Shadow Gallery, Dark Nova, Wastefall @ Κύτταρο Club, 13/10/13

Στιγμές που μετέτρεψαν μια συναυλία σε μεγαλειώδες highlight και αποθέωσαν τα συναισθήματα

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 15/10/2013 @ 12:31
Προ τριετίας, όταν οι Shadow Gallery κατά τη διάρκεια της πρώτης τους περιοδείας στα χρονικά του συγκροτήματος επισκέφθηκαν την Ελλάδα, εκπληρώνοντας έναν πόθο για αρκετούς οπαδούς του prog metal, προσπάθησα να είμαι επιεικής σε εκείνη την ανταπόκριση (πάλι από το Κύτταρο) αλλά εν τέλει το μεγαλείο των πέντε μουσικών υπερίσχυσε.

Μόλις μαθεύτηκε ότι θα ξεκινούσαν νέα περιοδεία και θα ξαναπερνούσαν από την Αθήνα για μια στάση, όλοι όσοι ήμασταν στην πρώτη τους εμφάνιση ξέραμε ότι και η δεύτερη θα αποτελούσε ένα τεράστιο συναυλιακό highlight και χωρίς υπερβολές. Ήδη εκείνο το live πάλι Οκτώβριο, έχει περάσει σχεδόν στην σφαίρα του μυθικού και ανάλογα φυσικά συνέβηκε και στο τωρινό, καθώς οι Shadow Gallery απολαμβάνουν κάθε στιγμή που βρίσκονται επί σκηνής και μεταδίδουν στο παθιασμένο κοινό αρκετή ενέργεια από εκείνη που λαμβάνουν και το prog πανηγύρι φαντάζει το ιδανικό. Πόσω μάλλον όταν πρωταγωνιστεί μια αρχετυπική progressive metal μπάντα, η οποία αν μη τι άλλο καταφέρνει να εντυπωσιάσει με τόση ευκολία, όση παράγει μελωδίες.

Πριν τους Shadow Gallery εμφανίστηκαν δύο ιστορικά ελληνικά γκρουπ, οι Wastefall και οι Dark Nova, οι οποίοι έχοντας ήδη την εμπειρία πάνω στο σανίδι και δισκογραφικές δουλειές που κάποτε ενθουσίαζαν το κοινό, στάθηκαν με επαγγελματισμό, καλό ήχο και ενθουσιασμό και έλαβαν το χειροκρότημα.

Όμως όταν ήρθε η ώρα να βγουν οι Shadow Gallery, οι υποψιασμένοι οπαδοί τους που βρέθηκαν στο Κύτταρο, στις πρώτες νότες από το "Room V" άφησαν εξαρχής να εννοηθεί ότι οι αντιδράσεις τους θα εξελίσσονταν παράλληλα με τις εκτελεστικές δυνατότητες  των μελών και θα άγγιζαν τα όρια της αποθέωσης.

Shadow Gallery

Με ένα καταπληκτικό σε γενικές γραμμές setlist, με μερικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη εμφάνισή τους, οι Shadow Gallery έκαναν μια εκτενή βόλτα στο "Tyranny" και αφού απέδωσαν με πάθος και προοδευτική μαεστρία την τριπλέτα "Stilleto In The Sand", "War For Sale" και "Mystery", έφτασε η ώρα του εκπληκτικού "New World Order" σε μια ονειρική εκτέλεση και με την συμμετοχή σε ερμηνεία του DC Cooper, ο οποίος εμφανίζεται και στο δίσκο φυσικά. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς για την συγκεκριμένη εκτέλεση. Στιγμές που μετατρέπουν μια συναυλία σε μεγαλειώδες highlight και αποθεώνουν τα συναισθήματα που μεταδίδει αυτή η μουσική και αυτό το συγκρότημα. Ο Brian Ashland, ο τραγουδιστής που κλήθηκε να καλύψει το κενό του Baker, είναι καταπληκτικός, έχει δέσει τέλεια με το γκρουπ και εκτός των άλλων αναλαμβάνει σε σημεία και την κιθάρα, αλλά και τα πλήκτρα. Έναν ρόλο που ο Gary Wehrkamp πλέον καλύπτει με σχετική ευκολία και η εναλλαγές του από κιθάρες σε πλήκτρα και τούμπαλιν σε κάθε κομμάτι, αυξάνουν τις εκδηλώσεις των οπαδών.

Shadow Gallery

Και τι να πρωτοπεί κανείς επίσης, για τις εκτελεστικές ικανότητες των Shadow Gallery, οι οποίοι σε κάποιο σημείο είχαν τέσσερις κιθάρες στην σκηνή, οι οποίες σόλαραν διαρκώς και εκτόξευαν τον prog αυτοσχεδιασμό στα ύψη. Σε ρόλο υποστήριξης φυσικά, ήταν πάλι ο επίσης πολυοργανίστας, Eric και έδειξε να έχει δέσει ακόμα περισσότερο και να έχει ρόλο με πολλά γεμίσματα, αλλά και αμέτρητα σόλο. Και μιας περί σόλο ο λόγος, ο drummer, Joe Nevolo έδωσε πάλι ένα μίνι σεμινάριο πίσω από το drumkit με ένα σόλο που περιελάμβανε ακόμα και μικρόφωνα και ποτήρια μπύρας. Εξαιρετικός.

Shadow Gallery

Και ενώ η συναυλία κυλούσε με εξαιρετικό ρυθμό και οι Shadow Gallery απέδιδαν τα κομμάτια τους τέλεια, μετά την αναφορά τους στο "Tyranny" αποχώρησαν για λίγο και μέσα σε αποθέωση επέστρεψαν για να ανταμείψουν ένα κοινό που έμοιαζε πλήρως υποταγμένο στις ορέξεις τους. Με τον DC Cooper επί σκηνής, ο οποίος το απολάμβανε και αυτός, αφού έπαιξαν το "2 Minutes To Midnight" των Iron Maiden μέσα σε ενθουσιώδεις αντιδράσεις, συνέχισαν με το "Cold Dust" και τον Brian να κόβει βόλτες μέσα στο κοινό και φυσικά έκλεισαν την συναυλία μετά από δύο ώρες και κάτι με το μοναδικό "Crystalline Dream" και πραγματική αποθέωση σε κάθε του νότα και ιδίως στο ρεφρέν.

Shadow Gallery

Μοναδική συναυλία, αντάξια της φήμης της πρώτης εμφάνισής τους και φυσικά της ιδιαιτερότητάς τους, οι Shadow Gallery έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό και αυτές οι εκπληκτικές τους μελωδίες βρίσκουν την τέλεια ανταπόκριση.
SETLIST

Room V
The Andromeda Strain
Dance Of Fools / Don't Ever Cry, Just Remember
Questions At Hand
Alaska
Pain
Drum solo
Stiletto In The Sand
War For Sale
Mystery
New World Order (with D.C. Cooper)
Chased
Ghost Of A Chance
Christmas Day

Encore:
2 Minutes To Midnight (Iron Maiden cover with D.C. Cooper)
Dream (D.C. Cooper cover)
Gold Dust
Crystalline Dream

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET