Προακρόαση: The Beatles - Love

Από τον Κωστή Αγραφιώτη, 08/11/2006 @ 14:58
Μπορεί το όνομα Beatles να κάνει μεγαλύτερη αίσθηση στους γονείς των περισσοτέρων μας παρά σε εμάς τους ίδιους, όμως όπως και να έχει, κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει πως το θρυλικό κουαρτέτο από το Λίβερπουλ είναι αυτό που έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη της pop και rock μουσικής από τη δεκαετία του '60 και μετά, επηρεάζοντας άμεσα ή έμμεσα του πάντες. Τους πάντες στην κυριολεξία.

Δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν την εντύπωση πως οι Beatles δεν ήταν κάτι παραπάνω από μία μπάντα αποτελούμενη από 4 ευπαρουσίαστα αγοράκια που έπαιζαν ευχάριστα pop τραγουδάκια. Μέγα λάθος το οποίο αιτιολογείται αν αναλογιστούμε πως οι μεγάλες τους επιτυχίες, αυτές που ξέρουν δηλαδή ακόμα και οι πέτρες (και οι κυλιόμενες), ήταν στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα πιο απλά και εύπεπτα τραγούδια που έγραψαν. Αν κάποιος ρίξει μία προσεκτική ματιά όμως στη δισκογραφία του συγκροτήματος, θα ανακαλύψει μετά εκπλήξεως πως η μουσική τους είναι ενίοτε πολύ πιο ψαγμένη, πολυπρόσωπη, σκοτεινή και γενικά προοδευτική απ' ότι εκ πρώτης ακοής φαίνεται.

Το "Love" είναι μία ιδιαίτερα πρωτοποριακή κυκλοφορία, αφού για αυτή ο θρυλικός παραγωγός του group, Sir (πλέον) George Martin, παρέα με το γιο του Giles, κατάφερε να αναμίξει με μαγικό τρόπο τραγούδια των Beatles με samples άλλων κομματιών, πάντα των ιδίων. Εκεί που ακούς δηλαδή το χ κομμάτι, ξαφνικά ξεπετάγονται, λες και είχαν ηχογραφηθεί μαζί, τα έγχορδα του y ή το σόλο του ω κομματιού! Ο ήχος έχει γίνει σαφώς πιο γεμάτος και μοντέρνος (με την καλή έννοια), δίνοντας την εντύπωση πως τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν πριν 2-3 μήνες και όχι πριν από 40 χρόνια!

Σκοπός του "Love" λοιπόν, πέραν του να ντύσει μουσικά μια εκ των παραστάσεων του Cirque du Soleil, είναι να φέρει κοντά στους Beatles άτομα που είχαν μικρή ή τελείως επιφανειακή επαφή με το συγκρότημα και τα ακούσματα τους τούς υπαγορεύουν πως οτιδήποτε ηχογραφήθηκε πριν το 1980 είναι ηχητικά και μουσικά απαρχαιωμένο! Η προακρόαση του δίσκου, που έγινε στα γραφεία της EMI, δεν ξεπέρασε τα τρία τέταρτα της ώρας (η συνολική διάρκεια του cd θα είναι 80 λεπτά), ήταν όμως ικανή να μας (ή τουλάχιστον με) αφήσει με το στόμα ανοικτό. Η ιδιοφυής δουλειά των δύο Martin έδωσε στα τραγούδια των Beatles νέα πνοή. Ακούγονται πιο φρέσκα, πιο σύγχρονα, με μεγαλύτερο βάθος και πολλά εξ αυτών ακόμα πιο μεγαλειώδη απ' ότι αρχικά ήταν (βλ. "Eleanor Rigby", "Strawberry Fields Forever", "Lucy In The Sky With Diamonds", "While My Guitar Gently Weeps"). Οι φανατικοί του γκρουπ θα έχουν σίγουρα αρκετές δημιουργικές μέρες προσπαθώντας να «ανακαλύψουν» την προέλευση των νέων στοιχείων που περικλείονται στα κομμάτια.Κάθε κυκλοφορία που φέρει το λογότυπο των Beatles είναι «καταδικασμένη» να καρφωθεί για αρκετές βδομάδες στα charts όλου του κόσμου. Άλλες το αξίζουν, άλλες όχι (βλ. "Let It Be... Naked"). Το "Love" ανήκει αναμφίβολα στην πρώτη κατηγορία. Είτε ακούτε hard rock, είτε pop, είτε heavy metal, είτε hip-hop, ο δίσκος είναι για σας. Νούμερο 1 προτεινόμενη χριστουγεννιάτικη αγορά.

  • SHARE
  • TWEET