«10»: Αγαπημένοι δίσκοι των String Demons

Τα αδέλφια Μπουντούνη αφήνουν τα έγχορδα και γράφουν για τις μουσικές επιρροές τους

15/12/2022 @ 18:35

Οι String Demons είναι ένα ντουέτο εγχόρδων (βιολοντσέλο, βιολί) που ξεκίνησε την κοινή μουσική του πορεία το 2015, συνθέτοντας, ερμηνεύοντας και διασκευάζοντας με πρωτότυπο τρόπο τραγούδια από μια ευρύτατη μουσική γκάμα που ξεκινά από την κλασική μουσική -από την οποία άλλωστε προέρχονται- μέχρι την ελληνική παραδοσιακή/λαϊκή, τη rock, τη heavy metal, την pop και τους βυζαντινούς ύμνους.

Στη μέχρι τώρα πορεία τους ως σχήμα έχουν καταφέρει να σταθούν δίπλα στα κορυφαία ξένα σχήματα του είδους με τους ανατρεπτικούς - ψυχαγωγικούς δίσκους και τις συναυλίες τους, έχοντας αποκτήσει φανατικό κοινό. Αυτό το διάστημα, τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, συνοδεύουν μελωδικά, και όχι μόνο, ζωντανά επί σκηνής την Ελένη Ράντου στην θεατρική παράσταση "Το Πάρτυ Της Ζωής Μου". Με αυτή την αφορμήν μας μιλούν για δέκα αγαπημένους δίσκους τους από τα παιδικά τους χρόνια, μέχρι και την εποχή που γνώρισαν και αγάπησαν τους Metallica και τους Iron Maiden.

1
Εδώ Λιλιπούπολη
Εδώ Λιλιπούπολη
Από τα πρώτα μουσικά ακούσματα που είχαμε ως αδέρφια. Τον ακούγαμε και σε κασέτες στο αυτοκίνητο όταν πηγαίναμε καλοκαίρια στο χωριό. Ένας απίστευτος συνδυασμός πολλών πραγμάτων σε αυτή τη θρυλική εκπομπή που πρέπει όλοι οι μικροί και οι μεγάλοι, αν δεν το έχουν κάνει ακόμα, να ακούσουν! Αριστουργηματική μουσική, απίστευτα κείμενα και στίχοι, όσοι συμμετείχαν εκεί μεγαλούργησαν.
2
The Beatles - Blue Album
The Beatles - Blue Album
Με τους Beatles υπήρχε τεράστιο κόλλημα! Κάπου στα βάθη των '90s. Το οποίο κόλλημα και συνεχίζει. Τον μπλέ δίσκο ειδικά τον είχαμε ξετινάξει στο πικάπ. Ο Κωνσταντίνος έστηνε και μία αυτοσχέδια ντραμς με ''μεγάλη ευλάβεια'' για να μπορέσει να πλησιάσει όσο γίνεται τον ήχο του Ringo και έπαιζε από πάνω. Τι να πούμε γι αυτό το δίσκο;... Η τέχνη της μουσικής στα καλύτερά της!
3
Pink Floyd - The Wall
Pink Floyd - The Wall
Σε ένα ταξίδι σε μικρή ηλικία με τους γονείς μας, βάζουν μία κασέτα. Μας εξηγεί η μητέρα μας την ιστορία του δίσκου. Δεν ακούστηκε κιχ μέχρι να τελειώσει όλο το "The Wall". Σοκ και σιωπή! Και αρχίζει μετά ένα καταιγισμός ερωτήσεων για τον πρωταγωνιστή του δίσκου καθώς και για όλα τα κομμάτια, μέχρι και για τις σχέσεις μεταξύ των μελών των Pink Floyd την περίοδο που έφτιαξαν τον σοκαριστικό αυτόν Τοίχο!
4
Μάνος Χατζιδάκις - Το Χαμόγελο Της Τζοκόντα
Μάνος Χατζιδάκις - Το Χαμόγελο Της Τζοκόντα
Πώς γίνεται τόσο θεϊκές μελωδίες να βγαίνουν από έναν άνθρωπο. Τον άνθρωπο που σχεδόν γνωρίσαμε όταν επισκέφθηκε τους γονείς μας αλλά ήμασταν πολύ μικροί για να γνωριστούμε κανονικά! Δεν έχουμε την ικανότητα να περιγράψουμε με λέξεις την τελειότητα αυτού του δίσκου. Ηχογραφημένο στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '60 με παραγωγό τον Quincy Jones. Εμείς αγαπήσαμε πολύ και την εξαιρετική εκτέλεση της Ορχήστρας Των Χρωμάτων , ορχήστρα που δημιούργησε ο ίδιος ο Χατζιδάκις. Το κομμάτι ''Προσωπογραφία Της Μητέρας Μου'' είναι και ο λόγος που ο Κωνσταντίνος άρχισε να μαθαίνει τσέλο, η βασική μελωδία του κομματιού είναι για τσέλο.
 
Μέχρι εδώ γράψαμε δίσκους που ακούσαμε, με πρωτοβουλία των γονιών μας -κάτι ήξεραν φαίνεται- κυρίως σε κασέτες σε ταξίδια με το αυτοκίνητο το καλοκαίρι.
5
Iron Maiden - Brave New World
Iron Maiden - Brave New World
Τους Maiden τους ξεκινήσαμε ανάποδα, δηλαδή από τα πιο καινούργια τους άλμπουμ στα πιο παλιά.
 
