Τα χειρότερα εξώφυλλα του 2013 (the second half...)

Το Rocking.gr ξετρύπωσε και σας παρουσιάζει τα χειρότερα εξώφυλλα του δεύτερου μισού του 2013

Από τον Μάνο Πατεράκη, 10/01/2014 @ 12:28
Άλλη μία λίστα λοιπόν. Ο τίτλος είναι αρκετά επεξηγηματικός, ωστόσο αξίζει να γίνουν δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, σε όποια λίστα βλέπετε τη λέξη «καλύτερος» ή «χειρότερος» το άρθρο είναι λάθος, καθότι αντικειμενικότητα δεν υπάρχει. Πουθενά. Οπότε συγχαρητήρια που διαβάζετε ένα λανθασμένο άρθρο! Δεύτερον, το χειρότερο εξώφυλλο είναι το προβλέψιμο, το βαρετό εξώφυλλο. Όσα καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, έστω και αρνητικά, έχουν πετύχει τον στόχο τους. Εμείς, ωστόσο, θα εστιάσουμε κυρίως στη δεύτερη κατηγορία, καθότι αρκετά πιο ενδιαφέρουσα.

Ιδού λοιπόν τα 30 εξώφυλλα με τα οποία ...πόνεσαν τα μάτια μας.

30. Adriano Celentano - ...Adriano
 
Ο Ιταλός μουσικός, ηθοποιός, κωμικός, σκηνοθέτης Adriano Calentano μας δείχνει τα μυστικά ενός επιτυχημένου δίσκου: Βάζεις τρεις τελείες πίσω από το μικρό σου όνομα γιατί είσαι φίρμα να 'ουμ και δεν γίνεται να σε μπερδέψουν με άλλον. Φοράς κλαρινο-V με χρυσό σταυρουδάκι, βάζεις και για τη φάση ένα σαρκοβόρο αιλουροειδές σε ροζ φόντο και έφυγες για Billboard.
 
29. Dream Theater - Dream Theater
 
Σε αυτές τις λίστες παρελαύνουν καλλιτέχνες με μηδενικό μπάτζετ (και μηδενικό γούστο προφανώς), αλλά έχουν ελαφρυντικά. Οι Dream Theater εδώ, όμως, τι ακριβώς ήθελαν να επιτύχουν; Φαντάζομαι ότι οι επικριτές τους τούς κατακρίνουν για την υπερφορτωμένη μουσική που καταντάει να είναι κιτς και αποφάσισαν να αποδείξουν ότι ακόμα και το λιτό μπορεί να είναι κιτς. Αρκεί να το προσπαθείς.
 
28. Blood On The Dance Floor - Bad Blood
 
Σε περίπτωση που δεν το παρατηρήσατε, ο δεξιά τύπος -ναι, αυτός που μοιάζει με τραγουδιστή που ανοίγει πρόγραμμα στα μπουζούκια τις απόκριες- κρατάει ένα μπουκέτο με χειροβομβίδες. Το κολλητάρι του αριστερά, το ξώγαμο των Black Veil Brides, είναι, όμως, πιο σκιαχτικό. Όπως και να 'χει - και μόνο από το ότι μπήκαν στη διαδικασία αυτοξεφτιλίσματος για αυτό το photo-shooting, αξίζει να τους ακούσουμε, κρίμα είναι.
 
27. Reckless Love - Spirit
 
Μαντεύω ότι τα μέλη των Recless Love είναι από τους τύπους που χρειάζονται επειγόντως σύζυγο για να τους λέει ποια γραβάτα πάει με τα ρούχα τους. Τέτοια επιλογή χρωμάτων δεν έχουν ματαδεί ούτε κηρομπογιές σε παιδικό σταθμό. Είπαμε glam και καρακιτσαριό, αλλά ας τηρούμε τα προσχήματα.
 
