Serj Tankian, Viza @ O2 Empire Shepherd's Bush, Λονδίνο, 07/10/12

Από τον Απόστολο Τζουβάρα, 15/10/2012 @ 14:15
Είναι η τρίτη φορά που βλέπω τον Serj Tankian live και ομολογώ πως η ιδιότητα του να μεταλλάσσεται είναι εκπληκτική. Ίσως και είναι αναμενόμενο από έναν καλλιτέχνη που δεν ησυχάζει και μέσα σε πέντε χρόνια έχει ήδη κυκλοφορήσει τρία solo αλμπουμ και ένα live άλμπουμ με την φιλαρμονική της Νέας Ζηλανδίας, έχει κάνει παγκόσμια περιοδεία με την πρώην μπάντα του, έχει εκδόσει δύο ποιητικές συλλογές, έχει γράψει το πρώτο του μιούζικαλ στο οποίο πειραματίζεται με jazz και hip-hop στοιχεία και ως ακτιβιστής έχει ασχοληθεί και ασχολείται με πάρα πολλά και διαφορετικά project.

Η πρώτη φορά που τον είδα ζωντανά ήταν το 2010 στην Αθήνα όταν και είχε έρθει στα πλαίσια της κυκλοφορίας του δεύτερου άλμπουμ του. Το live του δεν ήταν ακριβώς όπως θα το περίμεναν πολλοί με τον ήχο του να βασίζεται κυρίως στο πιο ήρεμο και διαφορετικό δεύτερο άλμπουμ του με περισσότερο ηλεκτρονικά στοιχεία παρά κιθάρα. Την επόμενη χρόνια έρχεται η επανένωση με τους System of A Down και επιτέλους η επιθυμία μου να τους δω γίνεται πραγματικότητα στο εκπληκτικό τους live στο Download Festival. Εκεί φυσικά ο Tankian εμφανίστηκε πολύ διαφορετικός με πολύ πιο σκληρό ήχο και αποφεύγοντας τις πολλές αναφορές για τα κοινωνικοπολιτικά θέματα που τον απασχολούν, όπως είχε κάνει στην Αθήνα. Φέτος λοιπόν αντί να κυκλοφορήσει καινούργιο υλικό με τους System, όπως αρκετοί ίσως θα περίμεναν, εκείνος αποφασίζει να γυρίσει και πάλι στην solo αναζήτηση του και να κυκλοφορήσει το τρίτο του άλμπουμ, Harakiri, επιστρέφοντας και πάλι στο παλιό γνώριμο του στυλ. Στα πλάισια αυτής της περιοδείας το Rocking.gr βρέθηκε στην μία και μοναδική του εμφάνιση ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια στο Λονδίνο.

O2 Empire Shepherd's Bush

Ο ιστορικός χώρος στο Shepherd's Bush, χωρητικότητας περίπου 2.000 ατόμων, έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει τα live άπειρων καλλιτεχνών και αποτέλεσε πολύ καλή επιλογή για το συγκεκριμένο live. Ο χώρος σε σχέση με άλλες φορές ήταν πραγματκά ασφυκτικά γεμάτος, γεγονός που δυσκόλεψε αρκετά την προσπάθεια μας για καλύτερες φωτογραφίες.

Στις 20:00 εμφανίστηκαν πρώτοι στην σκηνή οι Viza, που όπως φαίνεται έχουν γίνει πλέον το μόνιμο support του Tankian όπου κι αν αυτός παίζει. Προσωπικά δεν με ενθουσιάζει αυτή η μπάντα και πέρα από κάποιες καλές στιγμές, όπως την διασκευή στο "Alabama Song" των Doors, δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσαν. Κάποιοι από το κοινό ένδειξαν ίσως πιο ενθουσιασμένοι και ίσως ο ήχος από το τουμπερλέκι να τους ακούγεται ως κάτι διαφορετικό. Για μένα αυτό που προσπαθούν να κάνουν με την μίξη πολλών διαφορετικών οργάνων και τον «ξεσηκωμό» του κόσμου δεν έδειχνε να λειτουργεί κάτι που δεν το βοήθησε φυσικά και ο κακός τους ήχος. Μάλιστα κάποια τραγούδια τους θύμιζαν περισσότερο Μαζωνάκη σε ροκ εκδοχή και θα μπορούσαν άνετα να ακουστούν σε κάποιο σκυλάδικο. Αφού τελικά μας αποχαιρέτησαν, ο κόσμος στην αρένα έδειχνε να πυκνώνει κι άλλο αναμένωντας τον Serj.

Serj Tankian

Στις 21:15 και χωρίς καμία καθυστέρηση εμφανίζονται στην σκηνή ο Serj Tankian με τους FCC ξεκινώντας κατευθείαν με το "Figure It Out" και φωνάζωντας «CEOs are the disease!». Χωρίς σταματημό συνεχίζει με το "Cornucopia", δείχνοντας από την αρχή τις διαθέσεις του να κινηθεί σε πιο σκληρά μονοπάτια. Η εισαγωγή του αρκεί για να δημιουργήσει ένα μικρό πανικό με τον κόσμο από κάτω να τραγουδάει στίχο-στίχο. Χαιρετίζοντας πολύ γρήγορα και χαρούμενος που είναι ξανά έπειτα από τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο, συνεχίζει δυναμικότατα με το "Feed Us" και το "Sky Is Over" από το πρώτο του άλμπουμ. Η φωνή του είναι για μια ακόμη φορά εκπληκτική, κινούμενη σε υψηλά επίπεδα απόδοσης αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το ταλέντο του.

