Συνέντευξη Culted

«Η έμπνευση έρχεται από κάθε γωνιά αυτού του άκαμπτου κόσμου και από τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν»

Από τον Μανώλη Κληρονόμο, 14/02/2014 @ 10:54
Οι Καναδοί Culted είναι από τις νεοσύστατες μπάντες που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να ταράξουν τα νερά του doom. Με έντονες δόσεις από ambiance και noise δημιουργούν συντριπτικά ηχοτοποπία τα οποία εμπλουτίζουν με ένα πολικό black ψύχος που προκαλεί ρίγος. Τα μέλη της μπάντας είναι χωρισμένα σε Καναδά και Σουηδία, αλλά παρ' όλα αυτά καταφέραμε και μιλήσαμε με δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές, τον Michael (κιθάρα, μπάσο, samples) και τον Daniel (φωνητικά, ambiance), οι οποίοι μας μίλησαν για τον δεύτερο full length δίσκο τους, "Oblique To All Paths", για τη διαδικασία ηχογραφήσεων αλλά και για τις επιρροές τους.

CultedΓεια σας και συγχαρητήρια για τον νέο σας δίσκο, "Oblique To All Paths". Για να ξεκινήσουμε, ο τίτλος του νέου άλμπουμ είναι εξαιρετικός. Νομίζω ότι ταιριάζει άψογα στη μουσική σας (όπως θα έπρεπε να συμβαίνει γενικά, αλλά δεν το κάνουν αυτό όλες οι μπάντες) και είμαι περίεργος να μάθω τι σημαίνει και γιατί το επιλέξατε;
Daniel: Ο τίτλος προέρχεται από μία φράση του αποκρυφιστή Austin Osman Spare: «For I am I: ergo, the truth of myself; my own sphinx, conflict, chaos, vortex-asymmetric to all rhythms, oblique to all paths. I am the prism between black and white: mine own unison in duality.» Ένας φίλος μου, ο Osman Arabi (20.SV, The Ritual Inclusion of Code) ,με μύησε στον Austin Osman Spare μέσω αυτής της φράσης πριν από μερικά χρόνια και από τότε με επηρέασε πάρα πολύ. Νομίζω ότι εξέφραζε με πολύ ωραίο τρόπο τη δυαδικότητα που σχηματίζει ένα άτομο, όχι σωστό ή λάθος, αλλά μόνο το χάος που υπάρχει ανάμεσα.

Γνωρίζω πως γνωριστήκατε μεταξύ σας μέσω του internet και ότι ηχογραφήσατε τον πρώτο σας δίσκο χωρίς να έχετε συναντηθεί ποτέ. Δεν ξέρω τι περιμένατε πριν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά καλό. Πείτε μου μερικά πράγματα γι΄αυτό. Επίσης, τι είδους διαδικασία  ακολουθήσατε αυτή τη φορά;
Michael: Αυτό ακριβώς, «γνωριστήκαμε» διαδυκτιακά και ηχογραφήσαμε δύο άλμπουμ και ένα EP. Ήμουν στο σπίτι ενός φίλου, κάπου το 2006 αν θυμάμαι καλά και ακούγαμε ένα σωρό νέους δίσκους που είχε λάβει στο μέιλ του και ένας από αυτούς ήταν ένα project του Daniel, οι Deadwood. Ήταν ένα από τα πολλά CD Που είχε το οποίο για κάποιο λόγο χτύπησε φλέβα. Ο φίλος μου κατέληξε να μου το δίνει ή να μου το πουλάει, δεν θυμάμαι, γιατί συνειδητοποίησα ότι ήταν ένας δίσκος που ήθελα να τον ακούω απανωτά. Επικοινώνησα με τον Daniel μέσω του myspace λίγο αργότερα και τον ρώτησα αν ενδιαφερόταν να προσθέσει μερικούς indrustrial ήχους από την εισαγωγή ενός κομματιού των Of Human Bondage που δουλεύαμε με τον Matt. Συμφώνησε και λίγο αργότερα την ίδια χρονιά μας ρώτησε αν μας ενδιέφερε να δημιουργήσουμε doom μουσική μαζί. Συμφωνήσαμε και δημιουργήσαμε τους Culted. Ο Matt κι εγώ γράφαμε τα riff και, μαζί με τον Kevin, κάναμε το βασικό χτίσιμο των κομματιών, τα ηχογραφούσαμε και τα στέλναμε στον Daniel. Αυτός τα έστελνε πίσω και αρχίσαμε να προσθέτουμε στρώματα ήχων μέχρι το κάθε κομμάτι να ακούγεται πλήρες. Στην αρχή, όταν η βασική δομή του δίσκου άρχιζε να παίρνει μορφή, ένιωθα ότι υπήρχε κάτι επιπλέον που χρειάζονταν τα κομμάτια αλλά δεν ήξερα τι. Έτσι ζήτησα από τον καλό μου φίλο, τον Erik Larsen, ο οποίος αποτελεί το ήμισι των Solar Coffin, να συνεισφέρει με τις ικανότητες του και να προσθέσει μερικές drone ταλαντώσεις στο μείγμα, το οποίο απ’ ότι φάνηκε τελικά, ήταν αυτό το κάτι που έλειπε.

