Void Droid, Fuel Eater, Stonebringer @ Αίγλη, 27/05/16

Μια σημαντική βραδιά για τους Void Droid, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για το εγχώριο «εναλλακτικό» southern metal

Από τον Άλκη Κοροβέση, 02/06/2016 @ 12:53

Με αφορμή την κυκλοφορία του εξαιρετικού "Terrestrial", οι Void Droid επέλεξαν να κάνουν το release party του πρώτου τους δίσκου στην Πάτρα. Η πόλη στην οποία «γεννήθηκαν» και που με τα χρόνια κατάφεραν να γίνουν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα underground συγκροτήματα της, δεν θα μπορούσε να μην είναι πρώτη επιλογή για την επίσημη παρουσίαση του πρώτου δισκογραφικού τους βήματος. Στο εγχείρημα αυτό επιστράτευσαν δυο εξίσου δυνατά ονόματα - θα μπορούσαν να είναι co-headliners όλοι τους - τους συντοπίτες τους Fuel Eater και τους επίσης καλούς φίλους τους, Stonebringer. Μια τριάδα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από progressive, alternative έως και doom στοιχεία με κύριο άξονα όμως το heavy rock και το southern metal. Με ένα αρκετά χαμηλό αντίτιμο, ήταν μοναδική ευκαιρία να ακούσει κανείς ολόκληρο το "Terrestrial", κάτι που ενδεχομένως να αργήσει ή και να μην συμβεί ποτέ ξανά - αν εξαιρέσουμε το αντίστοιχο event της Αθήνας 

Κεφάλαιο 1ο - Dead Kid’s Blues:

Τη δύσκολη δουλειά της μπάντας που ανοίγει μια τοπική συναυλία, ανέλαβαν - αν και φιλοξενούμενοι - οι Stonebringer. Βγήκαν στη σκηνή γύρω στις 10:15 αλλά, δυστυχώς, δεν είχαν σύμμαχο ούτε τον ήχο, που ξεκίνησε πολύ κακός και συνέχισε μπουκωμένος στην υπόλοιπη διάρκεια της εμφάνισής τους, ούτε τον κόσμο που - ως είθισται (!) - φτάνει τελευταία στιγμή σε live με χαλαρή ώρα έναρξης. Χλιαρές αντιδράσεις, σε αντίθεση με το σκηνικό που είχε συμβεί πριν κανά χρόνο στο Metropolis, όπου έπαιξαν πάλι με τους Void Droid. Δεν πειράζει, όμως, όσοι ήμαστε ήδη εκεί τους απολαύσαμε.

Stonebringer

Τα Mastodon-ικά τους riff έδιναν και έπαιρναν, ο συνδυασμός των φωνητικών του Ηλία και του Νίκου πρόσθετε το ελληνικό στοιχείο με το οποίο είναι ποτισμένο το "Those Winds", ενώ οι progressive δομές των κομματιών δεν κούρασαν στο ελάχιστο. Δυστυχώς, η απουσία των γυναικείων χορωδιακών σημείων ήταν ευδιάκριτη. Τελικά κατάφεραν και έβγαλαν εις πέρας με άνεση τη βρώμικη δουλειά, ζέσταναν τον κόσμο, που διαρκώς αυξανόταν κατά τη διάρκεια του σετ τους και παρέδωσαν τη σκυτάλη στους επόμενους με το κορυφαίο μάλλον κομμάτι τους, το "Emerald" .

Setlist: Rubin / Flesh and Bones / The Poet of Gold / Stonebringer / Pan / Deppression (Offered to Carry us) / Emerald

Κεφάλαιο 2ο - Shovel Blues:

Δεύτεροι, εν μέσω της "over the avlak" περιοδείας τους, κάνουν μια παρασπονδία με ένα live στην πόλη τους. Προσωπικά, από όσες φορές τους έχω δει, αυτή νομίζω ήταν η καλύτερη. Πολύ δεμένοι στη σκηνή - και με το νέο τους μπασίστα - και περισσή άνεση πάνω σε αυτή - ιδιαίτερα ο τραγουδιστής τους Gordon -  με τον καλύτερο ήχο της βραδιάς και φόρα από τα συνεχόμενα live τους, έπαιξαν κομμάτια από το περσινό δίσκο τους, "Centralia" ενώ δεν απέφυγαν να μας δώσουν ένα ενδιαφέρον καινούριο δείγμα. Εξέπληξαν το κοινό, που έκανε αρκετή φασαρία και τους χάρισε και μερικά moshpit, παίζοντας την αρχή του "Running Free".

Fuel Eater

Για πρώτη φορά διέκρινα τόσο έντονα τα doom στοιχεία στον ήχο τους και το πόσο έφερνε σε πρόσφατους Paradise Lost το κομμάτι "Rainfall Redemption" και ιδιαίτερα τα φωνητικά. Αυτό και το "The Blind Watchmaker" ξεχώρισα προσωπικά από τη συνολική εμφάνισή τους. Μετά από σχεδόν μια ώρα μας αποχαιρέτησαν, προλογίζοντας την «αδερφική» μπάντα που επρόκειτο να ακολουθήσει και αποτελούσε το κυρίως πιάτο της βραδιάς.

