Blind Guardian @ Gagarin 205, 09-10/05/15

Η αποθέωση που γνώρισαν οι Γερμανοί power metallers φαντάζει ό,τι πιο λογικό αναλογιζόμενοι το θέαμα που μας προσέφεραν

Από τον Κώστα Πολύζο, 11/05/2015 @ 13:51
Σάββατο 09/05

Οι εμφανίσεις των Blind Guardian είχαν ανακοινωθεί σχεδόν πριν από έναν χρόνο και με δεδομένη την συμπάθεια (σε βαθμό λατρείας) που τρέφουμε οι Έλληνες για τους συγκεκριμένους Γερμανούς power metallers, το sold out του Σαββάτου δεν παραξένεψε ιδιαίτερα κανέναν. Το μόνο που έμενε να αποδειχτεί ήταν κατά πόσο το υλικό του καταπληκτικού "Beyond The Red Mirror" θα αποδιδόταν ζωντανά, ποιό θα ήταν το setlist, καθώς είχαν αποφασίσει στην συγκεκριμένη περιοδεία να το διαφοροποιούν, αλλά και αν θα έπιαναν τα υψηλά στάνταρ απόδοσης που οι ίδιοι είχαν θέσει στις προηγούμενες επισκέψεις τους.

Blind Guardian

Φτάνοντας στο Gagarin γύρω στις 21:30 διαπίστωσα πως ο χώρος είχε ήδη γεμίσει ασφυκτικά και λίγο πριν τις 22:00 τα φώτα σβήνουν και ένα-ένα τα μέλη των Guardian υπό τους ήχους της ψαρωτικής εισαγωγής του "The Ninth Wave" πατάνε τη σκηνή γνωρίζοντας την αποθέωση. Το πρώτο τραγούδι θα είναι κάπως αναγνωριστικό μέχρι να βρει το συγκρότημα τα πατήματά του, ο ηχολήπτης να ισορροπήσει τον ήχο, αλλά και το κοινό να τεστάρει το καινούργιο υλικό. Στην συνέχεια θα ακούσουμε κάτι από τα (πολύ) παλιά και η speed metal αύρα του "Banish From Sanctuary" θα θέσει τους τροχούς σε κίνηση (κοινώς θα πέσει αρκετό headbanging), αλλά το μεγαλείο της μουσικής των Guardian φαίνεται και σε συνθέσεις όπως το καταπληκτικό "Nightfall" που ακολούθησε.

Blind Guardian

Από την αρχή φαίνεται πως το συγκρότημα είναι σε μεγάλη φόρμα, υποστηρίζοντας φοβερά τις συνθέσεις του. Η παρουσία τους είναι (όπως πάντα) στατική με μόνο τον Hansi να είναι κάπως πιο κινητικός (και λίγο ο Marcus) και ο οποίος παρακινεί συνεχώς το κοινό να φωνάξει. Πέραν τούτου είναι και αρκετά επικοινωνιακός μιλώντας ανάμεσα στα τραγούδια. Μεταξύ άλλων μάθαμε πως οι συναυλίες της συγκεκριμένης περιοδείας ηχογραφούνται και πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν και μέρη της εμφάνισής τους στη χώρα μας, κάτι που αποτέλεσε έναυσμα για τον κόσμο να κάνει ακόμα περισσότερη φασαρία.

Η συνέχεια ανήκει στα "Fly" και "Tanelorn (Into The Void)" (έστω κι αν οι αναφορές στον Elric μου άνοιξαν την όρεξη για το "Quest For Tanelorn") και με την ολοκλήρωσή τους το κοινό αρχίζει να ζητάει επίμονα το "Majesty", για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο του Hansi. Ο καινούργιος δίσκος θα εκπροσωπηθεί εκ νέου με το "Prophesies", το οποίο φαίνεται να έχει θέση στο setlist της μπάντας και το "The Last Candle" από το "Tales..." θα φέρει ανατριχίλες με το παρατεταμένο τραγούδι του κόσμου στο τέλος.

Blind Guardian

Έχει έρθει η ώρα όμως να ηρεμήσουν τα πνεύματα και στη σκηνή βγαίνουν οι ηλεκτροακουστικές κιθάρες για τις πανέμορφες εκτελέσεις των "Miracle Machine" και "A Past And Future Secret" με τον κόσμο να συνοδεύει (κυρίως στο δεύτερο). Όμως όσο ηρεμήσαμε, ηρεμήσαμε καθώς η αδρεναλίνη ανεβαίνει και πάλι κατακόρυφα στα "Mordred's Song", "Guardian Of The Blind" και "Imaginations From The Other Side", τα οποία παίζονται καταπληκτικά και κλείνουν το κυρίως μέρος της εμφάνισής τους.