26. Fates Warning - Darkness In A Different Light
 
Πραγματικά, είναι κρίμα ένα συγκρότημα τόσο υψηλής αισθητικής, που μας έχει δώσει φοβερά εξώφυλλα τόσα χρόνια να αποφασίζει ότι το σωστό περιτύλιγμα της μουσικής του είναι ένα «τρισδιάστατο» γιαπωνέζικο οριγκάμι σε λευκό φόντο. Και τέλος πάντων, απ’ όταν ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του δίσκου έχω την εξής απορία: Τι είναι αυτή η κόκκινη βούλα και γιατί υπάρχει τόσο παράταιρα εκεί;
 
25. Cat Rapes Dog - Life Was Sweet
 
Οκεη. Είστε Σουηδοί, παίζετε ελεκτροπάνκ και ονομάζεστε Cat Rapes Dog. Το πιάσαμε το υπονοούμενο, είστε αντισυμβατικοί. Γιατί εγώ τώρα πρέπει να έρθω φάτσα-κάρτα με το εξώφυλλο αισθητικής κουρδιστό πορτοκάλι meets μόντι πάηθον meets καλεσμένοι Αννίτας Πάνια; Και αν εξαρχής σας τραβάει την προσοχή ο άνω αριστερά τύπος με την «έφαγα μπουκέτο» φάτσα, εγώ στέκομαι στον κάτω δεξιά. Είμαι σίγουρος ότι σκέφτεται κάτι βαθυστόχαστο και θα πολύ ήθελα να το 'ξερα.
 
24. The Mole - Caregiver
 
Αρκετές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν το κολάζ είναι αληθινή τέχνη, σε πείσμα διαφόρων modern art εκθέσεων... Τελικά, παραδέχομαι ότι οι ενστάσεις μου ήταν αβάσιμες και κατάρρευσαν όταν έφτασε στα χέρια μου αυτό το κομψοτέχνημα με τους ροκοκό συμβολισμούς, το οποίο αποκωδικοποιώ καθημερινώς υπό τους υπερ-ενδιαφέροντες tech house ήχους του The Mole.
 
23. Joe Nichols - Crickets
 
Κλαρινογαμπριλίκι λέβελ 80s. Εκ πρώτης όψεως, ο Joe Nichols είναι ένας μορφονιός σε midlife crisis που έβαλε τα χαϊμαλιά του, το όμορφο χαμόγελό του και πόζαρε για φωτογράφιση. Με μια δεύτερη ματιά, καταλαβαίνεις ότι ο Nichols είχε απομακρυνθεί σε μια φάση από το photo-shooting για να ...ανακουφιστεί εις τας εξοχάς, αλλά ο φακός τον έπιασε, οπότε αποφάσισε να παριστάνει ότι είχε σκοπό να ποζάρει εξαρχής. Τουσέ.
 
22. Euros Childs - Situation Comedy
 
Περάστε έξω κύριε Euros Childs. Περάστε έξω σας παρακαλώ. Όχι για την στραβωμένη ξινή αγγλόφατσα. Όχι για το συγκινητικό κάδρο με τον μπαμπά απ' όταν ήσασταν παιδί (με το ίδιο κούρεμα σαφώς). Όχι για τον ροδακινί τοίχο. Περάστε έξω και γυρίστε με ένα λιγότερο προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας πουκάμισο.
 
21. The Reptilian - Low Health
 
Φτάνει πια με τη σοβαροφάνεια, τη μιζέρια και τον ωχαδερφισμό. Ήρθε η ώρα οι καλλιτέχνες να μας δείξουν το δρόμο, βάζοντας για εξώφυλλα τους φίλους τους με μουστάκια αλα-Yankovic, με σώβρακα στο κεφάλι, με αφάνες και ψαροκάλαμα να γελούν με την καρδιά τους.
 
20. Soldis - Age D
 
Πέρα από τα τρομερά μουσικά επιτεύγματα που είμαι σίγουρος ότι μας έχουν προσφέρει οι Soldis, όποιοι κι αν είναι αυτοί, στην καρδιά μου θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι ως το συγκρότημα που είχε την επιφοίτηση να χρησιμοποιήσει τη μορταδέλα για D. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Rocking.gr, ο επόμενος δίσκος τους θα έχει τον τίτλο Age F και το F θα σχηματίζεται από περίτεχνα ξεκοκαλισμένες τσιπούρες.
 
19. Alex G - Trick
 
Υπαστυνόμος Ρεξ, επεισόδιο "Fuck This Shit I'm Outta Here". Μετά από  τις επίπονες προσπάθειες του νέου του ιδιοκτήτη να προσηλυτίσει τον αγαπημένο μας σκύλο-αστυνόμο, ο Ρεξ απαρνείται μια για πάντα τον Χριστιανισμό. Μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα και ανατροπές που περιγράφεται σε αυτόν τον concept δίσκο του Alex G.
 
