Mayhem, Acherontas, Cross Denied @ Gagarin 205, 25/11/07

Από τον Φίλιππο Αλέκου, 30/11/2007 @ 09:08
Η επιστροφή των μεγάλων Νορβηγών στην Αθήνα, μετά την τελευταία εμφάνισή τους στο AN Club πριν δύο χρόνια, ήταν το επισφράγισμα μίας πραγματικά γεμάτης συναυλιακής χρονιάς. Με τις πρώτες φωτογραφίες από τα τελευταία σόου τους να έχουν εξάψει τη φαντασία των απανταχού φίλων και ένα πραγματικά διαφορετικό δίσκο στις αποσκευές, κατευθυνθήκαμε στο stage της Λιοσίων με αρκετή περιέργεια.

Λίγο μετά της οκτώμισι βγήκαν στην σκηνή οι Cross Denied, αναλαμβάνοντας το δύσκολο ρόλο του ζεστάματος. Ο κόσμος ήταν ακόμα λιγοστός μέσα στο club, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τα μέλη από το να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, αποδίδοντας το υλικό τους πολύ καλά. Εδώ να πούμε ότι η μπάντα είχε ενδιαφέροντα κομμάτια, με ορισμένες πολύ καλές στιγμές και πραγματικά μου κίνησαν το ενδιαφέρον.

Δυστυχώς δε μπορώ να πω το ίδιο και για τους Acherontas, που διαδέχτηκαν τους Cross Denied στη σκηνή. Πρόκειται ουσιαστικά για τους Stutthof, οι οποίοι άλλαξαν όνομα φέτος, οπότε υποθέτω ότι και τα τραγούδια που μας παρουσιάσανε έχουν εμφανιστεί κάτω απ' το παλιό τους όνομα. Κινούνται στο τυπικό black μονοπάτι εξ Νορβηγίας και ακούγονται μάλλον τυπικοί. Και κάπου εκεί, λίγο μετά τις δέκα, η σκηνή αδειάζει και περιμένουμε την εμφάνιση των Mayhem.

Και έμελλε να περιμένουμε πολύ ακόμα, αφού κάτι το check των οργάνων, κάτι το στήσιμο του τραπεζιού (θα εξηγήσω καλύτερα μετά τι εννοώ) για την παράσταση που θα επακολουθούσε, μας έφαγαν λίγο πολύ μία ώρα. Έτσι κατά τις έντεκα και τέταρτο η σκηνή γεμίζει με καπνούς και ο Hellhammer, χαμογελαστός όπως πάντα, εμφανίζεται, μας χαιρετάει και παίρνει την θέση του πίσω από τα drums. Ακολουθούν οι Blasphemer και Necrobutcher και τελευταίο βγαίνει στη σκηνή το άτομο που περιμέναμε όλοι. Attila Csihar. Η φωνή πίσω από ένα από τα σπουδαιότερα album στην ιστορία του black metal. Ντυμένος Νέρων, με κόκκινη τήβεννο και το κεφάλι δαφνοστολισμένο, ξεκίνησε τη συναυλία δυνατά με το "Deathcrush".

Τα μικροπροβλήματα με την ένταση του ήχου δεν ήταν ικανά να μας χαλάσουν το κέφι, ειδικά μετά από ένα τόσο δυναμικό ξεκίνημα. Ο κόσμος ζεστάθηκε με τη μία και μπήκε κατευθείαν στο κλίμα, στις πρώτες σειρές γινόταν πανικός. Μπορώ να πω ότι καθ' όλη τη διάρκεια της η συναυλία ήταν παράσταση για ένα ρόλο. Ούτε ο συνήθης ύποπτος Hellhammer δε μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή μας από τις κινήσεις του χαρισματικού, όπως αποδείχτηκε, frontman. Με τις κινήσεις του, την απόκοσμη ερμηνεία του και με τη βοήθεια του μικρού σκηνικού που στήθηκε ήταν σα να παρακολουθείς ηθοποιό σε παράσταση.

Όλη η μπάντα παρουσίαζε ένα στιβαρό και δεμένο σύνολο και υποστήριζε απόλυτα τον ερμηνευτή. Εμφανώς αλλαγμένοι από το 2005, έδιναν περισσότερη έμφαση στο οπτικό / μουσικό κομμάτι, παρά στη βιαιότητα και το χυμαδιό που χαρακτήριζε παλαιότερα τα live τους. Το κοινό απ' τη μία εκδήλωνε τα συναισθήματα τα του μέσα από εκρηκτικά mosh pit, σε κομμάτια όπως το "Freezing Moon", και απ' την άλλη παρακολουθούσε με προσοχή την παράσταση όταν ο Attila ερμήνευε "Illuminate Eliminate" και έκαιγε μετά το τέλος κάθε τραγουδιού ένα ένα τα σύμβολα των μονοθεϊστικών θρησκειών. Τα κηροπήγια και η υδρόγειος επάνω στο τραπεζάκι έδιναν ένα ξεχωριστό τόνο στο όλο σκηνικό. Και όπως κάθε καλή παράσταση οφείλει, η κορύφωση ήρθε με το "Anti". Τελετουργικά σχεδόν, αδειάζει ένα ποτήρι χώμα πάνω στην υδρόγειο. Μετά ένα ποτήρι νερό. Και με μία πέτρα τη σπάει και αναποδογυρίζει το σκηνικό. Η αυλαία πέφτει. Ώρα για encore με "Life Eternal" και μετά καληνύχτα σας.

Όλα τα ωραία πράγματα διαρκούν λίγο. Δυστυχώς και η συναυλία κράτησε μόνο μία ώρα. Σαφώς πολύ λίγο για να χορτάσει κανείς ένα τέτοιο γκρουπ, αλλά απ' την άλλη αν αναλογιστεί κανείς τη δυσκολία αυτών που παίζουν και την καλοστημένη παράσταση που προωθούν, τότε μπορείς να πεις ότι ήταν αναμενόμενο. Δε γνωρίζω κατά πόσο ικανοποιήθηκε το υπόλοιπο κοινό, αλλά εγώ το feedback που εισέπραξα και η άποψη μου είναι σαφής. Δεν ξέρω αν είναι μία απ' τις καλύτερες συναυλίες τις χρονιάς, αλλά σίγουρα ήταν μία απ' τις πιο ενδιαφέρουσες.

Set list (xωρίς σειρά εκτέλεσης):

Deathcrush
Ancient Skin
Illuminate Eliminate
My Death
A Time to Die
View From Nihil
Symbols of Bloodswords
Freezing Moon
To Daimonion
Pure Fucking Armageddon
Anti
Encore:
Life Eternal

  • SHARE
  • TWEET