Συνέντευξη Chaostar (Χρήστος Αντωνίου)

«Η Ελλάδα κρύβει μέσα της ένα ποσοστό κόσμου ο οποίος είναι ανήσυχος και δεν αρκείται στα σκυλάδικα»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 23/04/2014 @ 11:25
Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του "ANOMIMA" οι αναγεννημένοι Chaostar, οι οποίοι ξεκίνησαν σαν side project των Septicflesh, κατάφεραν να αποκτήσουν τη δική τους «προσωπικότητα» χάρις στην επιμονή του εγκεφάλου τους, Χρήστου Αντωνίου. Με αφορμή το live show, από τα λίγα που κάνει η μπάντα, επικοινωνήσαμε μαζί του και συζητήσαμε για αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Δείτε παρακάτω τι είχε να μας πει.

Καλησπέρα, είμαι ο Αλκής από το Rocking.gr.
Καλησπέρα Άλκη.

Εμφανίζεστε σε μερικές εβδομάδες στο Fuzz, το οποίο θα είναι ειδικά διαμορφωμένο για να περιλαμβάνει και θέσεις καθήμενων. Κατ' αρχάς συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία. Θεωρώ ότι κάποια είδη απαιτητικής μουσικής, όπως και αυτό των Chaostar, απαιτούν την πλήρη προσήλωση του θεατή. Τι να περιμένει κανείς σε αυτή την εμφάνιση;
Tην κίνηση για τα καθίσματα όντως την κάναμε σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουμε το χώρο καταλληλότερα για την ατμόσφαιρα του live. Στην παράσταση αυτή στοχεύουμε στο να αποδώσουμε όχι μόνο άριστα στη σκηνή, αλλά να δημιουργήσουμε και την κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα αφήσει και την τελική γεύση στον ακροατή. Θα παίξουμε κομμάτια από παλιούς δίσκους των Chaostar που έχουν αγαπηθεί και φυσικά σχεδόν ολόκληρο τον τελευταίο μας δίσκο "ANOMIMA". Yπάρχει ακόμα και μια διασκευή έκπληξη την οποία θα αφήσουμε να αποκαλυφθεί εκείνη τη μέρα.

Πώς βλέπεις το "ANOMIMA" τώρα, έναν χρόνο από την κυκλοφορία του; Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες σε αυτό;
Το "ANOMIMA" υπήρξε ένα δύσκολο εγχείρημα και όσο περνάει ο καιρός το εκτιμάω και περισσότερο. Βέβαια πιστεύω ότι κυρίως σηματοδοτεί την νέα εποχή της μπάντας και ότι ο επόμενος δίσκος θα είναι ακόμη πιο ολοκληρωμένος. Δεν θα άλλαζα κάτι γιατί δεν υπάρχει νόημα στο να αλλάζεις κάτι που ακόμη και από τα λάθη του σε διδάσκει. Είναι μια δουλειά ορόσημο για εμένα και πιστεύω ότι από εδω και πέρα δίνει έναυσμα για μια νέα φάση.

Είναι το "ANOMIMA" μια δεύτερη αρχή για τους Chaostar, όπως ήταν το "Communion" για τους Septicflesh;
Σωστός παραλληλισμός, μπορώ να το δώ και έτσι. Δεν μπορώ να προβλέψω φυσικά αν οι Chaostar θα έχουν την πορεία των Septicflesh, αλλά από την άποψη του comeback, μιας δεύτερης αρχής ίσως είναι και έτσι.

Υπάρχει κάτι χειροπιαστό σχετικά με τον επόμενο δίσκο των Chaostar;
Αυτή τη στιγμή όχι .Το μόνο που θα πω με βεβαιότητα είναι ότι ο επόμενος δίσκος θα είναι πιο αποφασιστικός και αν θέλετε «σίγουρος» και σκοτεινός. Ξέρω ακριβώς την κατεύθυνση που θέλω να δώσω χωρίς βέβαια να ξέρω το τελικό αποτέλεσμα πως ακριβώς θα είναι.