18. Casiotone For The Painfully Alone - In Sydney
 
«Έλα είσαι μουσικός; Φοβερά!» «Ναι, έχω βγάλει και δίσκους.» «Έλα, μπορεί να σας έχω ακούσει, πώς λέγεστε;» «Casiotone for the painfully alone.» Ε, μετά από μια τέτοια συζήτηση, καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται να σκοράρεις πουλώντας ροκσταριλίκι, οπότε μπορείς να βάλεις κάλλιστα για εξώφυλλο την μουτσούνα σου, με ένα χάρτινο ποτήρι καφέ στην χείριστη των τουριστοφωτογραφιών που έχει υπομείνει ποτέ η όπερα του Σίδνεϋ.
 
17. Forest Fire - Screens
 
Πακτωλός κρυμμένων νοημάτων από τους Forest Fire που ανέκαθεν δεν ήθελα να δίνουν ...μασημένη τροφή στους σκεπτόμενους ακροατές τους. Σου λένε υποσυνείδητα: «Να μερικά φρούτα. Θα τα φας με κουτάλι και μαχαίρι ή θα βουρτσίσεις τα δόντια σου;» «Τα αχλάδια γιατί δεν είναι κοντούλες;» «Ήξερες ότι οι ντομάτες είναι φρούτα κι αυτές;» «Έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες ροζ νιπτήρα;» Ο μεγάλος καλλιτέχνης δεν δίνει τις απαντήσεις, δίνει τις ερωτήσεις.
 
16. June - Don't Be Seen With Me
 
Man; Woman; Automan! Να μου το δείτε που οι June θα επιβεβαιωθούν στο μέλλον ως άλλοι Ιούλιοι Βερν. Στο εν λόγω εξώφυλλο, αυτοί οι επιστήμονες / μουσικοί έχουν κάνει μια λεπτομερή αναπαράσταση των οργάνων του σώματος και πώς αυτά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από υπολογιστικά συστήματα. Αριστερά έχουμε και το καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων για να βλέπετε ότι δεν λένε αερολογίες.
 
15. Young Fathers - Tape Two
 
Καταλαβαίνω αγαπητοί μου Young Fathers ότι όταν είσαι χαζομπαμπάς κάνεις πολλά λάθη. Ένα από αυτά είναι να ονομάζεις το συγκρότημά σου Young Fathers. Ένα δεύτερο είναι να βάζεις εξώφυλλο το παιδί σου πριν φάει φρουτόκρεμα. Από την άλλη μεριά, ίσως δεν πρέπει να είμαστε τόσο κάθετοι. Ο κάθε δίσκος έχει το ακροατήριό του και το "Tape Two" είναι μια κυκλοφορία που δεν θα απογοητεύσει τους λάτρεις του είδους, όποιοι κι αν είναι αυτοί.
 
14. Miley Cyrus - Bangerz
 
Φτάνουμε σιγά-σιγά στα σκληρά και το πρόσωπο της χρονιάς, η Miley Cyrus, δεν θα μπορούσε να λείπει. Στη συγκεκριμένη πιο αποκαλυπτική εκδοχή του εξωφύλλου του "Bangerz", την οποία σίγουρα θα έχουν «μελετήσει» πολλά 15-χρονα αμερικανάκια, βλέπουμε την Miley να μας κρύβει τα «καλά» της... Εγώ από την άλλη σκέφτομαι ότι αυτό το τατουάζ ήταν κακή επένδυση γιατί θα κρυφτεί όταν κρεμάσει, αλλά that's me.
 
13. Tristen - Caves
 
Μία από τις αγαπημένες μου ασχολίες είναι να βλέπω εξώφυλλα και να προσπαθώ να μαντέψω το είδος. Με το που είδα το εξώφυλλο του "Caves" αναφώνησα: εμμηνοπαυσιακό σοφτ ροκ! Εντούτοις, ήταν περίοδος (see what I did there?) που ήμουν καλός με τον εαυτό μου και αποφάσισα να μην προχωρήσω στην ακρόαση του άλμπουμ, έστω και αν είχα μια κάποια αγωνία να μάθω τι είναι αυτό που στενοχώρησε την Tristen.
 
