Συνέντευξη Armored Saint (John Bush)

«Θα μπορούσα να έχω πάρει διαφορετικές αποφάσεις και να κάνω τη ζωή μου ευκολότερη ή πιο επιτυχημένη, αλλά δεν έχει σημασία, γιατί πάντα ήμουν χαρούμενος και περήφανος με όσα έχω κάνει»

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 15/07/2015 @ 10:44
Το νέο άλμπουμ των Armored Saint απεδείχθη αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του, "Win Hands Down". Καθώς η ιστορική αυτή μπάντα φαίνεται να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, με ένα από τα καλύτερα metal άλμπουμ του 2015 στις αποσκευές της, βρήκαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον τραγουδιστή της John Bush γύρω από το παρελθόν και το σημερινό status της μπάντας. All hail the Saints...

Λοιπόν John, μέχρι στιγμής, κάθε νέος δίσκος των Armored Saint διαφοροποιούνταν αρκετά από τον προηγούμενο. Αυτή τη φορά όμως νιώθω πως ο καινούριος ενσωματώνει στοιχεία από όλη σας τη δισκογραφία.
Από την πλευρά μας, σε ό,τι έχει να κάνει με την σύνθεση τραγουδιών, απλά προσπαθούμε σταθερά να σιγουρέψουμε πως εξελισσόμαστε τόσο σαν μουσικοί και συνθέτες, όσο κι εγώ ο ίδιος ως τραγουδιστής. Πάντα κοιτάμε το παρελθόν μας, αλήθεια το κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλω να γυρίσω πίσω στον χρόνο. Είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε κάνει, ακόμα και για το πρώτο μας EP που κυκλοφορήσαμε το 1983, αλλά δεν θέλω να πάω πίσω, προσπαθώντας να δούμε πως κάναμε τα πράγματα τότε. Είναι κάτι το οποίο το θεωρώ οπισθοδρόμηση και δεν θέλω να συμβεί. Από την άλλη, μπορεί να βρούμε έμπνευση, επιρροή, σκέψεις και ιδέες από όσα έχουμε κάνει και μετά να τα μεταφέρουμε στη σύγχρονη εποχή. Νομίζω πως αυτό κάναμε. Νομίζω πως όλοι εμπνευστήκαμε από τις μπάντες που μας επηρέασαν εκείνα τα χρόνια: τους UFO, τους Thin Lizzy, τους AC/DC, τους Judas Priest και όλα εκείνα τα συγκροτήματα που μας επηρέασαν όταν ήμασταν έφηβοι και διαμορφώναμε άποψη, ανακαλύπτοντας μουσική.

Ξέρεις, θα σε ρωτούσα για τις επιρροές σας, επειδή οι Armored Saint ήταν πάντα ένα heavy metal συγκρότημα -τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο- ακόμα και τα πρώτα χρόνια, όταν και επικρατούσε η μόδα του glam / sleaze ή του thrash ή του power metal.
Δεν ταιριάζαμε ακριβώς πουθενά, θα έλεγα. Κάποιες φορές αυτό ήταν δύσκολο για εμάς, γιατί όταν είσαι μέρος μιας σκηνής ενδεχομένως να κεφαλαιοποιήσεις την δημοτικότητά της, να επιβιβαστείς  κι εσύ στο τρένο κατά μια έννοια. Με την ίδια όμως λογική, όταν αυτό το κύμα, αυτή η μόδα περάσει πιθανόν και εσύ να εξαφανιστείς. Εμείς, όμως, κάνουμε αυτό που κάνουμε, όπως πάντα. Δεν πιστεύω πως βρεθήκαμε ποτέ σε καλύτερη κατάσταση στη ζωή μας, νιώθοντας τόση σιγουριά για αυτό που κάνουμε και αυτό πιστεύω πως συμβαίνει επειδή είμαστε περήφανοι για τον ήχο μας.

Θεωρώ πως ο στόχος μας είναι πάντα να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν δίσκο ο οποίος θα ακούγεται σαν Armored Saint και τίποτα άλλο. Άμα μπεις στη διαδικασία να λες «ακούγεται έτσι, μοιάζει με αυτό το στυλ, αλλά έχει και στοιχεία τέτοια»... γάμησέ τα... δεν γουστάρω να σκέφτομαι έτσι! (γέλια) Θέλω να κάνουμε αυτό που θέλουμε και να νιώθω βέβαιος πως αυτό που θα είναι ο ήχος μας. Σκέφτομαι πως αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς, για να είμαι ειλικρινής.

