Enforcer, Darklon @ Κύτταρο, 25/05/19

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι Σουηδοί υπήρξαν ασταμάτητοι στη συναυλιακή τους επιστροφή στα μέρη μας

Από τον Σπύρο Κούκα, 27/05/2019 @ 12:23

Είχε περάσει αρκετός καιρός (σχεδόν τέσσερα χρόνια) από την τελευταία φορά που είχαμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε ζωντανά, οπότε η επανεμφάνιση των Enforcer στη χώρα μας (για δύο εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα) ήταν ένα συναυλιακό γεγονός που απλώς δεν υπήρχε περίπτωση να χαθεί. Οι Σουηδοί traditional metallers, με νέο υλικό στις αποσκευές τους και με την αγάπη που τρέφει για αυτούς το εγχώριο κοινό να είναι δεδομένη από τις πρώτες κιόλας μέρες της πορείας τους, είναι ένα σχήμα που αποτελεί εγγύηση συναυλιακά, πόσο μάλλον σε ένα χώρο (Κύτταρο) που τον γνωρίζει και τους ξέρει από την καλή και από την ανάποδη.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και την εμφάνιση των ντόπιων heavy metallers Darklon, οι οποίοι και είχαν το δύσκολο μεν, αλλά κι ευεργετικό (από την άποψη της έκθεσης τους σε ένα αρκετά πολυπληθές κοινό) ρόλο του support group της βραδιάς. Επιδιδόμενοι σε ένα πολυαγαπημένο είδος όπως το επικότροπο US metal, κάπου μεταξύ των πρώιμων Savatage, των Omen και των Jag Panzer, και αποτελούμενοι από έμπειρα μέλη της εγχώριας σκηνής με συμμετοχές στους Paladine και τους Embrace Fire μεταξύ άλλων, τολμώ να πω πως υπήρξαν αρκετά πειστικοί σε αυτό που μας παρουσίασαν για κάτι λιγότερο από τρία τέταρτα της ώρας.

Darklon

Με το πάθος να ξεχειλίζει και τους καταιγιστικούς τους ρυθμούς να μας κρατάνε σταθερά σε εγρήγορση, οι Darklon έδειξαν να έχουν και τις γνώσεις και το μεράκι για να κάνουν αρκούντως ικανοποιητικά αυτό που γουστάρουν, έστω κι αν, όντας ακόμη στα πρώτα τους συναυλιακά βήματα σαν μπάντα, φαίνεται να χρειάζονται μερικές εμφανίσεις για να δέσουν απόλυτα μεταξύ τους. Πάντως, οι φίλοι του είδους περιμένουμε το ντεμπούτο τους, "Rise From Death", για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το ποιόν του υλικού τους, αν και τα ζωντανά δείγματα υπήρξαν πράγματι ενθαρρυντικά.

Με ένα γεμάτο εικοσάλεπτο να μεσολαβεί από την εμφάνιση των Darklon μέχρι εκείνη των Σουηδών headliners, ήταν η εκτέλεση του "Diamonds And Rust" από τους Judas Priest που προοικονόμησε άψογα την άνοδο των Enforcer στο σανίδι του γνωστού μαγαζιού της οδού Ηπείρου. Παίρνοντας τις θέσεις τους πάνω στη σκηνή και με τη φιγούρα του Olof Wikstrand να δεσπόζει στο κέντρο εκείνης, η εκκίνηση του set τους με το "Die For The Devil" ήταν ενδεικτική των διαθέσεων τους και δεν άφησε καμία αμφιβολία για το αν η μπάντα θα εμφανιζόταν αποσυντονισμένη από την αντικατάσταση του Joseph Tholl με τον - μυστακοφόρο - Jonathan Nordwall των Lethal Steel.

Enforcer

Με την τριάδα των "Searching For You", "Undying Evil" και "From Beyond" να καθορίζουν το ρυθμό της βραδιάς και να αποτελούν το - μικρό - διάστημα που χρειάστηκε για να κερδίσει η μπάντα καθέναν από τους παρευρισκόμενους στο κοινό, δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους και τα πρώτα sing along, τα οποία και συνεχίστηκαν σε πολλά από τα κομμάτια του back catalogue τους που μας παρουσίασαν.

Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα για το σχήμα ήταν σχετικά με το πως θα αντιδράσει ο κόσμος στα τραγούδια από το ολοκαίνουριο "Zenith" άλμπουμ τους, το οποίο κι εκπροσωπήθηκε εντόνως και με έξι συνολικά από τα δέκα κομμάτια του. Η συνολική αίσθηση, πάντως, είναι πως το νέο υλικό απέσπασε την αποδοχή του κοινού, άλλοτε με πιο θερμές ("Searching For You", "Zenith Of The Black Sun") κι άλλοτε με πιο χλιαρές ("Sail On", "One Thousand Years Of Darkness") αντιδράσεις να ακολουθούν σε κάθε περίπτωση.

Enforcer

Γεγονός είναι, όμως, ότι από άποψη απόδοσης οι Σουηδοί μας πήραν και μας σήκωσαν, όντας καταιγιστικοί και δίχως εκπτώσεις σε κάποιο από τα χαρακτηριστικά που τους έκαναν αυτό που είναι. Ίσως κάποιος να μιλήσει για κάποιες τσιρίδες που ξέφυγαν εδώ κι εκεί από τον (κατά τα άλλα άψογο) Olof Wikstrand, ίσως κάποιες ενστάσεις υπάρξουν για τα μικροπροβλήματα ήχου (που επηρέασαν και το μικρόφωνο του Olof) που παρουσιάστηκαν προς το τέλος του set τους, αλλά όλα αυτά υπήρξαν ανούσια ψεγάδια μιας εμφάνισης που μας άφησε πλήρως ικανοποιημένους.

Enforcer

Πώς θα γινόταν διαφορετικά, άλλωστε, όταν κομμάτια όπως το "Scream Of The Savage" (με εισαγωγή ένα μικρό μέρος του "City Lights"), το "Live For The Night" και τα λατρεμένα "Take Me Out Of This Nightmare" (με έντονη τη συμμετοχή του κοινού) και "Katana" αποδόθηκαν με περίσσεια λύσσα και σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια; Οι Enforcer είναι ασταμάτητοι στις ζωντανές τους εμφανίσεις και όπως κάθε πραγματικά σπουδαία μπάντα, τα τραγούδια τους είναι ακόμη καλύτερα αποδοσμένα ζωντανά από ότι στις στουντιακές τους εκτελέσεις.

Enforcer

Για το τέλος, θα προβώ σε ένα μικρό σχόλιο σχετικά με το "Zenith", αν και σαφώς πιο αναλυτικά μας τα είπε πριν λίγο καιρό ο Κώστας Πολύζος στην αντίστοιχη παρουσίαση του. Το άλμπουμ προσωπικά το βρίσκω πραγματικά καλό για αυτό που είναι και για τη φάση της καριέρας της μπάντας που αντιπροσωπεύει. Προσέξτε, όχι το καλύτερο τους (αυτόν τον χαρακτηρισμό δύσκολα θα τον χάσει το "Diamonds"), ούτε κατ’ ανάγκη το «χειρότερο» τους, αλλά σίγουρα το καλύτερο δυνατόν που τους «έβγαινε» επί του παρόντος και αρκετά διαφορετικό για τα μέχρι τώρα δεδομένα τους.

Enforcer

Για τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν τη (συνειδητή) στροφή του ήχου τους, δεν μπορώ να γνωρίζω. Πιθανόν να είναι η ωριμότητα που επέρχεται με τα χρόνια, διευρύνει τους ορίζοντες και χαλιναγωγεί κάπως τις συνεχείς μουσικές ορμές, πιθανόν να είναι η «ανάγκη» τους να ανοιχθούν σε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο και να κάνουν το εμπορικό step-up που δεν έχουν καταφέρει ακόμη (κάτι το οποίο είδαμε και στις εδώ τους εμφανίσεις, καταφέρνοντας μεν να γεμίσουν ξανά το Κύτταρο, αλλά κρίνοντας - ορθά - ριψοκίνδυνη την επιλογή μεγαλύτερου χώρου), ό,τι κι αν είναι πάντως, η προσέγγιση τους παραμένει ειλικρινής και είναι προτιμότερη από μια βεβιασμένη προσκόλληση στα παλιά και σίγουρα.

Με το "Midnight Vice", λοιπόν, να οδηγεί τη βραδιά στο αναπόφευκτο τέλος της, ακόμη μια εμφάνιση των Enforcer μας έδωσε ακριβώς αυτά που περιμέναμε, με τη συνέπεια, την συναυλιακή ικανότητα και, προφανώς, τη μουσική δημιουργικότητα των Σουηδών να φαντάζει αδιαμφισβήτητη. Ας ελπίσουμε μονάχα να τους ξαναδούμε συντομότερα αυτήν τη φορά από τα μέρη μας, αφού μια ακόμη τετραετία φαντάζει πολύς καιρός.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής / Chris Lemonis Photography

SETLIST
 

Die For The Devil
Searching For You
Undying Evil
From Beyond
Bells Of Hades/Death Rides This Night
Zenith Of The Black Sun
Live For The Night
Mesmerized By Fire
One Thousand Years Of Darkness
Scream Of The Savage
Sail On
The End Of The Universe
Drum Solo
Run For Your Life
Take Me Out Of This Nightmare

Encore:

Destroyer
Katana
Midnight Vice

  • SHARE
  • TWEET