Το πρώτο encore (ναι θα έχει και δεύτερο) περιλαμβάνει το καταιγιστικό "Into The Storm", το single του καινούργιου δίσκου "Twilight Of The Gods" και το "Valhalla" την λατρεία για το οποίο ο κόσμος την δείχνει τραγουδώντας για δυόμιση λεπτά στο τέλος το ρεφρέν με μοναδική συνοδεία τα τύμπανα του Ehmke.

Blind Guardian

Το δεύτερο encore είχε ανάμεικτα συναισθήματα καθώς μετά το επικό συναίσθημα του "Wheel Of Time" θα ακολουθήσει ένα από τα highlight της βραδιάς, το οποίο δεν είναι άλλο από το "The Bard's Song" με τον κόσμο να τραγουδά από την αρχή μέχρι το τέλος. Το "Mirror Mirror" θα εξαντλήσει και το τελευταίο ίχνος ενέργειας που μας είχε απομείνει και μετά από ένα υπερ-χορταστικό δίωρο (και κάτι παραπάνω) θα φύγουμε πλήρως ικανοποιημένοι από μια εμφάνιση κατά τη διάρκεια της οποίας τίποτα δεν πήγε στραβά, με αρκετούς να ανανεώνουμε το ραντεβού μας με το συγκρότημα για την επόμενη μέρα.
SETLIST

The Ninth Wave
Banish From Sanctuary
Nightfall
Fly
Tanelorn (Into The Void)
Prophecies
The Last Cradle
Miracle Machine
A Past And Future Secret
Mordred's Song
Guardian Of The Blind
Imaginations From The Other Side

Encore:
Into The Storm
Twilight Of The Gods
Valhalla

Encore 2:
Wheel Of Time
The Bard's Song (In The Forest)
Mirror Mirror



Κυριακή 10/05

Μπαίνοντας στον χώρο την δεύτερη μέρα φαινόταν πως τα πράγματα ήταν κάπως πιο άνετα, αλλά θεωρώ πως το sold out δεν έγινε για πολύ λίγα εισιτήρια. To "The Ninth Wave" θα ανοίξει και πάλι την εμφάνιση των Γερμανών, αλλά αυτή τη φορά ο ήχος είναι μπόμπα από την αρχή και ο κόσμος ανταποκρίθηκε καλύτερα. Ο Hansi αστειεύτηκε πως βλέπει αρκετά πρόσωπα από την προηγούμενη βραδιά και ένιωθε ένα περίεργο déjà vu και ένιωθε μπερδεμένος. Παράλληλα δήλωσε αυτό που ήταν κοινό μυστικό, πως δηλαδή το setlist θα ήταν διαφοροποιημένο σε σχέση με αυτό της προηγούμενης μέρας.

Blind Guardian

Η πρώτη αλλαγή ήταν το "Welcome To Dying" το οποίο πήρε τη θέση του "Banish From Sanctuary" και κατά τη διάρκεια του οποίου επικράτησε ένας μικρός χαμός. To "Nightfall" αποδόθηκε και πάλι φοβερά και με το τέλος του ο Hansi ενημέρωσε εκ νέου τα περί της ηχογράφησης των σόου της περιοδείας, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να αστειευτεί με τον Marcus. To "A Twist In The Myth" την Κυριακή εκπροσωπήθηκε από το "Otherland", ενώ ακούσαμε για ακόμα μια φορά το "Tanelorn" (και τις αναφορές στον Elric).

Αμέσως μετά είχε έρθει η ώρα για εκείνο το τραγούδι που όπως δήλωσε και ο Hansi «για κάποιο λόγο σας αρέσει ιδιαίτερα» και δεν ήταν άλλο από το "Majesty". Οι Guardian αυτή τη φορά μας έκαναν τη χάρη (το Σάββατο δεν παίχτηκε) και ο χαμός που ακολούθησε πιστοποίησε την αγάπη του κόσμου για το εν λόγω τραγούδι. "Prophecies" ξανά για τη συνέχεια και "Lost In The Twilight Hall" κολλητά λίγο πριν ηρεμήσουμε και πάλι με τις (ηλεκτρο)ακουστικές εκτελέσεις των "Miracle Machine" και "The Lord Of The Rings".

