Mask Of Prospero

Hiraeth

ViciSolum Productions (2023)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 09/02/2023
Απέραντο, γνώριμο γκρίζο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ανάμεσα στα πραγματάκια που ποτέ δεν θα πάψω να χαίρομαι σαν ακροατής, έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία για όλες εκείνες τις στιγμές που καλλιτέχνες και σχήματα εξελίσσονται κι εκπληρώνουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει. Οι Mask Of Prospero με το "Hiraeth" συμπληρώνουν το όνομά τους σε αυτή την απολύτως υποκειμενική και αόριστη προσωπική λίστα, χωρίς πολλά-πολλά. Οι προοπτικές ήταν εμφανείς από το ξεκίνημα, στουντιακά και συναυλιακά. Το βλέμμα ήταν από τότε στραμμένο μπροστά. Πλέον γίνεται και το βήμα.

Το «ναι μεν, αλλά» συναίσθημα που άφηνε το "The Observatory" σε πιο απαιτητικούς/στριφνούς/γερογκρινιάρηδες ακροατές σαν και του λόγου μου, δίνει τη θέση του σε κάτι πιο κοντά στο «ε ναι λοιπόν». Με ένα θαυμαστικό να αχνοφαίνεται στο τέλος της δήλωσης. Οι djent αναφορές βγαίνουν περήφανα στο φως. Η παραγωγή σφίγγει, αποκτώντας επιπλέον όγκο. Στην πρώτη ακρόαση ένιωσα το φρύδι μου να σηκώνεται ασυναίσθητα αρκετές στιγμές. Σε περίπου κάθε μια από αυτές, λίγα μέτρα αργότερα η αντίδραση γύριζε σε χαμόγελο.

Οι αρχές που ορίστηκαν στο πρώτο μισό της περασμένης δεκαετίας από τα πολυαγαπημένα polyrhythm-core φυτουκλάκια που έχτισαν τη σκηνή ακολουθούνται σχεδόν κατά γράμμα. Τα χτισίματα, οι εναλλαγές στα φωνητικά, τα ξεσπάσματα, οι γλυκές μεταβάσεις, τα πάντα βρίσκονται στη θέση τους. Σε κάτι λιγότερο από έξι λεπτά, το "Exile" στέκεται τέλεια ως ενδεικτική σύνοψη. Τη μία στιγμή ταξιδιάρικο, την επόμενη ασήκωτο, με τη μελωδία σε πρώτο πλάνο και το σπάσιμο να περιμένει στη γωνία. Η νίκη δεν έρχεται από το στοιχείο της έκπληξης, αλλά από τις ιδέες.

Σε μία προσπάθεια να αποφύγω τα μεγάλα λόγια, δεν θα πω ότι με αυτή την κυκλοφορία το κουιντέτο διεκδικεί θέση στις μπροστινές γραμμές του μοντέρνου προοδευτικού ήχου· θα πω όμως ότι ο δίσκος συστήνεται έντονα αν αρέσκεσαι σε σχετικά ακούσματα. Στην εποχή που το hype ξεθωριάζει πριν προλάβεις να το πάρεις είδηση, εδώ υπάρχει πρόταση και ουσία. Οι Mask Of Prospero ξέρουν ακριβώς τι εικόνα θέλουν να ζωγραφίσουν και πόσο λευκό να χρησιμοποιήσουν για να σπάσουν το μαύρο. Άκου την αφιέρωση στο "Kyma" και θα καταλάβεις.

  • SHARE
  • TWEET