Underground Express #23 - Μεταξύ Κόσμων

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τους Αντώνη Καλαμούτσο, Σπύρο Κούκα, 08/01/2021 @ 14:11

 "All the world's a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.  

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #23 - Ιανουάριος 2021: Ένα χρόνο πριν, έγραφα την πεποίθηση μου ότι η χρονιά με τον διπλό αριθμό θα είναι μοναδική και παράξενη. Μετά από αυτό, δεν θέλω πια να μοιράζομαι προβλέψεις και διαισθήσεις. Για την ώρα, το μόνο που θέλω να ευχηθώ στους συνταξιδιώτες είναι το 2021 να μην είναι χειρότερο έτος από το προηγούμενο. Υπάρχει η διάχυτη αίσθηση ότι βρισκόμαστε όλοι κάπου ανάμεσα. Μεταξύ εποχών, κόσμων, ανάμεσα σε ζωή και θάνατο, στο παλιό και το νέο.

Ανυπόμονοι για τα μελλοντικά ταξίδια, κλείνουμε τους μουσικούς μας λογαριασμούς με το 2020 με έξι θαυμάσια άλμπουμ που έρχονται από τέσσερις ηπείρους. Επισκεπτόμαστε τις μικροαστικές γειτονιές του Tokyo και την Αιώνια Πόλη, τα νησιά της Στοκχόλμης και του Quebec, τα τοπία των Άλπεων και το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου στην Αφρική. Με τη μαγική πένα του αγαπημένου συναδέλφου Σπύρου Κούκα, γνωρίζουμε τις κορυφαίες στιγμές του Rock Progressivo Italiano για την περασμένη χρονιά, παραθέτουμε έναν δικό μας απολογισμό και βρίσκουμε ένα τρομερό demo, καθώς η ζωή - και το ταξίδι - αναμετράται σε όρη και κοιλάδες.


Στάση 1: Quebec, Καναδάς
Καλλιτέχνης: Neige & Noirceur
Άλμπουμ: Bach - Preludium Minor
Είδος: Dark ambient/Black metal
Εταιρεία: Avantgarde Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20-11-2020
Bandcamp

Neige & Noirceur - Bach - Preludium Minor

Αρκετά αναγνωρισμένο το one man project του Spiritus, επανέρχεται με μια ιδιόμορφη δουλειά που αποτίει φόρο τιμής στο έργο του J.S Bach. Το επιχειρεί μέσω του γνωστού τους dark ambient ύφους αλλά και με την προσθήκη εκκλησιαστικού οργάνου. Οι black metal πινελιές είναι διάσπαρτες, με τη μορφή βάναυσα αργών riff και τυπικών «μαύρων» φωνητικών, ενώ ο δίσκος στο σύνολο του ξεχειλίζει από μελαγχολία, θρησκευτικό μεγαλείο και λατρεία προς τη μεσαιωνική αισθητική της Ευρώπης.

Neige & Noirceur

Το Quebec, ως γνωστόν, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επαρχίες στον Ανατολικό Καναδά. Οι πιο μεγάλες πόλεις είναι το Montreal και το Quebec City. Επίσημη γλώσσα είναι η γαλλική, η δε λέξη Quebec προέρχεται από τη λέξη kébec που σημαίνει "εκεί που ο ποταμός στενεύει".

• Από το Montreal, οι πολύ καλοί progsters Atsuka Chiba μόλις κυκλοφόρησαν το track "I Just…"

• Ο J.S Bach είναι πιθανόν η σημαντικότερη μουσική φυσιογνωμία στην ιστορία της Ευρωπαϊκής μουσικής - ήταν αποδεκτός από όλους τους μεγάλους ως ο απόλυτος δάσκαλος τους. Αυτό το άλμπουμ όμως τιμάει κι έναν άλλον σπουδαίο: τον Pieter Bruegel τον πρεσβύτερο, έναν από τους πιο επιδραστικούς και πρωτοπόρους ζωγράφους της Αναγέννησης. Η κεντρική εικόνα αυτού του άρθρου είναι ο πίνακας του Bruegel Landscape and Memory.