12. Plug & Play - Reisefieber
Συνήθως ο κόσμος όταν παίζει κρυφτό ή όταν παρακολουθεί κάποιον κρύβεται πίσω από κάποια γλάστρα. Οι Plug & Play, πιστοί στον μινιμαλισμό, το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Αρκεί να κολλήσεις με σελοτέιπ στη μούρη σου λίγη χλωρίδα, να κουμπώσεις το πόλο σου μέχρι πάνω και είσαι έτοιμος για ένα καλαίσθητο παιχνίδι κρυφτού, ή για μια ιντι ροκ κατασκοπεία. Προσοχή: Πιάνει μόνο σε άτομα που δεν περνάνε το τεστ του Ishihara.
 
11. Barbra Streisand - Back To Brooklyn
Μην στρέφεις το βλέμμα αλλού. Τώρα πάει. Το είδες. Μην στενοχωριέσαι όμως, δεν είσαι ο μόνος και σίγουρα δεν μπορούσες να ζεις στην άγνοια, όταν εν έτει 2013 η ανθρωπότητα έπρεπε να υπομείνει ένα εξώφυλλο με το βαθύτατο ντεκολτέ της Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Τώρα θα χρειαστεί μια προβολή του Don Jon με fast forward στις σκηνές που δεν φαίνεται η Σκάρλετ, για να έρθεις στα ίσια σου.
 
10. Dr Syntax - On The House
Ο Dr Syntax με τη μουσική και τα artwork του μας ταξιδεύει σε ουτοπίες και ονειρικά μέρη. Σε κοινωνίες όπου ο γιατρός φοράει κακόγουστο πουλόβερ και τρέχει προς το μέρος σου κερνώντας σε μπύρα. Στο άλλο χέρι σου κάνει thumbs up για να σου φύγουν οι δισταγμοί: μην φοβάσαι, είναι οκέη, αφού το λέει ο γιατρός. Λυπάμαι που αυτό το αμάλγαμα συναισθημάτων και ουσίας δεν βρίσκεται ψηλότερα, αλλά πραγματικά υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός.
 
9. Sebastien Grainger - Yours To Discover
"Yours To Discover". Πάρ'τε τον, όλος δικός σας για να τον ανακαλύψετε. Μην μείνετε απλά στην κόκκινη μπογιά... Προχωρήστε βαθύτερα. Στη λεύκανση των δοντιών. Στο μουστάκι. Στη φράντζα. Στα τατουάζ από μπικ στο στέρνο. Αυτός, κύριοι (και κυρίες), είναι ο Sebastien Grainger και αυτή είναι η καλλιτεχνική του πρόταση-πέσιμο.
 
8. Samiyam - Wish You Were Here
Όλοι εμείς που περιμέναμε με περισσή αγωνία το νέο καλλιτεχνικό χτύπημα του Samiyam είχαμε μπερδευτεί πραγματικά όταν είχε ανακοινωθεί ότι το νέο του άλμπουμ θα ονομαζόταν "Wish You Were Here". «Θα προσπαθήσει όντως να κοντράρει Pink Floyd; Πόσο ψηλά θα φτάσει αυτός ο καλλιτέχνης;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που ακούγονταν στα μουσικά πηγαδάκια. Τελικά, όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά το συνόδευσε από ένα υπέροχο εξώφυλλο που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του πολυσχιδούς αυτού άλμπουμ.
 
7. Seether - Seether 2002-2013
Μα τι πράγματα είναι τώρα αυτά; Δεν μπορεί ένας σκύλος να χέσει με την ησυχία του, τσουπ πετάγονται οι Seether και τον βγάζουν φωτογραφία για τη νέα τους συλλογή. Νισάφι! Αγαπητοί μου Seether, σας υποστήκαμε όταν ήταν η εποχή σας, αλλά δεν σας έχουν πει ότι κάποιες στιγμές είναι ιερές;
 
6. Player - Too Many Reasons
Ναι, δεν σας γελούν τα μάτια σας. Ο δεξιά τσοπανοτραβόλτα δεν είναι άλλος από τον Ριτζ Φόρεστερ (!) από την καλύτερη σαπουνόπερα όλων των εποχώνε, την Τόλμη και Γοητεία. Τόλμη και γοητεία σαν αυτή που αποπνέουν τα λάγνα βλέμματα του ντουέτου, που σε γδύνει με τα μάτια και κοκκινίζουν τα μάγουλά σου από την περίεργη μίξη πόθου και ρομαντισμού που δημιουργεί το πεφταστέρι στο φόντο. Άξιοι.
 