Setlist: Mojave / Reptile Skin / The Blind Watchmaker / King Of A Desert Utopia / Καινούριο κομμάτι / Rainfall Redemption / Deep Knowledge / Refuge Denied / Running Free (εισαγωγή) - Against Goliath

Κεφάλαιο 3ο - Little Droid’s Blues:

Σαν σωστοί οικοδεσπότες οι Void Droid φόρεσαν τα καλά τους για να μας υποδεχθούν και υπό τους ήχους του "Terrestrial" βγήκαν στη σκηνή. Αφού όλοι πήραν τις θέσεις τους, οι πρώτες - γνώριμες - νότες του "Flying Jesus" γέμισαν την Αίγλη. Ο κόσμος έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε κάλεσμα της μπάντας, έδωσε άλλη διάσταση στο πάρτι που ξεκίνησε πάνω στη σκηνή και εξαπλώθηκε ως τις «κερκίδες» απέναντι από αυτήν.

Οι Πατρινοί σεβόμενοι το κοινό τους απέδωσαν το "Terrestrial" στην ολότητα του - παρά τους όποιους ενδοιασμούς είχαν. Στην προσπάθεια τους αυτή χρειάστηκε να επιστρατεύσουν μέχρι και τους Stonebringer για τα χορωδιακά μέρη του "Kua Fu", τα οποία αν έλειπαν θα άλλαζαν σαφώς την ταυτότητα του κομματιού, έστω και αν υπήρξαν μικροπροβλήματα συντονισμού κατά την εκτέλεσή του. Προβλήματα υπήρξαν και στην αρχή του κομματιού με τα τύμπανα, καθυστερώντας έτσι την εξέλιξή του live για ένα δεκάλεπτο περίπου, αναγκάζοντας τον Αντρέα να αυτοσχεδιάσει στο μικρόφωνο - σαν άλλος Steven Wilson - ώστε να γεμίσει τον νεκρό χρόνο και να μην χαθεί ο παλμός που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ως τότε. Ήταν η πρώτη, και ελπίζω όχι τελευταία φορά, που ακούσαμε το συγκεκριμένο κομμάτι live.

Void Droid

Κορυφαίες στιγμές του live ήταν σίγουρα τα "The Watermaker" και "Chameleon White" ως τα πιο πιασάρικα κομμάτια των Droid, ενώ το νέο κομμάτι "Super Ego Villain" πρέπει να είναι ό,τι πιο βαρύ έχουν γράψει ως τώρα. Για πάρτη του άνοιξε ολόκληρο moshpit, και ας ήταν η πρώτη φορά που ακουγόταν ζωντανά. Στο "Praying Mantis" ζητήθηκε η συμμετοχή του κοινού στην εξιστόρηση των κατορθωμάτων της κεντρικής ηρωίδος και όντας ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια της μπάντας, το κοινό ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω.

Void Droid

Στο σύνολο του, ήταν ένα σημαντικό βράδυ τόσο για τις μπάντες - κυρίως για τους Void Droid - όσο και για το κοινό που βρέθηκε εκεί και τις στήριξε με τον τρόπο του (merchandise, moshpit, κουτάκια μπύρας με στόχο τον Αναγνώστου). Τρία νέα συγκροτήματα που θρέφουν τις ελπίδες μας για κάτι καινούργιο μουσικά, τα οποία εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο το stoner ρεύμα της εποχής, χωρίς να εγκλωβίζονται σε αυτό. Τα όποια λάθη έγιναν επί σκηνής, δεν μειώνουν την αξία των συγκροτημάτων, αν λάβουμε υπόψη μας ότι αυτά δεν απαρτίζονται από επαγγελματίες μουσικούς, αλλά από ανθρώπους που γουστάρουν αυτό που κάνουν. Τέλος, χρειάζεται να συνυπολογίσουμε και το άγχος του δημιουργού, που επιβάλλεται να αποδώσει άψογα το νέο του έργο μπροστά σε ένα - μεγάλο αναλογικά - κοινό και να το κερδίσει. Ένα κοινό στο οποίο αξίζουν συγχαρητήρια, αφού αγκάλιασε τα παιδιά και τα απάλλαξε - στη διάρκεια της εμφάνισής τους - από αυτό το βάρος.

SETLIST

Terrestrial
Flying Jesus
Mokujin
Jack In The Box
Little Droid’s Blues(εισαγωγή)
Chameleon White
The Martian Architect
Kua Fu
The Watermaker
Super Ego Villain
Praying Mantis
Stray Dog Rolly

Σημείωση: Οι φωτογραφίες Fuel Eater και Stonebringer δεν είναι από το live της Πάτρας, ελλείψει φωτογράφου.

Φωτογραφίες Void Droid: Αγγελική Μουρελάτου
Φωτογραφίες Fuel Eater: Ματούλα Παπαδάκη
Φωτογραφίες Stonebringer: (c)Μιχάλης Κουρής / soundgaze.gr​
Φωτογραφία εξωφύλλου: Χρήστος Λεμονής

  • SHARE
  • TWEET