Συνέντευξη: Saxon

Από τους Χρυσόστομο Μπάρμπα, Θοδωρή Μηνιάτη, 05/04/2011 @ 11:25
Τυπικό ελληνικό μεσημέρι από τη μία και απ' την άλλη, στην αντίπερα όχθη της τηλεφωνικής γραμμής, όπως μας επιβεβαίωσε ο ίδιος ο συνομιλητής μας, ένα κλασικό μουντό βρετανικό πρωινό (με το breakfast του κλπ.). Ο frontman και ηγέτης των Saxon, Biff Byford, μας μίλησε -με αρκετά καλή διάθεση- για το ελληνικό κοινό, το παρόν και το μέλλον της βρετανικής μουσικής σκηνής, το νέο άλμπουμ, την... Lady Gaga και πολλά άλλα.

Καλησπέρα Biff. Στις 23 Μαΐου πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο σας άλμπουμ, με τίτλο "Call To Arms". Είναι βέβαιο πως οι οπαδοί των Saxon το περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία.
Ναι, τον επόμενο μήνα κυκλοφορεί και είναι πραγματικά πολύ καλό. Κάντε λίγη ακόμα υπομονή.

Υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα πίσω απ' την επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου; Πιστεύεις ενδεχομένως πως όλοι μας, σε όλες τις γωνιές του κόσμου, θα πρέπει κατά μία έννοια να προβούμε στα «όπλα»;
Όσον αφορά τη rock και τη metal, πιστεύω ναι. Αυτό είναι και το πνεύμα του όλου κινήματος, εξάλλου. Τώρα, όσον αφορά στο ομώνυμο τραγούδι, είναι ένα λυπηρό τραγούδι, μιας και μιλάει για έναν στρατιώτη εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που έχει να αντιμετωπίσει τη μιζέρια του πολέμου, μακριά απ' τη γυναίκα και την οικογένειά του. Ναι, λοιπόν, μέσω αυτού του κομματιού αλλά και όλου του δίσκου καλούμε όλους τους fan μας στα «όπλα», έτσι ώστε να παλέψουν για την επιβίωση, μεταφορικά ή μη.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ φαίνεται να έχει άμεση σχέση με το συγκεκριμένο μήνυμα. Από πού προέρχεται;
Πρόκειται για ένα πολύ παλιό poster, του 1914. Πιστεύω ότι δίνει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα στο δίσκο και στο μήνυμα του, μιας και κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά επιβλητικό.

Μετά από μια τόσο μακροχρόνια καριέρα, αποτελούμενη από δεκαοχτώ δισκογραφικές δουλειές, τι πιστεύεις ότι θα μπορούσε να περιμένει ένας οπαδός των Saxon από τη δέκατη ένατη;
Κατά κάποιο τρόπο γυρίσαμε πίσω. Στη συγκεκριμένη κυκλοφορία έχουμε μια πιο «αγνή», live προσέγγιση του ήχου μας. Για του λόγου το αληθές, ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί το site μας και να ακούσει το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ (σ.σ.: "Hammer Of The Gods"). Γενικά, πρόκειται για έναν πολύ δυνατό και δυναμικό δίσκο. Πιστεύω ότι θα εκπληρώσει κάθε προσδοκία.

Στο "Call To Arms" υπάρχει μια αξιοσημείωτη guest συμμετοχή. Ο λόγος βέβαια για τον Don Airey, ο οποίος έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Jethro Tull, Whitesnake, Black Sabbath, Judas Priest και φυσικά από το 2002 έχει σταθερό πόστο πίσω από τα πλήκτρα των Deep Purple. Μίλησε μας για τη συνεργασία σας.
Ήταν εξαιρετική. Ο Don είναι αδιαμφισβήτητα ένας απ' τους σημαντικότερους και ικανότερους στον τομέα του. Βρίσκεται σίγουρα ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα στα πλήκτρα, ήδη από τα '80s. Η συνεργασία μας ξεκίνησε όταν του ζητήσαμε να παίξει σε ένα νέο τραγούδι, το "Mists Of Avalon". Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό. Έτσι, θεωρήσαμε ιδανικό να συμμετάσχει και στο "When Doomsday Comes", κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε. Με λίγα λόγια, ήταν μια πολύ καλή συνεργασία.

Τώρα, ας ξεφύγουμε λίγο από τη νέα κυκλοφορία της μπάντας. Πώς βλέπεις τη σημερινή κατάσταση της βρετανικής heavy metal σκηνής;
Πιστεύω ότι είναι σε εξαιρετικό σημείο. Γίνεται όλο και καλύτερη. Σε αυτό πιστεύω βοηθούν ως ένα βαθμό τα πολύ ενδιαφέροντα περιοδικά. Θεωρώ πως, εν μέρει, μέσω αυτών το κοινό έχει αρχίσει να ξαναγυρνάει στη μουσική. Σε αυτόν τον τομέα τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά αυτή τη στιγμή στην Αγγλία.

Ποιές πιστεύεις πως είναι οι διαφορές ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν των Saxon; Εν συγκρίσει με το παρελθόν τα πράγματα είναι καλύτερα ή όχι; Θα έκανες μια σύγκριση της πρώτης περιόδου της καριέρας σας με τα πρόσφατα χρόνια;
Πιστεύω πως τα πρώτα επτά-οκτώ χρόνια ήταν πολύ καλά. Μετά, βέβαια, «έσκασε» το φαινόμενο ονόματι Nirvana, Pearl Jam και γενικότερα η όλη grunge σκηνή. Έτσι, το heavy metal παραγκωνίστηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό, σε σημείο που στα μάτια μου μετατράπηκε σε κάτι το σχεδόν «underground». Αλλά τώρα νομίζω πως επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Ίσως όπως ήταν το στα τέλη των '70s με αρχές '80s.

Μετά από 35 ολόκληρα χρόνια καριέρας, σου πέρασε ποτέ η σκέψη να σταματήσεις τη «μηχανή» των Saxon;
Όχι. Ποτέ. Πρέπει πάντα να συνεχίζεις. Να μην παραδίδεις τα όπλα ποτέ. Εξάλλου δε θα μπορούσα να σταματήσω να κάνω αυτό που αγαπώ.

Προτιμάς να συμμετέχεις με τη μπάντα σε festival ή σε δικά σας, headline shows; Ποιές είναι οι βασικές διαφορές για ένα συγκρότημα του δικού σας μεγέθους;
Και στα δύο. Και τα δύο είναι εξαιρετικά, για τους δικούς τους λόγους. Η αλήθεια είναι όμως πως εάν βγεις νωρίς σε κάποιο festival τότε δε θα μπορέσουν να σε δουν όλοι. Παρ' όλα αυτά, μας αρέσει να παίζουμε σε festival παρέα με άλλα συγκροτήματα. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Αλλά δεν παύουν να είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες όταν παίζεις μπροστά στο δικό σου κοινό. Μας αρέσει πάρα πολύ να παίζουμε σε κλειστούς χώρους, μιας και έτσι ερχόμαστε όσο το δυνατόν εγγύτερα στους οπαδούς μας και αυτό είναι εκπληκτικό.

Μια περιοδεία συνήθως έχει και τα πάνω αλλά και τα κάτω της. Έχοντας αυτό υπόψιν, ποιά είναι η χειρότερη εμπειρία που είχες κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας και, από την άλλη, ποιό είναι το κοινό που θα σου μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό;
Όσον αφορά στο δεύτερο, πιστεύω πως η πρώτη συναυλία που κάναμε στην Ελλάδα το 1986 ήταν πολύ ιδιαίτερη. Την προγραμματισμένη ημέρα διεξαγωγής υπήρξε βροχόπτωση και οι υπεύθυνοι δεν είχαν βάλει σκέπαστρο πάνω από τη σκηνή, οπότε αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε την εμφάνιση για την επόμενη μέρα. Το κοινό εκείνη τη μέρα ήταν εκπληκτικό και φαινόταν διψασμένο για τη μουσική μας. Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Τώρα, όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, δεν έχω κάποια συγκεκριμένη άσχημη ανάμνηση, αλλά αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα κάθε φορά είναι να αναγκαζόμαστε να ακυρώσουμε συναυλίες μας.

Υπάρχουν σχέδια για κάποιο live άλμπουμ ή κάποιο DVD στο κοντινό μέλλον;
Για την ακρίβεια, ναι. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω σε ένα καινούργιο DVD, για το οποίο μάλιστα θα μαγνητοσκοπήσουμε κάποιο υλικό από την επερχόμενη περιοδεία μας και θα το εμπλουτίσουμε και με άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Η κυκλοφορία του αναμένεται ίσως λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Πολύ καλά νέα. Τώρα, σε ένα θέμα που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία σου αγκαλιά με τη Lady Gaga. Αρκετοί οπαδοί των Saxon πιστεύουν πως αυτό «χαλάει» την εικόνα σας. Ποιά θα ήταν η απάντησή σου σε αυτούς;
(Γέλια) Μα, η Lady Gaga είναι και αυτή μια εκ των οπαδών μας. Είναι μεγάλη fan του ήχου και της μουσικής μας. Αλήθεια. Αυτό που έκανα λοιπόν είναι να πάω να της μιλήσω από κοντά. Έτσι, διαπίστωσα πως είναι ένα πολύ καλό και ευγενικό κορίτσι, με μεγάλη αγάπη μάλιστα στη rock. Οπότε, σε όποιον επίδοξο επικριτή έχω μονάχα μία απάντηση να δώσω: Είναι απλά μια fan. Δε μπορώ να ελέγξω ή να διαλέξω ποιός θα ακούει τη μουσική μας. Με λίγα λόγια, εάν γουστάρει τους Saxon, γουστάρει τους Saxon. Τέλος. Είναι τόσο απλό.

Ποιό θεωρείς πως είναι το μυστικό της επιτυχίας για μια νέα rock μπάντα;
Πιστεύω πως η επιτυχία έρχεται με καλά τραγούδια, καλό υλικό. Αυτό που κάνει τη διάφορα στις μέρες μας, όμως, είναι η εκτεταμένη χρήση του internet. MySpace, Facebook, YouTube, τέτοια πράγματα. Τα νέα συγκροτήματα προσπαθούν να ακουστούν μέσω αυτών και είναι πιθανό, εάν κάνεις -για παράδειγμα- 30.000 views στο YouTube, να σε «αρπάξει» κάποια δισκογραφική εταιρεία.

Σε λίγες μέρες οι Saxon θα βρεθούν στην Ελλάδα για δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ποιό τραγούδι σας θα αφιέρωνες στο ελληνικό κοινό; Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιο που το χαρακτηρίζει;
Θα του αφιέρωνα το "Never Surrender" από το "Denim And Leather". Διαλέξαμε την Ελλάδα για να αρχίσουμε τη νέα παγκόσμια περιοδεία μας, οπότε το ελληνικό κοινό θα είναι το πρώτο που θα ακούσει τα νέα τραγούδια μας, κάτι που πιστεύω είναι αρκετά ιδιαίτερο.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Σας περιμένουμε με ανυπομονησία στην Ελλάδα!
Ανυπομονούμε κι εμείς. Τα λέμε εκεί!

Χρυσόστομος Μπάρμπας, Θοδωρής Μηνιάτης
  • SHARE
  • TWEET