«10»: Τα συγκροτήματα που οι Metallica δεν έχουν διασκευάσει (ενώ θα έπρεπε)

Δείξε μου ποιούς διασκευάζεις να σου πω ποιός είσαι

Από τον Κώστα Πολύζο, 14/01/2014 @ 12:04
Η ιδέα για αυτό το 10άρι προέκυψε από μια συζήτηση προ αμνημονεύτων ετών (κάπου το 1995 ή 1996 αν θυμάμαι καλά), αναφορικά με τις επιρροές των Metallica και πως αυτές αποτυπώθηκαν στις κατά καιρούς διασκευές που είχαν κάνει. Η κουβέντα είχε ξεκινήσει με αφορμή το "Motorheadache" που κυκλοφόρησαν μαζί με το single του "Hero Of The Day" και που περιλάμβανε τις τέσσερις διασκευές σε τραγούδια των Motörhead. Πέρα από τους Queen, Diamond Head, Budgie, Misfits και των υπόλοιπων συγκροτημάτων που έως τότε είχαν διασκευάσει, είχαν αναφερθεί και οι Black Sabbath, Lynyrd Skynyrd (αγαπημένη μπάντα του Cliff), Blue Öyster Cult, AC/DC, Venom και οι Mercyful Fate.

Metallica

Το 1998 οι Metallica κυκλοφόρησαν το "Garage Inc." και εν μέρει μας «δικαίωσαν» καθώς αρκετές από τις μπάντες που είχαν αναφερθεί μπήκαν στον εν λόγω δίσκο, αλλά δεν μπορώ να παραγνωρίσω πως κάποιες τρανταχτές περιπτώσεις έμειναν στην απέξω. Σε αυτόν τον δίσκο πάντως νομίζω πως μας έδειξαν ότι μπορούν να πάρουν ένα «χαλαρό» και φαινομενικά εκτός των νερών τους τραγούδι και να το φέρουν εντελώς στα μέτρα τους δίνοντας του μια πιο heavy διάσταση ("Turn The Page").

Metallica

Οι Metallica είναι ο ορισμός του συγκροτήματος που παίρνουν ένα τραγούδι και το κάνουν δικό τους χωρίς να του αλλάζουν τα φώτα. Τα τελευταία χρόνια μας έχουν λίγο απογοητεύσει με τις επιλογές και εκτελέσεις των τραγουδιών, όπως αυτές των Ramones στα single του "St. Anger", αλλά προσφάτως έχουν επανακάμψει με αυτές σε τραγούδια των Iron Maiden και των Deep Purple και ιδιαίτερα στο "Ecstacy Of Gold" του Ennio Morricone, αλλά και πάλι (και το λέω με πολύ βαριά καρδιά) δεν αγγίζουν την ποιότητα παλιότερων προσπαθειών τους.

Metallica

Με γνώμονα λοιπόν τις μπάντες που θα θέλαμε να διασκευάσουν στο studio, βάσει το γενικότερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και όχι αυστηρά την επιρροή που άσκησαν στην εξέλιξη του συγκροτήματος, ιδού, σε αλφαβητική σειρά, οι 10 επικρατέστερες. Επιπλέον δίνουμε έναν περισσότερο σουρεαλιστικό τόνο επιλέγοντας και το πότε θα έπρεπε να τις έχουν κυκλοφορήσει ...for fans only.

AC/DC - Back In Black  
10   AC/DC
 

Αν όχι αυτούς τότε ποιους; Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, έχουν την φινέτσα και τα balls (sic) για να πάρουνε οποιοδήποτε τραγούδι από το "Back In Black" και να του αποδώσουν τα δέοντα. Η επιρροή που άσκησαν αρχικά μπορεί να μην είναι εμφανείς αλλά στα "Load" / "ReLoad" η hard rock προσέγγιση στο συνθετικό κομμάτι το αποδεικνύει περίτρανα. Σκέφτομαι να το παίζουν λίγο πιο χαμηλά και μου τρέχουν τα σάλια.

