Thyrathen

ThanatOpsis

Van Records (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 05/01/2022
​To εγχώριο black metal συναντάει την αρχαιοελληνική δραματουργία σε μια υποσχόμενη συνένωση
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το ολοκλήρωμένο ντεμπούτο των Thyrathen ήταν μια από τις κυκλοφορίες που η συντακτική μας ομάδα ξεχώρισε από την, αισίως, περσινή σοδειά του extreme metal. Η σύμπραξη των Corax S (Jackal's Truth), AZ (Kawir), Necroabyssious (Varathron, Katavasia, Zaratus, Funeral Storm) και του Αλέξανδρου των Macabre Omen, αναμενόμενα τράβηξε τα βλέμματα πάνω της. Το "ThanatOpsis", που κυκλοφόρησε τέλη Νοέμβρη από τη Van Records σε ψηφιακή μορφή και CD, με το βινύλιο να αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα, μετουσιώνει την ιδιότυπη καλλιτεχνική οπτική των δημιουργών του, με τρόπο ώστε θεωρήθηκε πρέπον να επανέλθουμε και να εμβαθύνουμε σε αυτό.

Στη μια ώρα που διαρκεί, το "ThanatOpsis" αμέσως εμφανίζει στην ατμόσφαιρα τον χαρακτηρισμό «μεγαλεπίβολο». Οι Thyrathen, επιχείρησαν να συνθέσουν μια black metal ελεγεία αξιοποιώντας τις τεχνοτροπίες της αρχαιοελληνικής δραματουργίας. Συνδύασαν παραδοσιακά μουσικά όργανα, τα θεμελιώδη συστατικά του εγχώριου black metal, καθώς και στοιχεία δόμησης τραγωδίας. Έτσι, υφίστανται εντός του δίσκου πάροδος και μονωδία, σε καίρια, από πλευράς αφηγηματικότητας, σημεία, όπου αποσπάσματα από τις «Βάκχες» και την «Αντιγόνη» αποκτούν υπόσταση στις απαγγελίες της Μάγδας Κατσιπάνου, έχοντας ως μουσικό χαλί δίαυλο, λύρα και τυμπάνιο.

Το συγκρότημα αναζήτησε μια σύζευξη των δύο κόσμων με αφετηρία τις κοινές αισθητικές τους συνιστώσες, περιπλέκοντας τες, με αποκορύφωμα την έξοδο του άλμπουμ με το καταληκτικό (και κορυφαίο) εννιάλεπτο "Exodus - Catharsis". Οι δέκα συνθέσεις του "ThanatOpsis" αντλούν ζωή από τη θεατρικότητα του στόχου, του συναισθήματος αλλά και των ικανοτήτων των εμπλεκομένων. Οι mid-tempo ταχύτητες κυριαρχούν και οι ιστορίες εξελίσσονται ξετυλίγοντας έναν κρυφό κόσμο, έξω από την πόρτα που περικλείει τη δική μας πραγματικότητα. Εδώ έγκειται και το στοιχείο που καθιστά το άλμπουμ ενδιαφέρον, πέραν της διάρθρωσής του. Οι μυθολογικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις του concept, τα πολυφωνικά περάσματα, η οξύτητα των παραδοσιακών οργάνων, όλα επιτελούν έναν ρόλο, ενσωματωμένα στο κυρίως όχημα που είναι το black metal.

Οι Thyrathen προσφέρουν πνοή σε μια σκηνή που εμφανίζει στοιχεία κορεσμού. Τιμούν τη σημασία του lead και της μελωδίας, των πνιγηρών φωνητικών, του ρυθμικού όγκου, ενώ παράλληλα τα θέτουν σε κίνηση σε μια αναζήτηση χαρακτήρα. Δέσμιο των επιρροών και των ηχοχρωμάτων των καλλιτεχνών που το έθεσαν εν ζωή, το "ThanatOpsis", ανά στιγμές χάνει την επιθυμητή ισορροπία. Σε ένα θεματικό δίσκο, όπου η ατμόσφαιρα και η παραστατικότητα είναι επιθυμητές αρετές, είναι λογικό, αλλά όχι αναγκαίο, να σηκώνουν τα φωνητικά το μουσικό φορτίο. Η αλήθεια όμως είναι πως η δυαρχία των Necroabyssious και Αλέξανδρου είναι εντυπωσιακή και αφήνει ένα σαγηνευτικό στίγμα. Οι ερμηνείες είναι ανατριχιαστικές και πολυεπίπεδες, ενώ όταν εμπλουτίζονται από εξίσου ουσιώδη μουσικά χωρία όπως στο "... of Mistress Earth And Zagreus" και "Villa Dei Papiri" ο δίσκος αποκαλύπτει τις πραγματικές του δυνατότητες.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην εξερεύνηση της, μουσικής και μη, κληρονομιάς, από τη στείρα, και συχνά κοντόφθαλμη, αναπαραγωγή της. Υφίσταται επίσης και απόσταση ανάμεσα στην (ύπουλη) νοσταλγία και την επίκληση στο συναίσθημα. Όταν το στοχευμένο riff του "Trasmogri(e)fication" κάνει την εμφάνισή του στο δεύτερο λεπτό (θα καταλάβεις ποιο), θεωρώ πως καθίσταται σαφές πως οι Thyrathen εδράζονται στο τώρα. Η μια ώρα του "ThanatOpsis" αποκαλύπτει ένα εγχείρημα, το οποίο, θαρραλέο μέσα στις ατέλειές του και τις ζόρικες εναλλαγές ταχυτήτων και θεματικού κλίματος, απαιτεί αφοσίωση για να απορροφηθεί στην ολότητά του.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν το project θα έχει συνέχεια, αλλά εύχομαι η αναζήτηση να συνεχιστεί επί των θεμελίων αυτού του άλμπουμ. Το "ThanatOpsis", μέσα από την πολυσυλλεκτικότητά του και το ταλέντο των μουσικών που το δημιούργησαν, είναι μια εμπειρία με αρετές ικανές να ταξιδέψουν τους ακροατές και τις ακροάτριες που ενδώσουν σε αυτό. Μετά το πέρας των ακροάσεων, το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Thyrathen θα έχει φροντίσει να παραθέσει αρκετούς μουσικούς λόγους για να επιτρέψει κανείς/καμία και να το αφήσει να πει εκ νέου τις ιστορίες του.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET