The Rosenberg Trio, Μιχάλης Παούρης @ Passport, Πειραιάς, 15/12/12

Από τον Άλκη Κοροβέση, 18/12/2012 @ 14:41
Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, το ρεύμα της gypsy jazz (ή gypsy swing), έχει αρχίσει να αναβιώνει σε έντονο βαθμό στη χώρα μας. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσω ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα έφερνε κάποιος ένα θρυλικό gypsy jazz σχήμα, όπως οι Rosenberg Trio στην Ελλάδα και μάλιστα εκτός κέντρου Αθηνών, ενώ ήδη εδώ και τρία χρόνια διοργανώνεται ετησίως το ελληνικό Djangofest με αρκετές ενδιαφέρουσες νέες μπάντες. Και όμως, το ελληνικό κοινό απέδειξε ότι ξέρει να εκτιμά την καλή μουσική, ενώ, φυσικά, ο «υπεύθυνος» για την επίσκεψη αυτή, δεν είναι άλλος από τον μουσικό που άνοιξε για τους Ολλανδούς, ο βιρτουόζος Μιχάλης Παούρης.

Το Passport του Πειραιά, ένας καινούριος για μένα χώρος, μιας και ήταν η πρώτη φορά που θα παρακολουθούσα συναυλία εκεί, παρατήρησα ότι έχει τη δυνατότητα να αλλάζει μορφή, αναλόγως του είδους της μουσικής που φιλοξενεί, τοποθετώντας stand. Και ομολογώ ότι η συναυλία του Σαββάτου θα ήταν πολύ πιο ευχάριστη για μένα, αλλά φαντάζομαι και για άλλους παρευρισκόμενους, αν απολάμβανα τους μουσικούς καθιστός παρέα με ένα ποτό, σε έναν κατά τα άλλα αρκετά ευχάριστο χώρο. Στα θετικά του, η διαρκής κάλυψη της συναυλίας από κάμερες και η ζωντανή προβολή της πίσω από τη σκηνή, ούτως ώστε ακόμα και όσοι βρίσκονταν αρκετά πίσω να μπορούσαν να έχουν οπτική επαφή με τους καλλιτέχνες, ελέω και της αρκετά χαμηλής σκηνής συν του ότι οι τελευταίοι ήταν καθ' όλη τη διάρκεια του live καθιστοί.

Έτσι, λοιπόν, ένα τέταρτο πριν τις δέκα βγήκε στη σκηνή ο οικοδεσπότης αυτής της γιορτής, ο Μιχάλης Παούρης, συνοδευόμενος από τριμελή μπάντα (τύμπανα, μπάσο, πλήκτρα). Ταπεινός, αλλά αρκετά άνετος στο σανίδι, ο Παούρης κατάφερε να εντυπωσιάσει το κοινό με την αδιαμφισβήτητη δεξιότητα του, κόβοντας αυτομάτως τον ομφάλιο λώρο που συνδέει το μπουζούκι με το ελληνικό/ανατολίτικο στοιχείο.

Μιχάλης Παούρης

Η εξοικείωση του Μιχάλη με το όργανό αυτό ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και θαρρώ πως -κινδυνεύοντας να χαρακτηριστώ ασεβής- το jazz παίξιμο σε ένα τέτοιο όργανο είναι πιο απαιτητικό, αφού θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι κατασκευασμένο για χρήση σε άλλου ύφους μουσικής. Ωστόσο, ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι μουσικοί που σπάνε τα στεγανά και ανάμεσα σε αυτούς, πιστεύω, ανήκει και ο Μιχάλης Παούρης. Στα περίπου τρία τέταρτα που κράτησε η εμφάνισή του, ακούσαμε κομμάτια από το "Disharmony", έναν δίσκο που κυμαίνεται σε jazz fusion ρυθμούς, ενώ σε ένα αρκετά ενδιαφέρον κομμάτι ("Στην Άκρη Της Σκηνής"), συμμετείχε στα φωνητικά ο Πάνος Μουζουράκης. Για κλείσιμο, είχαμε την σύμπραξη Παούρη και Stochelo Rosenberg στο "Caravan" του Duke Ellington, μετά την οποία την σκυτάλη ανέλαβαν τα ξαδέρφια Rosenberg.

Όπως αναμέναμε, το τρίο από την Ολλανδία, έδωσε βαρύτητα σε κομμάτια του Django Reinhardt, στη μουσική του οποίου οφείλει και την ύπαρξή του, ενώ δεν έλειψαν και προσωπικές συνθέσεις, όπως το "Made For Isaac". Με το χαρακτηριστικό gypsy jazz παίξιμο τους, επιβεβαίωσαν ότι δικαίως συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία jazz trio, όντας καλεσμένοι σε αρκετά Djangofest ανά τον κόσμο. Δυναμικοί, εκφραστικοί και αρκετά ευδιάθετοι, απέδωσαν με τον μοναδικό τους τρόπο τις συνθέσεις του μεγάλου κιθαρίστα, ανάμεσα στις οποίες ήταν το "Nuages" και το "Minor Swing". Κορυφαία στιγμή του live υπήρξε η παρουσία όλων των μουσικών επί σκηνής και το τζαμάρισμα τους πάνω στο "For Sephora".

The Rosenberg Trio

Οι Stochelo, Nous'che και Nonnie, μετρώντας ήδη 25 χρόνια στο χώρο, μετά από 70 λεπτά περίπου αποχώρησαν, ευχαριστώντας το κοινό για την προσήλωσή του, ενώ δεν ξέχασαν και τον Παούρη για την πρόσκληση να έρθουν να παίξουν στην Ελλάδα.

Η ενδιαφέρουσα αυτή σύμπραξη μπουζουκιού και κιθάρας, απέδειξε πως μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός πως ο Django Reinhardt επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό ρεμπέτικο τραγούδι, με κύριο εκφραστή του το Μανώλη Χιώτη, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξε μεγάλος θαυμαστής του. Η αναγνώριση των Rosenberg στο πρόσωπο του 24χρονου Παούρη είναι ακόμα μια επιβεβαίωση του ταλέντου του Έλληνα μουσικού, που επιχειρεί να ξεφύγει από τα τοπικά δρώμενα με συνεργασίες όπως αυτή αλλά και με τον Al Di Meola. Εις ανώτερα.

The Rosenberg Trio

Μερικά από τα κομμάτια που ακούστηκαν (του Django Reinhardt, εκτός αν αναφέρεται αλλιώς): Dream Of You / Moonflower (Carlos Santana) / Heavy Artillery / Bossa Dorado (Dorado Schmidt) / Double Jeu / Made For Isaac  (The Rosenberg Trio) / Nuages / For Sephora (The Rosenberg Trio) / Minor Swing

Κείμενο / φωτογραφίες: Άλκης Κοροβέσης
  • SHARE
  • TWEET