Dio live in Greece - Ένα μαγικό ταξίδι από το 1993 ως το 2005

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 07/07/2005 @ 06:10
(Ρόδον Club, 4,5,6/11/1993 - Ark Nr.6, 30/6/2003 - Terra Vibe, 9/7/2005)

Ronnie James Dio. Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του rock. Τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης σε 3 από τις μεγαλύτερες και πιο επιδραστικές μπάντες του σκληρού ήχου.

Με τους Rainbow μας μάγεψε με τον λυρισμό του και μας έβαλε για πρώτη φορά στο μαγικό κόσμο των κάστρων, των ιπποτών και των δράκων. Εδώ να κάνουμε και μια διευκρίνιση γιατί πολλοί πιστεύουν ότι οι Rainbow ήταν το project του Ritchie Blackmore και ότι ο R.J.Dio είχε δευτερεύοντα ρόλο. Στους δίσκους που το μικρόφωνο των Rainbow κρατούσε ο μεγάλος κοντός οι στίχοι ήταν εξ' ολοκλήρου δικοί του όπως και το 50% των συνθέσεων! Το πόσο σημαντικοί ήταν δίσκοι όπως το "Rising" και το "Long Live Rock N' Roll" στην εξέλιξη του heavy metal (σε θεματολογία, φωνητικά και συνθέσεις) δε χρειάζεται να το αναλύσουμε. Το αποδεικνύει το πόσα συγκροτήματα δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από αυτούς.

Το ίδιο όμως σημαντικό ήταν και το πέρασμα του Ronnie από το στρατόπεδο των Black Sabbath. Εκεί έδωσε νέα πνοή σε μια μπάντα που έψαχνε μια νέα ταυτότητα μετά την αποχώρηση του Ozzy Osbourne. Μαζί με τους Iommi και Butler στις συνθέσεις, και με τους δικούς του μαγικούς στίχους για μια ακόμη φορά, το αποτέλεσμα ήταν κορυφαίο: Τα "Heaven And Hell", "Mob Rules" και "Live Evil" δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης γι' αυτό. Έπειτα από την αποχώρησή του από τους Sabbath και με ένα μόνο μικρό διάλειμμα ("Dehumanizer") επιστροφής στους Sabs, αφοσιώθηκε στο προσωπικό του σχήμα το οποίο υπηρετεί μέχρι και σήμερα.

Οι Dio έγραψαν και αυτοί τη δική τους ιστορία και ειδικά στις αρχές της δεκαετίας του '80 έκαναν μεγάλη αίσθηση με το show και τα εφέ που παρουσίαζαν στις συναυλίες τους. Φτάνοντας στο 1993, τη χρονιά που μας επισκέφτηκαν για πρώτη φορά, οι Dio συμπλήρωναν 10 χρόνια ζωής και 6 studio album. Εκείνη η χρονιά ήταν σημαντική για το συγκρότημα που για πρώτη φορά γύρναγε την πλάτη στα επικά θέματα και τον γνώριμο ήχο του. Με τον όχι και τόσο αγαπητό στους οπαδούς Tracy G στην κιθάρα (θεωρείται ο κατώτερος τεχνικά κιθαρίστας που έχει συνεργαστεί με τον Ronnie), τον Jeff (ex- Dokken) Pilson στο μπάσο και τον Vinny Appice στα drums, οι Dio μας χάρισαν 3 υπέροχα ηλεκτρικά βράδια γεμάτα μεγάλες στιγμές! Το set list αν και άλλαζε από μέρα σε μέρα, ουσιαστικά βασίστηκε στα τραγούδια του "Strange Highways", με πολλές σφήνες από Black Sabbath αλλά και Rainbow.

H πρώτη μέρα πάντως δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Σε ένα μισοάδειο Ρόδον λόγω του αγώνα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού με την Τενερίφη για το κύπελλο Uefa (4-3 για την ιστορία) και με όχι και τόσο καλό ήχο, οι Dio δεν έδειξαν αυτό που μπορούσαν. Πολλοί ήταν και αυτοί που απογοητεύτηκαν και από τον κιθαρίστα Tracy G και τις δυνατότητες του. Πάντως ο Ronnie ήταν αυτός που έπρεπε, και κατάφερε, να κερδίσει τον κόσμο με τον μοναδικό του τρόπο πάνω στην σκηνή και τις φωνητικές του δυνατότητες.

Τα τραγούδια εκείνης της βραδιάς ήταν: Intro / Stand Up And Shout / Strange Highways / Don't Talk To Strangers / Evilution / Hollywood Black / Here's To You / Children Of The Sea / Holy Diver / Heaven And Hell / Man On The Silver Mountain / Jesus Mary & The Holy Ghost / Pain / Guitar Solo / Pain / The Last In Line / Encore: Rainbow In The Dark / We Rock / Mob Rules.

Την επόμενη μέρα τα πράγματα ήταν φανερά καλύτερα, ο κόσμος περισσότερος και ο ήχος σαφώς καλύτερος. Με το πολύ καλό set list ελάχιστα διαφοροποιημένο από το προηγούμενο βράδυ (ουσιαστικά μόνο στη σειρά των κομματιών) οι Dio εμφανίστηκαν πολύ δυνατοί και ξεδίπλωσαν τις δυνατότητές τους πάνω στην σκηνή.