Culted - Oblique To All PathsΤο "Brooding Hex" με το οποίο ανοίγει ο δίσκος σας είναι ένα κατάμαυρο μνημείο επικών διαστάσεων το οποίο όμως εξαιτίας της διάρκειας του (20 λεπτά), ίσως δυσκολέψει κάποιους ακροατές στο να προσαρμοστούν στη μουσική σας. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κομμάτι να ανοίγει το άλμπουμ;
Michael: Κατ' αρχάς, σ' ευχαριστώ. Όντως ίσως κάποιοι ακροατές να δυσκολευτούν και αυτό είναι ok με μας αφού ίσως δεν είναι κάτι το οποίο αντηχεί με τον ίδιο τρόπο σε όλους ή και με τους περισσότερους. Δεν θέσαμε σαν στόχο το να γράφουμε μεγάλα σε διάρκεια κομμάτια αλλά σε αυτό υπήρχε σίγουρα ένας παλμός όταν το γράφαμε, ένα αίσθημα του να δημιουργήσουμε ήχους ή έναν υπερκείμενο χώρο που θα μπορούσαμε να αφεθούμε. Το "Brooding Hex" ήταν το προφανές εναρκτήριο κομμάτι το οποίο ίσως εξαιτίας της διάρκειας του φανεί παράξενο αλλά σίγουρα θέτει τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται αυτό που επακολουθεί.

Ποιός γράφει τους στίχους και με τι καταπιάνονται; Υπάρχει κάποιο concept πίσω από τον δίσκο;
Daniel: Εγώ είμαι ο τραγουδιστής, γράφω τους στίχους και προσθέτω και τους ambient και noise ήχους. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept πίσω από τον δίσκο. Οι στίχει είναι επηρεασμένοι από ένα σωρό πράγματα, από λογοτεχνία μέχρι την επανάσταση. Μπορεί να είναι πολιτικοποιημένοι ή αντι-θρησκευτικοί, μπορεί να είναι σχετικά με τις επιλογές που κάνει ο καθένας και με τις συνέπειες που ακολουθούν αυτές. Η έμπνευση έρχεται από κάθε γωνιά αυτού του άκαμπτου κόσμου και από τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν.

CultedΟ νέος σας δίσκος είναι συντριπτικά βαρύς και σκοτεινός αλλά ακόμα περισσότερο βγάζει ένα έντονο ψύχος. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιες διάσπαρτες στιγμές που μοιάζουν πιο ζεστές σε σχέση με τον υπόλοιπο δίσκο, όπως η εναρκτήρια μελωδία του “Transmittal” Αυτή η αντίθεση έγινε συνειδητά ή σας βγήκε αυθόρμητα;
Michael: Οι διαφορές μεταξύ του να γίνει κάτι συνειδητά ή αυθόρμητα είναι τελείως υποκειμενικές. Η μελωδία στην οποία αναφέρεσαι υπάρχει για να πλαισιώνει τα υπόλοιπα riff και δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με αυτά. Καταλαβαίνω ότι μάλλον αυτό θα ερμηνεύεται σαν «μελωδία» ή «lead» αλλά για μένα όλα αυτά έχουν να κάνουν με την συνολική μουσική και έτσι στα αυτιά μας λειτούργησε σωστά. Για να απαντήσω και στην ερώτησή σου, δεν έγινε επιτηδευμένα, έτσι για μένα σημαίνει ότι συνέβη αυθόρμητα αλλά δεν τοποθετήθηκε εκεί χωρίς να το σκεφτούμε πρώτα, οπότε έγινε και συνειδητά την ίδια στιγμή.