Εποχή: "Black Album" ή "Load"

Τραγούδι: "Hells Bells"
 


Charged GBH - City Baby Attacked By Rats  
9   Charged GBH
 

Ο James Hetfield ποτέ δεν έκρυψε τις punk καταβολές του. Οι διασκευές στους The Misfits και στους Anti Nowhere League ήταν ξεκάθαρα δικές του επιλογές άλλωστε. Τους Charged GBH όμως τους «διαφήμισε» ταιριάζοντας τα στενά τζιν με τα t-shirt της μπάντας, αλλά ποτέ δεν προσπάθησαν να παίξουν κάποιο τραγούδι τους σε κάποιο live τους. Ο ήχος του "Kill 'Em All" φωνάζει από χιλιόμετρα πως έχει επηρεαστεί από τους Άγγλους (γενικότερα το thrash της εποχής) και αν και το λογικό θα ήταν να ηχογραφήσουν μια χύμα διασκευή στις αρχές της καριέρας τους, μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε μια πιο «ώριμη» προσέγγιση.

Εποχή: "Kill 'Em All" ή "Black Album"

Τραγούδι: "Sick Boy"
 


Judas Priest - Killing Machine  
8   Judas Priest
 

Πριν πολλά χρόνια οι Metallica είχαν μοιραστεί τη σκηνή με τον Mr. Robert Halford (έτσι τον είχε προλογίσει ο James) και παίξανε το "Rapid Fire", οπότε δεν είναι εντελώς της φαντασίας μας ένα τέτοιο εγχείρημα . Εδώ πάντως θα μιλήσουμε για μια ξεκάθαρα διασκευή φόρο τιμής στους Judas Priest και όσα αυτοί πρεσβεύουν. Δεν θα ήταν απαραίτητο να συμβεί, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε πως θα απέδιδαν ένα τραγούδι των Priest της εποχής 1977-1980. O Hetfield μπορεί να μην έχει φωνή τύπου Halford, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να πατήσει στις σωστές νότες και να αποδώσει αξιοπρεπώς ένα τέτοιο τραγούδι. Αφού μπόρεσε και τραγούδησε King Diamond (πολύ καλά ομολογουμένως) γιατί να μην το τολμούσε;

Εποχή: "Black Album"

Τραγούδι: "Hell Bent For Leather"
 


Led Zeppelin - Physical Graffiti  
7   Led Zeppelin
 

Η αγάπη τους για τους Zeps είναι γνωστή και φαίνεται άλλωστε από τα διάφορα μικρά αποσπάσματα τραγουδιών τους που κατά καιρούς έχουν παίξει στα live τους. Μια ολοκληρωμένη όμως προσπάθεια σε τραγούδι τους, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον για να δούμε πως θα μπορούσαν να προσεγγίσουν αυτή την κλασική και ταυτόχρονα τόσο ιδιαίτερη μπάντα. Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται τελικά, καθώς τα γκάζια που ίσως βάζανε δεν αρκούν για να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως ψάχνουμε κάποιο groove-ατο και up tempo τραγούδι.

Εποχή: "...And Justice For All"

Τραγούδι: "Gustard Pie" ή "Rock And Roll"



 


Lou Reed - New York  
6   Lou Reed
 

Μια αμφιλεγόμενη συνεργασία που οδήγησε σε ένα περισσότερο αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα, βασίστηκε στην αμοιβαία καλλιτεχνική εκτίμηση που έτρεφαν οι Metallica και ο Lou Reed. Το "Lulu" μπορεί για την πλειοψηφία των οπαδών να αποτελεί ότι χειρότερο έχουν κυκλοφορήσει, αλλά με τον Lou πλέον να έχει εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, πιο το καλύτερο timing για να τιμήσουν τη γνωριμία και τη συνεργασία τους μαζί του;

Εποχή: Τώρα

Τραγούδι: "There Is No Time"
 


The Knack - Get The Knack  
5   The Knack
 

Στο πλαίσιο του «παίρνω ένα «ροκάκι» και το κάνω σούπερ ντούπερ heavy δυναμίτη» θα μπορούσαν να επιλέξουν κάποιο τραγούδι των 70s. Όχι απαραίτητα κάποιο σημαντικό τραγούδι. Περισσότερο κάποια πολύ γνωστή επιτυχία της εποχής. Από ένα κάρο συγκροτήματα που θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιλέγουμε εδώ τους The Knack και το "My Sharona". Οι δυναμικές στα τύμπανα μοιάζουν ιδανικές για τα κοφτά riff που θα προσθέσουν, το μπάσο θα προσδώσει φοβερό όγκο και μάλλον πρόκειται για τραγούδι κομμένο και ραμμένο για διασκευή από τους Metallica.