Στάση 2η: Rome, Ιταλία
Καλλιτέχνης: Ellesmere
Άλμπουμ: Wyrd
Είδος: Symphonic prog
Εταιρεία: AMS
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04-12-2020
Bandcamp
YouTube

Ellesmere - Wyrd

Η πρόταση έπεσε σε ανύποπτο χρόνο από τον Σπύρο και, ως γνωστόν, όταν ο Κούκας προτείνει rock progressivo italiano, οι υπόλοιποι στεκόμαστε προσοχή. Το τρίτο άλμπουμ του project του Roberto Vitelli είναι απλά οργασμικό. Οι οικείοι prog λαβύρινθοι στο πνεύμα των Yes και King Crimson, κατά κύριο λόγο, αποτελούν ηδονή για τα αυτιά. Βαθύς λυρισμός, μαγικές ενορχηστρώσεις, ατελείωτο χρώμα στις συνθέσεις κι ένα επιτελείο κορυφαίων μουσικών, εγγυώνται ένα άλμπουμ που, σ' ένα δίκαιο κόσμο, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε underground στήλη. Το Άλμπουμ του μήνα για το πρώτο Underground Express της χρονιάς έρχεται από την Αιώνια Πόλη, με έναν ρομαντικό και καλαίσθητο ήχο που πολύ θα θέλαμε να ντύνει και τον αληθινό κόσμο, κι όχι μόνο τη φαντασία.

• Οι γιορτές, το κρασί και τα μελομακάρονα δεν επέτρεψαν την καθιερωμένη συνέντευξη από την μπάντα του μήνα. Αντί αυτού, ζητήσαμε από τον Σπύρο να μας βολτάρει σε όλη την Ιταλία και να μας προτείνει τα καλύτερα rock progressivo italiano άλμπουμ της περασμένης χρονιάς. Τον διαβάζω με θαυμασμό!

 

Rock Progressivo Italiano 2020 roundup
Από τον Σπύρο Κούκα

Αποδεχόμενος με μεγάλη χαρά κι ενθουσιασμό το κάλεσμα του φίλου Αντώνη για να συμμετάσχω σε μια στήλη που με βρίσκει φανατικό αναγνώστη από την αρχή της κιόλας, η ευχάριστη πρό(σ)κληση που μου έθεσε, με ήθελε να βουτώ στο Rock Progressivo Italiano της χρονιάς που μας πέρασε. Στόχος, η σταχυολόγηση μερικών στιγμών του που αξίζει, έστω κι ετεροχρονισμένα, να επισημανθούν, με αφορμή το πιο πρόσφατο δημιούργημα των Ellesmere, το οποίο και μας βρήκε να συμφωνούμε για τη μαγευτική του symphonic prog αύρα.

Τί, όμως, αποκαλούμε σήμερα ως RPI; Αυτό είναι ένα ερώτημα που επιδέχεται διαφόρων απαντήσεων κι ερμηνειών, με τις εδώ αναφορές μας να καταλήγουν σε μια πιο γενικευμένη χρήση του όρου (για χάρη και συντομίας), προσδιορίζοντας τις ιταλικές μπάντες του προοδευτικού σιναφιού, μιας έτσι κι αλλιώς ιστορικής και άκρατα δημιουργικής τοπικής σκηνής ήδη από τα late '60s/early '70s, με την οποία έχουμε ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές και στα διάφορα κατά καιρούς ProgSession.

Έτσι, με τη φαντασία και τη μουσική ως οδηγό, θα μεταφερθούμε νοητά σε επιπλέον πέντε σταθμούς του σύγχρονου ιταλικού προοδευτικού rock, ο καθένας με τη δική του φινέτσα και τα αξιοσημείωτα χαρίσματα.

Witchwood - Before The Winter (heavy prog)

Η πρώτη αναφορά μας, αν και αμιγώς ιταλική στην καταγωγή, ηχητικά μας μεταφέρει στα κελτικά δάση της Γηραιάς Αλβιόνας, με τους Witchwood να ανακαλούν στη μνήμη εκείνο το θελκτικό '70s heavy prog των Jethro Tull και Uriah Heep, τους πανταχού παρόντες Black Sabbath και τους σύγχρονους occult rock ήρωες Blood Ceremony. Αναμενόμενο, σχεδόν, αφού η έντονη παρουσία του φλάουτου στις συνθέσεις του "Before The Winter", μαζί με το ενισχυμένο και κυριαρχικό Hammond, τοποθετούν τους Witchwood κάπου στο πρώτο μισό των '70s κι εντάσσοντας τους στο retro rock ρεύμα που μας χάρισε τους Witchcraft, τους Devil's Blood και τους προαναφερθέντες Καναδούς, μεταξύ πολλών άλλων.

Bandcamp

Logos - Sadako E Le Mille Gru Di Carta (Symphonic Prog)

Μεταφερόμενοι στη Βόρεια Ιταλία και την περιφέρεια του Βένετο, βρίσκουμε τη Βερόνα, μια περιοχή με πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά, στην οποία διαδραματίζονται, μάλιστα, και τρία από τα γνωστότερα έργα του William Shakespeare. Εκτός αυτών, όμως, βρίσκουμε και τους Logos, ένα act που ξεκίνησε ως cover band των θρυλικών Le Orme για να εξελιχθεί, 25 χρόνια μετά, σε ένα αυτόφωτο σχήμα με πλούσιες συνθετικές ιδέες. Στο αποκορύφωμα τις μέχρι στιγμής δισκογραφίας τους, εμπνεύστηκαν ένα πολύπλευρο και συναισθηματικά συντριπτικό concept άλμπουμ με θέμα τη Sadako Sasaki και τον μύθο των εκαντοντάδων origami γερανών της, ένα θέμα με πολλαπλούς συμβολισμούς κι έντονη αντιπολεμική χροιά. Εκλεκτό prog με έντονη συμφωνική διάθεση, διακριτική μα καίρια παρουσία της κιθάρας και των φωνητικών και στιχουργικό περιεχόμενο - τροφή για σκέψη (αποδοσμένο, μάλιστα, στην τόσο εύηχη ιταλική γλώσσα) - τί άλλο να ζητήσει ένας prog ρέκτης;

Bandcamp

Nodo Giordano - Sonnar (Progressive/ Psych Rock)

Κι από τον παγωμένο Βορρά οδεύουμε στην ιταλική πρωτεύουσα, την Αιώνια πόλη - και μεγαλύτερη του κράτους της Ιταλίας, βρίσκοντας τους Nodo Giordano. Εκείνοι, ξεκινώντας ως ένα project που είχε σκοπό τη διαιώνιση της μουσικής κουλτούρας των Genesis, King Crimson και του δικού τους RPI, θα έκαναν γρήγορα αισθητή την παρουσία τους, με τη συνεργασία τους με τους μυθικούς Banco Del Mutuo Soccorso - πριν καν εισαχθούν στην ενεργή δισκογραφία - να αποτελεί ένα σπουδαίο παράσημο. Φτάνοντας πέρυσι στην πέμπτη κατά σειρά κυκλοφορία τους, το "Sonnar" βρίθει από όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του prog της γείτονας χώρας, με τις "thinking man's" αναφορές στο "Τάδε Έφη Ζαρατούστρας" του Friedrich Nietzsche και την Ετρουσκική μυθολογία να είναι διάσπαρτες και το σπονδυλωτό "After Dusk" να φαντάζει το επικών διαστάσεων αποκορύφωμα των συνθετικών τους εμπνεύσεων.

Bandcamp

La Maschera DI Cera - S.E.I. (Symphonic Prog)

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ιταλικής progressive rock μπάντας, οι La Maschera Di Cera λατρεύουν την prog μουσική ιστορία της πατρίδας τους, υπενθυμίζοντας επιφανείς και ασύγκριτους εκπροσώπους της όπως οι Museo Rosenbach και οι Premiata Forneria Marconi. Η Γένοβα τους προσφέρει την αύρα του απαράμιλλου δημιουργικού ταπεραμέντου, οι ίδιοι το ενισχύουν με φιλοδοξία κι έμπνευση, πομπώδεις, ρομαντικές ατμόσφαιρες και οι τρεις συνθέσεις (όλες τους από 10 λεπτά και πάνω) του "Separazione.Egolatria.Inganno" συνθέτουν ένα υλικό αποκαλυπτικής φύσεως, επικών διαστάσεων και απόλυτης αντιπροσώπευσης τί εστί ποιοτικό RPI ανεξαρτήτως εποχής.

