. Αν συνυπολογίσουμε τα περσινά γεγονότα με την αφόρητη ζέστη στους Atheist, καταλαβαίνουμε γιατί κάποιοι προτίμησαν να μην έρθουν.

Ας περάσουμε όμως στη συναυλία καθ' αυτή. Οι πρώτοι που ανέβηκαν στη σκηνή ήταν οι Echidna, για την απόδοση των οποίων μία απλή φράση μπορεί να συνοψίσει την άποψή μου: απλά «σπείρανε»! Το στυλ τους κυμαίνεται στη σφαίρα του τεχνικού death metal, με επιρροές από τον old-school ήχο, επομένως δεν ήταν τυχαία η επιλογή τους ως support act στο live. Ήταν πολύ δεμένοι πάνω στη σκηνή και τα φωνητικά μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Ακούγονταν αρκετά «σκισμένα» και γενικά αυτό το στυλ φωνητικών μου είναι ιδιαίτερα αρεστό. Η πρώτη μου αυτή επαφή με το υλικό τους μου άφησε κάτι παραπάνω από θετικές εντυπώσεις και η διασκευή στο "Piece Of Time" των Atheist έδωσε επιπλέον πόντους, δηλώνοντας έτσι και τις καταβολές τους. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά και εις ανώτερα!

Οι επόμενοι που ανέβηκαν στη σκηνή ήταν οι Rex Mundi. Πρόσφατα μου ήρθε και το πολύ καλό ep τους για κριτική (αναμένετε review σύντομα) και ήμουν περίεργος να δω πως αποδίδονται τα κομμάτια live. Ενώ δε μπορούσες να πεις πως ήταν κακοί, δύο πράγματα με κούρασαν κάπως κατά τη διάρκεια του set τους. Πρώτον, τα καθαρά φωνητικά δεν αποδίδονταν στο live τόσο καλά όσο στο ep. Τα πιο «τραχιά» πάντως έβγαιναν μία χαρά και ίσως και καλύτερα. Δεύτερον, κάποια jams που έκαναν κατά τη διάρκεια του set τους επισκίασαν φανερά την απόδοσή τους. Αν προσέξουν αυτά τα δύο σημεία μπορούν να γίνουν πολύ καλύτεροι στον τομέα live, καθώς από θέμα τεχνικής κατάρτισης και ιδεών δεν πάσχουν. Αναμένω λοιπόν την επόμενη εμφάνισή τους...Η ώρα περνούσε και η ανυπομονησία μας μεγάλωνε. Όταν όμως οι Cynic στις 11:10 ανέβηκαν στη σκηνή υπό τους ήχους του ανατολίτικου intro, καταλάβαμε ότι είχε φτάσει μία στιγμή την οποία οι περισσότεροι στο χώρο, αν όχι όλοι, περίμεναν χρόνια. Οι επερχόμενες αντιδράσεις πάντως ήταν γεμάτες ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς ο Tony που χειριζόταν τα πλήκτρα και τα brutal φωνητικά δεν τους ακολούθησε στην περιοδεία και τα μέρη του (keys & φωνητικά) ήταν προ-ηχογραφημένα. Έτσι λοιπόν, ενώ άλλοι «πωρώθηκαν» από την έναρξη του live, προσωπικά ακούγοντας τα brutal και μη βλέποντας κάποιον στο μικρόφωνο, ένα πράγμα ένοιωσα: «ξενέρωμα». Μόνο έτσι μπορεί να αντικατοπτριστεί το τι ένοιωσα εκείνη τη στιγμή.Παρ' όλα αυτά, όμως, ομολογώ πως μετά από ένα - δύο κομμάτια μπήκα στο κλίμα και από εκεί και πέρα απόλαυσα τη συναυλία. Ο πολύ καλός ήχος που είχαν κατά τη διάρκεια του set τους βοήθησε όσο να 'ναι, όπως βοήθησε και το γεγονός ότι έπαιξαν απανωτά αρκετά κομμάτια που είχαν ελάχιστα προ-ηχογραφημένα μέρη στα φωνητικά. Στο "Uroforic Forms" (νομίζω) ανέβηκε και ένα παλικάρι που είχε κερδίσει σε διαγωνισμό μέσω του site τους για να τραγουδήσει μαζί τους στη σκηνή. Εκεί επαληθεύτηκε και η άποψή μου ότι θα ήταν προτιμότερο να τους συνόδευε κάποιος session τραγουδιστής, κι ας μην ακούγονταν ίδια τα φωνητικά. Η παρουσία τους έχανε πολύ σε ενέργεια και είναι ίσως το μόνο πράγμα που επισκίασε την εμφάνισή τους. Ένα εξαιρετικά καλό live ίσως είχε μετατραπεί σε αξέχαστη εμπειρία για μένα... αλλά και πάλι ποτέ δεν ξέρεις...Από θέμα μουσικής κατάρτισης και εκτελέσεων δε μπορώ να πω οτιδήποτε αρνητικό. Χαίρομαι πολύ που τους είδαμε live έστω και χωρίς τον Tony και ελπίζω την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτούν (μακάρι να τύχει) να έρθουν ως «πεντάδα».

Για να κλείσουμε, θα παραθέσω το τι έπαιξαν καθώς και κάποιες δηλώσεις που έκαναν. Το set list απαρτιζόταν από ολόκληρο το "Focus", ένα καινούργιο (πολύ καλό) κομμάτι με τίτλο "Evolutionary Sleeper", το "Cosmos" από το demo που έβγαλαν ως Portal μετά τη διάλυσή τους και μία διασκευή στο "Meeting Of The Spirits" των Mahavishnu Orchestra!

Όσον αφορά στις δηλώσεις, έκαναν πιο ζεστή την ατμόσφαιρα της βραδιάς όταν ανέφεραν πως επειδή το όνομα Cynic έχει παρθεί από τον φιλόσοφο Διογένη, κατά μία έννοια ήταν σα να έπαιζαν κοντά στις ρίζες τους. Το αποκορύφωμα σίγουρα όμως ήταν η αναφορά στον τρισμέγιστο Chuck Schuldiner, όταν ζητήθηκαν κομμάτια των Death και χαρακτηριστικά ο Paul είπε πως αυτός και ο Sean δεν ένιωθαν άνετα να τα παίξουν χωρίς τον Chuck και προτιμούν να ακούνε τους δίσκους και να τον αφήσουν να αναπαυτεί. Ήταν σίγουρα ο καλύτερος φόρος τιμής σε μία τεράστια μορφή του μεταλλικού ήχου και ανέβηκαν πολύ, ως καλλιτέχνες, στην εκτίμησή μου μετά από αυτό...Υ.Γ.: Η ατάκα της βραδιάς από το κοινό ήταν σίγουρα η «do a new album ρε!» που ακούστηκε μετά την εκτέλεση του "Evolutionary Sleeper". Έπος!

  • SHARE
  • TWEET