Τα καλύτερα μας τα φύλαξαν βέβαια για το τέλος. Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Ρόδον η μπάντα κέντησε πραγματικά και ο κόσμος το ευχαριστήθηκε 100%, αφού οι αντιδράσεις ήταν τουλάχιστον ενθουσιώδεις. Με τον ίδιο κορμό τραγουδιών και τον Ronnie στην καλύτερή του φόρμα, ήρθαν, είδαν και μας ισοπέδωσαν πραγματικά!


Από την υπέροχη βραδιά της 6ης Νοεμβρίου 1993, οι οπαδοί των Dio έπρεπε να περιμένουν 10 περιπου χρόνια για να βρεθεί και πάλι στην χώρα μας ο μεγάλος κοντός. Στο Ark Nr.6, ένα χώρο (ο Θεός να τον κάνει συναυλιακό) που χώρεσε 4000 "πιστούς", ο Ronnie μας έδειξε ποιος είναι ο Βασιλιάς και στρογγυλοκάθισε ξανά στο θρόνο του! Στη σύνθεση των Dio κάποιοι όχι και τόσο τυχαίοι μουσικοί: Ο Jimmy Bain (μπάσο), συνοδοιπόρος του Ronnie σε Rainbow & Dio, ο Simon Wright (drums), πρώην μέλος των AC/ DC αλλά και των Dio, και ο Scott Warren (πλήκτρα) μόνο τυχαίοι δε μπορούν να θεωρηθούν. Τελευταίο θα αναφέρω τον Craig Goldy ("Dream Evil", "Intermission", "Magica") στην κιθάρα, που μόλις είχε επιστρέψει στο συγκρότημα μετά την απομάκρυνση του Doug Aldrich και την προσχώρηση του τελευταίου στο στρατόπεδο των Whitesnake (αυτή ήταν και η δεύτερη φορά που ο Coverdale "έκλεβε" τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, με πρώτη την περίπτωση Vivian Campbell στα μέσα του '80!).

Η περιοδεία είχε σκοπό να ενισχύσει την κυκλοφορία του πολύ καλού "Killing The Dragon", αλλά αυτή τη φορά το set list δε βασίστηκε στο καινούργιο album αλλά στην Campbell / Goldy εποχή των Dio. Πάντα βέβαια με αναφορές στο ένδοξο παρελθόν (Black Sabbath και Rainbow) και με αρκετές εκπλήξεις. Τα τραγούδια που παίχτηκαν στις 30 Ιουνίου ήταν: Killing The Dragon / Straight Through The Heart / Stargazer / Stand Up And Shout / Drum solo - 1812 / The Mob Rules / Rock & Roll / I Speed At Night / Lord Of The Last Day / Dream Evil / Guitar solo / Evil Eyes / Holy Diver / Heaven And Hell / Encores: Last In Line / Rainbow In The Dark / We Rock / Medley: Man On The Silver Mountain / Long Live Rock 'N' Roll / Man On The Silver Mountain. Εκπληκτική επιλογή με την παράσταση να κλέβουν τα "Stargazer" και "Heaven And Hell". Ποιος θα ξεχάσει το αυθόρμητο "ααα" έκπληξης και χαράς από 4000 στόματα στα πρώτα μέτρα του "Heaven And Hell" με τον Ronnie να "διευθύνει" το κοινό ανεβασμένος πάνω στο ηχείο; Ή ποιος μπορεί να ξεχάσει την απόδοση του κοντού στο "Stargazer" 30 χρόνια μετά την ηχογράφηση του; Οι στιγμές που ζήσαμε ήταν μοναδικές και επιβεβαίωσαν το μεγαλείο του συνθέτη / στιχουργού / τραγουδιστή Ronnie James Dio.


Ποιος άλλος τραγουδιστής άραγε θα τολμούσε να ερμηνεύσει ζωντανά τόσο απαιτητικά κομμάτια σε τέτοια ηλικία και πόσοι άλλοι έχουν στο ρεπερτόριο τους να επιδείξουν τόσες διαχρονικές συνθέσεις και από 3 διαφορετικά και εξίσου σπουδαία συγκροτήματα; Στο πρώτο θα απαντήσω κανένας και στο δεύτερο πολύ λίγοι. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο δημοψήφισμα του site μας για την καλύτερη συναυλία του 2003 απλά επιβεβαίωσε το αυτονόητο.

Φτάνοντας στο 2005 και λίγες μέρες πριν τη νέα του εμφάνιση στην Ελλάδα, δε μπορούμε παρά να περιμένουμε το καλύτερο από αυτή τη μεγάλη μορφή. Κάτι έστω και λίγο παρακάτω θα ήταν πολύ μειωτικό για την αξία του και άδικο για την πορεία του μέχρι σήμερα. Long Live Ronnie!

* Οι ανταποκρίσεις από μεγάλα φεστιβάλ όπως το Sweden Rock έχουν φανερώσει σε μεγάλο βαθμό τα τραγούδια που όπως φαίνεται θα ακούσουμε και στο Terra Vibe. Δε θα λείπουν ιστορικά κομμάτια που τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούσαν μέρος του show των Dio. Και αν π.χ. η Αίγυπτος δε σας συγκινεί, θα λέγατε ποτέ όχι για ένα ταξίδι μέχρι τις Πύλες της Βαβυλώνας;

Don't Live For Pleasure, Make Life Your Treasure.

  • SHARE
  • TWEET