Συνέντευξη Endsight

«Το λέω και το ξαναλέω και θα το πω και εδώ, η ελληνική σκηνή γαμάει»

Από τον Αντώνη Τζιράκη, 28/08/2014 @ 12:35
Μέσα στις αρχές του Αυγούστου είχαμε δύο ανακοινώσεις, πως οι At The Gates και οι Unearth θα έρθουν για live στην Αθήνα και μαζί τους θα εμφανιστούν εκτός άλλων και οι Αθηναίοι Endsight, δίνοντας μας έτσι μία πρώτης τάξεως αφορμή για να συνομιλήσουμε μαζί τους. Έτσι βρεθήκαμε από κοντά με όλα τα μέλη της μπάντας καθώς ετοιμάζονταν για το Killertune Festival στην Καλαμάτα, με σκοπό να συζητήσουμε για τον εξαιρετικό δεύτερό τους δίσκο, τα live που έδωσαν στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα, τα μελλοντικά τους πλάνα και φυσικά, το πώς ζουν από μέσα όλο αυτόν τον αναβρασμό στην ελληνική metal σκηνή. Στις ερωτήσεις μας απάντησε κατά κύριο λόγο ο Νίκος, τραγουδιστής της μπάντας, αλλά φυσικά όλοι συμμετείχαν στην συζήτηση, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

EndsightΠρώτα από όλα να σας απονείμω τα συγχαρητήρια μου για τον δεύτερό σας δίσκο. Πιστεύω για τα ελληνικά δεδομένα είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε τέτοιες δουλειές. Μετά από έναν χρόνο κυκλοφορίας, τι πιστεύεις εσύ ότι προσφέρει το "A Vicious Circle" στο ελληνικό και όχι μόνο melodic death metal;
Πιστεύω ότι το "A Vicious Circle" είναι ένας άξιος melodic death δίσκος, που μπορεί να το ακούσει κάποιος και να πει πως είναι ένα δείγμα δουλειάς από Ελλάδα που αντιπροσωπεύει αυτό το είδος, εμείς κοιτάξαμε να ανεβάσουμε τον δικός μας πήχη ώστε να συνεχίσουμε να γουστάρουμε αυτό που κάνουμε. Σίγουρα σε αυτό βοήθησαν και οι συνεργάτες μας, όπως ο Fotis Bernado, o George Emmanuel και o Σάκης από τους Rotting που με την εμπειρία τους στην παραγωγή και με την δουλειά που έκαναν μαζί μας, καταφέραμε να βγάλουμε αυτό που θέλαμε.

Βέβαια άναυδους μας άφησε και το video που κυκλοφορήσατε για το "Circles Of Inferno". Πώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα; Nα περιμένουμε και κάποιο ακόμα video από αυτόν τον δίσκο;
Για το video ψαχνόμασταν για κανένα δίμηνο, κοιτάξαμε να δούμε και εμάς τι μας ενδιαφέρει να βγάλουμε σαν αποτέλεσμα. Παρακολουθήσαμε διάφορες δουλειές από Έλληνες και ξένους και έπεσε το μάτι μας στην Mihaszna, μία ουγγρική εταιρεία. Τους στείλαμε το κομμάτι μας με τους στίχους και μας έστειλαν πίσω δύο σελίδες με το όλο concept σε μόνο δύο μέρες, γεγονός φυσικά που μας έκανε να γουστάρουμε και από εκεί και πέρα βρήκαμε τους χώρους που γυρίστηκε το video, έτσι ώστε όταν έρθουν να είναι όλα έτοιμα και σε σωστούς χρόνους να γίνουν τα γυρίσματα. Για κάποιο επόμενο video εννοείτε ότι θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά επειδή μας ενδιέφερε πολύ το tour, να ανεβάσουμε τον εξοπλισμό μας και να ανανεώσουμε το merch, πράγματα που τα πληρώνουμε μόνοι μας, το αφήσαμε λίγο πίσω, αλλά έχουμε συζητήσει με κάποια παιδιά μήπως κάνουμε κάτι πιο γρήγορο και πιο άμεσο.

Endsight - A Vicious CircleΟπότε τα μελλοντικά σχέδια των Endsight ποιά είναι;
Τα μελλοντικά μας σχέδια σίγουρα είναι κάποια live σε Ελλάδα και φυσικά Ευρώπη, πέρα από τα μέρη που επισκεφθήκαμε φέτος την άνοιξη στα Βαλκάνια για την προώθηση του "A Vicious Circle" και το 2015 με το καλό να κυκλοφορήσουμε έναν διάδοχό του.

Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στις δύο ανακοινώσεις που βγήκαν πριν λίγες ημέρες, πως θα εμφανιστείτε live με Unearth και At The Gates εδώ στην χώρα μας.
Ανυπομονούμε για αυτά τα live, φυσικά για Unearth στην Αθήνα αλλά και όλο το σκηνικό που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη. Όσο για τους At The Gates είναι τεράστια τιμή για εμάς να μοιραστούμε την ίδια σκηνή με τους πατέρες του είδους που εκπροσωπούμε.

Εδώ να πούμε πως μέσα στην άνοιξη κάνατε μία περιοδεία σε Βαλκάνια με αποκορύφωμα την συμμετοχή σας στο Rumanian Metalhead Meeting με headliner τους Sepultura. Μετά από αυτή την εμπειρία, τι διαφορές εντοπίσατε σε ελληνικό και ξένο κοινό;
Περίεργη ερώτηση, έξω αν σε δουν πρώτη φορά μπορεί να κάνουν σαν τρελοί ή να σε κοιτάνε σαν χάνοι, αλλά παίζει τεράστιο ρόλο και το μέρος, αν είναι festival, αν είσαι μόνος σου και γενικά αρκετοί παράγοντες. Όμως στο festival που ανοίξαμε στην Ρουμανία σε ένα live με εφτά σχήματα, όταν βγήκαμε είχε 500 άτομα σε αντίθεση με Ελλάδα που μπορεί να μην έχει τίποτα, 500 άτομα τα οποία σε ανεβάζανε, περνάγανε καλά και το έδειχναν, αντιθέτως στο Rockwave που ανοίξαμε πέρυσι, ήταν μόνο 30 άτομα οπότε καταλαβαίνεις την διαφορά.

Σ' αυτούς που ουσιαστικά δεν σας γνωρίζουν και ιδιαίτερα να φανταστώ στο εξωτερικό, γιατί εδώ στην Αθήνα τουλάχιστον έχουμε κάποιες ευκαιρίες να σας βλέπουμε, ποιό κομμάτι σας θεωρείς πως έχει την μεγαλύτερη ανταπόκριση από το κοινό;
Σ' αυτό έχω να σου δώσω δύο απαντήσεις, το τελευταίο κομμάτι που παίζαμε σε αυτό το tour, το "Rejecting The Parasites", έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση λόγω και του breakdown και του groove του, όμως και το "Wrong Sense Of Power" με την ύπαρξη του intro που συνήθως λέω το «Fuck politics and fuck the cops, because they all have wrong sense of power» πριν το κομμάτι και εάν πιάνουν τους στίχους που έχω γράψει, με μία πολιτική αντίθετη στην πολιτική, τότε σε πιο underground μέρη που παίξαμε και με άτομα πιο κοντά σε εμάς, όχι απλά μεταλόφιλους, αλλά και με μία παραπάνω ιδεολογία, αντιλαμβανόντουσαν το κομμάτι αλλιώς και γούσταραν ανάλογα.

EndsightΚάθε μουσικός έχει κάποια πρότυπα, αν θες κάποιες επιρροές, ποιές θεωρείς είναι οι επιρροές των Endsight;
Οι επιρροές των Endsight είναι πολλές, εγώ σαν Νίκος ακούω πολλά είδη μουσικής, μεγαλωμένος με heavy, nu και πολλά ακόμα, γούσταρα πάντα την πρόοδο, τον συνδυασμό metal με rap όπως για παράδειγμα το έκαναν οι Anthrax, ή οι Biohazard, γενικά πάντως δεν ήμουν ποτέ κλειστός σε οτιδήποτε, γιατί από όλα παίρνω κάτι και αυτό μπορώ και το βγάζω και με στους Endsight. Ο Βασίλης με τον Αλέξανδρο είναι πιο old school φάση, μεγάλωσαν με hardcore, punk και τέτοια είδη, ο Γιάννος είναι της Metallica / Pantera σχολής , ο Γρηγόρης Lamb Of God, Slayer και πολλά άλλα, όμως γενικότερα το καλό με εμάς είναι ότι ακούμε πολλά είδη, χωρίς να περιοριζόμαστε και χωρίς να έχουμε παρωπίδες.

Είστε στα κόλπα ήδη αρκετά χρόνια, τι βλέπετε για την ελληνική metal σκηνή; Καθώς μου δημιουργείται το αίσθημα πως πάμε πολύ καλά.
Το λέω και το ξαναλέω και θα το πω και εδώ, η ελληνική σκηνή γαμάει. Γίνονται σκηνικά όπως το New Long Fest, το Defcon Fest και άλλα local live, που έχουνε να δώσουν πολλά και σε πάρα πολλά είδη, από stoner και thrash που «πουλάνε» ας πούμε πιο πολύ, μέχρι οποιοδήποτε είδος και πλέον έχουν φτάσει να με πωρώνουν εξίσου οι δικές μας μπάντες με τις έξω. Όσο γενικά ψάχνεσαι στην ελληνική underground σκηνή βλέπεις την ποιοτική της άνοδο, βγαίνουν πολύ καλοί δίσκοι. Βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς την προώθηση κάποιων από αυτούς αλλά παρ’ όλα αυτά τα πάμε πάρα πολύ καλά.
 
EndsightΠόσο δύσκολο είναι όμως να έχεις μία μπάντα στην Ελλάδα του 2014 και φυσικά με τον τεράστιο παράγοντα που λέγεται κρίση;
Εμείς για παράδειγμα είμαστε πέντε άνθρωποι, ο καθένας έχει την δουλειά του, την προσωπική ζωή του, αλλά εάν είναι αυτό που γουστάρεις τότε θα σκοτωθείς και θα κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να πας στην πρόβα, να κάτσεις να γράψεις και γενικά να δουλέψεις πάνω σ' αυτό. Φυσικά λόγω κρίσης το θέμα χρημάτων είναι σημαντικό και εννοείτε χρειαζόμαστε υποστήριξη, από promoter για τα live ώστε να μας δει παραπάνω κοινό, από εταιρίες που για παράδειγμα μπορεί να μας κάνουν μία έκπτωση στον εξοπλισμό μας ή ακόμα και να μας δώσουν κάποια χρήματα να κάνουμε μία μικρή διαφήμιση. Πάντως γενικά πιστεύω ότι εάν ξέρεις ότι είναι αυτό που θες να κάνεις και τα βρεις με την μπάντα και τον εαυτό σου, τότε θα υπάρξει μία πρόοδος.

Νίκο, να σε ευχαριστήσω πολύ για την κουβέντα, ο λόγος δικός σου να κλείσουμε όπως θες εσύ.
Αυτό που έχω να πω σε όλους τους αναγνώστες είναι ότι η αλληλοβοήθεια θα στηρίξει ό,τι κάνουμε και γενικά την σκηνή, αν δεν πας σε κάποιο live ή δεν αγοράσεις κάποιο CD, τότε απλά δεν θα υπάρξει και κάποια σκηνή, καθώς οι μπάντες δεν πάνε μπροστά μόνες τους. Οπότε πρέπει να υπάρξει υποστήριξή μεταξύ όλων, κόσμου προς μπάντα, μπάντα προς μπάντα, promoter προς μπάντα και μόνο αν υπάρχει αυτός ο κύκλος όλα αυτά κυλάνε πιο αρμονικά. No end in sight brothers and sisters... Cheers!
  • SHARE
  • TWEET