«10»: Συνθέσεις για να γνωρίσετε τους Amenra

Η εικοσαετής πορεία ενός από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του σύγχρονου ακραίου ήχου μέσα από δέκα αντιπροσωπευτικούς σταθμούς

Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 15/07/2022 @ 14:47

Υπάρχουν μερικά συγκροτήματα τα οποία εκπέμπουν μια αίγλη και μόνο στο άκουσμα του ονόματός τους. Οι Amenra, είναι, μετά βεβαιότητος, ένα από αυτά, αφού με τα μουσικά τους κατορθώματα εδώ και 20 χρόνια έχουν αναχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του ακραίου ήχου, μετασχηματίζοντας το ιδίωμά τους σε μεγάλο βαθμό. Τα έργα των Βέλγων, διακατέχονται από μια ενιαία αισθητική, αποτελώντας μέρος ενός γενικότερου πνευματικού οικοδομήματος, της Church Of Ra. Ερχόμενοι από τη hardcore σκηνή της Δυτικής Φλάνδρας, κατάφεραν, παρασέρνοντας μαζί και σχήματα ομοϊδεάτες (Oathbreaker, Wiegedood, Hessian, κλπ), να δημιουργήσουν ένα ηχητικό και καλλιτεχνικό φάσμα στο οποίο θα στόχευαν στον εξαγνισμό μέσα από την καταβύθιση στα σκοτάδια του πόνου.

Amenra

Σε αυτό το μήκος κύματος, οι δίσκοι τους, λειτουργούν ως τελετουργικά ψυχοδράματα, εντείνοντας την ηχητική αποτύπωση των αγωνιωδών συναισθημάτων. Οι Amenra, με το post/sludge metal τους, του οποίου έδωσαν μια, συχνά άνευ περιγραφής, φόρτιση, προσέφεραν ηχητικές εμπειρίες οι οποίες, μέσα από τις πηχτές τους ατμόσφαιρες, αναζητούν τη διέξοδο. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ζωντανές τους εμφανίσεις, παραμένουν σταθερά από τις πιο έντονες και ιδιάζουσες, κυρίως γιατί μετατρέπονται σε μια ολιστική, ακραία, παράσταση, όπου κάθε κίνηση, πράξη, χτύπος, riff και κάθε λέξη από τα πολυσχιδή φωνητικά του σπουδαίου Colin H. Van Eeckhout, διέπονται από μια μεταφυσική αύρα.

Amenra

Η επιστροφή τους, έπειτα από τέσσερα χρόνια, στην Ελλάδα στα πλαίσια του Rockwave Festival, αποτελεί συνεπώς, χαράς (απόκρυφο) ευαγγέλιο για όσα άτομα γνωρίζουν το ποιόν τους. Ανυπομονώντας λοιπόν, να βιώσουμε εκ νέου, στις 22 Ιουλίου, μια ακόμη εμπειρία κάθαρσης, παραμερίζουμε τον ενθουσιασμό και εμβαθύνουμε στη δισκογραφία τους, συλλέγοντας δέκα συνθέσεις οι οποίες αποτυπώνουν την εξέλιξη των Amenra ανά τα χρόνια. Ακούγοντάς τες, ευελπιστούμε πως, πέραν του να αποτελέσουν μια ιδανική πρώτη γνωριμία και απαρχή της μύησης στον κόσμο τους, θα αντιληφθείτε την ιδιαιτερότητα και κυρίως τη μοναδικότητα ενός συγκροτήματος, που με την υπερβατική του τέχνη, είναι ικανό να μετατρέψει και την πιο ηλιόλουστη μέρα στη βαθύτερη και σκοτεινότερη νύχτα.

1
"Ode To A Broken Doll"
("Mass I: Prayer I-VI", 2003)
Amenra - Mass I: Prayer I-VI
Πρωτού ακόμη αποταχθούν τις επιρροές τους, ή για την ακρίβεια τις ενσωματώσουν, οι Amenra ήδη πάσχιζαν να ξεφύγουν από τη «hardcore» ορθοδοξία της σκηνής τους. Στην πρώτη τους επίσημη κυκλοφορία, φρόντισαν με το "Ode To A Broken Doll" να ξορκίσουν τελετουργικά έναν αδυσώπητο δαίμονα. Απευθυνόμενο στον βιαστή της τότε συντρόφου του ερμηνευτή Van Eeckhout, το πεντάλεπτο κομμάτι χτυπάει ωμά και έντονα. Δεν ήταν παρά το τέλος της αρχής μιας πορείας ηχητικής ακρότητας και κατάμαυρων μουσικών κορυφών.
2
"Ritual"
("Mass II: Sermons", 2005)
Amenra - Mass II: Sermons
Παρά το γεγονός πως δεν είχαν ακόμη υψώσει τα ηχητικά βουνά που θα τους διαχώριζαν από τους ομοίους τους, οι Amenra λίγο πριν το επίσημο ντεμπούτο full length τους βρήκαν μια από τις πηγές της ιδιάζουσας αισθητικής τους. Δυναμικές και αντιθέσεις ξεπροβάλλουν σε ένα κομμάτι που επίπονα ασπάζεται τον ρόλο του «προφήτη». Το "Ritual" είναι η πρώτη μεγάλη στιγμή της δισκογραφίας τους, είναι το κάδρο μέσω του οποίου, και των παραλλαγών του σε ζωντανές μεταφορές, το performance των Βέλγων στη σκηνή μετατρέπεται σε εμπειρία άχαστη, που στιγματίζει κάθε μάρτυρα. "Chains encircle my broken wrists. But we can get out of them. Now".
3
"The Pain. It Is Shapeless. We Are Your Shapeless Pain."
("Mass III", 2005)
Amenra - Mass III
Μερικές φορές, υπάρχουν συνθέσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον από τον τίτλο τους. Η εναρκτήρια του ντεμπούτου των Amenra, είναι μια από αυτές. Από την εναλλαγή υποκειμένων στις περιόδους, μέχρι τον επιθανάτιο τυμπανισμό στα μέσα του, το "The Pain. It Is Shapeless" είναι μια δήλωση. Το σκοτάδι είναι βαθύ, και εδώ το φως αλλοιώνεται, το φτύσιμο των στίχων είναι βιτριολικό και ο ρυθμός αργός και επιβλητικός. Η λύτρωση είναι απούσα, αλλά στο τέλος, ένα θηρίο θα έχει αναδυθεί από τη λάσπη. Πληγωμένο, κουρασμένο, μα αποφασισμένο. Από τα τραγούδια που σε κάνουν να κοιταχθείς στον καθρέπτη.
4
"De Dodenakker"
("Mass IIII", 2008)
Amenra - Mass IIII
Αν θέλεις επιθετικό marketing, ίσως πρόκειται για την κορυφαία στιγμή του καλύτερου δίσκου τους. Λάβε υπόψη σου και το γεγονός πως to "Mass III" είναι και ένα από τα άλμπουμ που όρισε τον post-sludge ήχο σε αυτό τον αιώνα, και μάλλον καταλαβαίνεις. Σε έναν κόσμο όμως εξάρσεων, καταβυθίσεων και πνιγηρών κραυγών, τι είναι αυτό που μετατρέπει τα δέκα αυτά λεπτά σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία; Μην είναι το αργόσυρτο φωτισμένο lead; Μην είναι όσα συμβαίνουν λίγο πριν το τέταρτο λεπτό; Μη δεν είναι δηλαδή η μάχη με τις πληγές του παρελθόντος και η αναζήτηση ενός νοήματος, επί του παρόντος, σε νότες; Είναι με βεβαιότητα ο σπαραγμός του: "give us courage, to live a life dead inside. There is no end that we will not reach".
5
"Aorte. Nous sommes du même sang"
("Mass IIII", 2008)
Amenra - Mass IIII
Μια ανήσυχη συγχορδία κυριαρχεί στο πρώτο μισό. Μερικά αιθέρια, τρωτά φωνητικά ψελλίζουν λόγια με διπλή έννοια. Οι Amenra στην τελική δεν ήταν ποτέ ένα απλό συγκρότημα, όσο «ευθείες» και αν φαντάζουν οι συνθέσεις του. Αυτή η γαλήνη όμως, που αμφιταλλαντεύεται ανάμεσα σε ερωτική εξομολόγηση και παραίτηση στον χειρότερο εαυτό, ενδεδυμένη με μια θεϊκή, μεταφυσική χροιά μαύρων φτερών. Όταν η ένταση έρθει και η οργισμένη μπόρα των οργάνων κοπάσει, η πτώση που ευαγγελίζεται η κομμένη αορτή, θα προσφέρει ανακούφιση. Είπαμε, το ψυχολογικό φορτίο αυτού του δίσκου είναι ασήκωτο, αλλά οφείλεις να ασχοληθείς και με την ακουστική εκδοχή της σύνθεσης, και όχι μόνο αυτής, όπως περιέχονται στο, απογυμνωμένο μα συντριπτικό, "Alive" του 2016.
