«7»: Jack Nicholson

Οι καλύτερες στιγμές του πιο αγαπημένου κινηματογραφικού ψυχάκια

Από την Τίνα Καππάτου, 30/09/2013 @ 13:41
Πρόσφατες φήμες λένε ότι ο αγαπημένος ηθοποιός Jack Nicholson αποσύρεται λόγω γήρατος, συγκεκριμένα λέγεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με την μνήμη του και δεν μπορεί πλέον να αφομοιώσει τα λόγια του εύκολα. Βέβαια τις φήμες έχουν πυροδοτήσει οι πλέον αραιές κινηματογραφικές του εμφανίσεις, μιας και έχουμε να τον δούμε από την απίστευτα μέτρια και βαρετή ταινία "How Do You Know" του 2010. Παρά αυτή την άτυχη κινηματογραφική στιγμή, ο Jack Nicholson δεν παύει να είναι ένας από τους καλύτερους και πιο αγαπημένους ηθοποιούς όπου η μορφή του έχει γράψει κινηματογραφική ιστορία για την μαεστρία που έχει στο να ενσαρκώνει ρόλους ψυχικά διαταραγμένων ανθρώπων.

Η καριέρα του έχει κρατήσει κάτι παραπάνω από μισό αιώνα (!), αφού η πρώτη του ταινία ήταν το "The Cry Baby Killer" του 1958. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, λοιπόν, κατάφερε να κερδίσει τρία Oscar αλλά και να υποδυθεί ρόλους που έχουν μείνει αξεπέραστοι. Μεταμορφώνεται και προσαρμόζεται σαν χαμαιλέοντας ανάλογα την εποχή, την ηλικία του και τον ρόλο του κρατώντας πάντα το χαρακτηριστικό, γοητευτικό και ταυτόχρονα κάπως τρομακτικό χαμόγελό του το οποίο συνοδεύεται από τα ανασηκωμένα φρύδια του. Δεν είναι τυχαίο και το ότι η είδηση για την πιθανή απόσυρσή του στενοχώρησε πολλούς θαυμαστές του Nicholson παρόλο που είναι πλέον 76 ετών και μία τέτοια είδηση έπρεπε να θεωρηθεί αυτονόητη.

Ακολουθούν 7 από τις καλύτερες στιγμές του πιο αγαπημένου κινηματογραφικού ψυχάκια...




Easy Rider1. Ξέγνοιαστος Καβαλάρης - Easy Rider (1969)

Πίσω στο ένδοξο 1969 βγαίνει η ταινία "Easy Rider" όπου ο σκηνοθέτης της Dennis Hopper κερδίζει στις Κάννες το βραβείο Best First Feature και ο Nicholson έχει τις πρώτες του διακρίσεις σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Η ταινία είναι ένας ύμνος για τους hippies και τον rock 'n' roll τρόπο ζωής. Roadtrip πάνω σε μηχανές όπου μαλλιά και μούσια ανεμίζουν υπό τους ρυθμούς του "Born To Be Wild" των Steppenwolf παρέα με ναρκωτικά, σεξ και παράνοια είναι τα συστατικά της ταινίας. Ο ρόλος του Nicholson ήταν το να συμπληρώσει την παρέα του Peter Fonda και του Dennis Hopper, ο οποίος εκτός από σκηνοθέτης έπαιζε επίσης στην ταινία. Ο ίδιος δεν έπαιζε τον hippie αλλά τον αλκοολικό δικηγόρο όπου το δίδυμο που προανέφερα συναντά στο αυτόφωρο μιας μικρής πόλης. Η ταινία πραγματεύεται τα υπαρξιακά ερωτήματα και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις που είχαν οι Αμερικάνοι εκείνη την τρελή εποχή. Άλλωστε μας το λέει από το trailer: «It's the story of a man who went looking for America and couldn't find it. Anywhere.»