Armored Saint

Πιστεύω πως το "Win Hands Down" είναι ό,τι καλύτερο έχετε κάνει μετά το 1991...
Ήταν τότε που βγάλαμε το "Symbol Of Salvation", που ήταν ένας φοβερός δίσκος και μοναδικός για τα δεδομένα της εποχής. Ο Dave Prichard που πέθανε το 1990 είχε σημαντική ανάμειξη στη σύνθεση του δίσκου και παράλληλα αποτελούσε σημαντικό μέρος του στυλ και του ήχου των Armored Saint. Το ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτόν τον δίσκο το θεωρώ μεγάλο επίτευγμα γιατί φτιάξαμε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Θεωρώ πως πάντα θα υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο με αυτόν τον δίσκο, αλλά κοίτα που βρισκόμαστε εδώ σήμερα μετά από -ουάου- 24 χρόνια, το οποίο είναι τρελό αν το σκεφτείς, πως έχουμε τον καλύτερο παλμό μετά το "Symbol Of Salvation" και πως ζούμε μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας  όταν η προηγούμενη τόσο καλή ήταν την εποχή που κυκλοφορήσαμε το "March Of The Saint".

Οπότε, θεωρώ πως το έχουμε ακόμη σαν μπάντα, πόσο μάλιστα αν σκεφτείς πως μιλάμε για τους Armored Saint, οι οποίοι δεν ήταν ένα σταθερό συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς, ήμουνα και στους Anthrax και μακριά από το συγκρότημα για μεγάλο διάστημα. Μπορούμε ακόμη και τα καταφέρνουμε πολύ καλά και αισθανόμαστε πως δημιουργούμε μοντέρνα και υψηλής ποιότητας μουσικής και το ότι αυτό το καταφέρνουμε μετά από όλα όσα έχουμε περάσει λέει πολλά. Δείχνει πως έχουμε επιμονή και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

Είμαι πεπεισμένος πως σ' αυτόν τον δίσκο η φωνητική σου απόδοση είναι η καλύτερη της καριέρας σου, πράγμα το οποίο είναι εκπληκτικό αν αναλογιστούμε πως είσαι πάνω από 50 χρονών.
Το ξέρω! (γέλια)

Πώς κατάφερες κάτι τέτοιο;
Σε ευχαριστώ. Το εκτιμώ αυτό που λες! Θεωρώ πως, σε ότι έχει να κάνει με εμένα και το στυλ που με βολεύει περισσότερο να τραγουδώ, η φωνή μου έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου ξέρω ποιες είναι οι δυνατότητές μου και τι δεν μπορώ να κάνω. Προφανώς και η φωνή μου έχει γίνει πιο μπάσα όλα αυτά τα χρόνια όπως συμβαίνει με τους περισσότερους. Για να βγάλω κάποιες πολύ ψηλές πλέον πρέπει να αρπάξω και να σφίξω τα αρχίδια μου πολύ δυνατά, αλλά και πάλι μπορεί να μην την πετύχω! Αλλά είναι εντάξει. Νιώθω  σίγουρος για το στυλ που τραγουδάω. Πάντα προσπαθούσα να είμαι ένας bluesy rock τραγουδιστής, τόσο απλά. Οι αγαπημένοι μου τραγουδιστές είναι πάρα πολλοί και φτάνουν από τον Robert Plant και Robert Halford μέχρι τον Bon Scott και τους αγαπημένους μου παλιομοδίτικους soul τραγουδιστές, όπως οι Stevie Wonder, Sam Cook  και άλλοι παρεμφερείς.

Αυτοί οι άνθρωποι είχαν τεράστια επιρροή στο στυλ που τραγουδώ και διαμόρφωσαν τον τρόπο που προσεγγίζω τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και οι hard rock και heavy metal τραγουδιστές. Οπότε, αυτό είναι που κάνω. Τραγουδώ με αυτό τον τρόπο και προσέχω περισσότερο τον εαυτό μου, πιθανόν περισσότερο από όσο έχω κάνει ποτέ, κάτι που κατά κάποιον είσαι αναγκασμένος να κάνεις γιατί είσαι πενηντάρης και έχεις πιει πολύ αλκοόλ στη ζωή σου και πιθανόν να μην μπορείς να τραγουδάς το ίδιο καλά πλέον. Πιθανόν να προσέξω ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου στο μέλλον και να έχω εξίσου καλή φωνή στα χρόνια που θα έρθουν. Αν είμαι τυχερός, θα τα καταφέρω. Χτυπάω ξύλο αυτή τη στιγμή! (γέλια)

