Misuse, Gravitysays_i @ Gagarin 205, 02/03/12

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 05/03/2012 @ 12:10
Ήμουν στο χώρο κάμποση ώρα πριν ξεκινήσει η συναυλία και πραγματικά έμεινα άναυδος βλέποντας το Gagarin 205 γεμάτο. Όπως και να το κάνουμε, δεν είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε γεμάτα μαγαζιά σε ζωντανές εμφανίσεις εγχώριων μπαντών και το μήνυμα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Σε παρόμοιες εμφανίσεις και διάφορα ντόπια φεστιβάλ με 50 και 60 άτομα νιώθεις κάπως παράξενα και λυπάσαι την προσπάθεια των μουσικών, αλλά να που τελικά ο κόσμος άρχισε να στηρίζει αξιόλογες μπάντες, ακόμα κι αν είναι από τα λημέρια μας.

Το ίδιο ευχαριστημένα ήταν και τα μέλη των δυο συγκροτημάτων. Εξίσου θερμές ήταν οι ευχαριστίες και των δυο λοιπόν προς το κοινό και για καλή μας τύχη η μουσική τους ήταν αντάξια των προσδοκιών μας.  Τα "The Figures Of Εnormous Grey And The Patterns Of Fraud" των Gravitysays_i και "April" των Misuse μας είχαν προϊδεάσει ευχάριστα και ήμασταν προετοιμασμένοι αρκετά. Τα περσινά τους άλμπουμ κατά γενική ομολογία ήταν όμορφα, καλοφτιαγμένα και μοντέρνα. Οι μπάντες δείχνουν «ψαγμένες» και ο κόσμος που τις ακολουθεί έδειξε ότι γνωρίζει την πορεία τους.

Οι Gravitysays_i λοιπόν έδωσαν μια παράσταση που άγγιξε πολλούς. Η μουσική τους συναισθηματική, το παίξιμο τους οργανωμένο και οι φωνές όμορφες. Ένα σύνολο που σε ταξιδεύει και μια κολεκτίβα που θυμίζει Μοντρεαλικές παρέες. Δεν ξέρω αν ήταν έκπληξη, αλλά ένιωθα ένα ευχάριστο συναίσθημα σε κάθε εναλλαγή οργάνων. Βιόλα, σαντούρι και διάφορα άλλα έγχορδα έδιναν χρώμα, πολύ χρώμα. Φωνές, ουρλιαχτά, ένα πέρασμα με γυναικεία και τέσσερις μαντράχαλοι που εν χωρώ ανέβασαν τα κομμάτια πολύ ψηλά! Εφόσον το μοντέρνο rock δεν έχει περιορισμούς, αυτό που ακούσαμε ήταν rock, μελωδικό και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό.

Gravitysays_iΑν πρέπει να πω καλά λόγια, δε θα το κάνω από ευγένεια, αλλά από καθήκον, καθώς η μπάντα τα έδωσε όλα, παρουσίασε μια καλή δουλειά και έδειξε ορεξάτη, ευχαριστημένη και γεμάτη επί σκηνής. Όλα κύλισαν όμορφα, χωρίς κανένας να εκφράσει παράπονο και με την πλειονότητα του κόσμου να έχει «καρφώσει» μάτια και αυτιά στη σκηνή. Απλά ωραία ή κάτι παραπάνω; Δε με νοιάζει, μου αρκεί που πέρασα ευχάριστα την ώρα μου και ένιωσα να «γαργαλιέμαι» από τις χορδές τους. Αν δεν τους γνωρίζετε ψάξτε τη μουσική τους και αναζητήστε τους σε επόμενες εμφανίσεις.

Μετά από αρκετή ώρα, κάτι που μας κούρασε κάπως, αλλά δε μείωσε την προσδοκία μας για την συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκαν οι Misuse. Μπάντα που, όπως έχω ξαναγράψει, άφησε πίσω της το περπατημένο μονοπάτι του κιθαριστικού post-rock και βούτηξε με το κεφάλι σε πιο μοντέρνα, ηλεκτρονικά, παραμορφωμένα, πειραγμένα και πειραματικά νερά. Μπορεί η μεγάλη ουρά επί της Λιοσίων έξω από το συναυλιακό χώρο και ο πολύς κόσμος να φάνταζαν εντυπωσιακά πρωτόγνωρα για τέτοιου είδους συναυλία, αλλά ανταμείφτηκαν και με το παραπάνω από την εμφάνιση των Misuse. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να προσπαθείς να κρατήσεις την προσοχή του κοινού συνεχώς επάνω σου, όταν πολλές συνθέσεις, κυρίως από το "April", έχουν πολύ ήσυχα και ήρεμα περάσματα. Να όμως που το κατάφεραν και αυτό. Ακόμα και σε πολλαπλές επαναλήψεις και συνεχόμενα ήρεμα μονοπάτια της μουσικής τους με samples, drum machine και λοιπά effects, ο κόσμος λικνιζόταν και απολάμβανε την ατμόσφαιρα. To video πίσω από το συγκρότημα ακολουθούσε όμορφα τις συνθέσεις και σε «χάζευε» ηθελημένα όταν η μουσική δε στηριζόταν στα τύμπανα και τις κιθάρες. Μπορεί προφανώς εγώ και ίσως οι περισσότεροι να ανεβάζαμε διάθεση και ένταση όταν ανέβαινε και η ένταση στις κιθάρες, αλλά δεν παύει να δημιουργείται μια πανέμορφη ατμόσφαιρα ακόμα και όταν η μονοτονία λαμβάνει τα ηνία. Ανοιγοκλείνεις τα μάτια και μαγεύεσαι από τις νότες. Δεν υπάρχουν στίχοι αλλά σε καταφέρνουν και χωρίς αυτούς.

Misuse

Μπράβο για άλλη μια φορά στο συγκρότημα που παράγει δύσκολη μουσική τόσο άψογα και επί σκηνής. Εντυπωσιακά μουσικά περάσματα που λίγοι θα έβγαζαν με τέτοια άνεση και χωρίς ψεγάδι ζωντανά. Ξαναλέω μπράβο και τίποτα παραπάνω.

Setlist:

Marsupial
Progyria
8
Dear Hunter
Bela
Techtris
While It Lasts
Seashore
  • SHARE
  • TWEET