Fawn Limbs & Nadja

Vestigial Spectra

Roman Numeral / Wolves And Vibrancy (2023)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 27/12/2023
Το άκρον άωτον του χάους;
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ομολογώ ότι ελάχιστες φορές μέσα στο 2023 κάτι με αιφνιδίασε τόσο πολύ όσο την πρώτη φορά που άκουσα το "Cascading Entropy". Ήταν η στιγμή που η συνεργασία ανάμεσα στους drone metal θεούς Nadja και τους extreme avant-garde metallers Fawn Limbs ανέτειλε μέσα μου ως κάτι το απαραίτητο. "Vestigial Spectra" το όνομα της ανόσιας αυτής ηχητικής ένωσης και τα άπλετα drone ηχοτόπια των πρώτων καλούνται να αλληλο-εξουδετερωθούν με το mathgrind των δεύτερων.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά πυκνό και δύστροπο άλμπουμ, οι δύο αυτοί αντιθετικοί κόσμοι συγκρούονται με σθένος, το χάος τους όμως δεν δαμάζεται. Αντίθετα θα έλεγε κανείς πως η σύγκρουση το πολλαπλασιάζει και το ενισχύει. Οι Nadja είναι βεβαίως μεγάλοι μάστορες και μπορείς να αισθανθείς ότι τα μέρη που έχουν αναλάβει - στο χτίσιμο του "Redshifted" ας πούμε - συγκροτούν αληθινά τρομακτικές, βαθιές ατμόσφαιρες.

Από την άλλη, το ντουέτο των Fawn Limbs (Eeli Helin και Lee Fisher) είναι αδιαμφισβήτητα παικταράδες - εξάλλου ο όρος mathgrind από μόνος του τρομάζει. Συνθέσεις όπως το "Black Body Radiation Curve" ή το "Distilled In Observance" πέφτουν πάνω σου με ταχύτητες υπερηχητικές και δυναμικές ανεξέλεγκτες, με βία, ένταση αλλά και τεχνική. Δυστυχώς, η στρατηγική της μίξης - υπερβολικά πολλά reverb - κάνει πολλά πράγματα να ακούγονται χαοτικά και θολά. Θεωρώ πως κάποια μέρη θα κέρδιζαν αν ακούγονταν λίγο πιο καθαρά.

Επιστρέφω ξανά και ξανά στην λέξη Χάος. Είναι οφθαλμοφανές πως κάθε τι γύρω από την σύμπραξη, οι ήχοι, οι στίχοι, το διάστημα και τα μαθηματικά πίσω από την μουσική, όλα στοχεύουν εκεί. Από πολλές απόψεις, το "Vestigial Spectra" είναι ένα από τα πιο ακραία και ασύμμετρα πράγματα που άκουσα φέτος, ένα άλμπουμ επιθετικότατο και ικανό να σου ξεσκίσει τα σωθικά ή να σε πετάξει στα ψυχικά σου Τάρταρα.

Και όμως, αν αναζητήσεις την ουσία πίσω από όλη αυτήν την ακρότητα, μοιάζει να διαφεύγει. Το καταληκτικό "Metastable Ion Decay" μοιάζει να μπορεί να επιτύχει την αλχημιστική ένωση της τέχνης των δύο γκρουπ, παραμένει όμως σχετικά μετέωρο. Μένει λοιπόν μια αίσθηση παραπλήσια με της άλλης πρόσφατης σπουδαίας σύμπραξης, μια αίσθηση πως κάτι πολύ μεγάλο παραλίγο να επιτευχθεί - και πως δεν επετεύχθη ολοκληρωτικά στις λεπτομέρειες.

Φυσικά, όλο αυτό μόνο αποτυχία δεν το λες. Οι Fawn Limbs και οι Nadja δημιουργούν έναν τρομακτικό κι αλλόκοτο ηχητικό κόσμο που μοιάζει σαν να έρχεται από το μέλλον του extreme ήχου. Πίσω από τα κακόβουλα electronics, τα θηριώδη αργά riffs, τα ανέλπιδα φωνητικά και τα grindcore ξεσπάσματα κρύβεται κάτι αληθινά ευφυές. Το "Vestigial Spectra" μοιάζει σαν μια πρώτη απόδοση του και, προσωπικά, θα ευχόμουν για την συνέχεια αυτής της συνεργασίας, πιστεύοντας ότι η περαιτέρω εμβάθυνση του από τα δύο σχήματα θα οδηγούσε σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο.

Και γιατί όχι, ίσως πίσω από το χάος να βρισκόταν φως.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET