Kepler Is Free

Second Light

Veego (2023)
Από τον Κώστα Σακκαλή, 23/06/2023
Υπέροχος δεύτερος δίσκος σύγχρονης jazz που εδραιώνει τους Έλληνες ως ποιοτικό μέγεθος διεθνούς επιπέδου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το 2/2 κάνει στην ελληνική jazz η Veego μετά τους MOb. Οι Kepler Is Free κινούνται σε πολύ διαφορετικό πλαίσιο και στυλ, αλλά με κοινό στοιχείο όχι μόνο την υψηλότατη ποιότητά τους αλλά και το πόσο καλά εντάσσονται σε μία σκήνη τόσο πολύ της εποχής μας, μία ασταμάτητα αναπτυσσόμενη και προβεβλημένη σκηνή, όπως αυτή της σύγχρονης jazz. Μας είχαν φυσικά ήδη εντυπωσιάσει με το ντεμπούτο τους το 2020, αλλά το γεγονός ότι δεν επιχειρούν να επαναλάβουν τον ήχο που «κατέκτησαν» με το "Teergarden" αλλά εξερευνούν νέες περιοχές, είναι μόνο προς τιμήν τους και φανερώνει τις αρμόζουσες καλλιτεχνικές και μουσικές ανησυχίες.

Το "Second Light", παρά το όνομά του, είναι ένας πιο νυχτερινός δίσκος και αυτό οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι έχουν πέσει λίγο οι εντάσεις και έχει ενισχυθεί το συναισθηματικό-μελωδικό κομμάτι. Και αν υποψιάζεστε ότι προσπαθώ να περιγράψω με πολλές λέξεις ότι έχουν βάλει περισσότερα soul στοιχεία στη μουσική τους, έχετε δίκιο. Εκεί δηλαδή που οι αναφορές σε συγκροτήματα όπως οι BADBADNOTGOOD και οι GoGo Penguin ήταν διαρκείς και επιτυχημένες, φέτος μπορούμε να βάλουμε πολύ περισσότερο στο παιχνίδι και τον Alfa Mist, με τον φετινό δίσκο του οποίου έχουν πιστεύω κοσμική συγγένεια.

Ως σολίστ, την περισσότερη δουλειά την κάνει η τρομπέτα, τα πλήκτρα και η κιθάρα, η τελευταία μάλιστα ίσως διεκδικεί και λίγο παραπάνω χρόνο σε σχέση με το ντεμπούτο και σίγουρα πάντως φαίνεται πιο καλοδουλεμένη. Συνολικότερα όμως φαίνεται στο δίσκο αυτό να είναι σε πολύ καλύτερο έλεγχο του εαυτού τους ενώ στο ντεμπούτο ήταν περισσότερο η ορμή της πρώτης φοράς κινητήριος δύναμη, χωρίς πάντως να μπορεί απαραίτητα να πει κάποιος ότι το ένα αποτέλεσμα υπερτερεί του άλλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η, για μένα, η καλύτερη σύνθεση του δίσκου, το "Event Horizon" που παίρνει το χρόνο του για να αναπτυχθεί και αφού τα σύνθια έχουν δημιουργήσει το χώρο, έρχεται η κιθάρα και η τρομπέτα να συνομιλήσουν για λίγο με τη ρυθμική βάση να σχολιάζει διακριτικά.

Το "Second Light" προτείνεται λοιπόν όχι μόνο ως δίσκος των Kepler Is Free, ούτε φυσικά ως «ντόπιος». Προτείνεται γιατί στο είδος του αποτελεί ιδανικό άκουσμα είτε για ήδη ψαγμένους ακροατές είτε αυτούς που τώρα θέλουν να ασχοληθούν και να εξερευνήσουν. Παρά την πληθώρα διεθνών κυκλοφοριών, δεν υπάρχει ταυτόχρονα και κανένας λόγος να μην ξεκινήσουν από εδώ.

  • SHARE
  • TWEET