Planet Of Zeus, Loud Silence @ Gagarin 205, 09/04/22

Μια δισκάρα στο σανίδι

Από τον Παντελή Κουρέλη, 11/04/2022 @ 20:02

Η αλήθεια είναι ότι το διαμάντι των Planet Of Zeus με τον τίτλο "Macho Libre" βρισκόταν αρκετό καιρό out of print, με τις τιμές του βινυλίου να είναι …άτιμες. Μια επανέκδοση στο συγκεκριμένο μέσο ήταν από καλοδεχούμενη έως και απαραίτητη, ώστε να μπορέσει αυτή η συλλογή εξαιρετικών τραγουδιών να μπει σε ακόμα περισσότερες δισκοθήκες. Πολύ ορθώς σκεπτόμενοι οι Αθηναίοι συνδύασαν την επανέκδοση του δίσκου με μια επίσκεψη στο αγαπημένο τους (και μας) Gagarin 205 και με την παρουσίαση του "Macho Libre" στην ολότητά του.

Όλα τα συστατικά συνηγορούσαν ήδη σε μια επιτυχημένη συνταγή, αλλά η ανακοίνωση των ελπιδοφόρων Loud Silence ως support σχήμα πρόσθεσε αυτό το λίγο επιπλέον αλατάκι που βάζει την τελική πινελιά γεύσης. Τους είχαμε δει πάλι πρόσφατα, αλλά τούτη τη φορά κληθήκανε να παίξουνε μπάλα σε μεγαλύτερο γήπεδο. Και τα πήγανε εξαιρετικά. Όταν ξεκίνησε η εμφάνισή του τρίο ο χώρος ήταν απλώς μισογεμάτος, όταν όμως τελείωσε ήταν κανονικά γεμάτος σε πλατεία και εξώστη και οι Loud Silence εισέπραξαν ένα ζεστό χειροκρότημα. Είχε μεσολαβήσει η παρουσίαση κομματιών από το προ διετίας, "Elements", αλλά και δύο καινούργιων κομματιών (εξαιρώ το "Ball n' Chain", που κυκλοφορεί καιρό). Από αυτά μου άρεσε πολύ το "Ukiyo", ενώ το set έκλεισε εξαιρετικά το γνωστό "Legacy".

Loud Silence

Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Ανδρέας Γιαννακόπουλος μας ανέφερε ότι η παρακολούθηση μιας συναυλίας των Planet Of Zeus πριν 5-6 χρόνια στην Κορινθία ήταν η σπίθα που άναψε το φυτίλι της απόφασης να δημιουργήσουν συγκρότημα. Από εκείνο το σημείο, λίγα χρόνια αργότερα έφτασαν να μοιράζονται τη σκηνή και να εκτεθούνε στο ίδιο κοινό με τα είδωλά τους κι αυτό μου φάνηκε πολύ όμορφο. Θα επαναλάβω ότι αυτοί οι νεαροί έχουν ωραίο στήσιμο, καλό ήχο, όγκο και ενέργεια. Οι ψυχεδελικές επιρροές τους δίνουν μια μικρή νότα διαφορετικότητας. Μακάρι ο δεύτερος δίσκος τους να τους κάνει να ξεπεταχτούνε.

SETLIST

After Pain
Ukiyo
Flow With It
G!
Ball n' Chain
Highway Road
Legacy

Ο χώρος πια ήταν γεμάτος, αλλά χωρίς να είναι «πίτα» - ίσως ο όρος "covid sold out" ναι ταίριαζε στην περίπτωση. Λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης τα φώτα χαμηλώσανε και από τα ηχεία ακούστηκε το υπέρτατο "Gimme Shelter", που υποδέχτηκε την τετράδα των Planet Of Zeus στη σκηνή. Μαζί με τις ιαχές μας. Ένα επιβλητικό πανό κρεμόταν πίσω από τη μπάντα και έπιανε τη σκηνή από άκρη σε άκρη. Με ένα πολύ ωραίο εφέ φωτισμού να του δίνει και οπτικά πρωταγωνιστικό ρόλο, ο κιθαρίστας Στέλιος Προβής έπαιξε μόνος του το "Unicorn Without A Horn" ως εισαγωγή.

Planet Of Zeus

Από εκεί κι έπειτα και για την επόμενη περίπου μία ώρα, είχαμε ένα set που μας πήγαινε από κορυφή σε κορυφή. Δε μιλάμε για έναν άγνωστο δίσκο, αλλά για μια δουλειά που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες δουλειές ξένων συγκροτημάτων. Θέλεις χιτάρες που τραγουδάμε όλοι μαζί σύσσωμοι; Πάρε "Leftovers", πάρε "Macho Libre", πάρε "Vanity Suit". Θέλεις groove, θέλεις κοπάνημα, θέλεις ατμόσφαιρα; Πάρε "Doteru", πάρε "The Ballad Of Boston George", πάρε "Hazelnut (R.I.P.)", πάρε "Dawn Of The Dead". Ο Μπάμπης αστειευόμενος ανέφερε ότι πήρε επίτηδες τα κιλά που έχει πάρει και έφτασε σ’ αυτά που ήταν όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, για να καταφέρει να μπει καλύτερα στο πετσί του ρόλου.

Planet Of Zeus

Υπό τέτοιους ρυθμούς απόδοσης της μπάντας και διασκέδασης του κοινού και με εκπληκτικό ήχο (έχει μεγάλη σημασία), φώτα, παρουσία, φτάσαμε σε ένα μικρό διάλειμμα και επιστρέψαμε όλοι με την ίδια όρεξη για το δεύτερο μέρος της συναυλίας. Αυτό είχε κομμάτια μεταγενέστερα του "Macho Libre". Το ξεκίνημα του δεύτερου set με "Loyal To The Pack" και "The Great Dandolos" ήταν δυναμίτης. Να εξομολογηθώ την προσωπική μου αμαρτία, το σημείο με τα 3-4 κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο ήταν μάλλον το λιγότερο αγαπημένο μου, αν και το "Your Song" είναι πάρα πολύ ωραίο και προέκυψε τελικά από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς. Ίσως δεν έχω ακόμα χωνέψει τον πιο ενδοσκοπικό χαρακτήρα του "Faith In Physics". Το encore με το γιγάντιο και ογκώδες "Vigilante" μας έστειλε σπίτια μας μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά.

Planet Of Zeus

Σχετικά με τη διοργάνωση, η ευλαβική τήρηση του ελέγχου πιστοποιητικών και ταυτοποίησης στην είσοδο μου έκανε πολύ θετική εντύπωση. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη θλιβερή επανεμφάνιση του καπνίσματος από ένα κοινό που στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να αδιαφορεί εντελώς και μη σέβεται τον διπλανό του. Βήμα προς τα πίσω το συγκεκριμένο, που δυστυχώς παρατηρώ να συμβαίνει σχεδόν παντού.

Planet Of Zeus

Οι Planet Of Zeus μαζί με ελάχιστα ακόμα συγκροτήματα έχουν ορίσει τον εγχώριο πήχυ τα τελευταία χρόνια. Πάντοτε όποτε τους βλέπω είναι εξαιρετικοί σε απόδοση, αλλά πολύ σημαντικό είναι και ότι προσέχουν όλες τις απόψεις και λεπτομέρειες των εμφανίσεών τους. Η παραγωγή στο Gagarin ήταν φοβερή, έκαστος των τεσσάρων έκανε τη δουλειά του όπως ακριβώς έπρεπε, ο Μπάμπης έδειξε και πάλι ότι έχει επικοινωνιακό χάρισμα και η ανταπόκριση που έλαβαν ήταν ενθουσιώδης. Σούπερ βραδιά, καλό μας συναυλιακό καλοκαίρι!

Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος

SETLIST

Unicorn Without A Horn
Doteru
Dawn Of The Dead
Leftovers
Vanity Suit
Macho Libre
The Ballad Of Boston George
Apocalypse
The Game
Scream
Hazelnut (R.I.P.)

Loyal To The Pack
The Great Dandolos
Gasoline
All These Happy People
On Parole
Them Nights
Your Song
Encore
Vigilante

  • SHARE
  • TWEET