6
"Boden"
("Mass V", 2012)
Amenra - Mass V
H επιστροφή των Amenra με το "Mass V", έπειτα από split και EP που ενέντειναν την πνευματική ταυτότητα της Εκκλησίας τους, από την πρώτη ακρόαση φρόντισε να επιβληθεί δια της σιωπής. Βλέπεις, προεξάρχοντος του "Boden", αυτό το άλμπουμ είναι ένα βραδύκαυστο φυτίλι που οδεύει προς μια πυριτιδαποθήκη. Το εν λόγω κομμάτι, είναι η πίσσα που μένει στο άκουσμα του συλλογικού καλέσματος των Amenra. Είναι η αγανάκτηση και η αίσθηση πως στο τέλος, που ο πόνος θα παραμείνει ο ίδιος στο καθένα, τίποτα δεν ήταν αρκετό. Ελάχιστα τραγούδια τους ηχούν τόσο οργισμένα και άμεσα.
7
"A Solitary Reign"
("Mass VI", 2017)
Amenra - Mass VI
Είναι τέτοια τραγούδια που σε μετατρέπουν σε οπαδό τους, σε ακόλουθο. Είναι οι καθαρτικές μελωδίες και τα ευαίσθητα καθαρά φωνητικά που όταν αποκαλύπτονται σε παρασέρνουν στην «παγίδα» τους. Βλέπεις, το εν λόγω τραγούδι και το ψυχικό ξεγύμνωμα που προσφέρει, είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που δίσκοι όπως το συγκλονιστικό "Mass VI", σημάδεψαν την περασμένη δεκαετία. "I see a distance in your eyes". Για εννέα λεπτά όμως, την νιώθω κιόλας στο πετσί μου, με έναν τρόπο που αν τον βιώσεις, μετά θα νιώθεις ευγνωμοσύνη για τους Βέλγους υπερανθρώπους - λυτρωτές.
8
"Diaken"
("Mass VI", 2017)
Amenra - Mass VI
Διαδεχόμενο την ερήμωση του "A Solitary Reign", το καταληκτικό "Diaken" προσφέρει μια χαραμάδα φωτός. Με κρουστά που συνθέτουν μια εικόνα αργού, κουρασμένου, βηματισμού. Τα γόνατα λυγίζουν και βρίσκουν χώμα. Το βλέμμα στρέφεται προς τον ουρανό, και τα μάτια κλείνουν. "When I keep my eyes closed, I'm in your arms again. And when I keep my head down, it feels like I am home again". Ο αγώνας ενάντια στην ολοκληρωτική μοναξιά, ένας αγώνας που οι Amenra δίνουν με κάθε τους κυκλοφορία, εδώ βρίσκει ένα συγκινητικό κλείσιμο. Η γενικότερη αισθητική του, αυτή της προαναφερθείσας ενδυνάμωσης, εδώ εμφανίζεται με τη μορφή μιας riffάρας, στο φινάλε. Και μετά άντε να μην φωνάζεις "for hours, for years, in your arms again".
9
"De Evenmens"
("De Doorn", 2021)
Amenra - De Doorn
Η, μερική αλλαγή πλεύσης, που επιφύλασσαν στο "De Doorn" οι Βέλγοι, αναμενόμενα θα είχε και βαθύτερες ρίζες. Η επιλογή τους να εξωτερικεύσουν «αρνητικά» συναισθήματα, αλλά και να επικοινωνήσουν από την πλευρά του εξωτερικού παρατηρητή το μήνυμά τους, αποκλειστικά στα φλαμανδικά, για πρώτη φορά, ήταν θαρραλέα. Ανάμεσα στις μουσικές και ψυχολογικές ακροβασίες του δίσκου, βρίσκεται μια από τις κορυφαίες στιγμές τους. Ένα ρόδο ανάμεσα στα αγκάθια. Το "De Evenmens", μετατρέπει τα ουρλιαχτά σε γαλήνη, κατευνάζει την ψυχή και παρέχει μια επικών διαστάσεων έξοδο. Η φετινή του εκδοχή στο alternative mix του δίσκου είναι πιο δυναμική, αλλά η πρώτη φορά είναι αλλιώς.
10
"Black Crow Blues"
("Songs Of Townes Van Zandt Vol. III", 2022)
Amenra - Songs Of Townes Van Zandt Vol. III
Ανέκαθεν η folk κληρονομιά και οπτική ενυπήρχε στη μουσική προσέγγιση των Amenra. Όπως εξήγησαν και οι ίδιοι, η, συχνά larger than life, οπτική του επιδραστικού και μνημειώδη Townes Van Zandt, μπορεί να μην απευθύνεται στα δικά τους βιώματα, αλλά υπό μια έννοια, εκφέρει τις ίδιες ερωτήσεις. Συνεπώς, η επιλογή τους να τον διασκευάσουν, δεν θα έπρεπε, αισθητικά, να προκαλεί αίσθηση. Αντιθέτως, σε αυτήν την περίπτωση, ντύνει το κάλεσμα του κορακιού με μια μυστικιστική αύρα που έχει το βλέμμα καρφωμένο στο τέλος, η οποία μας κάνει να απαιτούμε και εξ΄ολοκλήρου ακουστικά σετ από μεριάς τους, γιατί πολύ απλά οι δυναμικές τους είναι πολύμορφες.
  • SHARE
  • TWEET