Serj Tankian

Στη συνέχεια παίρνει την ακουστική κιθάρα, τα φώτα σβήνουν, ο προβολέας πέφτει πάνω του και αρχίζει με τις πρώτες νότες του "Baby" και τον κόσμο από κάτω να τον συνοδεύει για να ακολουθήσει το γνωστό ξέσπασμα στο ρεφρέν. Αν μη τι άλλο, ο Serj δείχνει να βρίσκεται σε τρελή φόρμα. Ακολουθούν τρία δυναμικά τραγούδια από το "Harakiri", με τον Serj να κάνει μια μικρή εισαγωγή εξηγώντας πώς εμπνεύστηκε τους στίχους για την οικολογική καταστροφή που περιγράφεται στο ομότιτλο κομμάτι.

Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, η επιλογή των "Elect The Dead" και "The Unthinking Majority" δείχνουν φυσιολογικές με πολλές αναφορές στην «σύγχρονη» δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα και έπειτα κλείνει το session με το "Honking Antelope". Πραγματικά σκεφτόμουν πόσο θα ταίριαζε ένα live του στην παρούσα φάση στην Αθήνα, ίσως παρέα και με τον φίλο του τον Tom Morello.

Serj Tankian

Για τo επόμενο κομμάτι καλεί στην σκηνή τον καλό του φίλο Andrew Kzirian από τους Viza για να το συνοδέψει με το ούτι στο «ραπάρισμα» του "Ching Chime" και το αποτέλεσμα δείχνει αρκετά καλό. Μετά είναι η ώρα για το πιάνο και το "Lie Lie Lie" με τον κόσμο να συμμετέχει ασταμάτητα και τον Serj σε τρελά κέφια να χορεύει και να κάνει γκριμάτσες. Αφού λοιπόν ηρεμεί λίγο η κατάσταση, καλεί τον κόσμο να χωριστεί στα δύο και οι μισοί να φωνάξουν ρυθμικά «Praise the lord» με τα χέρια στον ουρανό και οι άλλοι μισοί «Pass the ammunition». Αφού το επαναλαμβάνει αρκετές φορές μπαίνει δυναμικά στο κομμάτι και γίνεται πανικός. Συνεχίζει ασταμάτητα με το "Uneducated Democracy" και το "Beethoven's Cunt", με τον drummer του να αποδίδει πολύ καλά για να κλείσει τελικά το κύριο μέρος της συναυλίας με το "Empty Walls" μέσα σε ένα παραλήρημα.

Serj Tankian

Κατόπιν φεύγει από την σκηνή και εμείς έχουμε μείνει με την απορία αν θα κάνει encore και κυρίως τι πρόκειται να παίξει αφού λίγο πολύ τα είχε πει όλα τα κομμάτια του. Έτσι έρχεται η έκπληξη της βραδιάς. Ο Serj ξαναβγαίνει και απευθυνόμενος στο κοινό δηλώνει πως «κανονικά δεν θα έπρεπε να το παίξω αυτό το κομμάτι, αλλά το αξίζετε ως κοινό». Έτσι αρχίζει σιγά σιγά η εισαγωγή από το "Aerials" σκορπίζοντας κύματα ενθουσιασμού. Δεν πιστεύω πως κανένας θα περίμενε ν' ακούσει τραγούδι των System Of A Down από τον Serj, ο οποίος επανειλλημένως στο παρελθόν δήλωνε πως δεν θα το έκανε. Μπορώ να πως με απόλυτη σιγουριά πως κανένα τραγούδι του δεν προκάλεσε τόσο πολύ ενθουσιασμό. Η βραδιά έκλεισε έτσι λοιπόν δυναμικά και χορταστικά, αφήνωντας αρκετές υποσχέσεις θα έλεγα για κάποια επανένωση των System Of A Down και ίσως και κανούγιο υλικό.

Serj Tankian

Ένα συνολικό σχόλιο για την μπάντα του τους FCC είναι πως είναι λίγοι για να σταθούν επάξια δίπλα του και προσωπικά φάνηκε απίστευτα η διαφορά με πέρσυ που είχε δίπλα του στην κιθάρα έναν Malakian. Παρατηρώντας κανείς το setlist θα δει εμφανώς την προτίμηση του να παίξει τα τραγούδια του που είναι πιο κοντά στον ήχο των System Of A Down,επηρεασμένος σαφώς από την περσινή τους επανένωση και αγνοώντας επιδεικτικά τα τραγούδια του δεύτερου του άλμπουμ. Τελικά ίσως είναι αυτό που του αρέσει περισσότερο να κάνει ή αυτό που του ταιριάζει περισσότερο. Ο χρόνος θα δείξει. Μέχρι τότε μακάρι να ξαναδούμε έναν τόσο αξιόλογο καλλιτέχνη και από τα μέρη μας!

Serj TankianSetlist:

Figure It Out
Cornucopia
Feed Us
Sky Is Over
Baby
Butterfly
Harakiri
Occupied Tears
Elect The Dead
The Unthinking Majority
Honking Antelope
Ching Chime (με τον Andrew Kzirian των Viza στο ούτι)
Lie Lie Lie
Praise The Lord And Pass The Ammunition
Uneducated Democracy
Beethoven's Cunt
Empty Walls
--------------
Aerials (System Of A Down)

Κείμενο / φωτογραφίες: Απόστολος Τζουβάρας

  • SHARE
  • TWEET