Συνέντευξη Calexico

«Θέλουμε να βοηθήσουμε. Η μουσική είναι ο τρόπος μας να σας υποστηρίξουμε!»

Από τον Γιάννη Βόλκα, 13/11/2012 @ 13:47
Λίγες μέρες πριν από τις εμφανίσεις των Calexico στην χώρα μας, φροντίσαμε να συζητήσουμε με τον τραγουδιστή και βασικό συνθέτη του συγκροτήματος, Joey Burns. Έναν μουσικό με πλούσιο καλλιτεχνικό υπόβαθρο αλλά και έναν συνειδητοποιημένο άνθρωπο που καταφέρνει με λίγα λόγια να δείξει ότι αγαπά την μουσική αλλά ταυτόχρονα νιώθει τα προβλήματα της ανθρωπότητας.

Καλησπέρα Joey, νέο άλμπουμ μετά από δύο soundtracks. Ανησυχήσαμε ότι θα ασχοληθείτε μόνιμα με αυτό. Πόσο διαφορετικό είναι να φτιάχνεις μουσική για μια ταινία;
Το να φτιάχνεις μουσική για μια ταινία είναι παρόμοιο με το να συνεργάζεσαι με έναν τραγουδιστή ή έναν μουσικό. Το βασικό θέμα είναι οι διάλογοι ή οι στίχοι και πως να τους υποστηρίξεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μας έρχεται τελείως φυσικά και είναι κάτι πολύ διασκεδαστικό. Πολλές φορές δεχόμαστε σημειώσεις από τον σκηνοθέτη ή μια πρώιμη έκδοση της ταινίας για να πάρουμε ιδέες ή να μάθουμε ποιες είναι οι μουσικές προτιμήσεις τους.

Ας πάμε στο "Algiers". Πήγατε μέχρι την Νέα Ορλεάνη για τον δίσκο αυτό. Τι το ιδιαίτερο υπάρχει εκεί;
Η Νεα Ορλεάνη έχει ένα μοναδικό vibe από φυσικού της. Πρόκειται για το μέρος της Αμερικής όπου διάφορες κουλτούρες και γλώσσες  αναμειγνύονται. Το vibe αυτό είναι σέξυ, σκοτεινό, βαθύ, funky και γεμάτο ψυχή. Είναι επίσης η πόλη κοντά στον κόλπο του Μεξικού, κατά κάποιο τρόπο συνδέει το βόρειο με το νότιο ημισφαίριο και αυτό μας αρέσει πολύ σε αυτή την πόλη. Ηχογραφήσαμε στα Living Room Studios το οποίο είναι μια παλιά εκκλησία των Βαπτιστών και την δεκαετία του '30 βρισκόταν στην περιοχή "Algiers" από όπου πήραμε και το όνομα του δίσκου μας. Ήταν ένα καταπληκτικό μέρος για να ηχογραφήσουμε και πιστεύω κάποια σκοτεινά σημεία και στίχοι προέρχονται από τον χρόνο που περάσαμε εκεί.

CalexicoΗ Νεα Ορλεάνη είναι γνωστή για την σχέση της με την jazz. Είστε οπαδοί της μουσικής αυτής και πόσο σας επηρέασε στον δίσκο σας;
Λατρεύουμε την jazz και τον αυθορμητισμό του αυτοσχεδιασμού. Όλα τα τραγούδια μας γράφτηκαν από τον John (Convertino) και εμένα μέσα από αυτοσχεδιασμούς. Αυτό είναι και το κοινό στοιχείο. Επίσης μας αρέσουν τα solo σημεία όταν παίζουμε ζωντανά. Όταν έρθουμε στην Ελλάδα θα έχουμε τους Jacob Valenzuela και Martin Wenk να σολάρουν στις τρομπέτες, τον Sergio Mendoza στο πιάνο και τον Jairo Zavala στις κιθάρες. Όλοι αυτοί οι μουσικοί είναι πολύ δυνατοί σολίστες και πολύ σημαντικοί για το συγκρότημα.