Trailer



Chinatown2. Chinatown (1974)

Το "Chinatown" είναι μία ταινία αριστούργημα του Roman Polanski. Πρόκειται για ένα νέο-noir όπου ο Nicholson ενσαρκώνει τον κλασικό noir ήρωα: τον μοναχικό ντετέκτιβ ο οποίος προσπαθεί να εξιχνιάσει μία υπόθεση και βρίσκεται μπλεγμένος τελικά και ο ίδιος. Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται και ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Nicholson μπερδεύοντας έτσι τον θεατή και παρασέρνοντας τον σε ένα χορό τρελών ξεσπασμάτων και διαρκούς αμφιβολίας για το ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα. Εκεί που οι απόψεις διίστανται είναι ως προς το φινάλε της ταινίας. Άλλοι γοητεύονται με το μυστήριο και την ωμότητα που έχει η ταινία στο τέλος και άλλοι απογοητεύονται για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Μία απίστευτη ταινία όπου ο Jack Nichlson παρέα με τη femme fatale Faye Danaway και τον Polanski στο τιμόνι δίνουν ρεσιτάλ ερμηνειών και σκηνοθεσίας αντίστοιχα.

Trailer



One Flew Over The Cuckoo's Nest3. Στη Φωλιά του Κούκου - One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

Μία από τις αγαπημένες μου ταινίες όλων τον εποχών. O Nicholson στην πιο καλή του στιγμή. Υποδύεται ένα ρεμάλι που για γλιτώσει την φυλακή το παίζει τρελός και τον στέλνουν σε ψυχιατρική κλινική. Εκείνος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους τροφίμους όσο μπορεί  ώστε να το σκάσει αλλά σιγά-σιγά γίνονται φίλοι του. Η ερμηνεία του Nicholson δεν περιγράφεται με λόγια. Καταφέρνει να εμπλέξει συναισθηματικά τον θεατή και να τον βάλει μέσα στην ταινία, η οποία ούτως ή άλλως στο μεγαλύτερο μέρος της διαδραματίζεται μέσα στην ψυχιατρική κλινική όπου γνωρίζουμε τους χαρακτήρες έναν-έναν και έτσι μετά από ένα σημείο μπορεί και ο θεατής να αισθανθεί έγκλειστος, καταλαβαίνοντας έτσι το αδιέξοδο του πρωταγωνιστή και νιώθοντας απίστευτη συναισθηματική φόρτιση στη σκληρή κορύφωση της ταινίας. Αξίζει να πούμε ότι φοβερή είναι και η ερμηνεία της κακιασμένης νοσοκόμας που ενσαρκώνει η Louise Fletcher. Για αυτήν την ταινία ο Nicholson κερδίζει το πρώτο του Oscar.

Trailer



The Shining4. H Λάμψη - The Shining (1980)

Από την πένα του Stephen King στο σινεμά με την σκηνοθετική υπογραφή του μεγάλου Stanley Kubrick και τον Jack Nicholson στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Γίνεται να μην γίνει επιτυχία; Ο Nicholson αυτή την φορά σε ρόλο οικογενειάρχη όπου μετακομίζει σε ένα αρκετά περίεργο ξενοδοχείο και σιγά-σιγά χάνει τα λογικά του και αρχίζει να κυνηγάει την οικογένεια του, με τσεκούρι... Το παρόν με το μέλλον μπερδεύονται και το τέλος φαντάζει λυτρωτικό για να καταλάβει ο θεατής τι ακριβώς γίνεται. Ο Nicholson φοράει το πιο τρελό του ύφος και μας χαρίζει μία σκηνή όπου έχει μείνει στην ιστορία του σινεμά περισσότερο λόγω εκείνου ακριβώς του αρρωστημένου βλέμματος: η σκηνή όπου σπάει την πόρτα με το τσεκούρι και βάζει τo πρόσωπό του από τη χαραμάδα. Ακόμα και αν δεν έχει δει κανείς την ταινία έχει δει σίγουρα την συγκεκριμένη σκηνή. Στη "Λάμψη" έχουμε και μία από τις πρώτες εμφανίσεις της κάμερας steadicam, μία κάμερα η οποία φοριέται από τον χειριστή της ώστε να ακολουθεί το θέμα του απορροφώντας ταυτόχρονα τους κραδασμούς έχοντας έτσι σταθερή εικόνα. Κλασικό παράδειγμα steadicam: η σκηνή όπου ο πιτσιρικάς της ταινίας τρέχει με το ποδηλατάκι στους διαδρόμους.

Trailer



Prizzi's Honor5. H Τιμή των Πρίτζι - Prizzi's Honor (1982)

Η προτελευταία ταινία του John Huston. Είναι μία γκανγκστερική μαύρη κωμωδία τελείως ασυνήθιστη από αυτό που περιμένει κανείς να δει και αυτό γιατί επικεντρώνεται περισσότερο στη ρομαντική πλευρά της ταινίας όπου δύο πληρωμένοι δολοφόνοι ερωτεύονται. O Jack Nicholson στο ρόλο του θετού γιου και πρωτοπαλίκαρου ενός μαφιόζου ο οποίος ερωτεύεται την λάθος γυναίκα. Είναι ένας ρόλος κάπως πιο μαλακός από αυτούς που τον έχουμε συνηθίσει ως τώρα. "Η Τιμή των Πρίτζι" είναι μία ταινία όπου με το καυστικό της χιούμορ σατιρίζει με λεπτό τρόπο τις ταινίες με θέμα μαφιόζους αφαιρώντας την επιβλητικότητα και την ήσυχη οικογενειακή ζωή και χαρίζοντας μας στιγμές γέλιου αλλά και αγωνίας για το αν το ζευγάρι τελικά ξεχάσει όλα όσα τους χωρίζουν και μονιάσει ή το αν θα αλληλοσκοτωθούν. Μία λεπτή γραμμή χωρίζει την ρομαντική προσέγγιση από την πιο σκοτεινή μεριά.

Trailer



As Good As It Gets6. Καλύτερα Δεν Γίνεται - As Good as It Gets (1997)

Να και ένας εντελώς διαφορετικός ρόλος από τον Jack Nicholson! Σε αυτή την ταινία έχει τον ρόλο ενός υποχόνδριου, μοναχικού και φοβικού ανθρώπου. Είναι τελείως αντικοινωνικός και μισάνθρωπος ενώ στη ζωή του εισβάλουν ξαφνικά και αναπάντεχα η φιλία και ο έρωτας. Είναι μία ιστορία στην οποία η εσωτερική διαδρομή του πρωταγωνιστή είναι μεγαλύτερη από την δράση. Το σκηνικό της ταινίας είναι η Νέα Υόρκη με -κλασικά- την jazz μουσική να υποβόσκει ενώ ακόμα και η πλοκή της ταινίας δεν είναι και τόσο πρωτότυπη. Παρόλα αυτά καταφέρνει και σε ταξιδεύει κάνοντας σε να συμπαθήσεις και εσύ τον μικρόψυχο χαρακτήρα του Melvin, δεν είναι τυχαίο ότι ο Nicholson γι'αυτή την ταινία κέρδισε το τρίτο του βραβείο Oscar. Προειδοποιώ πως στο τέλος θα θέλεις οπωσδήποτε να φας ζεστά ψωμάκια...

Trailer



About Schmidt7. Σχετικά με τον Σμίντ - About Schmidt (2002)

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Louis Begley και κατ' εμέ είναι η τελευταία καλή στιγμή του Nicholson. Στο "Σχετικά Με Τον Σμιντ" τον βλέπουμε ως έναν ηλικιωμένο συνταξιούχο που μετά τον θάνατο της γυναίκας του ταξιδεύει ως την πόλη όπου ετοιμάζεται να παντρευτεί η μοναχοκόρη του. Πικρό χιούμορ σε μία ταινία με καθημερινούς χαρακτήρες και καταστάσεις. Μιλάμε για ένα one man show με τον Nicholson να μας δείχνει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, αυτό του κουρασμένου 66-χρονου. Απίστευτη και η Kathy Bates στον ρόλο της ερωτιάρας συμπεθέρας με αποκορύφωμα την σκηνή όπου μπαίνει στο τζακούζι γυμνή. Είναι μία ταινία για ένα οδοιπορικό όχι μόνο σε μία πόλη αλλά και στα εσώψυχα του πρωταγωνιστή που προσπαθεί να συνειδητοποιήσει ότι τα χρόνια του πέρασαν.

Trailer
  • SHARE
  • TWEET