«7»: Ταινίες για το Halloween

Trick or Treat!

Από τους Τίνα Καππάτου, Βασίλη Σπανό, 21/10/2013 @ 12:08
H γιορτή του Halloween είναι μία γιορτή αντίστοιχη των δικών μας Αποκριών που γιορτάζεται στον δυτικό κόσμο την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου. Τα πιτσιρίκια τότε ντύνονται μασκαράδες και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι όπου τα φιλεύουν γλυκά ενώ οι σκαλισμένες κολοκύθες με το σατανικό χαμόγελο διακοσμούν το κάθε σπίτι. Το ιδιαίτερο με το Halloween είναι ότι είναι η ευκαιρία κάθε λογής τερατάκι να κάνει την εμφάνισή του και οι τρομακτικές ιστορίες που σου φέρνουν ρίγος στη ραχοκοκκαλιά κάνουν αρκετό κόσμο να χάσει τον ύπνο του εκείνο το βράδυ.

Εν όψει λοιπόν της επικείμενης γιορτής του Halloween, εμείς βρίσκουμε την αφορμή να κάνουμε μία αναδρομή σε αγαπημένες ταινίες θρίλερ, είτε πρόκειται για goth τρομακτικές ιστορίες, είτε για ακραίες ταινίες τρόμου με μπόλικο αίμα. Ταινίες φαντασίας με μυθικά πλάσματα ή απίστευτες καταστάσεις θα κάνουν παρέλαση και οι λάτρεις του είδους θα πάρουν ιδέες για μαραθώνιο Halloween ταινιών. Το ακόμα πιο ωραίο με τις συγκεκριμένες ταινίες είναι ότι θέλουν και το ανάλογο τελετουργικό: χαμηλός φωτισμός ή και καθόλου, pop corn ή κάτι minimal φαγώσιμο για την νευρικότητα και οπωσδήποτε καλή παρέα!

Υ.Γ.: Το ζωντανό κλισέ ονόματι Tim Burton απουσιάζει παντελώς, μιας και η συνεισφορά του στο χώρο είναι πολύ μεγάλη για να αναλωθεί στην αναφορά μιας ή δύο μόνο ταινιών του και λιαν προσεχώς θα έχει το 7άρι που του αξίζει!

Τ.Κ.




Halloween1. Halloween (1978)

Οι serial killer και το Halloween πάνε πακέτο. Το ψυχασθενικό προφίλ του εκάστοτε μανιακού δολοφόνου βρίσκει μια καλή αφορμή να ξεμυτίσει την γιορτή των μεταμφιεσμένων. Ο Leatherface από το "Σχιζοφρενής Δολοφόνος Με Το Πριόνι", ο Freddy Krueger από τον "Εφιάλτη Στον Δρόμο Με Τις Λεύκες" και ο Jason από το "Παρασκευή Και 13", όλοι στην ίδια συνομοταξία. Βέβαια Halloween γιορτή χωρίς "Halloween" ταινία δεν γίνεται, οπότε όλοι οι παραπάνω ήρωες τρώνε την σκόνη του Michael Myers από την ομώνυμη ταινία. Μία ταινία-ύμνος στη γιορτή του Halloween, όπου ο δολοφόνος φορώντας την άσπρη ανέκφραστη μάσκα το σκάει από την κλινική που νοσηλευόταν με αξεσουάρ ένα κουζινομάχαιρο και όποιον πάρει ο Michael. Το "Halloween" είχε τέτοια απήχηση που φυσικά οι παραγωγοί το εκμεταλλεύτηκαν και βγήκαν sequel αλλά και remake, εννοείται όχι με την ίδια επιτυχία. Κλασικό και αγαπημένο το "Halloween", ιδανικό να το δείτε κουκουλωμένοι μέχρι πάνω αφήνοντας έξω μόνο τα μάτια ίσα για να βλέπετε τι γίνεται.

Trailer

Τ.Κ.



Night Of The Living Dead2. Night Of The Living Dead (1968)

Η γιορτή του Halloween είναι συνυφασμένη με τα βαμπίρ, το τέρας του Φρανκενστάιν, μάγισσες και, φυσικά, ζόμπι! Τα ζόμπι, λοιπόν, ήταν άνθρωποι οι οποίοι αφού τους σκότωσαν με φρικιαστικό τρόπο, άλλα ζόμπι έχασαν την ανθρώπινη υπόστασή τους και δίχως να έχουν συναίσθηση του τι έχουν γίνει θέλουν και επιδιώκουν διακαώς να φάνε ανθρώπινη σάρκα. Η διαφορά τους με τα άλλα πλάσματα του σκότους είναι ότι τα ζόμπι δεν σκέφτονται και δεν έχουν συναισθήματα παρά μόνο την διαρκή πείνα η οποία τους έχει υπνωτίσει και κυνηγάνε οτιδήποτε ζωντανό κινείται. "Η Νύχτα Των Ζωντανών Νεκρών" είναι η ταινία που έκανε τα ζόμπι μόδα. Ένα b-movie φαντασίας με έντονα εξπρεσιονιστικά στοιχεία και σταθερή δομή ταινιών τρόμου. Αίμα, ουρλιαχτά, κυνηγητό με το κακό αλλά και ωμές σκηνές βίας που μπορεί και να σοκάρουν τους πιο ευαίσθητους. Τα ζόμπι ανέβηκαν στον πάνω κόσμο και πεινάνε...

Trailer

Τ.Κ.



Freaks3. Freaks (1932)

To "Freaks" είναι μία ταινία αριστούργημα για πολλούς. Ο τρόμος της πηγάζει από τον ρεαλισμό που έχει, καθώς τα φρικιά που λέει ο τίτλος δεν είναι προϊόν μακιγιάζ ή κουστουμιών αλλά άνθρωποι που συμμετείχαν στα freak show της εποχής. Η ταινία ξεκινάει με έναν πρόλογο όπου μιλάει για τα λάθη της φύσης ανά τους αιώνες, ίσως για να μην προσγειώσει απότομα τον θεατή ο οποίος ακόμα και σήμερα σοκάρεται. Το "Freaks" είχε απαγορευθεί σε Ιρλανδία, Ιταλία και Φιλανδία και να φανταστεί κανείς ότι η κανονική διάρκεια της ταινίας ήταν με επιπλέον 30 λεπτά τα οποία κόπηκαν και δυστυχώς δεν σώθηκαν. Το γκροτέσκο κυριαρχεί και η ταινία είναι ένα από τα πρώτα θρίλερ που έγιναν ποτέ και υπόσχεται να σοκάρει και να καθηλώσει με την αλήθεια και την διαφορετικότητα. "Τα Τέρατα" είναι συνώνυμο της γιορτής των μεταμφιεσμένων παρόλο που κανείς σε αυτή την ταινία δεν είναι!

Trailer

Τ.Κ.



Saw4. Saw (2004)

Ταινία τρόμου νέας κοπής, επιτέλους! Δεκαετίες ολόκληρες είχαν περάσει από τότε που οι ταινίες τρόμου είχαν κάνει την εμφάνισή τους και είχαμε πια πειστεί ότι δεν είχαν τίποτα καινούριο να δώσουν. Λάθος! Το "Saw" κατάφερε να κάνει την διαφορά και αυτό λόγω της εξυπνάδας του. Συνεχής ανατροπή και έξυπνο σενάριο που κάνει και τον πιο ξερόλα θεατή να εκπλαγεί. Ο ψυχοπαθής της ταινίας είναι ο Jigsaw αλλά δεν μοιάζει με τους άλλους. Πρόκειται για έναν αρρωστημένο κήρυκα που τιμωρεί τους αχάριστους της ζωής με τρόπο τέτοιο ώστε να εκτιμήσουν τα καλά που τους έχουν δοθεί και να μην είναι πλεονέκτες. Δηλαδή ό,τι κάνει το κάνει για καλό! Δεν είναι ακόμα ένας αιμοδιψής χαρακτήρας αλλά ακόμα και στην δομή του χαρακτήρα το "Saw" κάνει την ανατροπή. Βέβαια μετά την πρώτη και πολύ επιτυχημένη ταινία ακολούθησαν και άλλες πολλές όχι με την ίδια επιτυχία κάνοντας το "Saw" τον μαϊντανό στις ταινίες τρόμου. Bέβαια μία νύχτα Halloween είναι ιδανική για μαραθώνιο "Saw"...

Trailer

Τ.Κ.



Hunger5. Hunger (1983)

Ζευγάρι βρυκολάκων αναζητά υποψήφια θύματα σε διάφορα night club μεγαλούπολης και μπλέκει μια γιατρό σε ένα αισθησιακό παιχνίδι αίματος, αθανασίας και γοτθικού τρόμου αλα 80s. Το 1983, μια χρονιά που οι Bauhaus πέταξαν ακόμα πιο ψηλά προς τον μαύρο ήλιο του "Sky's Gone Out" με το εκπληκτικό "Burning From The Inside", ο Tony Scott ντεμπούταρε στην μεγάλη οθόνη με το "Hunger", μια ιστορία βρυκολάκων γεμάτη παρακμιακό υπερστυλιάρισμα, απαράμιλλη 80s αισθητική εναρμονισμένη με την gothic σκηνή της εποχής, ένα εκπληκτικό soundtrack, ένα αρρωστημένα μπερδεμένο και αχανές σενάριο, τον David Bowie και την Catherine Deneuve ως ένα από τα πιο σκοτεινά και αισθησιακά ζευγάρια που πέρασαν ποτέ από την μεγάλη οθόνη, μια καυτή λεσβιακή σκηνή μεταξύ Denevue και Susan Sarandon και φυσικά ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την gothic κοινότητα, την περίφημη σκηνή του club με το ζευγάρι των απέθαντων Bowie-Deneuve να ψάχνει τα υποψήφια θύματά του υπό τους ήχους του "Bela Lugosi's Dead" των Bauhaus με την ίδια την μπάντα επί σκηνης! Ταινία που μισήθηκε στην εποχή της όσο λίγες, χαρακτηριστικό παράδειγμα «Bad movie we love», έδωσε παρ' όλα αυτά στα παιδιά της νύχτας και του περιθωρίου ένα ακατέργαστο και κρυφό διαμαντάκι να λατρέψουν και έβαλε μια τεράστια σφραγίδα στην γοτθική κουλτούρα της δεκαετίας του 1980 αλλά και στο φανταστικό σινεμά τρόμου γενικότερα!