Η ατμόσφαιρα και τα noise θέματα που χρησιμοποιείτε είναι από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στη μουσική σας. Τι χρησιμοποιήσατε για να καταφέρετε να ακούγεστε με αυτό τον τρόπο; Μερικές φορές νομίζω ότι ακούω κάποιο όργανο σαν Hammond ή κάτι τέτοιο...
Michael: Δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο που χρησιμοποιήσαμε για να καταφέρουμε να ακουγόμαστε με αυτό τον τρόπο. Ο Matt κι εγώ γουστάρουμε τις heavy κιθάρες και μπάσα και τα πετάλια που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ενόσω παίζουμε οπότε αυτός είναι ένας λόγος που ακουγόμαστε έτσι. Από την άλλη βέβαια γουστάρουμε να πειραματιζόμαστε με τον organ, ένα από αυτά που γλύτωσα από τον κάδο σκουπιδιών, όπως και με το αρμόνιο, το moog και άλλα. O Daniel είναι μάγος με τα ηλεκτρονικά οπότε προσθέτει ό,τι χρειάζεται από το studio. Τέλος, όπως είπα και νωρίτερα, συνεργαστήκαμε με τον πολύ καλό μου φίλο, το Erik σε σπονδυλωτά synth και άλλους ήχους.

CultedΜου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα drone και τις επαναλαμβανόμενες νότες. Το drone μερικές φορές προϋποθέτει αυτοσχεδιασμό σε αφιαρετικά θέματα αλλά η δική σας μουσική φαίνεται να έχει μια πιο σαφή δομή. Αυτό είναι μέρος του γενικότερου concept;
Michael: Σε ευχαριστώ. Πολλές φορές το drone χρειάζεται αυτοσχεδιασμό. Για παράδειγμα το τέλος του “Brooding Hex” υποτίθεται ότι θα τελείωνε στην τελευταία του νότα αλλά όταν χτυπήσαμε αυτή τη νότα ξεκίνησε μια λούπα από feedback την οποία αρχίσαμε να εκμεταλλευόμαστε με τα πετάλια μέχρι το λογικό τέλος της.

Η Relapse σας πήρε κάτω από τη φτερούγα της από την αρχή. Πώς έγινε και υπογράψατε σε μια τόσο φημισμένη δισκογραφική;
Michael: Ο Daniel κυκλοφόρησε ένα δίσκο με τους Keplers Odd μέσω της Desolation House η οποία αποτελεί θυγατρική της Relapse και έτσι ήρθε σε συζητήσεις, λέγοντας τους ότι ετοιμάζει ένα doom project, το οποίο μας ζήτησαν να το ακούσουν. Προφανώς τους άρεσε και έτσι το κυκλοφόρησαν.

Η μουσική σας ακούγεται σαν μια μίξη από Celtic Frost (της εποχής του "Monotheist"), Switchblade και Esoteric. Ποιές άλλες μπάντες σας έχουν επηρεάσει γενικά και από πού αλλού παίρνετε έμπνευση;
Michael: Α, υπάρχουν τόσα πολλά, από κλασσικά πράγματα όπως Black Sabbath και Pink Floyd, thrash του '80, death του '90, black metal και doom, μέχρι Swans, krautrock και Sun O))).

CultedΤι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς από εδώ και μπρος; Υπάρχουν σχέδια για κάποια περιοδεία;
Michael: Είμαστε σε ένα προκαταρκτικό στάδιο του να ενώνουμε κομμάτια για το επερχόμενο δίσκο των Culted. Δεν υπάρχουν σχέδια για περιοδεία προς το παρόν εκτός κι αν παρουσιαστεί κάποια πολύ καλή ευκαιρεία όπου θα μπορούσε να καταστήσει εφικτό το να παίξουμε live όλοι μαζί.

Τώρα που το 2013 τελείωσε, δώσε μου μια αγαπημένη πεντάδα άλμπουμ για τη χρονιά που πέρασε.
Μερικά πολύ καλά πράγματα που άκουσα κιόλας μόλις πρόσφατα είναι τα: Grave Upheaval - "Grave Upheaval", Tim Hecker - "Virgins", Beastmilk - "Climax", Gnaw - "Horrible Chamber" και Gorguts - "Colored Sands".

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Michael: Cheers.
  • SHARE
  • TWEET