Blind Guardian

Το κυρίως μέρος της βραδιάς θα κλείσει τελείως διαφοροποιημένο, καθώς τα "Traveler In Time", "Journey Through The Dark" (το ξεκίνησε ο κόσμος) και το επικότατο "And The Story Ends" δεν είχαν ακουστεί το προηγούμενο βράδυ. Το συγκρότημα θα αποχωρήσει για λίγο γνωρίζοντας την αποθέωση και θα επιστρέψει αμέσως μετά με το μεγαλειώδες "Sacred Worlds" για να ακολουθήσει και πάλι το "Twilight Οf The Gods" από το "Beyond The Red Mirror".

Η αποθέωση στο "Valhalla" είναι δεδομένη και το τραγούδι του κόσμου στο τέλος είναι ακόμη πιο παρατεταμένο, αναγκάζοντας τον Hansi να μετρήσει αντίστροφα κάποια στιγμή μήπως και σταματήσουμε, το οποίο και έγινε αλλά με το που κατεβαίνουν για δεύτερη φορά από τη σκηνή, ο κόσμος ξεκινάει και πάλι να τραγουδά «Valhalla deliverance, why you’ve ever forgotten me...».

Blind Guardian

"Wheel Of Time" και "The Bard's Song", με απίστευτη και πάλι συμμετοχή από το κοινό από την αρχή μέχρι το τέλος, ακούγονται στο δεύτερο encore και η καταπληκτική βραδιά κλείνει ξανά με το συναυλιακό -και όχι μόνο -must "Mirror Mirror". Το φοβερό διήμερο τελειώνει και έχει έρθει η ώρα του απολογισμού.

Θεωρώ πως θα πρέπει να δούμε συνολικά τις δυο εμφανίσεις, καθώς το κατά πολύ διαφοροποιημένο setlist δεν αφήνει κάποιο άλλο περιθώριο. Δυστυχώς αρκετοί λόγω ίσως και του ακριβού εισιτηρίου δεν μπόρεσαν να παραστούν και τις δυο βραδιές οπότε η εικόνα τους δεν θα είναι ολοκληρωμένη. Το setlist της δεύτερης μέρας ήταν αλλαγμένο κατά δέκα (!) τραγούδια σε σύνολο δεκαεννέα και αυτό από μόνο του ουσιαστικά κάνει τις δύο εμφανίσεις μοναδικές.

Blind Guardian

Θα το πω ...οι Blind Guardian είναι η μπάντα που αγαπάμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ελλάδα. Ο απίστευτος παλμός που έδωσε το κοινό και το ασταμάτητο sing-along δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες. Τουλάχιστον εγώ σε 20 σχεδόν χρόνια που παρακολουθώ συναυλίες δεν το έχω ξαναζήσει με άλλο συγκρότημα. Οι Βάρδοι συσπείρωσαν και πάλι όλες τις ηλικίες, είχαν φοβερό ήχο, η απόδοσή τους ήταν άψογη και δικαίως γνώρισαν την αποθέωση. Είμαι σίγουρος πως κάποια από τα τραγούδια από την επερχόμενη live κυκλοφορία (αν αυτή έρθει) θα προέρχονται από τις δύο αυτές τους εμφανίσεις στην Αθήνα (για Θεσσαλονίκη δεν έμαθα, αλλά δεν περιμένω να μην αποθεώθηκαν και από τους Βοριοελλαδίτες οπαδούς).

Κάθε φορά που θα έρχονται, εμείς θα πηγαίνουμε και θα τραγουδάμε πάλι λες και τους βλέπουμε για πρώτη φορά. Τεράστιος σεβασμός λοιπόν για αυτό το συγκρότημα που προβάρει τόσα τραγούδια από το δύσκολο ομολογουμένως ρεπερτόριό (χα) τους, που δεν κωλώνουν λίγο πριν κλείσουν τα 50 τους να παίξουν για πάνω από δύο ώρες, όταν εικοσάρηδες παίζουν για πολύ λιγότερο, και που εξακολουθούν να είναι φιλικοί και εγκάρδιοι, αναγνωρίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο πως έχουν φτάσει εκεί που είναι εξαιτίας του κόσμου που τους αποθεώνει σε κάθε τους εμφάνιση.
SETLIST

The Ninth Wave
Welcome To Dying
Nightfall
Otherland
Tanelorn (Into The Void)
Majesty
Prophecies
Lost In The Twilight World
Miracle Machine
The Lord Of The Rings
Traveler In Time
Journey Through The Dark
And The Story Ends

Encore:
Sacred Worlds
Twilight Of The Gods
Valhalla

Encore 2:
Wheel Of Time
The Bard's Song (In The Forest)
Mirror Mirror

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com - Dorina Dragon
  • SHARE
  • TWEET