Οι Shadow Gallery επιστρέφουν στην Αθήνα τον Οκτώβριο με special guest τον DC Cooper

Μέρη του show θα μαγνητοσκοπηθούν για επερχόμενο live CD / DVD

13/09/2013 @ 12:55
Shadow Gallery
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, Κύτταρο Live, Αθήνα
Support acts: Dark Nova - Wastefall

Shadow Gallery: The Prog Ghostship

Στην Ελλάδα, το progressive metal είναι ένα είδος που έχει αγαπηθεί όσο λίγα στην πορεία των ετών και το κοινό έχει μάθει να εκτιμά αναλόγως όχι μόνο τα πιο «αστραφτερά» ονόματα του είδους, όπως οι Dream Theater, αλλά και γκρουπ που βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο μουσικότητας, αλλά δεν είχαν την προβολή που τους άξιζε. Οι Αμερικάνοι Shadow Gallery, είναι σίγουρα ένα από αυτά τα ονόματα, τα οποία, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι μέχρι το 2010 δεν είχαν περιοδεύσει ποτέ, παρότι δισκογραφούν πάνω από 20 χρόνια, βρίσκονται υψηλά στην εκτίμηση του κόσμου, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν την τεράστια επιτυχία.

Στην πρώτη περιοδεία της καριέρας τους, το 2010, επέλεξαν να επισκεφτούν τρείς πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα) και άλλαξαν για πάντα τα συναυλιακά standards όσων τους παρακολούθησαν... Ένα γκρουπ, του οποίου όλοι σχεδόν οι μουσικοί, παίζουν όλα τα μουσικά όργανα επί σκηνής, μέχρι και ο τραγουδιστής τους, παίζει πλήκτρα και γίνεται μέχρι και lead κιθαρίστας, ενώ ο κιθαρίστας γίνεται πληκτράς και παίζει και ντραμς σε μία πραγματική μουσική πανδαισία...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1992, κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο των Shadow Gallery, με τον ιδρυτικό πυρήνα των Brent Allman (κιθάρα) και Carl-Cadden James (μπάσο, φλάουτο) και τον Mike Baker στα εξαιρετικά φωνητικά. Το άλμπουμ βγήκε στην Ευρώπη ένα χρόνο αργότερα και άφησε τον κόσμο άναυδο με κομματάρες όπως το "Say Goodbye To The Morning" ή το "The Queen Of The City Of Ice". Το μόνο ελάττωμα ήταν η χρήση drum machine, η οποία έκανε τις συνθέσεις κάπου να χάνουν. Ο ερχομός του Kevin Soffera στα ντραμς και ιδίως του πολυτάλαντου Gary Wehrkamp (κιθάρα, πλήκτρα), έδωσε άλλον αέρα στο σχήμα και το 1995 το "Carved In Stone", έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ένας δίσκος που από πολλούς θεωρείται ως η κορυφαία τους στιγμή κι ένας από τους καλύτερους δίσκους στο progressive metal, με άκρατο λυρισμό, τεχνική, συναίσθημα, μελωδία, που έχει αφήσει στην ιστορία τραγούδια-ύμνους όπως το "Crystalline Dream" (όσοι ήταν στις προηγούμενες συναυλίες τους, θυμούνται τι είχε γίνει στο άκουσμά του), "Deeper Than Life" και το 20-λεπτο "The Ghostship".

Έπρεπε να φτάσουμε όμως στο 1998 για να έχουμε το magnum opus των Shadow Gallery, το μυθικών διαστάσεων concept άλμπουμ, "Tyranny", με νέο ντράμερ τον Joe Nevolo, το οποίο στην Ελλάδα λατρεύεται όσοι λίγοι δίσκοι και μάλιστα στο Metal Invader (περιοδικό εκείνης της εποχής), είχε ψηφιστεί ως «Δίσκος της Χρονιάς» από τους συντάκτες του! Ένας τέλειος δίσκος, απ' όλες τις απόψεις, με εξαιρετικές αποδόσεις / ερμηνείες και guest συμμετοχές από τον James LaBrie των Dream Theater στο "I Believe" και τον D.C. Cooper των Royal Hunt (συγκρατήστε αυτό το όνομα) στο "New World Order". Αυτά τα τραγούδια, μαζί με το "Mystery" και το εισαγωγικό "Stiletto In The Sand / War For Sale", αποτελούν αξεπέραστα διαμάντια στον χώρο του progressive metal.

Στο μεταξύ, το γκρουπ είχε συμμετάσχει και σε tribute άλμπουμ της τότε εταιρίας τους, Magna Carta, και πιο συγκεκριμένα στο "Tales From Yesterday" (tribute στους Yes), διασκευάζοντας το "Release, Release", στο "The Moon Revisited" (tribute στους Pink Floyd), διασκευάζοντας το "Time", στο "Working Man" (θρυλικό tribute στους Rush, με την επιμέλεια του Mike Portnoy, όπου συμμετείχαν οι Brent Allman, Gary Wehrkamp και Carl-Cadden James), αλλά και στο "Supper's Ready, το tribute στους Genesis. Λίγο αργότερα, επίσης, ανταπέδωσαν στον James LaBrie τη συμμετοχή του στο "Tyranny", βοηθώντας τον ενεργά στα δύο άλμπουμ των Mullmuzzler.

Το γεγονός όμως ότι δεν μπορούσαν λόγω των πολλών επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, να περιοδεύσουν, ούτε καν να δώσουν live, τους είχαν δώσει τον χαρακτηρισμό της studio μπάντας, με αποτέλεσμα το τελευταίο τους άλμπουμ για τη Magna Carta, το "Legacy", του 2001, παρότι περιείχε εξαιρετικά τραγούδια, όπως το "Society Of The Mind", να πάρει καλές κριτικές (όπως πάντα), αλλά με δεδομένο ότι το progressive metal ιδίωμα είχε αρχίσει να φθίνει, πέρασε σχετικά απαρατήρητο. Οι Shadow Gallery, δεν το έβαζαν κάτω όμως. Υπέγραψαν νέο συμβόλαιο με την γερμανική Inside Out και κυκλοφόρησαν το "Room V", το οποίο τους ξαναέβαλε ουσιαστικά στον χάρτη, τέσσερα χρόνια μετά το “Legacy” και ενώ οι μουσικοί τους, ιδιαίτερα ο Gary Wehrkamp, ασχολούνταν ενεργά με πολλά project όπως οι Ayreon, οι Explorer's Club, οι Star One και πολλά άλλα. To "Room V", ήταν concept άλμπουμ, που συνέχιζε την ιστορία του "Tyranny" κι ενθουσίασε τους οπαδούς του γκρουπ. Χαρακτηριστικό ήταν το medley με τραγούδια των Pink Floyd, που βρισκόταν στην ειδική έκδοση του άλμπουμ κι έπαιζε ντραμς ο Mark Zonder (Warlord, ex-Fates Warning). Κάπου εκεί όμως, η ατυχία τους χτύπησε την πόρτα. Ο σπουδαίος τραγουδιστής τους, Mike Baker, πέθανε το 2008, σε ηλικία 45 ετών από καρδιακή προσβολή... Το χτύπημα ήταν μεγάλο, αλλά το συγκρότημα αποφάσισε να συνεχίσει. Πήρε τον πολυτάλαντο Brian Ashland στα φωνητικά και κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά το "Digital Ghosts". Αυτός ήταν και ο πρώτος δίσκος για τον οποίον περιόδευσαν επιτέλους οι Shadow Gallery, δημιουργώντας έναν ακόμα μύθο γύρω από το όνομά τους.

Στις 13 Οκτωβρίου, το συγκρότημα, το οποίο λατρεύει την Ελλάδα κι έχει πολυάριθμους οπαδούς εδώ, έχει σκοπό να δώσει μία συναυλία που θα μας μείνει αξέχαστη! Γι' αυτόν το λόγο, Αποκλειστικά και μόνο για τη συναυλία της Αθήνας, θα έχουν σαν guest τραγουδιστή σε μέρος τους setlist τους, τον χαρισματικό D.C. Cooper (τραγουδιστή των Royal Hunt, ο οποίος τραγούδησε στο "New World Order" του άλμπουμ "Tyranny"). Και όχι μόνο αυτό. Μέρη του show, θα μαγνητοσκοπηθούν για επερχόμενο live CD / DVD που θα κυκλοφορήσουν οι Shadow Gallery τους επόμενους μήνες! Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η συναυλία θα είναι "A Night To Remember". Όσοι πήγατε στις προηγούμενες συναυλίες τους στη χώρα μας, είστε υποψιασμένοι. Όσοι χάσατε αυτή τη μοναδική μυσταγωγία, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και παρακολουθήστε τους. Progressive metal δεν είναι μόνο οι Dream Theater ή οι Symphony X.

Τη συναυλία ανοίγουν οι progsters Wastefall, που είχαν προκαλέσει αίσθηση με το "Soulrain 21" του 2004 και οι οποίοι επανασυνδέθηκαν πριν από 3 χρόνια, έχοντας κυκλοφορήσει ένα νέο EP, με τον τίτλο "Meridiem". Αμέσως πριν τους Shadow Gallery, θα εμφανιστούν οι power / progsters Dark Nova, με ιστορία 25 ετών, οι οποίοι στις αρχές της χρονιάς κυκλοφόρησαν τον ομώνυμο, τέταρτο δίσκο τους, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Σ' αυτή τη συναυλία, θα παρουσιάσουν και τον καινούργιο τους τραγουδιστή, Νίκο Συράκο (πρώην Spitfire) για πρώτη φορά.

You have been warned!

Ώρα έναρξης: 20:00 - Τιμή εισιτηρίου: 25 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

Public, Παπασωτηρίου (Αθήνα, Μαρούσι, Κηφισιά, Σπάτα)
On-line: www.viva.gr και www.123tickets.gr

Σημείωση: Αργότερα, εισιτήρια της συναυλίας θα διατίθενται και από τα Metal Era & Reload Stores.

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET