Fetid Zombie

Transmutations

Transcending Obscurity Records (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 28/07/2021
Η ιδανική ευκαιρία για μια γνωριμία με το μουσικό όχημα ενός πολυπράγμονα καλλιτέχνη
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Fetid Zombie αποτελούν την μπάντα του Mark Riddick. Αν το όνομά του δεν χτυπάει κάποιο extreme metal καμπανάκι, τότε αρκεί να ψάξετε τη δισκοθήκη σας, γιατί είμαι πεπεισμένος πως σίγουρα διαθέτετε δίσκο του οποίου το artwork φέρει την υπογραφή του κυρίου. Όπως αυτός, ή αυτός, για παράδειγμα. Σε πιο υπόγειες αλλά και πρόσφατες περιπτώσεις, ίσως έχετε πέσει πάνω σε αυτό. Εδώ όμως το ζητούμενο είναι το παραγωγικό death metal σχήμα των Fetid Zombie, το οποίο στον κατάλογό του διαθέτει πλήθος μουσικών κυκλοφοριών, και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το "Transmutations", είναι ένα EP, διάρκειας 35 λεπτών, που κυκλοφόρησε ως αυτοέκδοση τον Ιούλιο του 2020, αλλά λαμβάνει την πλήρη περιποίηση αυτές τις μέρες από την εκλεκτική Transcending Obscurity. Οι έξι συνθέσεις του, καθώς και η δουλειά που έχει πέσει σε αυτές, αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για μια εισαγωγή στον μουσικό κόσμο του καλλιτέχνη. Οι Fetid Zombie λατρεύουν το '90s death metal. Σε αυτή την κυκλοφορία δε, η οποία χαρακτηρίζεται από μια ατμοσφαιρική, αλλά και μελωδική ποικιλία που δεν στριμώχνεται από τις επιταγές του ιδιώματος, ξεδιπλώνουν σε άκρατο βαθμό την αγάπη τους για την ατμοσφαιρική πλευρά του ιδιώματος.

Για να είμαι ειλικρινής, ο τρόπος που δομούνται τα mid-tempo περάσματα και οι ατμόσφαιρες, δεν μου έφερε στο μυαλό αμέσως τη σπουδαία atmospheric doom/death σκηνή. Τα οπερετικά γυναικεία φωνητικά συχνά εμπλέκονται με ασήκωτα death metal riffs με τρόπο που ο χρόνος γυρίζει στο 1987 και το αθάνατο Πανδαιμόνιο. Επειδή όμως λίγο πολύ, ειδικά σε άτομα σαν και εμένα, όλα θυμίζουν αυτό το μουσικό κατόρθωμα, και επειδή ο «ατμοσφαιρικός» χαρακτηρισμός είναι ολίγον τι γενικόλογος, σκεφτείτε πρώιμους Tiamat, Edge Of Sanity, Amorphis, Septic Flesh, Theatre Of Tragedy, με την απόλυτη πιστοποίηση αυτής της παρέλασης επιρροών να είναι το "Dreamless Sleep Awaits".

Οι κιθάρες του "Transmutations" όμως, όπως και η «σχολή» τους, εμπλέκουν καθαρό heavy/doom metal, καθώς και ελάχιστα μαυρισμένα περάσματα. Το εκπληκτικό εναρκτήριο "Chrysopeia" θα μπορούσε να είχε ξεπροβάλει από κάποιο βάλτο όπου παραμονεύουν μεγαλειότητες. Ταυτόχρονα, η ακραία ψυχή του δημιουργήματος του Riddick, ο οποίος συνεργάζεται με σπουδαίους μουσικούς στην υλοποίηση αυτού του project, δίνοντας του μια, έως το κόκκαλο, και γνήσια, με θετικό πρόσημο, underground χροιά. Ο τρόπος που τα leads και τα μουσικά χωρία εναλλάσσονται, αποπνέει ανεπιτήδευτη λατρεία για τον ήχο, και καμία απόπειρα καπήλευσης των δυναμικών του.

Είτε αναλογιστείς το όργιο του "Conscious Rot", είτε την κιθαριστική πανδαισία του "Beyond Andromeda", το άλμπουμ αυτό των Fetid Zombie σε πιάνει απροετοίμαστο. Ο μουσικός κόσμος που ξανοίγεται στα αυτιά, αποκαλύπτει μια εκλεπτυσμένη, αλλά διόλου ακίνδυνη οπτική πάνω στο ακραίο ηχόχρωμα. Ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα σε όλες τις πατροπαράδοτες διδαχές, φαντάζοντας οικεία αλλά όχι προβλέψιμη. Ό,τι είδους κυκλοφορία και να λογισθεί το "Transmutations", απασχολεί κάθε οπαδό του death metal, και δη όσους και όσες αναζητούν, τόσο τα '90s μεγαλεία σε κυκλοφορίες πέραν των προβεβλημένων, όσο και τον κόσμο που ψάχνει την αναγκαία διαφοροποίηση εντός του διαρκούς revival της σκηνής.

Το άλμπουμ κλείνει με την κορυφαία του στιγμή, το μακροσκελές "Breath Of Thanatos". Καθώς σβήνει με τις τελευταίες του ήπιες νότες, η θέληση για επανάληψη γίνεται ακόρεστη. Το "Transmutations" είναι εθιστικό, με τις ατμόσφαιρες του να είναι κυρίαρχες, παρά την ελαφριά επανάληψη στη συνθετική νοοτροπία. Η ευκαιρία να γνωρίσετε τους Fetid Zombie βρίσκεται εδώ, με το κέρδος να είναι ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο, αφού το καλά κρυμμένο αυτό μυστικό του χώρου εδώ φωνάζει βροντερό παρόν.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET