Συνέντευξη Epica (Simone Simons)

«Το "Requiem For The Indifferent" είναι μία ευκαιρία για μια νέα αρχή με νέες προοπτικές»

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 03/04/2012 @ 12:57
Στο μικρό γαλατικό χωρίο του Rocking.gr, η φωνή του αρχισυντάκτη μου ανέφερε ότι έχει κανονιστεί συνέντευξη με την Simone Simons των Epica. Η ημερομηνία είχε κλείσει, αλλά το άλμπουμ ακόμα δεν είχε έρθει από την εταιρεία τους. Θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζει παλιότερα συνεντεύξεις σε περιοδικά και ο συντάκτης να αναφέρει στον καλλιτέχνη ότι δεν έχει ακούσει τον δίσκο ακόμα! Σκεφτόμουν πόσο δύσκολο είναι να κάνεις κάτι τέτοιο και δεν φανταζόμουν ποτέ ότι, μερικά χρόνια αργότερα, ίσως να ήμουν και εγώ σε παρόμοια θέση. Ευτυχώς, μια ήμερα πριν την συνομιλία, το "Requiem For The Indifferent" ήταν στα χέρια μου και η πρώτη μου αυθόρμητη κουβέντα προς την Simons ήταν η ακόλουθη:

Simone, τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την νέα δουλειά σας. Πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ και στο αναφέρει κάποιος που δεν είναι φανατικός οπαδός σας.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να ακούς καλά λόγια για την καινούρια σου κυκλοφορία. Ποια τραγούδια σου άρεσαν περισσότερο;

Με την πρώτη ακρόαση θα έλεγα τα "Monopoly Οn Truth", "Storm The Sorrow", "Internal Warfare", ενώ μου άρεσε και το "Delirium" που μου ακούγεται σαν μια κατάθεση ψυχής από εσένα.
Δεν έπεσες και πολύ έξω. Όπως ίσως θυμάσαι είχα περάσει μια περιπέτεια με την υγεία μου και έψαχνα μια ευκαιρία σε ένα τραγούδι, "Delirium", να εκφράσω τα συναισθήματα μου για αυτό που είχα περάσει τότε. Για τα άλλα τραγούδια που αναφέρεις το "Storm The Sorrow" είναι το πρώτο μας single καθώς πιστεύουμε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς είναι η καινούρια μας δουλειά. Όσο για το "Internal Warfare" που είναι και το πιο heavy κομμάτι του άλμπουμ το αφιερώνουμε στα θύματα του συμβάντος της Νορβηγίας (βλέπε υπόθεση Anders Breivik). Γενικά υπάρχει μια ποικιλία θεμάτων σε αυτή την κυκλοφορία μας.

Simone SimonsΜπορούμε να θεωρήσουμε το "Requiem For The Indifferent" ένα concept άλμπουμ;
Εάν κοιτάξουμε το παρελθόν των Epica, υπάρχει το "The Divine Conspiracy" που ήταν concept άλμπουμ. Για το τελευταίο μας υπήρχε μια κεντρική ιδέα που σε γενικές γραμμές αναφέρεται στο τέλος μίας εποχής. Η ανθρωπότητα δε μπορεί να συνεχίσει να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις. Υπάρχει φοβερή ένταση ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές και μία τεράστια οικονομική κρίση, που βγαίνει εκτός ελέγχου. Όλοι συνδεόμαστε, το σύμπαν, η γη, η φύση, τα ζώα και τα ανθρώπινα όντα, αυτή η περίοδος θα είναι η αρχή του τέλους για όσους δε θέλουν να το δουν ή απλά δεν το βλέπουν. Είναι ένα "A Requiem For The Indifferent", αλλά και μία ευκαιρία για μια νέα αρχή με νέες προοπτικές. Αυτό το concept το είχαμε από την αρχή στο μυαλό μας και πριν καταλήξουμε στον τίτλο αυτό είχαμε σκεφτεί τίτλους όπως το "Serenade Of Self-Destruction", ή "Serenade Of Indifferent" που λίγο πολύ ήταν κοντά στην τελική μας επιλογή.