Κωνσταντίνος: Μάλιστα όταν ήμουν πιτσιρικάς τα είχα ''ακούσει'' από έναν συμμαθητή μου στο Γυμνάσιο ότι ακούω φλώρικη μουσική επειδή με πέτυχε να μιλάω για Beatles και μου έτριψε το "Brave New World" στη μούρη! Ο δίσκος αυτός είναι το reunion των Maiden με Dickinson και Smith που οδήγησε και στο περίφημο "Rock Ιn Rio" του 2001. Τα κομμάτια είναι ένα και ένα με αρμονίες, στίχους, μελωδίες που μας έκαναν να τους θεωρούμε τους αγαπημένους μας. Οι Maiden δεν είναι μέταλ... οι Maiden είναι Maiden!
6
Metallica - St. Anger
Metallica - St. Anger
Πολλές αρνητικές κριτικές όταν βγήκε, κακή παραγωγή έλεγαν, κακή μίξη και άλλα τέτοια. Βέβαια με φανατικούς υποστηρικτές. Πολυσυζητημένος δίσκος. Για εμάς ένα αριστούργημα της μουσικής, βαθιά καλλιτεχνικός με riffs που ξεσηκώνουν και τα θεμέλια της γης, εξαιρετικός πρωτόγονος ήχος, μας επηρέασε σε τεράστιο βαθμό, ίσως αυτό φαίνεται π.χ στον "Doctor". Από το γυμνάσιο μέχρι τώρα δίπλα μας πάντα! Δείτε τι γίνεται όταν μπαίνει το... "Some Kind Of Monster"...
7
Vivaldi - The Four Seasons
Vivaldi - The Four Seasons
Ένας δίσκος που τον ακούμε από πάντα! Σε διάφορες εκτελέσεις και δίσκους, έχει ηχογραφηθεί κυριολεκτικά άπειρες φορές. Δε γινόταν να μην τον αναφέρουμε γιατί για εμάς είναι η ίδια βάση της μουσικής. Ότι είδος μουσικής και να σκεφτούμε, παρόλο που τη μουσική δεν τη χωρίζουμε σε είδη, υπάρχει εκεί μέσα.
8
Socrates - Plaza
Socrates - Plaza
Φυσικά είναι και άλλοι δίσκοι των Ελλήνων θρύλων που θα θέλαμε να πούμε αλλά διαλέξαμε το "Plaza" γιατί τελευταία το ακούμε πολύ. Απίστευτο πάντρεμα χαρακτηριστικού '80s ήχου και προσωπικής άποψης και ήχου των Socrates. Αδυναμία μας για άλλη μια φορά, σ' αυτό τοn δίσκο, τα παιξίματα του Σπάθα, που είναι απ' τους σπουδαιότερους κιθαρίστες που έβγαλε αυτός ο πλανήτης. Ιδιαίτερη στιγμή του δίσκου το ορχηστρικό "F.F.F.F.Fashion".
9
Διονύσης Σαββόπουλος - Αχαρνής
Διονύσης Σαββόπουλος - Αχαρνής
Πρώτη φορά ακούσαμε το δίσκο όχι σε... δίσκο αλλά σε μία πρόβα του Νιόνιου. Έπαιξαν όλο το έργο μία και έξω.
Τι σκέφτηκε και έγραψε ο άνθρωπος! Ο τρόπος με τον οποίο κυλούν τα λόγια με τη μουσική είναι συγκλονιστικός, ακόμα και τα σημεία που έχουν μόνο λόγια έχουν τέτοιο ρυθμό και ροή που μεταφέρεσαι σε μία ψυχεδελική αρχαία Ελλάδα.
Η ιδέα αυτή ξεκίνησε με την πρόταση που είχε ο Σαββόπουλος να γράψει τη μουσική για την παράσταση αλλά όπως διάβαζε το έργο ευτυχώς του ήρθαν κι άλλες ιδέες, το προχώρησε μόνος του και έχουμε αυτό το έπος.
10
Iron Maiden - The Final Frontier
Iron Maiden - The Final Frontier
Έχουμε εισχωρήσει και στα παλαιότερα εννοείται αλλά το πάμε ανάποδα είπαμε!
 
Κωνσταντίνος: Εγώ θα έβαζα άλλο δίσκο εδώ αλλά με αυτόν το δίσκο έχει κόλλημα η Λυδία! Τον ακούει στο αυτοκίνητο συνέχεια, οπότε τέλος!
 
Λυδία: Μία περίοδο που έκανα μία συγκεκριμένη διαδρομή με το αυτοκίνητο που διαρκούσε περίπου στη μία ώρα και δέκα λεπτά, έβαζα και άκουγα τον δίσκο ολόκληρο από μία φορά πηγαίνοντας και μία φορά ερχόμενη. Κάθε μέρα! Μιλάμε για απίστευτο κόλλημα. Έχει μέσα δυο-τρία απ' τα αγαπημένα μου κομμάτια των Maiden. Πολλά μουσικά θέματα, μέσα σε ένα κομμάτι γίνονται πολλές αλλαγές, πολύπλοκες συνθέσεις. Πιο πολύ έτσι τους πρόσεξα και τους αγάπησα, παρά π.χ. με το "Fear Of The Dark".
  • SHARE
  • TWEET