Billy Talent, Awolnation, Don Broco @ Ο2 Αcademy (Bristol, U.K.), 19/11/12

Από τον Απόστολο Τζουβάρα, 07/12/2012 @ 13:07
Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο είναι γνωστοί οι Billy Talent στο ευρύτερο ελληνικό rock κοινό, αλλά έχω την εντύπωση πως μάλλον έχουν περάσει απαρατήρητοι. Αυτό ίσως να οφείλεται στην ιδιαιτερότητα του ήχου τους, ίσως στο ότι δεν είχαν ποτέ κάποιο ιδιαίτερο promotion αλλά ίσως και στο ότι να μην λένε και πολλά στο αυτί του μέσου Έλληνα οπαδού. Όπως και να 'χει, η μπάντα έχει στο ενεργητικό της τέσσερα άλμπουμ με πολλές και καλές συνθέσεις και εδώ και αρκετά χρόνια παίζει στα μεγαλύτερα rock φεστιβάλ στον κόσμο με φανατικό κοινό σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική.

Το τελευταίο τους άλμπουμ, "Dead Silence", την κριτική του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ, σηματοδοτεί τη δυναμική επιστροφή της μπάντας έπειτα από τρία χρόνια. Στα πλαίσια της περιοδείας τους για το νεό τους άλμπουμ βρεθήκαμε στο O2 Academy στο Bristol, έναν καταπληκτικό συναυλιακό χώρο, για την τελευταία συναυλία τους επί βρετανικού εδάφους.

Η βραδιά ξεκίνησε νωρίς με τους Don Broco να παίζουν για λιγότερο από μισή ώρα και τους οποίους δυστυχώς δεν πρόλαβα από την αρχή. Ελπίζω να τους ξαναπετύχω γιατί έδειξαν κάποια καλά στοιχεία χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Παρόλα αυτά διέκρινα στο κοινό και ορισμένους με t-shirt της μπάντας.

Αν και περισσότερο γνωστοί, οι Awolnation που ακολούθησαν ήταν σαφώς κατώτεροι του ονόματος που έχουν κάνει. Πολύ βαβούρα και κραυγές από τον τραγουδιστή χωρίς λόγο και αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν έδεναν και πάρα πολύ με την κιθάρα.

Awolnation

Το κοινό έδειξε μάλλον αδιάφορο και το μόνο κομμάτι τους που κατάφερε να έχει μια κάποια καλή ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν η επιτυχία τους, "Sail". Γενικά πολύ άνισα τραγούδια, με πολλές μετριότητες από την μία και ένα-δύο πολύ δυνατά κομμάτια από την άλλη, που είναι και ο μόνος λόγος πιστεύω που δικαιολόγησε την παρουσία τους.

Μισή ώρα αργότερα και αφού πλέον ο χώρος είχε γεμίσει ασφυκτικά εμφανίζονται οι Billy Talent γνωρίζοντας την αποθέωση. Αμέσως ξεκινούν με την πολύ όμορφη μονόλεπτη εισαγωγή "Lonely Road To Absolution" από το "Dead Silence" για να ακολουθήσει η έκρηξη με το "Viking Death March", το οποίο αρκεί για να προκαλέσει τα πρώτα mosh pit. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλικίες στο κοινό ήταν μεταξύ 16-25, κάτι που κατά την γνώμη μου έδωσε άλλο δυναμισμό στο live. Η μπάντα από την αρχή φάνηκε σε τρελή φόρμα και γενικά έβγαλε πολύ φρεσκάδα που θα την ζήλευαν πολλές άλλες μπάντες, όπως π.χ. οι τωρινοί Green Day.

Billy Talent

Επόμενο τραγούδι το εκπληκτικό "Devil In A Midnight Mass" από το "Billy Talent II" με το πωρωτικό του riff να ξεσηκώνει κι άλλο τον κόσμο και στη συνέχεια το "Τhis Suffering" επίσης από το ίδιο άλμπουμ να κρατάει την ένταση αμείωτη. Διακοπή για λίγο, όπου ο Ben Kowalewicz αφού μας είπε πόσο ενθουσιασμένοι είναι με τους οπαδούς στη Βρετανία μάς αποκάλυψε πως είναι η επέτειος των 20 χρόνων της μπάντας και υποσχέθηκε να τα δώσουν όλα. Επιστροφή λοιπόν στη μουσική και το πρώτο τους άλμπουμ με το "Line & Sinker" για να ακολουθήσει το καινούργιο τους και πολύ καλό "Love Was Still Around" με το πωρωτικό του κουπλέ.

Billy Talent

Στη συνέχεια επιλέγουν να μας πουν τα δύο καλύτερα tracks του τρίτου τους άλμπουμ με το "Rusted From The Rain" να ακούγεται πάρα πολύ καλό live. Η επικοινωνία του τραγουδιστή με το κοινό συνεχής, ο οποίος μας ευχαρίστησε για το ότι επιλέξαμε να περάσουμε το βράδυ της Δευτέρας σε μια rock συναυλία από τα να λιώσουμε βλέπωντας τα ηλίθια σόου στην βρετανική τηλεόραση. Με αυτά ξεκινούν οι πρώτες νότες από το εκπληκτικό "Surrender" με το κοινό να τραγουδάει στίχο στίχο. Ακολουθούν τρία τραγούδια από το καινούργιο άλμπουμ με το "Cure For The Enemy", το οποίο μιλάει για την μάχη που έδωσε ένας φίλος του με τον καρκίνο, να αφιερώνεται από τον τραγουδιστή σε αυτούς που όπως είπε έχασαν τη μάχη. Δυνατοί στίχοι και πάρα πολύ καλή μουσική με τον Kowalewicz να δίνει μια φορτισμένη ερμηνεία.

Billy Talent

Στη συνέχεια ολική αλλαγή κλίματος με το πρώτο τους single "Τhis Is How It Goes" να αφιερώνεται στους hard core οπαδούς της μπάντας. Είναι δύσκολο να περιγράψω το τι ακολούθησε με ακόμη και παπούτσια να φεύγουν στον αέρα!

Billy Talent

Σε κάποια στιγμή ο τραγουδιστής, απευθυνόμενος σε κάποιον στο κοινό, τον ρωτάει πόσο χρονών είναι και αυτός του λέει 11 για να του πει αμέσως μετά “sorry for f***ing up the rest of your life”. Έτσι ακολουθεί το "Try Honesty" και το "Devil On My Shoulder", με την πολύ ωραία μπασογραμμή, για να κλείσει το κανονικό σετ. Η μπάντα φεύγει και και για σχεδόν δύο ολόκληρα λεπτά το κοινό ρυθμικά και ασταμάτητα τους καλεί να επανέλθουν, όπως και κάνουν με μια μικρή έκπληξη. Ο τραγουδιστής των Awolnation αναλαμβάνει τα drums για να παίξουν το "Fallen Leaves" και έπειτα το χαβαλεδιάρικο "Surprise Surprise" για να συνεχιστεί ο χορός από κάτω. Τελευταίο κομμάτι της βραδιάς δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το "Red Flag" με την μπάντα να γνωρίζει την απόλυτη αποθέωση. Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να ακούσω φυσικά και το εκπληκτικό "Swallowed Up By The Ocean" αλλά δεν πειράζει.

Billy Talent

Τελικά υπήρχε κάτι σε αυτό το live που δεν το έχω δει σε πάρα πολλές μπάντες. Υπήρχε μια απίστευτη ενέργεια και φρεσκάδα στον ήχο που θύμιζε παλιά καλά punk συγκροτήματα στο ξεκίνημά τους, αν και η μπάντα δεν είναι νέα. Η απόδοσή τους κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ο ήχος κατά διαστήματα δεν τους βοήθησε καθόλου. Tι να πούμε για τον εκπληκτικό frontman που απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο καλή φωνή έχει και τον Ian D'sa - σταθερή αξία στην κιθάρα και υπεύθυνο για πολλές από τις συνθέσεις της μπάντας. Πραγματικά πιστεύω πως τέτοια συγκροτήματα αξίζει να τα βλέπεις ζωντανά, πόσο μάλλον όταν έχουν τόσο φθηνό εισητήριο και τέτοια εκπληκτική απόδοση.

Billy TalentSetlist:

Lonely Road To Absolution
Viking Death March
Devil In A Midnight Mass
This Suffering
Line & Sinker
Love Was Still Around
Rusted From The Rain
Saint Veronika
Surrender
Runnin' Across The Tracks
Diamond On A Landmine
Man Alive!
Cure For The Enemy
This Is How It Goes
Try Honesty
Devil On My Shoulder
------------
Fallen Leaves
Surprise Surprise
Red Flag

Κείμενο / φωτογραφίες: Απόστολος Τζουβάρας

  • SHARE
  • TWEET