Πόσο καιρό σας πήρε η δημιουργία του δίσκου;
Το καλό με τους Epica είναι ότι έχουμε τρεις συνθέτες. Ξεκινώντας πρώτα από τον Mark Jansen που είναι ο κύριος συνθέτης του group, τον Isaac Delahaye, καθώς και τον Coen Janssen, όλοι αυτοί γράφουν όποτε έχουν έμπνευση. Για παράδειγμα ο Isaac άρχισε να έχει τις πρώτες ιδέες αμέσως μετά που βγήκαμε για την περιοδεία του "Design Your Universe". Ο Isaac γράφει τα τραγούδια από την σκοπιά του κιθαρίστα και γράφει τα riff και το solo, ενώ ο Mark παίρνει τα riff και προσπαθεί να τα συνδυάσει με ορχηστρικά μέρη. Με την βοήθεια της τεχνολογίας όλα είναι ευκολότερα. Οι Epica κατοικούν σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία, αλλά με ένα e-mail ή skype οι αποστάσεις μηδενίζονται. Αφού ξεμπερδέψαμε με τα καλοκαιρινά φεστιβάλ, στα τέλη Αυγούστου μπήκαμε στο studio έχοντας έτοιμα τα demo και ολοκληρώσαμε το άλμπουμ στα μέσα Δεκεμβρίου. Μας πήρε λίγο παραπάνω από ότι υπολογίζαμε, αλλά ήμαστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

Παρατήρησα ότι θα υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις του άλμπουμ. Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος;
Καταρχήν θα υπάρχει έκδοση σε βινύλιο. Έχει πλάκα γιατί το 2003 όταν ξεκινήσαμε δύσκολα έβγαινε κάτι σε LP, ενώ τώρα οι οπαδοί το ζητάνε όλο και περισσότερο. Για τις άλλες εκδόσεις είναι καθαρά θέμα της εταιρείας να υπάρχουν επιπλέον τραγούδια για συγκεκριμένες αγορές.

Simone SimonsΚοιτώντας τα credits παρατηρούμε το όνομα του Sascha Paeth και πάλι στην παραγωγή .Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει έτσι δεν είναι;
Ενδόμυχα κάπου στην άκρη του μυαλού μας, μας περνάει η σκέψη να δοκιμάσουμε κάποιον άλλον στην παραγωγή. Αλλά αυτή η σκέψη δεν πρέπει να κρατάει παραπάνω από δύο δευτερόλεπτα. Πέρα από την πλάκα, δεν είναι μόνο ο Sascha Paeth που είναι σημαντικός ως προς τον ήχο μας, είναι ο συνδυασμός του studio που έχει καθώς και η ομάδα των συνεργατών του. Για παράδειγμα, υπάρχει και ο Miro Rodenberg που ασχολείται με τα samples και δουλεύει μαζί με τον Mark πάνω στις ενορχηστρώσεις. Ο βασικότερος παράγοντας είναι η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στον παραγωγό και το συγκρότημα. Εάν μας πει ο Sascha ότι το τάδε τραγούδι δεν είναι καλό το αφήνουμε στην άκρη δίχως να κάτσουμε να το συζητήσουμε πολύ. Επίσης, κακά τα ψέματα, εάν κοιτάξεις και τα συγκροτήματα που έχει δουλέψει (Angra, Avantasia, Kamelot, Edguy), καταλαβαίνεις ότι είναι η νούμερο ένα επιλογή μας.

Μιλώντας πριν για τους Kamelot μήπως έχεις κανένα νέο για τον νέο τραγουδιστή τους;
Πραγματικά δεν ξέρω τίποτα. Είμαι και εγώ ανυπόμονη όπως όλοι για να μάθω τα επερχόμενα σχεδία τους. Όπως ξέρεις η σχέση των Epica με τους Kamelot είναι πάρα πολύ στενή και προσωπικά θα έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να τους βοηθήσω όπως μπορώ.

Πρόσφατα οι Nightwish κυκλοφόρησαν το κινηματογραφικό "Imaginaerum". Καταρχήν θέλω την γνώμη σου για το άλμπουμ αυτό, καθώς και εάν οι Epica θα δοκίμαζαν κάτι παρόμοιο.
Από τότε που γνωρίζω τον Tuomas Holopainen μου μιλούσε για την ιδέα που είχε για να συνδυάσει τις μεγάλες του αγάπες, την μουσική και τον κινηματογράφο. Θεώρησε ότι η κατάλληλη στιγμή ήρθε για αυτό που ήθελε και προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ. Τώρα για τους Epica, κανένας από εμάς δεν είναι cinema-freak αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω στο μέλλον να δοκιμάσουμε κάτι παρόμοιο. Εάν παρατηρήσεις σε κάθε κυκλοφορία πατάμε στις βάσεις της προηγούμενης μας και προσπαθούμε να την προχωρήσουμε μερικά βήματα μπροστά.