Τrailer

Β.Σ.



Τhe Company Of Wolves6. Τhe Company Of Wolves (1984)

O Neil Jordan, ένας σκηνοθετης που πειραματίστηκε σχεδόν με ό,τι είδους σινεμά μπορούσε να αγγίξει τις τρείς τελευταίες δεκαετίες, ξαναδιηγήθηκε το 1984 την κλασική ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας και του Λυκάνθρωπου, υπονομεύοντας και επαναδιατυπώνοντας την ουσία του κλασικού fairy tale χρησιμοποιώντας τον έρωτα σαν ένα αβέβαιο και αυθόρμητο συναίσθημα, απογυμνωμένο από κάθε έννοια λογικής και προκατάληψης, ενάντια στην παγιοποίηση και δαιμονοποίηση κάθε τι σκοτεινού και φαινομενικά επικίνδυνου, αλλά και τον γοτθικό τρόμο των κλασικών ταινιών των Hammer Studios σαν τον καμβά του αρρωστημένου, σκοτεινού και άκρως ερωτικού πίνακά του! Το αποτέλεσμα συνεπήρε και συνεπαίρνει ακόμα τους θεατές, καθώς πέρα από τα εκπληκτικά σκηνικά, την άψογη σκηνοθεσία, τα φαντασμαγορικά μπαρόκ κουστούμια και τις επίμαχες σκηνές γοτθικού μεγαλείου, η εξαιρετική και ανατριχιαστικά ακριβής αποδόμηση των εννοιών του «καλού» και «κακού» και η κινηματογράφηση της διαδικασία της ενηλικίωσης μέσα από προκαταλήψεις και αντιλήψεις που πηγάζουν από την αέναη εσωτερική βία που κυριαρχεί στο άτομο από τη στιγμή της γέννησής του και το ερωτικό στοιχείο σαν το μόνο μέσο που μπορεί να βασιστεί κανείς -αβέβαιο παράλληλα λόγω της έλλειψης λογικής που το διακατέχει-, έδωσαν σε αυτή την αλληγορία χαρακτήρα κλασικό και αιώνιο μέσα στο χρονοντούλαπο της κινηματογραφικής ιστορίας!

Τrailer

Β.Σ.



Rebecca7. Rebecca (1940)

Aν και ο γοτθικών αποχρώσεων κινηματοράφος τρόμου έφτασε στο peak του στα 80s λόγω και της παράλληλης μουσικής σκηνής που γιγαντώθηκε τότε, τα Universal και Hammer studios παρήγαγαν τις προηγούμενες δεκαετίες τεράστιο όγκο ταινιών που έθεσαν τις βάσεις για ολόκληρο το gothic κίνημα... Aκόμα όμως πιο παλιά, στην πρώτη του αμερικάνικη ταινία, ο μέτρ Alfred Hitchcock έβαλε την σφραγγίδα του και αυτός με την "Rebecca", την αφελή γυναίκα που θα παντρευτεί έναν πλούσιο άνδρα, θα μετακομίσει στην έπαυλή του και θα έρθει αντιμέτωπη με το φάντασμα της νεκρής πρώην συζύγου του! Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Daphne Du Maurier, μέσα στο ξεκάθαρα γοτθικό σκηνικό της τεράστιας σκοτεινής έπαυλης, ο Hitchcock δένει αριστουργηματικά το παρών με τα φαντάσματα του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας ένα σχεδόν μεταφυσικό και άκρως ατμοσφαιρικό πέπλο μυστηρίου και σασπένς, χτίζει βουβά και αθόρυβα την αγωνία και βυθίζει τον θεατή όσο περνάει η ώρα όλο και περισσότερο στο αίνιγμα που κρύβει το μεγάλο σπίτι, η αυτοκτονία της πρώην συζύγου ονόματι Rebecca αλλά στο διαταραγμένο μυαλό της ανώνυμης πρωταγωνίστριας, η οποία θα περιμένει τη λύτρωση μέχρι τελευταίας στιγμής, σε ένα σαρδόνια χιουμοριστικό αλλά και συγκλονιστικό φινάλε! Σίγουρα από εκείνες τις ταινίες που άλλαξαν τον σινεμά τρόμου και μυστηρίου αλλά και έδωσαν ένα δυνατό πάτημα σε σκηνοθέτες όπως ο Polanksi να δημιουργήσουν τις δικές τους «σχολές»!

Trailer

Β.Σ.
  • SHARE
  • TWEET