Year Of The Goat, Aherusia, Mahakala, Speedblow @ Second Skin, 09/11/13

Καθηλωτικοί οι Σουηδοί στην πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα μας, παρά το απογοητευτικό της προσέλευσης

Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 12/11/2013 @ 12:13
Μπορεί να έχουν μόνο μία ολοκληρωμένη κυκλοφορία στο βιογραφικό τους, όμως η αίσθηση που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν οι Year Of The Goat είναι αντιστρόφως ανάλογη της σύντομης παρουσίας τους στον χώρο. Παρ' όλα αυτά, η κίνηση της Bowel Of Noise να τους φέρει για live θα αποδεικνυόταν θαρραλέα, με το τσιμπημένο εισιτήριο να ευθύνεται για την περιορισμένη προσέλευση του κόσμου, αν και σε γενικές γραμμές οι συνθήκες ήταν από ανεκτές έως ευνοϊκές.

Οι επανενωμένοι Speedblow επωμίστηκαν τον άχαρο ρόλο του πρώτου support, παρουσιάζοντας το set τους μπροστά σε είκοσι νοματαίους. Προσωπικά, το Corrosion meets Maiden ύφος τους με έπεισε με το καλησπέρα, βγάζοντας δύναμη και μελωδικότητα σε ισόποσες δόσεις πάνω στη σκηνή. Στη μισή ώρα που είχαν στη διάθεσή τους, οι Αθηναίοι επέλεξαν κυρίως κομμάτια απ' το μοναδικό full-length τους, "Fields Of Doom", καθώς και απ' το φετινό τους EP, "Resurrection", αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις σε όσους τους παρακολούθησαν.

Σειρά είχαν οι Mahakala, μία μπάντα που ήδη έχει «ψηθεί» από άποψης συναυλιών, ιδίως μετά την κυκλοφορία του φετινού ντεμπούτου της, "Devil's Music". Τουτέστιν, η τετράδα των Mahakala εμφανίστηκε δεμένη, άνετη και ακομπλεξάριστη, αντιμετωπίζοντας με καλή διάθεση τα μικροπροβλήματα στον ήχο αλλά και την νωθρή ανταπόκριση του λιγοστού κόσμου. Κομμάτια από το εν λόγω άλμπουμ αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του σχεδόν 40-λεπτού set τους, με τα "Promised Land", "Lust For Your Blood" και "The King Is Dead" να ξεχωρίζουν και το "Evil Man" να ολοκληρώνει μία ακόμη αξιόλογη εμφάνισή τους.

Τρίτοι κατά σειρά εμφανίστηκαν οι επίσης Αθηναίοι Aherusia, οι οποίοι στα μέσα της χρονιάς κυκλοφόρησαν τη δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά, "As I Cross The Seas Of My Soul". Ομολογώ ότι το pagan / folk black metal τους «δεν είναι το φλιτζάνι τσάι μου», ωστόσο παραδέχομαι ότι δημιούργησαν μία εντελώς «δική τους» ατμόσφαιρα, έχοντας και το κοινό με το μέρος τους. Ο συνδυασμός της ακρότητάς τους με τη χρήση της κρητικής λύρας σε κομμάτια όπως τα "Archangels" και "Arbor Martyrum" εκπέμπει μια ιδιαίτερη ομορφιά, αν και δεν είμαι σίγουρος αν βγαίνει το ίδιο εύκολα επί σκηνής. Για λόγους που -αν κατάλαβα καλά- είχαν να κάνουν με την αυστηρή τήρηση του προγράμματος, έπαιξαν λιγότερη ώρα από τις μπάντες που προηγήθηκαν, ενώ και τα προβλήματα στον ήχο δυστυχώς συνεχίζονταν...

...προβλήματα που ευτυχώς ελαχιστοποιήθηκαν (είτε παρέβλεψα λόγω εκστασιασμού) με την έναρξη της εμφάνισης των Year Of The Goat. Οι έξι Σουηδοί μπορεί να στριμώχτηκαν άσχημα στη μικρή σκηνή του Second Skin, όμως η μουσική τους απλώθηκε γρήγορα στον χώρο, ο οποίος γέμισε με τις όμορφες μελωδίες του «ραδιοφωνικού» occult rock τους.

Year Of The Goat

Η αρχή έγινε με το "Angels' Necropolis" το οποίο αποδείχθηκε πολύ «μεγαλύτερο» στη ζωντανή του εκτέλεση, κάτι που ίσχυσε και στα περισσότερα -αν όχι σε όλα- τα κομμάτια τους. Στη συνέχεια το "Spirits Of Fire" ανέβασε τους τόνους, ενώ το μεγαλειώδες οχτάλεπτο του "Vermillion Clouds" έθεσε νωρίς-νωρίς υποψηφιότητα για κορυφαία στιγμή της βραδιάς.

Year Of The Goat

Μπορεί η απόδοση του Thomas Sabbathi να έχανε ελαφρώς σε σχέση με τις στουντιακές βερσιόν, ωστόσο με τον μοναδικό τρόπο ερμηνείας του έδειξε ότι πρόκειται για σπουδαία φωνή. Ομοίως, η υπόλοιπη μπάντα εκτελούσε άψογα το υλικό, καταδεικνύοντας την χρηστικότητα των τριών κιθάρων με τις πλούσιες ενορχηστρώσεις της. Τα "For The King" και "A Circle Of Serpents" με την αμεσότητά τους, το πελώριο "Voice Of A Dragon", το «χιτ» "This Will Be Mine", όλα τους διογκώθηκαν στη live εκδοχή τους, φανερώνοντας ένα εκπληκτικά δεμένο σύνολο μουσικών.

Year Of The Goat

Λίγο πριν το φινάλε ήρθε η έτερη κομματάρα του EP, το "Of Darkness", για να ικανοποιήσει ένα ακόμα mini-απωθημένο, ενώ το "I’ll Die For You" που το διαδέχθηκε ήταν μάλλον το πιο «λυρικό» όσων ακούστηκαν. Το κλείσιμο με το "Thin Lines Of Broken Hopes" ήταν ίσως και το απόγειο της εμφάνισης των Σουηδών, με τα τέσσερα τελευταία «μυσταγωγικά» λεπτά του να με αφήνουν με το στόμα ορθάνοιχτο και την πλήρωση να έχει επέλθει.

Year Of The Goat

Συνολικά, η παρθενική εμφάνιση των Year Of The Goat στα μέρη μας μπορεί να κριθεί ως άκρως ικανοποιητική, με τις άρτιες εκτελέσεις της μπάντας να κολακεύουν το -έτσι κι αλλιώς πανέμορφο- υλικό της. Η επιλογή του χώρου σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, το τσουχτερό -για τα δεδομένα των καιρών και σε συνάρτηση με την όλη διοργάνωση- εισιτήριο επίσης δεν βοήθησε, ενώ τα όποια προβλήματα στον ήχο έχουν πάψει πλέον να αποτελούν έκπληξη... Στην τελική όμως, αν κρατήσουμε τις καλές εμφανίσεις των τριών support και την καθηλωτική των Σουηδών, μπορούμε να μιλάμε για μία πλήρως αποζημιωτική συναυλιακή βραδιά.
SETLIST

Angels' Necropolis
Spirits Of Fire
Vermillion Clouds
For The King
Voice Of A Dragon
A Circle Of Serpents
This Will Be Mine
Of Darkness
I'll Die For You
Thin Lines Of Broken Hopes
Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET