Συνέντευξη Deep Purple (Steve Morse)

«Τα λεφτά που είναι διατεθειμένες να δώσουν οι δισκογραφικές για την ηχογράφηση και την προώθηση ενός δίσκου είναι ελάχιστα και πολλές φορές αναρωτιέσαι αν αξίζει τον κόπο»

Από τον Κωστή Αγραφιώτη, 23/04/2013 @ 14:32
Μετά από ένα διάλλειμα οχτώ ετών, οι Deep Purple επιστρέφουν δισκογραφικά και το Rocking.gr δεν θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία για μία σύντομη συνομιλία με τον λιγομίλητο αλλά αφοπλιστικά ειλικρινή Steve Morse. Πέραν του νέου δίσκου, "Now What?!", ο κιθαρίστας του συγκροτήματος από το 1994 και μετά αναφέρεται μεταξύ άλλων στον Jon Lord, στο μέλλον των Flying Colors, αλλά και στο πώς είναι να δουλεύει κανείς με τον Neal Morse, τον Steve Vai και τον Joe Satriani.

Deep PurpleΓεια σου Steve! Πώς είσαι;
Μια χαρά, ευχαριστώ! Γύρισα πρόσφατα από την περιοδεία μας στην Αυστραλία και σύντομα ετοιμαζόμαστε να έρθουμε στην Ευρώπη ώστε να ξεκινήσει η κανονική περιοδεία για το νέο μας άλμπουμ.

Υποθέτω πως η ερώτηση που θα έχεις ακούσει τις περισσότερες φορές σχετικά με τον νέο δίσκο είναι: «Γιατί σας πήρε τόσο καιρό;»...
Σίγουρα, αν και το καταλαβαίνω. Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, αλλά γενικά σχετίζεται καλώς ή κακώς με την κατάσταση που επικρατεί στη μουσική βιομηχανία. Τα λεφτά που είναι διατεθειμένες να δώσουν οι δισκογραφικές για την ηχογράφηση και την προώθηση ενός δίσκου είναι ελάχιστα και πολλές φορές αναρωτιέσαι αν αξίζει τον κόπο. Από την άλλη έχουμε ένα αρκετά φορτωμένο πρόγραμμα συναυλιών, οπότε δεν ήταν τόσο εύκολο να βρούμε τον χρόνο.

Steve MorseΔεν πιστεύεις πως οι συνεχείς σας περιοδείες λειτουργούν εις βάρος της δημιουργίας νέων δίσκων;
Σαφώς, θα μπορούσαμε και να μην περιοδεύουμε καθόλου και να βγάζουμε μόνο δίσκους (σ.σ.: γέλια). Αν και καταλαβαίνω τι εννοείς, απλά έτυχε αυτή τη φορά η ισορροπία να γύρει υπέρ των περιοδειών.

Δουλέψατε αυτή τη φορά με παραγωγό τον Bob Ezrin. Ποιά ήταν η επιρροή του στο δίσκο και πόσο διαφορετικά δουλέψατε αυτή τη φορά;
Ο Bob είναι εξαιρετικός. Η μεγάλη διαφορά είναι πως μας βοήθησε πάρα πολύ στην προ-παραγωγή, στη σύνθεση δηλαδή των τραγουδιών. Είχαμε μαζέψει πολύ υλικό μιας και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαμε κάτσει αρκετές φορές όλοι μαζί για να γράψουμε νέα κομμάτια. Ο Bob μας βοήθησε πάρα πολύ στη δομή, στο τι να κρατήσουμε και τι να πετάξουμε. Επίσης πιστεύω πως έβγαλε τον καλύτερο εαυτό των δύο Ian (σ.σ.: Gillan - φωνή, Paice - drums).

Deep PurpleΑκούγοντας το "Now What?!" σκεφτόμουν συνεχώς πόσο καλύτερα από άποψης ήχου θα μπορούσαν να είχαν βγει τόσο το "Bananas", όσο κυρίως το "Rapture Of The Deep". Συμφωνείς πως οι δύο αυτοί οι δίσκοι υστερούν στο θέμα αυτό;
Απολύτως! Και είναι κάτι που έλεγα και τότε στους υπόλοιπους. Καλώς ή κακώς, με το να δυναμώνεις όλα τα όργανα και τη φωνή στο τέρμα δεν μπορείς να βγάλεις καλό ήχο. Ο Michael Bradford κατάφερε να μας βγάλει πολύ καλό συναίσθημα και groove στις ηχογραφήσεις, αλλά δυστυχώς όχι το κατάλληλο ηχητικό αποτέλεσμα.

Πιστεύω πως το "Above And Beyond" και το "Vincent Price" είναι δύο από τα κορυφαία τραγούδια που έχετε γράψει με τους Deep Purple. Θα μπορούσες να κάνεις κάποιο σχόλιο γύρω από τις δύο αυτές συνθέσεις;
Σε ευχαριστώ πολύ! Το "Above And Beyond" βασίζεται πάνω σε μία ιδέα που έφερα εγώ. Όσον αφορά δηλαδή στη μουσική, μιας και στίχους δε γράφω. Πίστευα πως δύσκολα θα άρεσε στους υπόλοιπους αλλά εν τέλει το αγάπησαν! Δε χρειάστηκε δηλαδή να κάνουμε πολλές αλλαγές. Αντιθέτως το "Vincent Price" χρειάστηκε να το «πειράξουμε» αρκετές φορές. Άλλωστε η λογική που ακολουθούμε είναι πως για να κρατήσουμε ένα κομμάτι πρέπει αυτό να αρέσει σε όλους. Οπότε κάθε φορά κάναμε ό,τι αλλαγές χρειαζόντουσαν για να αφήσει τους πάντες ικανοποιημένους.

Deep PurpleΠολλοί από τους φίλους των Deep Purple -και ανάμεσα σε αυτούς κι εγώ- θα προτιμούσαμε στα live να ακούμε περισσότερα από τα «δικά» σου κομμάτια. Αντιθέτως η έμφαση δίνεται πάντα στα τραγούδια που γράφτηκαν με τον Blackmore. Ποιά είναι η άποψή σου;
Πέραν από εσένα / εσάς, είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε τόσο εγώ, όσο και ο Roger Glover... (σ.σ.: Έδειξε πως δεν ήθελε να σχολιάσει περαιτέρω)

Ήσουν το μόνο μέλος των Deep Purple που συμμετείχε στη studio ηχογράφηση του "Concerto For Group And Orchestra" του αείμνηστου Jon Lord...
Όντως. Και για εμένα ήταν πάρα πολύ τιμητικό αυτό. Ο Jon ήθελε το project να απεμπλακεί τελείως τόσο από τα νυν, όσο και από τα πρώην μέλη των Deep Purple, αλλά εν τέλει μου ζήτησε να ηχογραφήσω το solo του τρίτου μέρους, μιας και όπως είπε, πίστευε πως το σόλο μου στην περιοδεία που είχαμε κάνει πριν δέκα χρόνια, ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε και για το στούντιο. Ήμουν πολύ χαρούμενος όταν μου ζήτησε να τον βοηθήσω και ακόμα πιο χαρούμενος όταν μου είπε πως του άρεσε πολύ αυτό που εν τέλει ηχογράφησα. Δυστυχώς αυτή ήταν και η τελευταία συνομιλία που είχαμε...

Steve MorseΠαρότι θεωρείσαι ένας από τους πιο άρτια καταρτισμένους κιθαρίστες, από όσο γνωρίζω εξασκείσαι καθημερινά ακόμα και τώρα. Αν εσύ χρειάζεσαι πολύωρη εξάσκηση καθημερινά, τότε τι πρέπει να κάνουν οι υπόλοιποι;
Κοίτα, όσο περνούν τα χρόνια είναι όλο και πιο δύσκολο να παίζω αυτά που έπαιζα όταν ήμουν νεότερος...

...Δηλαδή όταν ήσουν πιο νέος έπαιζες λιγότερο;
Όχι. (σ.σ. Γέλια). Απλά τότε έπαιζα ίσως αρκετά για να βελτιωθώ. Ενώ τώρα για να συντηρούμαι σε καλή φόρμα. Έχει να κάνει με το πως το βλέπει ο καθένας. Δεν κάνω κάτι επειδή με αναγκάζει κανείς. Μου αρέσει και είναι μέρος της δουλειάς μου.

Από ό,τι άκουσα ετοιμάζετε με τους Flying Colors ήδη το διάδοχο του ντεμπούτο σας. Ισχύει;
Ισχύει, ναι. Έχουμε ήδη γράψει περίπου εφτά-οχτώ κομμάτια μέσω τηλεσυνδιάσκεψης. Ουσιαστικά ο τρόπος που δουλεύουμε έχει ως εξής: Παρουσιάζει κάποιος την ιδέα του, ή κάποιο τραγούδι, και μετά ο καθένας μας λέει την άποψή του στο τι πρέπει να αλλάξει, τι θα μπορούσε να παιχτεί πιο γρήγορα κ.ο.κ. Τον Μάιο θα βρεθούμε και από κοντά ώστε να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο και να αρχίσουμε να ηχογραφούμε.

Deep PurpleΦαντάζομαι πως αυτή τη φορά το πάτε πιο χαλαρά, σε σχέση με τη μία βδομάδα μέσα στην οποία γράφτηκε και ηχογραφήθηκε το ντεμπούτο, σωστά;
Μπορεί να ήταν μόλις μία βδομάδα, αλλά μην ξεχνάς πως πριν από εκείνη τη βδομάδα, είχα γράψει κάποια κομμάτια παρέα με τον Neal Morse για μιάμιση μέρα. Και να ξέρεις πως μιάμιση μέρα με τον Neal είναι σα να γράφεις ενάμιση χρόνο με οποιονδήποτε άλλον. Πραγματικά ο ρυθμός με τον οποίο του έρχονταν οι ιδέες είναι ασταμάτητος. Αν το να γράφεις με άλλους είναι σα να πίνεις νερό από το ποτήρι, με το Neal είναι σα να πας να πιεις από πυροσβεστικό κρουνό!

Χαίρομαι πάντως που συνεχίζετε, γιατί δείχνει πως πέραν του ότι δέσατε σαν μουσικοί, περάσατε καλά και στην περιοδεία.
Όντως, ήταν πάρα πολύ ωραία, αν εξαιρέσεις το ότι οι μετακινήσεις γίνονταν με tour bus, το οποίο για μένα πλέον είναι κάπως κουραστικό (σ.σ.: γελώντας).

Deep PurpleΈχεις στα σκαριά κάποιο νέο σόλο δίσκο; Έχουν ήδη περάσει τέσσερα χρόνια από το "Out Standing In Their Field".
Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα βγάλω κάτι καινούργιο, αλλά όχι σύντομα. Πέραν του ότι δεν έχω πολύ χρόνο λόγω των Deep Purple, δεν τρέφω καμία αυταπάτη: Ξέρω ότι ο κόσμος γενικά δεν περιμένει και τόσο έναν instrumental δίσκο από εμένα. Εξάλλου αυτή τη στιγμή έχω επικεντρωθεί στο να βελτιωθώ στη σύνθεση πιο pop -με την καλή έννοια- τραγουδιών, και τόσο οι Flying Colors, όσο και οι Deep Purple με έχουν βοηθήσει αρκετά σε αυτό τον τομέα. Πάντως με το προσωπικό μου σχήμα συμμετείχα το καλοκαίρι στην περιοδεία των G3, μαζί με τον Steve Vai και τον Joe Satriani και ήταν απίστευτα. Ειλικρινά, όποιος πιστεύει πως είναι καλός κιθαρίστας, πρέπει να πάει να δει αυτούς τους δύο. Τα πράγματα που κάνουν είναι εξωπραγματικά. Για μένα ήταν φοβερή εμπειρία αλλά και τεράστια πρόκληση το να παίξω με αυτούς τους δύο!

Τον Αύγουστο η αυθεντική σύνθεση των Kansas θα επανενωθεί για μία και μοναδική συναυλία. Όταν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο πριν πέντε χρόνια είχες λάβει μέρος. Υπάρχει περίπτωση να σε δούμε ξανά μαζί με τους υπόλοιπους;
Δεν νομίζω ότι προλαβαίνω αυτή τη φορά. Αλλά έτσι κι αλλιώς, όπως υπάρχουν άτομα που δεν θέλουν να δουν τους Deep Purple με εμένα αντί του Blackmore, έτσι υπάρχουν και αρκετοί που δεν διανοούνται να δουν τους Kansas με κάποιον άλλο, πέραν του Kerry Livgren.

Deep PurpleΈχεις κρατήσει γενικά επαφή με τους Kansas;
Ναι, φυσικά. Με τον Billy Greer είμαστε φίλοι πάρα πολλά χρόνια. Συχνά ανταλλάζουμε mail και με τον Phil Ehart. Τον Steve Walsh τον έχω χάσει τελείως, αλλά γενικά ποτέ δεν είχαμε κοντινή σχέση. Ο Steve είναι αρκετά εσωστρεφής και δύσκολος χαρακτήρας.

Υπάρχει περίπτωση να σε δούμε φέτος μαζί με τους Deep Purple στην Ελλάδα;
Δεν ξέρω τι παίζει με αυτούς που κλείνουν τις συναυλίες, αλλά σκέψου πως ακόμα δεν υπάρχει καν η πατρίδα μου, η Αμερική, στο πρόγραμμα των συναυλιών μας...

Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγχαρητήρια για τον νέο δίσκο!
Εγώ ευχαριστώ που ακούς τη μουσική μας με τόση προσοχή!
  • SHARE
  • TWEET