«10»: Μεγάλες στιγμές του Peter Green

Οι κορυφαίες συνθέσεις του αντιήρωα των blues από τους δίσκους των Fleetwood Μac, του John Mayall και τα προσωπικά του άλμπουμ

Από τους Γιάννη Κουτρούλη, Αντώνη Μουστάκα, 27/07/2020 @ 12:55

Πριν τις τεράστιες πωλήσεις του Rumors και τα γεμάτα στάδια οι Fleetwood Mac, με μπροστάρη τον συνθέτη, τραγουδιστή και κιθαρίστα Peter Green, πρόλαβαν να ηγηθούν του βρετανικού blues κινήματος στα τέλη των '60s. Υπήρξαν πρωτοπόροι του ιδιώματος ενώ ταυτόχρονα σημείωσαν εμπορική επιτυχία με αρκετά singles μεταξύ του 1967 και του 1970 όταν και ο Green αποφάσισε να εγκαταλείψει το συγκρότημα.

Πιο πριν είχε προλάβει να λάμψει αντικαθιστώντας τον Eric Clapton στους Bluesbreakers του Mayall.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Green πάλεψε με την ψυχική του ασθένεια, επανήλθε πολλές φορές δισκογραφικά -αρκετές από αυτές με αξιόλογα άλμπουμ- ενώ συμμετείχε και σε ηχογραφήσεις άλλων καλλιτεχνών ως guest.

Στη χώρα μας είχαμε τη χαρά να τον παρακολουθήσουμε σε τρεις συναυλίες, δύο το 1997 στο Ρόδον και μια το 2002 στο Club 22 με το συγκρότημα του Splinter Group.

(Μια μικρή ιστορία για την εμφάνιση του Green στο Ρόδον είχαμε γράψει πριν 15 χρόνια εδώ) για να τιμήσουμε τον θρυλικό συναυλιακό χώρο αλλά και τον αδικοχαμένο Cozy Powell που λίγους μήνες μετά έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.)

Διαβάστε (και ακούστε) παρακάτω τις δέκα κορυφαίες για εμάς συνθέσεις του σπουδαίου Peter Green.

1
The Supernatural
Ο Green αναμετράται με το σύνδρομο "Clapton Is God", αντικαθιστώντας τον μεγάλο κιθαρίστα στους Bluesbreakers του John Mayall. Βγαίνει νικητής. Ένα "περίεργο" κομμάτι σε ένα τυπικό blues revival άλμπουμ του δίνει τα σκήπτρα. Είναι, μόλις, 20 ετών. Γ.Κ.
2
I Loved Another Woman
H ρυθμική bossa nova προστίθεται στην blues based ηχητική παλέτα. Κιθαριστικός μινιμαλισμός και ίσως η πιο εύθραυστη φωνητική ερμηνεία της καριέρας του. Γ.Κ.
3
Black Magic Woman
Η βάση για τη μετέπειτα παγκόσμια επιτυχία του Santana, ένα ωμό blues που βγάζει προς τα έξω το εύθραυστο της ψυχής του Green και μέσω της κιθάρας του αλλά κυρίως μέσω της φωνής του. Α.Μ.
4
Albatross
Ένα ορχηστρικό κομμάτι– όνειρο που ενέπνευσε με τη μελωδικότητα του τους τιτάνες Beatles και Pink Floyd και έφτασε ακόμα και στην κορυφή των Βρετανικών charts. Αξέχαστη η εκτέλεση του το 1997 στην εμφάνιση του Green στο Ρόδον. O David Gilmour πρόλαβε να «ανταποδώσει» με μια εκπληκτική εκτέλεση στη φετινή συναυλία φόρο τιμής για τον Peter Green η οποία θα κυκλοφορήσει επίσημα σε εικόνα και ήχο στο τέλος του 2020. Α.Μ.
5
Love That Burns
Μελαγχολικό και «θανατηφόρο», αυτό το αργόσυρτο blues μετέφερε την παράδοση της μαύρης Αμερικής στη νεολαία του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς ωραιοποιήσεις. Το σόλο του Green «λειώνει» τα πάντα στο άκουσμα του. Α.Μ.
6
Rattlesnake Shake
Ωμό rock n’ roll και feeling good αίσθηση στην, ίσως, πιο ...hippie σύνθεση του Green. Πολλές κιθάρες και για ακόμα μια φορά, ένα αξιοσημείωτο rhythm section. Γ.Κ.
7
Man Of The World
Το "bad trip" έχει γίνει μια συνηθισμένη κατάσταση. Ευάλωτος, αποξενωμένος και υποταγμένος στη μοίρα. Η απόλυτη αυτοβιογραφική ωδή στον ευαίσθητο εσωτερικό κόσμο του Peter Green. Γ.Κ.
8
Oh Well
Η επιρροή του Peter Green βρίσκεται παντού στον σκληρό ήχο της Βρετανίας - αν και για το συγκεκριμένο θανατηφόρο riff δεν πλήρωσαν δικαιώματα οι AC/DC (λέγε με "Beating Around the Bush"). Το συγκεκριμένο υπήρξε μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο (Νο2) και συνέχισε να «ζει» και στις συναυλίες της μετά- Green εποχής των Fleetwood Mac. Α.Μ.
9
The Green Manalishi
«Κλεινόταν στο σπίτι του με ένα Revox μαγνητόφωνο και έβγαζε κάποια ασύλληπτα πράγματα» (John McVie). Κανείς δεν προσέχει τη σταδιακή αλλαγή του. Όταν έγραψε το Green Manalishi όλοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι καταστροφικό θα συμβεί. O Green εγκαταλείπει τους Fleetwood Mac με ένα από τα κορυφαία riffs της δεκαετίας του '70. Γ.Κ.
10
Slabo Day,
Η συνεργασία του Green με τον σπουδαίο συνεργάτη των Pink Floyd και του Roger Waters Snowy White αφήνει πίσω του αυτό το σπουδαίο instrumental στο οποίο λάμπουν και οι δύο με τον διαφορετικό μεν αλλά τόσο χαρακτηριστικό τους τόνο στην κιθάρα. Α.Μ.
 
  • SHARE
  • TWEET