Τι πλάνα έχετε για το άμεσο μέλλον;
Εστιάζω στο νέο άλμπουμ των Septicflesh και μετά με ηρεμία θα χτιστεί άμεσα το νέο Chaostar.

Πώς νιώθεις που είδες το δημιούργημα σου από one man side project να γίνεται ένα συμπαγές σχήμα που απαρτίζεται από σπουδαίους μουσικούς;
Eυχαριστώ για τα λόγια σου, όμως το αν είμαστε σπουδαίοι μουσικοί θα ήθελα λίγο περισσότερο ο χρόνος να το δείξει. Ξέρω ότι οι συνεργάτες μου είναι ταγμένοι ολοκληρωτικά μουσικοί και ότι είναι ταλαντούχοι, όμως έχουμε μικρόβιο τελειομανίας μέσα μας και πάντα τα όρια οποία φτάνουμε τους εαυτούς μας δεν τα θεωρούμε το τελευταίο σκαλί. Είναι όντως ένα δυνατό συναίσθημα το να έχεις ένα project το οποίο να γίνεται συμπαγής μπάντα με δυνατό αποτέλεσμα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και πορεύομαι ακάθεκτος.

Πώς προέκυψε το άκρως ενδιαφέρον από καλλιτεχνικής άποψης video του "MA";
Είναι μία από τις δουλειές που χαρακτηρίζω ως «κληρονομιά» υπό την έννοια ότι η αξία του βίντεο μένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Δεν έγινε με τη λογική να τραβήξει τα πλήθη, αλλά με την λογική να εκπροσωπεί επάξια αυτό που έχω στο μυαλό μου ως προφίλ των Chaostar. Ο Γιάννης Συμβόνης ο σκηνοθέτης του βίντεο κλιπ εντόπισε την Sumako Koseki σε σεμινάριο που παρέδιδε στην Αθήνα, της έδωσε να ακούσει το "ΜΑ" και την ρώτησε αν συμφωνεί συνεργαστεί εκτελώντας δικιά της χορογραφία στο βίντεο. Εκείνη δέχτηκε και είχαμε την χαρά να την έχουμε μαζί μας. Θεωρώ ότι είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές που έχω ζήσει στη ζωή μου το να την βλέπω πρώτη φορά να χορεύει στο στούντιο.

Το περασμένο καλοκαίρι εμφανιστήκατε στο Rockwave - σε μια δύσκολη ομολογουμένως ώρα τόσο για σας όσο και για τους θεατές. Τι σας έμεινε από αυτή την εμπειρία; Θετικά και αρνητικά.
Μόνο θετικά έχει να αποκομίσει κάποιος από την συμμετοχή στο Rockwave. Για εμάς κάθε live είναι μία ευχάριστη πρόκληση και είναι σημαντικό να αποδίδουμε τέλεια. Τα πήγαμε πολύ καλά παρόλο που η ώρα δεν βοηθούσε για την διαμόρφωση της επιθυμητής ατμόσφαιρας, αλλά και πάλι πιστεύω ότι κερδίσαμε τον κόσμο που μας έκανε την τιμή κάτω από τον ήλιο να μας παρακολουθήσει. Φυσικά είναι και το γεγονός ότι είχαμε την μοναδική εμπειρία στην ζωή μας να παίζουμε κάτω από τους Dead Can Dance, οι οποίοι όχι μόνο είναι τιτάνες μουσικοί αλλά αποτελούν και μια από τις βασικότερες μουσικές επιρροές της ζωής μου.

Πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι για σένα προσωπικά -και τους Chaostar- οι Dead Can Dance; Ποιές άλλες επιρροές θεωρείς συμβάλλουν στις συνθέσεις σου;
Όπως είπα και πριν για εμένα οι Dead Can Dance είναι από τις μεγαλύτερες μπάντες του πλανήτη και αποτελούν μια καθοριστική επιρροή στην σύνθεσή μου. Τους θεωρώ μοναδικούς. Άλλες επιρροές που ασκούν διαχρονική επιρροή στις συνθέσεις μου είναι ο Stravinsky, η Diamanda Galas, ο Xenakis και πολλοί άλλοι.

Προσωπικά θέλησα αρκετό χρόνο να αφομοιώσω το "ANOMIMA". Τελικά το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αρκετά ενδιαφέρον, αλλά παράλληλα δύστροπο. Πιστεύεις ότι υπάρχει κοινό στην Ελλάδα που θα παρακινηθεί να ασχοληθεί με τους Chaostar;
Ναι πιστεύω ότι η Ελλάδα παρόλο που είναι αρκετά πίσω σε θέματα αισθητικής και τέχνης, κρύβει μέσα της ένα ποσοστό κόσμου ο οποίος είναι ανήσυχος και δεν αρκείται στα σκυλάδικα. Σε εκείνους απευθυνόμαστε και πιστεύουμε ότι θα τους κερδίσουμε. Θεωρώ λογικό επίσης το ότι το "ANOMIMA" είναι δυσκολοχώνευτο, αλλά εμένα με ενδιαφέρει όσο περνάνε τα χρόνια να έχει πολλαπλές «αναγνώσεις» σαν δίσκος και με αυτούς τους όρους θεωρώ λογική την εντύπωση που προκαλεί.

Θα τολμούσες να μετακομίσεις στο εξωτερικό προκειμένου να έχεις μεγαλύτερη απήχηση; Όπως για παράδειγμα έκαναν οι Dirty Granny Tales πηγαίνοντας στο Βερολίνο. Πόσο κοντά έχεις φτάσει σε μια τέτοια απόφαση;
Έχω ζήσει στο εξωτερικό και εννοείται ότι είναι στα άμεσά μου σχέδια να φύγω πάλι.

Είναι δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό, αν όχι η πλειοψηφία, των οπαδών σας είναι και οπαδοί των Septicflesh. Θα προτιμούσες να είχες κρατήσει κρυφή την ταυτότητα σου και να χρησιμοποιούσες ψευδώνυμο, ώστε να μην ταυτίζεσαι τόσο άμεσα με τον ακραίο ήχο και το metal; Δηλαδή, ο κόσμος να μην λέει «οι Chaostar του Χρήστου των Septicflesh».
Δεν έχω προβλήματα με αυτά τα θέματα. Το ότι με στηρίζει το Septicflesh και συμπαρασύρει μαζί το Chaostar είναι κάτι που με βοηθάει και δεν έχω πρόβλημα να το κρύψω με ψευδώνυμα. Και τα δύο είναι μπάντες στις οποίες είμαι συνιδρυτής και ιδρυτής αντίστοιχα. Είναι επίσης και χαρά μου να έχω το μέταλ κοινό να με στηρίζει.

Μιλώντας παλιότερα με τον Σωτήρη, είχε ειπωθεί μεταξύ σοβαρού και αστείου το ενδεχόμενο να συμπράξετε ζωντανά σαν Septicflesh με πραγματική ορχήστρα. Είναι κάτι που πρόκειται να δούμε σύντομα; Υπάρχει ακόμα σαν ιδέα στο μυαλό σας;
Ας έρθει μια σοβαρή πρόταση και θα γίνει. Δεν είναι εύκολο όμως καθόλου.

Οι TheDevilworx υπάρχουν ακόμα;
Ήταν μια «παραφωνία», κοιτάμε μπροστά.

Πότε θα πάρουμε μια πρώτη ιδέα για το "Titan";
Σε λίγες μέρες θα βγει το single του άλμπουμ.

Ευχαριστώ πολύ, Χρήστο. Καλή επιτυχία στο επερχόμενο live.
Ευχαριστώ για τη συνέντευξη.
  • SHARE
  • TWEET