Εποχή: "Load"

Τραγούδι: "My Sharona"
 


The White Stripes - Elephant  
4   The White Stripes
 

Σίγουρα καμία επιρροή δεν έχει ασκήσει ο Jack White στο παρεάκι από το San Fransisco. Όταν όμως κλήθηκαν να παίξουν ένα medley από τραγούδια ορόσημο για το MTV, συμπεριλάβανε μέρος του "Seven Nation Army" όπου πραγματικά το απογειώσανε. Σκεφτείτε το μινιμαλιστικό riff, προσθέσετε των όγκο των δύο κιθάρων με το μπάσο, φανταστείτε τον Hetfield να «φτύνει» τους στίχους και μπορείτε να καταλάβετε το αποτέλεσμα. Chuck Norris level.

Εποχή: "St. Anger"

Τραγούδι: "Seven Nation Army"
 


Tygers Of Pan Tang - Wild Cat  
3   Tygers Of Pan Tang
 

Ο Lars Ulrich έχει ακούσει τα εξ' αμάξης κατά καιρούς. Κατηγορήθηκε από πολλούς ως φιλάργυρος με αφορμή την υπόθεση του Napster και ως «κουλός» για την απόδοσή του στα live τα τελευταία χρόνια. Αυτό που κανείς όμως δεν μπορεί να μην του καταλογίσει είναι η αγάπη του για την μουσική. Μεγάλη επιρροή για αυτόν ήταν το N.W.O.B.H.M. και ιδιαίτερα οι Diamond Head. Πιάσανε τους Blitzkrieg και τους Sweet Savage (σε demo και τους Savage) οπότε πολύ θα θέλαμε και μια διασκευή στους Tygers Of Pan Tang, μια μπάντα που επίσης γούσταρε ο Ulrich.

Εποχή: "Ride The Lightning"

Τραγούδι: "Don't Touch Me There"
 


Venom - Welcome To Hell  
2   Venom
 

Με το μπλουζάκι με τον τράγο και την πεντάλφα ο Hetfield φωτογραφήθηκε ουκ ο λίγες φορές, ο Ulrich ανταπάνταγε στην ερώτηση «πώς νιώθεις που κυκλοφορήσατε τον πρώτο thrash δίσκο;» λέγοντας «όχι εμείς, αλλά οι Venom με το "Welcome To Hell"». Ε, δεν χρειάζεται και πολύ για να καταλάβεις πόσο επηρεάστηκαν από τους Βρετανούς, οπότε μια διασκευή είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική για ιστορικούς και όχι μόνο λόγους.

Εποχή: "Kill 'Em All"

Τραγούδι: "Witching Hour"
 


ZZ Top - Tres Hombres  
1   ZZ Top
 

Οι μουσάτοι κύριοι από το Houston του Texas είναι μια μπάντα που σέβονται όλοι. Ο Gibbons είναι μεγάλος μάστορας της κιθάρας και η πρώτη περίοδος της μπάντας με την πιο blues κατεύθυνση σίγουρα φέρνει στο μυαλό την περίοδο 1996-1998 των Metallica. Οπωσδήποτε επιβάλλεται η εκδοχή τους σε κάποιο τραγούδι του "Tres Hombres". Βραχνάδα, μαγκιά, μπόλικο distortion και ωραίο σόλο η συνταγή της επιτυχίας την οποία τις καλές εποχές την είχαν ψωμοτύρι. Εδώ οι Nickelback κάνανε αξιοπρεπέστατη δουλειά στο "Legs", οι Metallica δεν θα μπορέσουν;

Εποχή: "ReLoad"

Τραγούδι: "Beer Drinkers And Hell Raisers"
 


  • SHARE
  • TWEET