Bandcamp

Marsyas - Emergence (Progressive Rock/Metal)

Τελευταίος προορισμός αυτού του μικρού ταξιδιού στα προοδευτικά ενδότερα της Ιταλίας το Bergamo, μια πόλη της περιφέρειας της Λομβαρδίας με ισχυρό Κέλτικο ιστορικό και τους Marsyas ως εκπροσώπους της σε αυτό το άρθρο. Οι ίδιοι, αν κι ενεργοί από το 2014, ντεμπούταραν μόλις πέρυσι με το πολύ ενδιαφέρον "Emergence", με το οποίο επιδίωξαν μια αρμονική μουσική συνύπαρξη των κλασικών και jazz επιρροών τους με εκείνες των Riverside, Porcupine Tree και λοιπών εξεχόντων σχημάτων της ευρύτερης prog συνομοταξίας. Οι ανά στιγμές heavy κιθάρες τους αποτελούν πλεονέκτημα κι εξισορροπούν την έντονη ατμοσφαιρική διάθεση που ενίοτε τους παρασύρει ενώ τα φωνητικά έχουν το δικό τους χαρακτήρα κι ακολουθούν το μονοπάτι της αγγλικής, γεγονός που - χάρη στην προφορά του Lorenzo Pasini - τους προσφέρει μια ιδιαίτερη ηχητική επίγευση. Συνολικά, μια σπουδαία δισκογραφική εκκίνηση, η οποία ευχόμαστε να έχει ανάλογη συνέχεια.

Bandcamp


Στάση 3η: Taito, Ιαπωνία
Καλλιτέχνης: Asunojokei
Άλμπουμ: Wishes
Είδος: Post-black/Shoegaze
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04-12-2020
Bandcamp
YouTube

Asunojokei - Wishes

Ανακάλυψα τους Asunojokei στο πρόσφατο split τους με τον Unreqvited κι έπαθα μια μικρή ζημιά. Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο γύρω από αυτήν την μπάντα: ενώ οι blackgaze/shoegaze ατμόσφαιρες είναι σε πρώτο πλάνο, η επιθετικότητα του black και η τραχύτητα του hardcore δεν λείπουν. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πλούσιο αισθητικά - και ταυτόχρονα αγνά underground - και οι φωτοσκιάσεις γνήσιας ιαπωνικής screamo μελαγχολίας, απλώς απογειώνουν το "Wishes" EP. Γνωρίστε τους και ανακαλύψτε ένα από τα πιο δίκαια αποκαλούμενα ως ''post black'' σχήματα της πιάτσας.

Asunojokei

• Η περιοχή Taito είναι ουσιαστικά μια πτέρυγα της μητρόπολης του Tokyo. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της πόλης κι έχει πληθυσμό περίπου στους 200.000 κατοίκους.

• Το Tokyo χωρίζεται σε δυο μεγάλες περιοχές, με ευρύτερες ταξικές προεκτάσεις. Παραδοσιακά, η Yamanote ήταν συνώνυμη της αστικής - ανώτερης τάξης και η Shitamachi ήταν η περιοχή των χαμηλότερων τάξεων. Το Taito ανήκει στη Shitamachi.

• Πρόσφατα έμαθα ότι η αμερικανική jazz ήταν απαγορευμένη στην Ιαπωνία πίσω στη δεκαετία του '40. Υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για την jazz στην Ιαπωνία: Jazz Journeys to Japan: The Heart Within, του William Minor.


Στάση 4η: Stockholm, Σουηδία
Καλλιτέχνης: Neon Heart
Άλμπουμ: temporaria
Είδος: Psychedelic/Kraut/Experimental
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11-12-2020
Bandcamp
YouTube

Neon Heart - temporaria

Standing ovation για τους Σουηδούς Neon Heart που επανέρχονται με δεύτερο λαμπρό άλμπουμ μέσα στην ίδια χρονιά, μετά τον ομώνυμο δίσκο που κυκλοφόρησε τον Μάιο. Αδιαφορώ αν το υλικό ηχογραφείται σε κάποιο υπνοδωμάτιο: η μουσική είναι εξαιρετική, πατάει σε μια ήπια ψυχεδέλεια, τα πνευστά ζωγραφίζουν jazz δρόμους και οι συνθέσεις νιώθουν δέος για τη γραμμικότητα του παλιού kraut. Τα φωνητικά (πιο παράξενα από ποτέ) και οι κοντρολαρισμένοι αυτοσχεδιασμοί, μας κρατάνε δέσμιους σε ένα μαστουρωμένο, αφηρημένο όνειρο.

Neon Heart

• Η Στοκχόλμη είναι χτισμένη στις εκβολές της λίμνης Mälaren. Το κύριο μέρος της πόλης είναι χτισμένο πάνω σε δεκατέσσερα μικρά νησιά. Το πρώτο που κατοικήθηκε είναι η σημερινή Παλιά Πόλη.

• Το ότι η πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται στα κεντρικά και ανατολικά είναι ενδεικτική επιλογή. Η Σουηδία δεν ήταν αρχικά προσανατολισμένη προς το εμπόριο με το Νότο αλλά με τους λαούς της Βαλτικής θάλασσας.

• Το ντεμπούτο των Malakhim έρχεται από την Iron Bonehead στις 8 Γενάρη, πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο νέο black metal σχήμα. Τσεκ δεμ άουτ εδώ.


Στάση 5η: Άγνωστη πόλη, Αυστρία
Καλλιτέχνης: Gjoad
Άλμπουμ: Samanōn
Είδος: Dark rock
Εταιρεία: Antiq
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15-12-2020
Bandcamp
YouTube

Gjoad - Samanōn

Οράματα βουνών! Αυτός είναι ο αυτοσκοπός του ντεμπούτου των Αυστριακών Gjoad, η αποτύπωση και η ονειρική μεταφορά μας στο ορεινό τοπίο των Άλπεων. Το rock τους είναι ατμοσφαιρικό και μακρόσυρτο, θα έλεγε κανείς ότι έχει συγγένειες με τη δισκάρα των Pågå που μας έμαθε ο μεγάλος, αν του αφαιρέσεις τον διονυσιασμό. Στη θέση του υπάρχουν χνάρια της πανταχού παρούσας ευρωπαϊκής νεοφόλκ αλλά και υπόνοιες μιας κάποιας μαυρομεταλλικής πατρίδας. Πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ, πολύ γενναίο σε εικόνες, έξυπνο σε ενορχηστρώσεις και κορυφώσεις.

Gjoad

• Αφού οι Gjoad «σνομπάρουν» να μας πουν την πόλη τους και δίνουν ως προέλευση τις Άλπεις, ας μιλήσουμε για τη μεγάλη αυτή οροσειρά!

• Όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο βουνό της Ευρώπης, με την κορυφή Mount Blanc να βρίσκεται σε υψόμετρο 4.800 μέτρων. Απλώνεται σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

• Αν και η προέλευση τις λέξης είναι άγνωστη, κατά κοινή παραδοχή, η ρίζα Alp σημαίνει σε πολλές γλώσσες λευκό. Στην ελληνική γλώσσα, υπάρχει το παράδειγμα του Αλφειού.

• Δεν ανακαλύψαμε πρόσφατα άλλο αξιόλογο underground δίσκο από την Αυστρία, sorry.


Στάση 6η: Cape Town, Νότια Αφρική
Καλλιτέχνης: Reinhardt Buhr
Άλμπουμ: Arise
Είδος: Post rock
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24-12-2020
Bandcamp
YouTube

Reinhardt Buhr - Arise

Δεν ξέρω αν ζω σε άλλο σύμπαν αλλά αυτός εδώ ο τύπος έχει βγάλει καμιά 15αριά άλμπουμ και έχει 270.000 likes στο facebook…! Πρόκειται για έναν μουσικό που «απλώς» φτιάχνει live λούπες, παίζοντας έναν σωρό όργανα και χτίζοντας τελικά εκπληκτικά φωτεινές συνθέσεις που δεν μπορούν παρά να μαγέψουν κάθε φίλο του μελωδικού post rock. Οι εννιά συνθέσεις του "Arise" έχουν όλες διάρκεια από 11 έως 16 λεπτά, μιλάμε δηλαδή για τεράστιο σε διάρκεια δίσκο, παρόλα αυτά θα σε ανταμείψει. Κάθε τραγούδι είναι μια μικρή ελεγεία και το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά μεγαλεπήβολο κι εντυπωσιακό.

Reinhardt Buhr

• Το Cape Town είναι η πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής και δεύτερη πόλη της χώρας σε πληθυσμό.

• Έχει ανακαλυφθεί ανθρώπινη παρουσία που χρονολογείται από το 15.000 π.Χ, ελάχιστα είναι όμως γνωστά για τους γηγενείς της περιοχής. Οι αναφορές για την πόλη ξεκινούν στα μέσα του 15ου μΧ αιώνα, από Πορτογάλους θαλασσοπόρους.

• Οι εξερευνητές αρχικά ονόμασαν την πόλη «το ακρωτήρι των καταιγίδων», πριν στραφούν στην αισιοδοξία με το «ακρωτήρι της καλής ελπίδας».

• Έντονη death metal κινητικότητα στην πόλη αυτή, ίσως εξαιτίας και της παρουσίας της MMD Productions. Τσεκάρετε το νέο single του symphonic death metal supergroup των Sepulchre Of Man.


Ένα τραγούδι για τη νέα χρονιά

Gaupa

Gaupa - Mammon
Falun, Σουηδία

Το νέο τραγούδι αυτής της μοναδικής γκρουπάρας, παραδίδει ότι ακριβώς περιμέναμε: φανταστικό psych/stoner rock με μια τραγουδίστρια της οποίας η φωνή είναι ολόιδια με της Bjork, σούπερ grungy ρυθμό, υποδειγματικό χτίσιμο, οργασμικό τελείωμα. Οι Gaupa δεν αστειεύονται και είναι γεμάτοι τσαγανό και ποιότητα, το δε "Feberdrom" που βγήκε τον περασμένο Απρίλιο είναι πραγματικό διαμαντάκι. Απ' ό,τι φαίνεται, σκοπεύουν να το ξεπεράσουν.


Ο εξωτικός προορισμός του μήνα

Lima, Peru

Η πρωτεύουσα του Peru έχει πληθυσμό εννέα εκατομμυρίων ανθρώπων και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην αμερικανική ήπειρο. Είναι χτισμένη πάνω στον Ειρηνικό Ωκεανό σε θέση μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Η πόλη κάποτε λεγόταν Ichthyma, λέξη που μάλλον σχετίζεται με τους γηγενείς πληθυσμούς. Με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και εντυπωσιακή γεωγραφία, αποτελεί έναν προορισμό που πολύ θα θέλαμε να δούμε με τα μάτια μας. Μας έφεραν εδώ οι θαυμάσιοι Pau Di Blu και το πολύ αξιοπρόσεκτο πειραματικό progressive rock τους, όπως το απολαύσαμε στο πρόσφατο ''Beneath The Consciousness'' άλμπουμ τους.


Από reissues έχεις τίποτα;

Βεβαίως! Δύο σημαντικές και πολύ ποιοτικές επανακυκλοφορίες. Το "Ichthyologist" των Giant Squid είναι βέβαια γνωστή αλμπουμάρα. Κυκλοφορεί ξανά remastered σε διπλό βινύλιο και δεν αποδεικνύει απλώς ότι μεγαλώνει καλά αλλά υποδηλώνει το πόσο μπροστά ήταν αυτή η μπάντα, μόλις 11 χρόνια πριν. Σε ακόμα πιο φαντεζί reissues, η Southern Lord κυκλοφορεί μια επετειακή έκδοση για το "Unsilent Death" των Nails, για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την κυκλοφορία του. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει πέντε επιπλέον τραγούδια, δυο από τα recording sessions του δίσκου και τα τρία tracks του "Obscene Humanity" 7ιντσου. Ξέρετε τι θα ακούσετε, χρόνια πολλά, αγάπη και σεβασμός!


Pure Underground Love

Morbid Sphere - Demo I
Demo
Formats: Cassette, Digital

Η πρώτη κυκλοφορία του 2021 που παρουσιάζουμε στο Underground Express είναι απλώς φανταστική. Οι Morbid Sphere είναι μια καινούρια avant black/death μπάντα από τη Νέα Υόρκη, με μέλη από μπάντες όπως Yellow Eyes, Ruin Lust, Vanum, Sanguine Eagle. Δύο εκπληκτικά δεκάλεπτα τραγούδια μας παρασέρνουν σε ένα εφιαλτικά δυσαρμονικό ταξίδι, γεμάτα σπείρες, γεμάτα άβυσσο, γεμάτα περιπετειώδεις ρυθμούς και από μια παγωμένη ανάσα που τρυπάει την ψυχή. Θα κυκλοφορήσουν δεύτερο demo τον Φλεβάρη και full length αργότερα μέσα στη χρονιά, περιττό να πω ότι οι προσδοκίες χτυπάνε ταβάνι!

Ένας ασπρόμαυρος κόσμος σε ασπρόμαυρη κασέτα. Υπάρχει επίσης η ψηφιακή έκδοση καθώς και t-shirt!

 

Ένας 2020 Underground Express απολογισμός - και το Top 5 μας!

Είναι η στιγμή που κοιτάω πίσω τα ταξίδια που σκαρώσαμε μες στη χρονιά και βλέπω τί «καταφέραμε»:

• Κάναμε 65 ταξίδια, παρουσιάζοντας 65 άλμπουμ από 34 χώρες, σε πέντε ηπείρους. 27 από αυτά τα άλμπουμ ήταν ντεμπούτα!

• Πήγαμε πέντε φορές σε ΗΠΑ (αναμενόμενο), Γαλλία (αναμενόμενο) και Ιταλία (έκπληξη!). Πήγαμε επίσης τέσσερις φορές στην Αυστραλία. Πόλεις που ταξιδέψαμε πάνω από μια φορά ήταν οι συνήθεις ύποπτοι (Paris, Oslo, Sydney, Tokyo) αλλά και πόλεις απρόσμενες, όπως το Perth και το Leeds. Αισθάνομαι ότι πρέπει να ανακηρύξω ως πόλη της χρονιάς το Perth!

• Πήγαμε σε όχι συνηθισμένους προορισμούς (Mali, India, Chile, Pakistan, Puerto Rico) και γράψαμε μια ντουζίνα αφιερωματάκια για τοπικές σκηνές, ζωγραφική, λογοτεχνία και κινηματογράφο, για πράγματα που απλώνονται από τα Βαλκάνια ως το Ιράν. Ως καλεσμένος, ο Μάνος Πατεράκης μας μίλησε για το Dungeon Synth. Thanx Μάνο!

• Πήραμε επίσης 11 μικρές συνεντεύξεις από τις μπάντες του μήνα: Mammock, The Sorcerers, Mutesite, TH/S /S SH/T, BlackLab, Neptunian Maximalism, Dawn Of A Dark Age, Radiant Knife, Jupiterian, Selfless Orchestra, Ingrina. Ευχαριστώ όλες τις μπάντες!

Και οι απόλυτες underground προτάσεις για το 2020:

1. Ingrina - Siste Lys (δύσκολα το post/shoegaze μπορεί να γίνει πιο καλλιτεχνικό)

2. The Sorcerers - In Search Of The Lost City Of The Monkey God (jazz μαγεία, ethiopiques πινελιές, απόλυτα μυστηριακό trip)

3. Neptunian Maximalism - Aeons (ο πιο φιλόδοξος δίσκος της χρονιάς, doom, jazz και drone σε σύζευξη)

4. Cryptic Shift - Visitations From Enceladus (το νέο μας techdeath κόλλημα)

5. BlackLab - Abyss (hardcore doom σε μία σάρκα μία, με αμίμητο Japanese style)

Με χαρά μου, διαπιστώνω ότι κάποιες από τις παραπάνω κυκλοφορίες έκαναν πολύ σημαντική αίσθηση. Τα πιο σπουδαία ταξίδια δεν ήρθαν ακόμα.

Πάμε γι' άλλα, με την ελπίδα στην άλλη πλευρά το γρασίδι να είναι πιο πράσινο!

   

  • SHARE
  • TWEET