5. Blood Orange - Cupid Deluxe
Λένε ότι στο καρναβάλι της Βενετίας ποτέ δεν ξέρεις με ποιόν θα καταλήξεις στο τέλος της βραδιάς και εν τέλει δεν το μαθαίνεις γιατί οι μάσκες δεν πέφτουν ποτέ. Οι Blood Orange βρήκαν καλό και φιλότιμο κορίτσι (;). Πληροφορίες εκ των έσω από τους synth pop πληροφοριοδότες του Rocking.gr αναφέρουν ότι η φωτογράφηση κράτησε τόσο πολύ που το άτυχο μοντέλο (;) δεν άντεξε να κρατάει άλλο την αναπνοή του ρουφώντας την κοιλιά, ώστε άφησε την τελευταία του πνοή, ευχαριστημένο που έμεινε στην ιστορία της μουσικής με το "Cupid Deluxe".
 
4. Action Bronson - Saaab Stories
Είναι πραγματικά αδιανόητο το πόσο καλλιτεχνική μπορεί να γίνει μια φωτογραφία, απλά με τη χρήση ασπρόμαυρου φίλτρου. Εδώ παρατηρούμε ότι έχει απαθανατιστεί γλαφυρά μια απλή καθημερινή στιγμή. Η γονατισμένη κοπελιά δείχνει να αναμένει κάτι που δεν έρχεται ποτέ, ενώ ο ανάστροφος King Buzzo από πίσω αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει και πώς. Το κλου είναι η φίλη τους στο βάθος, που ξετυλίγει με ερωτικό τρόπο το χαρτί υγείας.
 
3. Connan Mockasin - Caramel
Η αλήθεια είναι ότι ο Κόναν ο Βάρβαρος είναι πολύ πασέ. Ζούμε στη φάση των χίπστερ και οι κοιλιακοί, η κλινικά ανεβασμένη τεστοστερόνη και η βαρβατίλα δεν έχουν καμία θέση στο 2013. Ακόμα και ο Μάρτιν το πήρε χαμπάρι και σκότωσε νωρίς τον Καλ Ντρόγκο. Τώρα, από τον μαγευτικό χώρο της νέο-ψυχεδέλειας, έρχεται ο Κόναν Μοκασίν να πάρει τη θέση του Κόναν του Βάρβαρου. Ξανθός και τραγανός σαν καραμέλα - και με μουστάκι στο ένα εικοστό του πλάτους φρυδιού Σαντικάι.
 
2. Disinterested Handjob - You Know What I Hate, You
Ξεχάστε τον τίτλο του άρθρου. Αυτό εδώ είναι πραγματικά ένα φανταστικό εξώφυλλο από κάθε άποψη και το Disinterested Handjob είναι το καλύτερο όνομα συγκροτήματος που έχω ακούσει από την εποχή των Natalie Portman's Shaved Head και μετά. Ο δε συνδυασμός τίτλου δίσκου, ονόματος μπάντας, εξωφύλλου, ανεβάζει το αποτέλεσμα σε δυσθεώρητα ύψη.
 
1. Wasnatch - Front To Back
Φτάνουμε, λοιπόν, και στην κορυφή και αυτής της λίστας, σε ένα εξώφυλλο που βρίθει νοημάτων, αλληγοριών και κοινωνικο-ιστορικών αναφορών. Η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα, η αναφορά στην πάλη των τάξεων με τη χρήση του γαλλικού κόρνου στα οπίσθια κορασίδας, η καταπίεση και η λύτρωση. Οι Wasnatch αποδεικνύουν ότι όταν ένας άντρας και μια γυναίκα γδύνονται σε ένα κρεβάτι μπορούν να σκεφτούν τους πλέον ευρηματικούς τρόπους να χρησιμοποιήσουν τα όργανά τους.
 

Διαβάστε το πρώτο μέρος της λίστας, το οποίο δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο, εδώ.
  • SHARE
  • TWEET