EpicaΚοιτώντας την περιοδεία σας βλέπω να απουσιάζει προς το παρόν η Ελλάδα. Να φανταστώ ότι θέλετε να έρθετε, έτσι δεν είναι; Τι τραγούδια έχετε ετοιμάσει για το τουρ;
Δεν ξέρω εάν το γνωρίζουν αρκετοί, αλλά είχα έρθει στην Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια μαζί με τον Marc και είχαμε  μείνει στο σπίτι ενός φίλου για αρκετές ημέρες. Και όσες φορές έχω έρθει με τους Epica είχαμε περάσει πολύ καλά. Θυμάμαι πριν την τελευταία μας εμφάνιση στην Ελλάδα που είχε έρθει μια κοπέλα με λουλούδια στα παρασκήνια. Ήταν πολύ γλυκό εκ μέρους της. Να είστε σίγουροι ότι θα έρθουμε και σε αυτή την περιοδεία. Όσο για τα τραγούδια θα δώσουμε λίγο περισσότερο έμφαση στην τελευταία μας δουλειά δίχως να παραβλέψουμε τραγούδια και από τις άλλες δουλειές μας. Αλήθεια, ζω στην Γερμάνια τώρα και συνέχεια είσαστε στις ειδήσεις. Είναι τόσο άσχημα όσο τα περιγράφουν;

Έχεις να έρθεις από το 2010. Δεν θα μπορέσεις να πιστέψεις το πόσο πολύ έχουν αλλάξει τα πράγματα εδώ. Οι μισθοί και οι συντάξεις συνεχώς μειώνονται και για να περάσουμε και στο χώρο μας πολλές συναυλίες ανακοινώνονται αλλά λόγω χαμηλής προπώλησης ακυρώνονται.
Ποιά είναι η μέση τιμή του εισιτηρίου;

Για μεμονωμένη συναυλία δίχως support θεωρώ ότι πάνω από 30 € είναι ακριβά. Εάν η τιμή ήταν γύρω στα 25 € νομίζω ότι θα ήταν καλά.
Θα το έχω στο μυαλό μου αυτό και εάν έρθουμε θα κοιτάξουμε το εισιτήριο να είναι κάπου εκεί.

Simone SimonsΚάπου είχα διαβάσει ότι δεν είσαι ευχαριστημένη με τα φωνητικά σου στους δύο πρώτους δίσκους. Είναι αλήθεια;
Φυσικό δεν είναι; Όταν μπήκα στους Epica ήμουν 17 χρονών. Ούτε η φωνή μου ήταν ώριμη, ούτε και εγώ ήξερα τις δυνατότητες της φωνής μου. Όσες σπουδές και να έχεις κάνει, το μεγαλύτερο σχολείο είναι οι ζωντανές εμφανίσεις. Το studio σού παρέχει την δυνατότητα να καλύψεις τις αδυναμίες σου, αλλά ζωντανά δεν μπορείς να κρυφτείς. Τώρα είμαι ευχαριστημένη με τα φωνητικά μου στους δίσκους και πιστεύω ότι ακόμα υπάρχουν σημεία της φωνής μου που δεν τα έχω βγάλει στις δουλειές μας.

Στον ελεύθερο σου χρόνο με τι ασχολείσαι;
Μπορώ να πω ότι είμαι καλή μαγείρισσα (γέλια). Κάνω ότι κάνει μια κοπέλα που ζει με το αγόρι της. Ασχολούμαι πάρα πολύ με το blog μου (http://smoonstyle.blogspot.com/). Είσαι αγόρι και δεν σε ενδιαφέρει, αλλά εκεί μιλάω για «γυναικεία θέματα» όπως το make up που χρησιμοποιώ στην σκηνή, για καλλυντικά, τσάντες και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Φαντάζομαι ότι θα αρέσει στις κοπέλες αναγνώστριες του Rocking.gr!

Simone, ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη. Θέλεις να πεις κάτι πριν κλείσουμε;
Νομίζω ότι το "Requiem For The Indifferent" είναι ένα άλμπουμ που μπορείτε να ταυτιστείτε. Ειδικότερα εσείς στην Ελλάδα που βιώνετε την οικονομική και κοινωνική κρίση. Ελπίζουμε να σας αρέσει και θα τα πούμε σίγουρα το συντομότερο δυνατόν.
  • SHARE
  • TWEET