Επίσης αυτό είναι το πρώτο σας άλμπουμ με την Anti- Records. Πως είναι η σχέση σας με την καινούργια σας εταιρεία και τι συνέβη με την Quarterstick;
H Quarterstick αναγκάστηκε να σταματήσει να κυκλοφορεί καινούργιους δίσκους και ασχολείται με τον απίστευτο ήδη υπάρχων κατάλογό της. Ο πρόεδρος της εταιρείας και καλός μας φίλος μας βοήθησε να βρούμε μια καινούργια στέγη στην Anti- Records για την Νότια Αμερική. Ακόμα συνεργαζόμαστε με την City Slang στην Αγγλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

CalexicoΕσύ και ο John είστε οι κύριοι συνθέτες. Να θεωρήσουμε τους Calexico συγκρότημα ή ντουέτο;
Ο John και εγώ αν και κατευθυντές του συγκροτήματος γράφουμε πάντα μουσική για full μπάντα. Συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια με έναν πυρήνα μουσικών και είναι πανέμορφο να βλέπεις τους πάντες να ωριμάζουν ως μουσικοί, σολίστες ή συνθέτες. Για παράδειγμα το κομμάτι "No Te Vayas" του Jacob Valenzuela είναι από τα πιο jazz κομμάτια του δίσκου και δείχνει το βάθος και την ποικιλομορφία της μπάντας. Για να επιστρέψω στην ερώτησή σου, οι Calexico μπορούν να είναι άλλoτε ντουέτο και άλλoτε full μπάντα. Τσέκαρε το "Spiritoso" που η City Slang κυκλοφόρησε σε συνδυασμό με το νέο άλμπουμ.

Θυμάμαι την συμμετοχή της Amparo Sanchez στο "Garden Ruin" που ήταν πολύ ταιριαστή με την μουσική σας. Σκέφτεστε να κάνετε κάτι ανάλογο με άλλους μουσικούς;
Μας αρέσουν οι συνεργασίες. Η Amparo επίσης συμμετείχε στο "Inspiracion" από το "Carried To Dust", o Jairo Zavala επίσης από την Ισπανία συμμετείχε στο άλμπουμ αυτό όπως και στο "Algiers". Τραγουδά ή παίζει κιθάρα σε κομμάτια όπως τα "Puerto", "No Te Vayas" και "Algiers". Επίσης, η Pieta Brown είναι μια τραγουδίστρια/συνθέτης από την Iowa που βοήθησε και γράψαμε μαζί το "Fortune Teller" στο οποίο κάνει και φωνητικά.

CalexicoΤα τελευταία χρόνια στην indie μουσική ο κόσμος μιλά για ένα στυλ που ονομάζουν «americana» ή «alt-country». Φυσικά εσείς παίζατε στο στυλ αυτό πολλά χρόνια πριν. Τι πιστεύεις για την σκηνή αυτή; Θα θεωρούσες τους Calexico μέρος της;
Σωστά τα λες για την indie folk/country σκηνή. Υποθέτω υπάρχουν πράγματα που κυκλικά είναι ή όχι της μόδας. Μου αρέσουν πάντως οι Beirut, Devotchka, Will Oldham και Bill Calahan, για να αναφέρω μερικά ονόματα.

Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια στον καινούργιο σας δίσκο είναι το "Sinner In The Sea". H φωνή σου μου θύμισε τον David Eugene Edwards των Woven Hand. Σου αρέσει ο τρόπος που τραγουδά;
Ευχαριστώ πολύ για το κοπλιμέντο! Δεν ξέρω από που προήλθε ο τρόπος που τραγουδάω. Ίσως από τον Jeffrey Lee Pierce των Gun Club. Συνδύαζε το ύφος και τον δυναμισμό του κομματιού. Το "Sinner In The Sea" ήταν από τα πρώτα τραγούδια που μας έκανε να νιώθουμε ότι φτάνουμε στην «καρδιά» του καινούργιο δίσκου και μας βοήθησε πολύ στη συνέχεια.

Ποιές είναι γενικά οι κυριότερες επιρροές σου όσον αφορά τον τρόπο που τραγουδάς άλλα και στο μουσικό ύφος των Calexico;
Μου αρέσουν πολύ οι παλιές ηχογραφήσεις από τα 30s, το πορτογαλέζικο Fado, τα ελληνικά ρεμπέτικα, τα ιταλικά βαλς και φυσικά τραγουδιστές όπως ο απίστευτος Vic Chesnutt. Μου αρέσει επίσης πολύ ο Manu Chao και η Rita Indiana.

CalexicoTo μουσικό σας ύφος ακούγεται κυρίως αμερικάνικο/μεξικάνικο. Παρόλα αυτά έχετε πολλούς οπαδούς στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα). Πού πιστεύεις ότι έχετε περισσότερους οπαδούς και τι είναι αυτό που ελκύει τους Ευρωπαίους οπαδούς σας;
Έχουμε οπαδούς σε όλη την Ευρώπη. Είναι τιμή για μας να παίζουμε στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στο Άμστερνταμ, στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Δενόμαστε με την ευρωπαϊκή ευαισθησία. Οι Ευρωπαίοι έχουν κουλτούρα, είναι ανοιχτόμυαλοι, παραδοσιακοί αλλά και μοντέρνοι, πολιτισμένοι χωρίς όμως να παίρνουν τους εαυτούς τους πολύ στα σοβαρά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι νιώθω καλά όταν περιοδεύω στην Ευρώπη. Το σκέφτομαι και τώρα όσο κάθομαι στο San Diego και γράφω μουσική.

Σε ένα πρόσφατο δημοψήφισμα που διάβασα, είδα ότι οι άνθρωποι που «κατεβάζουν» μουσική περισσότερο, παράνομα μέσω internet είναι και οι ίδιοι που αγοράζουν ακόμα δίσκους. Ποιά είναι η άποψή σου;
Θα ήθελα να βρεθεί μια εναλλακτική τακτική στο downloading που θα ωφελεί τόσο τους μουσικούς όσο και το κοινό. Μέχρι τότε, δεν με απασχολεί και πολύ. Χαίρομαι που έχω μια δουλειά, φίλους και κοινό για να παίζω για αυτούς.

Τι γνωρίζεις για τα οικονομικά/κοινωνικά προβλήματα στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα μας;
Μας απασχολεί πολύ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και γενικά στην Ευροζώνη σχετικά με την οικονομία. Τα βλεπουμε στις ειδήσεις καθημερινά. Επίσης έχουμε μέλη από την Μαδρίτη ή το Βερολίνο και έτσι τα συζητάμε συχνά κατά τις περιοδείες μας. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που θέλουμε να περιοδεύσουμε στην Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία. Θέλουμε να βοηθήσουμε. Η μουσική είναι ο τρόπος μας να σας υποστηρίξουμε.

CalexicoΜε λύπη μου διαπίστωσα ότι την ημέρα που παίζετε στην Θεσσαλονίκη επίσης παίζουν οι Orquesta Buena Vista Social Club με τους οποίους έχετε αρκετούς κοινούς οπαδούς. Πιστεύεις ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα;
Από σένα το μαθαίνω. Μακάρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι να ενώσουμε το κοινό και των δυο συγκροτημάτων καθώς και τις ίδιες τις μπάντες.

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα. Εκτιμούμε όλη την αγάπη, την υποστήριξη, τα parties, το φαγητό, τα μπουκάλια ρακή που έχετε μοιραστεί μαζί μας στις ακτές των πανέμορφων θαλασσών της Μεσογείου. Φέρνουμε την μουσική μας και τα όργανα μας ώστε να βοηθήσουμε την ψυχή σας να εξυψωθεί.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σου.
  • SHARE
  • TWEET