Θυμάμαι σε μια ραδιοφωνική σου συνέντευξη να λες πως αισθάνεσαι σαν ένας μαύρος μέσα σε κορμί λευκού!
Αυτό είναι αστείο, αλήθεια έχω πει κάτι τέτοιο;

Ναι! Νιώθεις το ίδιο;
Δεν θέλω να προσβάλω την κοινότητα των μαύρων για κανένα λόγω και να προσποιηθώ πως είμαι ένας από αυτούς γιατί σίγουρα δεν είμαι! Όμως, όπως ήδη σου είπα, μου αρέσουν πολλά ήδη μουσικής και προσπαθώ να αντλώ έμπνευση από διαφορετικούς ανθρώπους. Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι rock τραγουδιστές όπως είναι οι Mike Patton, Chris Cornell -αυτοί είναι φαινόμενα- ακόμα και ο Josh Homme από τους Queens Of The Stone Age. Τους λατρεύω αυτούς τους τύπους σαν τραγουδιστές. Εξακολουθούν να μου αρέσει η R&B. O Ceelo Green είναι ένας σπουδαίος R&B τραγουδιστής της μοντέρνας pop περιόδου. Πολλές από τις επιρροές σίγουρα προέρχονται από την παλιά R&B και soul μουσική την οποία και αγαπώ. Δεν είναι και πολύ αντιπροσωπευτικός τρόπος για να τραγουδάει ένας heavy metal τραγουδιστής, εκτός και αν είσαι μεγάλος, όπως για παράδειγμα ο Paul Rodgers ή ο Ronnie James Dio. Αυτοί είμαι σίγουρος πως είχαν παρόμοιες επιρροές, αλλά όπως και να έχει αυτή είναι η μουσική που διαμόρφωσε το στυλ μου και είμαι χαρούμενος για αυτό.

Armored Saint

Η μοναδική φορά που είχατε επισκεφθεί την Ελλάδα ήταν το 2000. Ήμουν στη συναυλία της Αθήνας και ήταν σίγουρα ένα από πέντε καλύτερα live που έχω ποτέ παρακολουθήσει. Τι θυμάσαι από εκείνες τις εμφανίσεις;
Ήταν καταπληκτικά! Παίξαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ήταν πολύ ωραίο και μόνο το να βρίσκεσαι στην πόλη της Αθήνας. Προφανώς και δεν έχεις ανάγκη να σου πω πόσο ωραία πόλη είναι και την καταπληκτική της ιστορία, γιατί τα ξέρεις καλύτερα από εμένα. Το να βρισκόμαστε εκεί ήταν υπέροχο από μόνο του, το φαγητό ήταν πολύ καλό και μπορούσες να νιώσεις το πάθος των Ελλήνων. Ήταν τιμή μας που μπορέσαμε και παίξαμε εκεί και ελπίζω να μπορέσουμε να έρθουμε ξανά σύντομα.

Προσπαθούμε είναι η αλήθεια να έρθουμε και στην πραγματικότητα είχαμε μια προσφορά για να το κάνουμε, αλλά απλά δεν έβγαζε οικονομικό κομμάτι κι έτσι δεν είχε νόημα το να το κάνουμε. Δεν βγάζουμε λεφτά με τη σέσουλα, οπότε δεν μπορούσαμε να έρθουμε και να χάσουμε χρήματα. Θα ήθελα πάρα πολύ να ξαναέρθουμε στην Ελλάδα. Προφανώς και έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και νιώθουμε την ανάγκη να σας επισκεφθούμε πάλι. Η γυναίκα μου θα ένιωθε τιμή να έρθει στην Ελλάδα και να περάσει χρόνο στη χώρα σας και ίσως θα μπορούσαμε να πάρουμε και τα παιδιά μας και να πάμε και στα νησιά σας μετά οικογενειακώς.

Είναι σίγουρα ένα από τα τρία αγαπημένα μου μέρη στην Ευρώπη και ελπίζω να ξαναέρθουμε με τους Armored Saint σύντομα. Οπότε απλά να είστε υπομονετικοί, έχουμε καινούργιο δίσκο, μιλάμε με ανθρώπους και δεν νιώθω πως πρέπει να τα κάνουμε όλα να συμβούν μέσα στον πρώτο μήνα από την κυκλοφορία του δίσκου. Θα έχουμε περιθώριο ενάμιση χρόνου να προσπαθήσουμε να βρούμε περιοχές στον κόσμο να παίξουμε και τελικά ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψουμε και στην Ελλάδα.

Ok, οπότε θα περιμένουμε! Θα έλεγες πως οι Armored Saint είναι μια μπάντα πλήρους απασχόλησης;! Είναι και τα πέντε μέλη της αφοσιωμένα στον σκοπό;
Πιστεύω πως όλοι ήμασταν πάντα αφοσιωμένοι. Αυτή είναι και η μαγεία με τους Armored Saint, το ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για τα ίδια άτομα. Πέραν του Dave ο οποίος πέθανε, είναι τα ίδια άτομα. Πιστεύω πως είναι πολύ όμορφο αυτό. Δεν είναι δηλαδή ο Joey Vera και άλλοι τρεις τύποι, ούτε ο John Bush και άλλα τέσσερα άτομα. Είναι οι ίδιοι τύποι και δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να είναι πιο παθιασμένος για το συγκρότημα πέρα από εμάς γιατί εμείς είμαστε οι Armored Saint και όλοι είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό. Πάντα έλεγα πως δεν πρόκειται για συγκρότημα που πουλάει εκατομμύρια δίσκους και δεν βγάζει πολλά χρήματα, οπότε υπήρχαν δυσκολίες και θα έπρεπε να βρίσκουμε άλλους τρόπους να βγάζουμε τα προς το ζην, αλλιώς θα μέναμε στους δρόμους και σίγουρα δεν θέλαμε κάτι τέτοιο! (γέλια)

Πρέπει να συνδυάσεις όλα αυτά τα πράγματα μαζί με τις προσωπικές μας ζωές, τις προσωπικές μας φιλότιμες επιχειρηματικές προσπάθειες -έχω μια εταιρεία με την γυναίκα μου την οποία θα ξεκινήσω αμέσως μόλις κλείσουμε το τηλέφωνο- και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον πρέπει να βγάζουμε το ψωμί μας. Όλοι μας κάνουμε κάτι διαφορετικό και έτσι έχει το πράγμα. Αναφορικά όμως με την αφοσίωση, όλοι μας είμαστε αφοσιωμένοι στους Armored Saint, πάντα ήμασταν. Υπάρχει μια πραγματική αδελφότητα εδώ και δεν είναι μόνο λόγια του αέρα. Είμαστε οι ίδιοι τύποι. Ο Gonzo, ο Phil, ο Joe και εγώ γνωριζόμαστε από οκτώ χρονών (γέλια), πολύ πριν φτιάξουμε το συγκρότημα. Και ξέρω τον Jeff από τότε που ήταν στους Odin και δίνανε σόου μαζί με τους Armored Saint πίσω στο 1982 και 1983, οπότε γνωριζόμαστε για περισσότερα από 30 χρόνια και έχουμε μεγάλη ιστορία μαζί.

Θα μπορούσες ίσως να μας πεις λίγα πράγματα για καθέναν από τα πέντε παιδιά, του Dave συμπεριλαμβανομένου;
Είναι κάπως αστείο γιατί πάντα ένιωθα πως ο Dave είναι εδώ μαζί μας, το πνεύμα του περιπλανάται γύρω μας. Για την ακρίβεια ο Joey έγραψε κάποια πράγματα στον νέο δίσκο που ακούγονται σαν παλιός Dave. Δεν ξέρω αν το έκανε εσκεμμένα ή απλά του βγήκε φυσικά, αλλά υπάρχουν στιγμές που ακούω τον δίσκο και νομίζω πως ακούω τον Dave, κάτι το οποίο είναι πολύ γαμάτο! Τέλος πάντων, πάντα θα βρίσκεται εδώ. Μας λείπει. Είχε σπουδαία προσωπικότητα και ήταν πολύ ωραίο να αράζεις μαζί του. Ήταν πλακατζής και μας έκανε να γελάμε και μας λείπει, πάντα θα μας λείπει. Αλλά τον νιώθουμε μαζί μας συνέχεια.

Όλα τα παιδιά είναι αρκετά μετριόφρονες. Πιστεύω πως όλοι σέβονται τους Armored Saint και υπάρχει μια ταπεινότητα που πηγάζει από όλο αυτό. Θεωρώ πως είναι απαραίτητο να παραμένουμε ταπεινοί καθώς νομίζω πως αυτό μας κρατάει προσγειωμένους και θέλω να παραμείνω έτσι. Δεν θέλω ποτέ να το χάσω αυτό. Νομίζω πως ένα σημαντικό πράγμα για τους Armored Saint είναι το να παραμείνουμε ταπεινοί και προσγειωμένοι στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας. Αισθάνομαι πολύ καλά με όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και με το ότι συνεχίζουμε.

Armored Saint

Μάλλον το επόμενο που θα σε ρωτήσω είναι περισσότερο βαρετό πλέον, παρά δύσκολο στο να το απαντήσεις, οπότε θα το θέσω διαφορετικά. Αν ήμουνα στη θέση σου θα αισθανόμουνα πως ενώ δεν παράτησα τους Armored Saint για τους Metallica, το έκανα για τους Anthrax, οπότε η σωστή απόφαση θα ήταν να το κάνω για τους πρώτους. Τουλάχιστον αυτό θα ένιωθα εγώ.
Δεν σκέφτομαι πλέον πάρα πολύ για αυτές τις αποφάσεις. Νιώθω περισσότερο πως αυτή ήταν η τροπή που έπρεπε να πάρει η ζωή μου, είμαι σίγουρος πλέον και αισθάνομαι μια χαρά με το πώς εξελίχθηκε η ζωή μου. Έχω υπέροχη σύζυγο και δύο παιδιά που λατρεύω και έχω φτιάξει κάποια πολύ καλή μουσική όλα αυτά τα χρόνια. Θα μπορούσα να έχω βγάλει περισσότερα χρήματα; Σίγουρα. Θα μπορούσα να έχω επενδύσει καλύτερα τα χρήματα που έβγαλα; Ναι. Θα μπορούσα να έχω παίξει σε καλύτερες συναυλίες όλα αυτά τα χρόνια; Εννοείται. Προφανώς και θα μπορούσα να έχω πάρει διαφορετικές αποφάσεις για να προσπαθήσω να κάνω τη ζωή μου ευκολότερη ή πιο επιτυχημένη, αλλά στο τέλος της μέρας δεν έχει σημασία. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία πλέον για εμένα. Είμαι χαρούμενος τώρα. Πάντα ήμουν χαρούμενος και περήφανος για όσα έχω κάνει. Θέλω απλά να αφήσω μια κληρονομιά τόσο μουσική όσο και ως άνθρωπος, οπότε όπως και αν εξελίχθηκαν τα πράγματα ή σε όποια μπάντα κι αν συμμετείχα δεν έχει σημασία από την στιγμή που εγώ νιώθω καλά.

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου δίσκος των Armored Saint;
Χα! Προφανώς ο καινούργιος σωστά; (γέλια) Αν δεν επιλέξεις τον καινούργιο λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του μάλλον δεν θα πρόκειται για κάτι καλό. Πάντα λέω στους ανθρώπους να μου κάνουν την ερώτηση έναν χρόνο μετά και τότε θα έχουν μια αληθινή εκτίμηση σχετικά με το τι πιστεύω για τον δίσκο. Είναι δύσκολο να αποφανθείς αμέσως μόλις τον κυκλοφορήσεις  γιατί πρέπει να σου αρέσει, αλλά πιστεύω πως κάναμε κάποιους πολύ καλούς δίσκους όλα αυτά τα χρόνια. Στην πραγματικότητα δεν θεωρώ πως γράψαμε ποτέ τον άψογο και αψεγάδιαστο δίσκο, στην πραγματικότητα δεν πιστεύω πως κανένας τους δεν είναι τέλειος για να είμαι ειλικρινής, αλλά μπορώ να ισχυριστώ πως έχουμε κάποια σπουδαία τραγούδια το οποίο μας διευκολύνει να διαλέγουμε τραγούδια για να παίζουμε ζωντανά, γιατί εκεί πρέπει να διαλέξεις τα πραγματικά πολύ καλά. Δεν θα σου αποκαλύψω ποια θεωρώ πως είναι τα πολύ καλά, αλλά ειλικρινά δεν πιστεύω πως έχουμε γράψει το "Dark Side Of The Moon" υπό μια έννοια. Ναι, ίσως τώρα να τα καταφέραμε, ίσως το "Win Hands Down" να είναι το καλύτερο.

Νομίζω John πως κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Είμαι οπαδός της μπάντας από όταν ήμουν έφηβος πίσω στα '90s και ήταν πραγματικά τιμή μου που μίλησα μαζί σου.
Σε ευχαριστώ πολύ για όλη την υποστήριξη, είναι κάτι που το εκτιμάμε πραγματικά. Όπως είπα, ξέρω πως οι έλληνες metal οπαδοί είναι πολύ παθιασμένοι. Το σεβόμαστε αυτό και ελπίζω να μπορέσουμε να έρθουμε στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οπότε ελπίζω να σας δούμε από κοντά στη επόμενη περιοδεία και εύχομαι σε όλους τα καλύτερα!
Τέλεια! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
  • SHARE
  • TWEET