Varathron

Untrodden Corridors Of Hades

Agonia (2014)
Από τον Αντώνη Κονδύλη, 21/10/2014
Οι Varathron προσφέρουν ίσως το καλύτερο άλμπουμ τους από το 1995
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Για τους Varathron μπορούν να γραφτούν πολλά και να ειπωθούν περισσότερα. Συνοδοιπόροι των Rotting Christ και των Necromantia, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '90, τότε που αυτοί οι τρεις με τον προσωπικό τους ήχο προκαλούσαν εντύπωση στο underground της εποχής. Όσοι έχουν ζήσει την εποχή γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Varathron γνώριζαν το ίδιο επίπεδο αναγνώρισης και σεβασμού με τις άλλες δύο μπάντες.

Τα χρόνια πέρασαν και δυστυχώς οι Necromantia και ιδιαίτερα οι Varathron δεν είχαν μια συνέχεια σαν αυτή των Rotting Christ. Για τους Varathron σίγουρα οι λάθος επιλογές εταιρειών είναι ένας λόγος, όπως επίσης και διάφορες ακόμα δυσκολίες που προέκυψαν εκείνα τα χρόνια.

Οπότε ερχόμαστε στο 2014 και ως βετεράνοι/-ος (o Necroabyssius παραμένει το μοναδικό μέλος της μπάντας από εκείνη την εποχή) πλέον του χώρου κυκλοφορούν τον πέμπτο τους δίσκο. Το άλμπουμ ξεκινάει με το "Kabalistic Invocation Of Solomon", όπου μια χριστιανική ψαλμωδία και ένα απόσπασμα από την επίκληση στο Σολομώντα, συνδυάζονται με τυμπανοκρουσίες για να συνεχιστεί σε αργές ταχύτητες και μαυρομεταλλικούς ήχους, δημιουργώντας με το καλημέρα μια, επιβλητική, σκοτεινή και κατάμαυρη ατμόσφαιρα. Η εμφατική μελωδία της εισαγωγής του "Realm Of Obscure", όπως και το υπόλοιπο που ακολουθεί φέρνει έντονα στο νου τις αρχέγονες ημέρες της ελληνικής σκηνής, τη στιγμή που το "Arcade Conjuring" ξεπροβάλλει, βαρύ και ασήκωτο με μια έντονη doom αισθητική. Κάποιες από τις κορυφαίες στιγμές του άλμπουμ συναντώνται στο "The Bright Trapezium", όπου οι εναλλαγές θεμάτων και ρυθμών, σε συνδυασμό με τα οργιώδη leads, αισθάνεσαι να σε διαπερνούν κυριολεκτικά μέσα από την σπονδυλική σου στήλη, προκαλώντας ανατριχίλες, νοσταλγία και ενθουσιασμό.

Το ατμοσφαιρικό "Death Chant", με τα πλήκτρα να κυριαρχούν και να δημιουργούν μια πένθιμη και επικήδεια ατμόσφαιρα, συμπληρώνει και αυτό με τη σειρά του έναν δίσκο που σε όλη του τη διάρκεια φέρει έντονα πολλά από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής black metal σκηνής των '90s. Μελωδίες, ατμόσφαιρα, μεσαίες (κατά κύριο λόγο) ταχύτητες, ενώ διάφορα blast beats προσδίδουν μια ένταση στο ήδη τεταμένο κλίμα του δίσκου.

Η εξαιρετική παραγωγή και ο δυνατός ήχος όχι μόνο δεν αφαιρούν τίποτα από την ατμόσφαιρα των συνθέσεων, αλλά εξασφαλίζουν μια άλλη δυναμική και υποβοηθούν στο να αναδειχθούν όλες οι λεπτομέρειες ενός άκρως δουλεμένου και ποιοτικού άλμπουμ.

Η έκπληξη από τους Varathron είναι απροσδόκητα ευχάριστη, καθώς δείχνουν ότι όχι μόνο δεν έχουν χάσει την έμπνευση τους, αλλά προσφέρουν ίσως το καλύτερο άλμπουμ της μπάντας από το 1995. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το παρόν αυτού του συγκροτήματος είναι τόσο ωραίο, αλλά λυπούμαστε για τις (ίσως) χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση απολαμβάνουμε το εξαιρετικό "Untrodden Corridors Of Hades".
  • SHARE
  • TWEET