Σπύρος Γραμμένος @ Σταυρός Του Νότου Plus, 17/04/15

Μια εις βάθος γνωριμία με το νέο ελληνικό πολιτικό τραγούδι

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 21/04/2015 @ 11:06
Βράδυ Παρασκευής και τι καλύτερο από μια βόλτα στην πόλη, εννοείται μετά μουσικής. Αυτή η Παρασκευή όμως δεν ήταν σαν τις άλλες συναυλιακές μου Παρασκευές· είχε βέβαια πολλή μουσική, αλλά είχε και χιούμορ, έκανε σάτιρα, μιλούσε ελληνικά. Έπαιζε κλαρινέτο, πλήκτρα, ένα κόκκινο αβγό (Χρήστος Καλκάνης), κιθάρες κι ένα συρτάρι σε θέση ντραμς (Βασίλης Λαγδάς). Μου έδειξε video (Γιάννα Μελλά), μου είπε αστεία λογοπαίγνια και μου απέδειξε πώς φαινομενικά αταίριαστα τραγούδια μπορεί συγγενεύουν (Αριστοτέλης Ρήγας). Μου τραγούδησε -καινούργιες και παλιότερες- ιστορίες, έκανε πρόζα και δεν μου χάλασε το χατίρι όταν έκανα παραγγελιά. Α! Φορούσε και ωραίες τιράντες (Σπύρος Γραμμένος). Γι' αυτό και δεν μ' ένοιαξε που άργησε λίγο να ξεκινήσει -δέκα και μισή μου είχε υποσχεθεί, έντεκα και βγήκε στη σκηνή- και δεν κουράστηκα που άργησε λίγο να τελειώσει - περίπου τρεις η ώρα τα μαζέψαμε. Ήταν μία καλή Παρασκευή!

Έχοντας πετύχει τον Γραμμένο σε μικρότερα μαγαζιά, ο μεγαλύτερος χώρος του plus δεν ξέρω αν τελικά λειτούργησε προς όφελος της παράστασης -γιατί μουσική παράσταση θεώρησα ότι παρακολούθησα-, μιας και η μεγαλύτερη απόσταση από τη σκηνή φάνηκε αρχικά να παγώνει και τον κόσμο και του συντελεστές. Το θεματάκι -και το αρχικό τρακ- ξεπεράστηκε γρήγορα κι όλα πήγαν κατ' ευχήν. Γενικά, το κοινό του Σταυρού του Νότου είναι λίγο-πολύ γνωστό, οπότε συμπεράσματα περί συμμετοχής και αντίληψης της κατάστασης μπορείτε να βγάλετε και μόνοι σας. Η αλήθεια είναι ότι αισθάνθηκα αμήχανα κάποιες φορές, όταν τα κείμενα του Πιτσιρίκου (ναι, ναι, αυτού του Πιτσιρίκου) ή ο πολιτικός στίχος έμπαινε στη μέση μιας βραδιάς που είχε όλες τις ανέσεις της αστικής εξόδου. Το ξέχασα, όμως, χαζογελώντας με τα ομολογουμένως πετυχημένα του συμπαθέστατου Αριστοτέλη (Ρήγα), που φάνηκε καλός και με την κιθάρα.

Σπύρος Γραμμένος

Το κλαρινέτο όντως πήγε τα τραγούδια σε άλλο επίπεδο, ο ήχος του ταίριαζε γάντι στο ημι-ακουστικό στήσιμο που είχε επιλέξει ο Γραμμένος. Μουσικά, τα πράγματα ήταν όπως τα περίμενα, χωρίς εκπλήξεις. Το καλύτερο ήταν ότι είχα την ευκαιρία να ακούσω πολλά ακυκλοφόρητα από τον επερχόμενο νέο δίσκο του «τραγουδοποιού με τις τιράντες» (ώπα! Αυτός δεν είναι πια ο Νιόνιος;) που δεν υπάρχουν στο YouTube, γι' αυτό και θα δείτε έναν-δυο περίεργους τίτλους στο setlist. Highlight της βραδιάς: οι πάντα ανατριχιαστικοί "Λωτοφάγοι", το επικό medley και η εξαιρετική και συγκινητική διασκευή στον "Κόκκορα" του Μάνου Λοΐζου και του Νίκου Αντωνιάδη.

Σπύρος Γραμμένος

Ο Γραμμένος έχει πολύ καλή φωνή και, λόγω της φυσικής του ευγένειας που δεν μπορεί να κρύψει, γίνεται ικανός για βαθιά συναισθηματικές ερμηνείες. Το γεγονός ότι γράφει μόνος του τα τραγούδια του, τον κατατάσσει για μένα αυτόματα λίγο πιο πάνω απ' τους άλλους. Και παρ' ότι επιμένει ότι κλέβει ιδέες από παντού, ο ιδιαίτερος συγκερασμός αυτών των μουσικών ιδεών κάτω από το πρίσμα της πολιτικής τοποθέτησης του δημιουργού και η ανάμειξή τους με μια αβίαστη αισθητική του δρόμου και την ιδιάζουσα ευαισθησία που αναβλύζει ο Γραμμένος, κάνει τα ευφυή τραγούδια του ό,τι πιο επίκαιρο κυκλοφορεί εκεί έξω.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα: Κάντε και την δική σας μουσική Παρασκευή αλλιώτικη, με μια εις βάθος γνωριμία με το νέο ελληνικό πολιτικό τραγούδι.
SETLIST

Free Download
Αγάπη Από Το Skype
Ροζ Μικρές Μοναχικές Παγωμένες Πατούσες Του Ροζ Πάνθηρα
Η Αλίκη Στην Χώρα Των Γαμάτων
Αϋπνίες
Σαχλοτράγουδο
Το 4
Λιπαρά
Valentines Day
16
Τ' αμυγδαλάκι Του Μπαμπά
Ο Σκύλος
Στη Χώρα Των Λωτοφάγων (Ο Παππούς)
O Κόκκορας (διασκευή M. Λοΐζου)
Ακυκλοφόρητο (O Γιατρός)
Χίλιες Φωνές
Πίσσα Και Πούπουλα (Γαμάτε Γιατί Χανόμαστε) / Ο Ανθρωπάκος / Άκου Μάνα (medley)
Κουκουλοφόρος
CV
Φταίω Εγώ
Τύπος Αθλητικός
Ακυκλοφόρητο (Έπεσα Απ' τα Σύννεφα)

Encore (unplugged)
Από Παγκάκι Σε Παγκάκι
Αγάπη Μου
Οι Τράπεζες
  • SHARE
  • TWEET